Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 ... 10 11 [12] 13 14   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Psid player projesi  (Okunma Sayısı 138458 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #165 : Temmuz 17, 2015, 10:52:55 ÖÖ »

benim dediğim tv yada vga ya mavi ekran c64 tarzı pc klavyesi bağlı bir şey. sadece sid için değil mod s3m vs de çalacak bir alet. güzel olmaz mıydı ? bu aleti incelemedim ama resimde görünen bataryalar ve LCD ile maliyeti çok yüksek olur.

this is amiga speaking.
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #166 : Temmuz 17, 2015, 11:10:50 ÖÖ »

Oled 128x64 ekranlar 10-15 tl aliexpresste. Bataryayı bilmiyorum. Vga çıkışı opsiyonel olarak kullanılabilir ancak yaygın kullanımda ben kendine ait ekranı olmasını hatta daha da iyisi networke bağlı bir şekilde kumanda edilmesini tercih ederim.

Dediğin de yapilabilir ancak mod/s3m/xm formatındaki müzikler hali hazırda asılları gihi çalınabiliyor.

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #167 : Temmuz 17, 2015, 11:18:51 ÖÖ »

bende mk4 pci var, line çıkışını ses kartının girişine takıyorum, line in sessiz yapmazsam az da olsa bir gürültü geliyor, sid ile mi ilgili m4k kaynaklımı bilmiyorum. devreyi kulaklık ile denediğinde az da olsa bir gürültü geliyor mu ?

this is amiga speaking.
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #168 : Temmuz 17, 2015, 12:16:51 ÖS »

Gürültü odaklı yaklaşamadım henüz devreye. Breadboard uzerinde zor. Hoparlorden dahi gurultu var su anki devrede.

Mk3 icin sayfasinda 12v supply hattina pc donaniminin gurultu bindirdigi yazilmis. Mk4 dc-dc converter kullaniyor o yuzden ayni gurultu bunda yok demisler.

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #169 : Temmuz 17, 2015, 12:29:45 ÖS »

Çok değil ama MK4'te de bir gürültü var. hiç bir sid yürütmeden bile ses kartına taktığımda duyabiliyorum. Birde doğru düzgün yeni yazılım çıkarmıyorlar, eski programları iş görüyor ama yeni yazılım ile daha kullanışlı iş çıkarılabilir.

this is amiga speaking.
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #170 : Temmuz 22, 2015, 02:48:05 ÖÖ »

Oku oku nereye kadar Garth Wilson amcamızla tanışma zamanı geldi diye düşündüm ve 6502.org'a kayıt oldum.

http://forum.6502.org/viewtopic.php?f=4&t=3378

Prototip board'larımı apartman modeli dizip çalışmadığını görünce lan bunları test edebilmek lazım düşüncesi ile arayışa girdim. Önce şu aralar çok sevdiğim 74165 parallel input serial output shift register'ı 6502'ye memory mapped IO device olarak gösterebilir miyim diye biraz uğraştım. Artık yazılımı mı buglı yazdım, epromu mu düzgün yazamadım yoksa devreyi kurarken dikkatsiz mi davrandım bilmiyorum (bu üçünden biri olduğuna %99 eminim) beklediğim sonucu alamadım.

Yapmak istediğim şu : Benim devre hali hazırda 6502'nin ne databus'ına ne de address bus'ına bağlanmaksızın memory'e data transfer etme yeteneğine sahipti. Ancak tersini yani kontrol eden arduino'ya ( ya da başka mcu, çok önemi yok) geri bilgi gönderebilme yeteneğine sahip değildi. PIC ile ilk kurguladığım devre adres bus'a ve data bus'a neredeyse tam bağlıydı (adresleri sırasıyla sürebiliyordu, şimdiki aklım ve bilgim olsa shift register kullanırdım orası ayrı) ancak prototip board'ları test etmek için o devreyi kullanamazdım. İlaveten devreyi de aynı suda iki kez yıkanılmaz deyip geçenlerde söktüm. (Şaka öyle bir şey demedim PIC'ten Arduino'ya geçirmediğim için arduino için tekrar çalışır hale getirmeye üşendim ve ortalıkta kalabalık olarak dolaşmasını da istemedim.)

Neyse ne diyorduk, eldeki devre mevcut tasarımla arduino'ya geri veri gönderemiyordu. 74165'i denedik olmadı, dur dedim elimde 74373 latch var, paralel input olarak alayım arduino'dan, o da yemedi. (Mantığı 6502.org'daki yazımda görebilirsiniz)

Türkün aklım ya otobüste giderken ya da belli faaliyetlerle iştigal ederken gelirmiş. Dedim 6502'ye data gönderirken kullandığım mantığın aynısını arduino tarafı için niye yapmıyorum. Senkronizasyon derdi de yok hem, arduino'ya göndereceğim data da debug datası. Hız falan önemli değil. Rom tamam, ram tamam, devre kalkış için hazır falan filan. 1 adet 74138 3 to 8 decoder ve arduino'ya 4 adet bağlantı... RESET, READY ve 74138'den iki adet rom kodunda belirlediğim adres decode sinyali ile bu iş halloldu.

