Başlığı Vestel'in eğer Ekenomi Bakanlığı tarafından haklı görülürse cebimiz yakacak talebinden haberiniz olsun diye açmıştım. Koruma talep etmesinde ne var diye düşünenler korumanın nasıl olacağına baksınlar lütfen. Yerli üreticiye vergi indirimi yapılacak olsa hiçbir itirazım olmaz. Hatta televizyonlardan satılan kalitesiz cihazların da önünü kesmiş olacağı için desteklerdim. Ama ithal telefonlara ek vergi konulması ve kota sınırı getirilmesinden bahsediliyor.
Halihazırda zaten cihaz alırken %25 ÖTV, %18 KDV ve 120TL maktu vergi ödüyoruz. Bir de işin kota boyutu var. Belirli telefonlar zaten piyasada bulunmuyor Abuk subuk fiyatlara kara borsada el değiştiriyorken bir de kota getirmekten bahsediliyor.
Erdem'in Şahin örneğine aynen katılıyor. Vestel'in istediği avantajı elde ederse geçmişte Tofaş/Renault'un yaptığından farklı davranmayacaktır. Ek vergilerle 2500TL'lik iPhone'un fiyatını 3000'e çektiniz. Vestel'de hemen ardından Venüs'e zam yapacaktır.
Tek söylemeye çalıştığım mevcut vergilerle ve giderlerle sizin söylediğiniz kaliteyi ucuza üretip pazarlama ve satma durumu maalesef mümkün değil.
Olumlu ve olumsuz yönleriyle beraber globalleşme diye bir olgu var. Eskisi gibi kafayı kuma gömüp sadece iç pazara yönelik üretim yaparak ekonomik kalkınma sağlamak artık mümkün değil. Apple örneği üzerinden cevap vereceğim. Çünkü Vestel'in dilekçesinde iPhone ve Galaxy modelleri rakip gösterilmiş. Amerika'da işçilik ücretleri çok yüksek olduğu için Apple üretimini çinde yapıyor. Vestel'de pekala aynısını yapabilir. Dünya firması olmaktan bahsediyor. Bunu sadece iç pazarda rekabet ederek sağlayamaz. Eninde sonunda üretim maliyetlerini aynı seviyeye çekmek zorunda.
İhracat yapabilmek için de zaten kırk tane iso kalite belgesi alabilmeniz ve gereken bir ton standardı sağlayabilmeniz gerekiyor.
İSO belgelerini alamayan, gerekli standartları sağlayamayan firma kaliteli iş yapıyorum diye çıkmasın zaten. Kaldı ki ISO sertifikası ürünün kalitesini değil firmanın düzgün iş yaptığını gösterir.