Merak edenler 6502.org'da biraz daha detaylı yazıma bakabilir. Üç kağıt şöyle, 6502 tarafında gönderilecek byte sol baştan bitlerine ayrılıyor. Bit 0 ise 6502 $8000 adresinden okuma yapıyor, 1 ise $A000 adresinden okuma yapıyor... $8000-$9FFF aralığına erişim olduğunda arduino'nun 0. interrupt pin'ine bir pulse gidiyor, $A000-$BFFF aralığına erişim olduğunda ise 1. interrupt pin'ine bir pulse gidiyor. Böylece veri gönderiliyor... Tabii her bit gönderimi arasında bol bol NOP var... Arduino bu kadar hızlı üretilen interrupt ile kolay kolay başa çıkamıyor çünkü.

Şunu diyen çıkabilir (çıkmayabilir de ), lan niye belli faaliyetlerle iştigal ederken bulduğun yöntemlerle uğraşıyorsun, standart iletişim protokollerini kullansana...

Cevap,

1. Tembellik
2. Basitlik
3. Seviyorum çünkü
4. Standart iletişim yöntemlerini uygulamam daha fazla vaktimi alır. Seri/Paralel komünikasyon yapılacak bir VIA 6522 yahut bu iş için özel tasarlanmış bir IC kullanıp datasheet'ini hatmedeceksin, uygulayacaksın, sonra da debug edeceksin. Zaten biz bu işi debug için yapıyorduk?

Osiloskopum zaten yok da, tüm bu testleri logic analyzer'ım ile de yapabilirdim ancak ona da üşendim sanırım. Ve bir de tekrar tekrar kolayca kullanabileceğim bir test yöntemim olsun istedim. (Logic analyzer meme yaptı aslında, bütün bunların sorumlusu o )

Fazla kafa şişirdim, hepinize iyi geceler

twitter | blog
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #171 : Temmuz 22, 2015, 19:50:20 ÖS »

i_r_on,   Garth'ın belirttiği gibi devrenin bir şemasını hazırla bence. Şemaya bakarak çok daha rahat yorum yapılabilir. Sorunun çözümü için daha çok kişi cevap verir diye düşünüyorum.
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #172 : Temmuz 22, 2015, 22:41:38 ÖS »

i_r_on,   Garth'ın belirttiği gibi devrenin bir şemasını hazırla bence. Şemaya bakarak çok daha rahat yorum yapılabilir. Sorunun çözümü için daha çok kişi cevap verir diye düşünüyorum.

Aslında doğru diyorsun, yaptığın işi görsellerle desteklemek her zaman işe yarıyor. Şema çizimi konusunda çok iyi değilim bir de üşendim çizmek için. Şu an işimi gördüğüm için de yine çok hevesli değilim

twitter | blog
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #173 : Temmuz 22, 2015, 23:41:16 ÖS »

Sen projeyi bitirdikten sonra pcb bastırmak için devrenin şemasını çizmeye başlayacaksın eninde sonunda ama bitirene kadar biraz daha bekle bakalım =)
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #174 : Temmuz 23, 2015, 02:22:57 ÖÖ »

Aslında yap boz tarzında çizdim bir şeyler ama o zamanlar ilk önceliğim pcb'yi tek yüzlü olarak kendim basmaktı. Eagle'da tek yüzlü pcb olayını pek beceremedim. Şu anki düşüncem dirtypcb gibi bir yere göndermek. Tabii öncelikle kendime kutuladığım bir prototip yapmam lazım.

Bu arada 6502 tarafında ram katını da çıkabilmek için test kodu yazdım. Stack'i, Sıfırıncı sayfayı ve Belleği test eden üç testten ibaret. Fail edenler için arduino'ya $CC, başarılı testler için $77 gönderiyor test kodu.
Katı çıktım, eprom'a kodu yazdırdım ve test ettim. Temiz iş oldu, ilk denemede testten başarılı çıktı devre

Sırada Swinsid katı var.. Swinsid katını da çıkarabilirsem sırada planladığım yazılımsal değişiklikler var. Irq ile sid çaldırma ilk sırada geliyor. Sonrasında bol bol test ve bu da bittiğinde bu board paket olacak

Sonrasında apartman modelinin tek tek pcb tasarımlarını yapıp dirtypcbs'e göndereceğim. Belki bu noktada cpu+sram+eprom'u 10x10 cm üstünde tek başına da tasarlayabilirim. Apartman modeli de devrenin nispeten boş bir kısmında bir nevi expansion bus olarak kalır. Isınma problemi olabilir zira.

Swinsid'in dışında gerçek sid için de bir modül yapıp tekrar tehlikeli sularda yüzmem de gerekiyor. Bu sefer kurban bir adet 6581 olacak.  Devreye gücü nasıl sağlayayım bu noktada yorumlarınızı esirgemezseniz sevinirim.

Bir güç hattı yapıp burada 5V standart, 9v ve 12v'u da opsiyonel olarak diğer katlara iletmem lazım. Dışarıdan 12v alınıp 6581 kullanılıyorsa bunu doğrudan 6581'e vermek.. Diğerlerini de 5v'a kadar regüle etmek nasıl olur? 5v regülatör aşırı ısınır gibi bu durumda sanki. Ya da dışarıdan sallıyorum 9v alıp bunu normal regülatör ile 5v'a çevirmek, 12v için dc to dc boost converter gibi bir şey kullanmak daha mı akıllıca olur? Tabii 12v'un ilgili sid modülü üzerinden seçilmesi durumunda devrede olması lazım.

twitter | blog
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #175 : Temmuz 23, 2015, 02:56:46 ÖÖ »

...

Devreye gücü nasıl sağlayayım bu noktada yorumlarınızı esirgemezseniz sevinirim.

...

@i_r_on, öncelikle bu muhteşem emek sarfettiğin proje için tebriklerimi sunuyorum. konuya sadece küçüklüğümdeki C64 tecrübeme binaen aşina olmakla birlikte, bu derece C64 donanım ve yazılımı bilgim olmadığından pek yorum yapamadım ancak tebriklerimi sunuyorum...

Power konusunda basit bir tecrübemi paylaşayım belki bir fikir verir. Ben genelde 7805, 7809 vs türü lineer regületörler kullanmak yerine daha modern switching reguletörleri kullanmayı tercih ediyorum. Sebebi;

1) Isınmıyorlar (en azından lineerler kadar değil)
2) Step-up, step-down lineer'ler ile mümkün değil.

Bu yüzden 12V veya 9V alıp onu indirmek (ve ısı üretmek) yerine 5V alıp onu çıkartmayı tercih ediyorum. Bu sayede "temelde" devreye değil güç kaynağına yüklenip ısıdan kurtuluyorsun

Benim kullandığım switching regületör LM2577-ADJ (Simple switcher)

Hem ucuz hem de 5V'u alıp 12V'a kadar ciddi bir ısınma sorunu olmadan step-up yükseltmek kolay. Evet lineer'lerden daha fazla eleman kullanman gerekiyor, özellikle bobin. Ama bobini de SMD veya minik bir DIP olarak hazır alıyorsun, yani sarmaya vs gerek yok.

5V hem kullanıp hem de gerektiğinde step-up yaparak devreleri olası USB'den besleme senaryoları da mümkün oluyor.

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #176 : Temmuz 23, 2015, 09:49:56 ÖÖ »

@yavuzg : Sağolasın

Özay dc to dc boost converter ve bu bahsettiğin lm2577 olduğunu tahmin ettiğim entegreden bana göndermişti. (öyle hatırlıyorum)

5v->9v, 12v olayını bu malzemelerle zarar görmeyecek bir denek üstünde deneyeyim.

Peki güç yönetimi merkezi mi olmalı? Yoksa değişik voltajlara ihtiyacı olan değişik modüller üstünde kendilerine has mı olmalı.

5v genel ancak, 9v ve 12v'a ihtiyaç duyacak bağımsız elemanlar olacak.

twitter | blog
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #177 : Temmuz 23, 2015, 11:45:19 ÖÖ »

Gönderdiğim boost'lar ayarlı değil maalesef 5V altını sabit 5V'a çıkarıyor. Ayarlı olanlar buck (step down) olduğundan devreyi 12V ile besleyip 9V ve 5V'a indirmek için kullanabilirsin ancak.

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #178 : Temmuz 23, 2015, 12:00:46 ÖS »

sid çipleri biri 12v bir modeli 9v ye ihtiyaç duyuyordu yanlış hatırlamıyorsam. 9v besleme ile 5v ye düşürüp tek adaptörle devreyi tamamlayabilirsin.

this is amiga speaking.
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #179 : Temmuz 23, 2015, 12:05:47 ÖS »

@Simon : Olsun, onları da başka projede kullanırız Aliexpress'te başka ürünler gördüm onlardan sipariş vereyim.

Şu işimi görür sanırım.

http://www.aliexpress.com/item/DC-DC-Auto-Boost-Buck-Step-Down-Converter-Module-Solar-Voltage-LM2577-A858/32271553425.html

twitter | blog
Sayfa: 1 ... 10 11 [12] 13 14   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: