Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)[Tamirat] Capcom Play System 1 (CPS1) - Pang3
Sayfa: 1 2 [3] 4 5   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Tamirat] Capcom Play System 1 (CPS1) - Pang3  (Okunma Sayısı 52496 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #30 : Aralık 22, 2014, 01:32:34 ÖÖ »

Digital ses tarafındaki tüm elemanları değiştirmem rağmen RESET sinyalini 0 seviyesine çeken bileşeni hala bulamamıştım.

KLOV forumlarındaki babalardan birisi CPS1 sisteminde analog ses kısmı ve geri kalan tüm digital kısmın birbirlerinden izole voltajlar ile beslendiğini öğrendim.

Bunun sebebi ise digital tarafın analog ses kısmında "parazit" oluşturmasının önlenmesiymiş.

Analog ses kısmında kullanılan opamp'lar ve YM3012 entegresi bu kısımdaki minik bir 7805 voltaj regületörü ile 12V'dan çevrilen 5V ile çalışıyorlardı. Bu "izole" 5V'u kontrol ettiğimde bunun 0 Volt olduğunu hatta GND ile kısa devre olduğunu buldum...

Buradaki kısa devre yüzünden YMM3012 güç alamıyor ve bu yüzden de RESET sinyalini 0'a yakın bir değere çekilmesine sebep olduğunu anladım.

Kısa devreyi yapan elemanı bulabilmek için şimdi analog tarafa giriştim.

Voltaj regületöründen başlayarak sırayla tüm opampları söktüm

Hala kısa devre duruyordu. Elemanların azalması ile tenhalaşan analog ses kısmında bir şey dikkatimi çekti.

Buton1 sinyalinin geçtiği "yanık" hattın yakınındaki kondansatörün etrafı simsiyahtı. Ben bunun sebebibin yanan CR084 olduğunu sanmıştım. Halbuki durum tam tersiymiş. Aslında bu tantalyum kondansatör yanmış!!! Bacaklarından birisini sökünce kısa devre ortadan kalktı...

Namuzsuz, yanmış ama elektrolitik kondansatörler gibi patlamamış fakat ortaya çıkan ısıdan dolayı hem kendi kendisini kısa devre yapmış hem de yakınındaki CR084'ü çatlatmış ve onun da kısa devre olmasına sebep olmuş ve buton 1 den gelen sinyaller arada hiçbir direnç olmadan ince bakır hatlardan serbestçe keçip hatların da yanmasına sebep olmuş...

Vay be herşey şu minik kondansatörden kaynaklanıyormuş desene...

Yerine yenisi takmam ve söktüğüm diğer tüm bileşenleri soketleyip yerine tekrardan yerleştirmem 1 saatimi daha aldı. Board'a power'ı verdim veeee

"PAAAAANG 3" diyen yankılanan sesi ve alkışları duyunca ben de bir ohhh çektim  

« Son Düzenleme: Kasım 13, 2019, 16:16:53 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

wolfiem
Deneyimli

May the source be with you!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #31 : Aralık 22, 2014, 01:56:46 ÖÖ »

Heyecan verici bir maceraydı. Teşekkürler

Commodore & Amiga & Amstrad & Retro Macintosh Fan
k2.bbs.tr - Çok yakında!
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #32 : Aralık 22, 2014, 03:21:43 ÖÖ »

Atari salonunda olsaydık evi barkı satmıştım herhalde bu saate kadar pang 3 oynadığıma inanamıyorum sağ kolum sızlıyor.

Buton 1'in yanmasına sebep olacağım bir şey değil

eemiroglu84
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #33 : Aralık 22, 2014, 07:11:53 ÖÖ »

Atari salonunda olsaydık evi barkı satmıştım herhalde bu saate kadar pang 3 oynadığıma inanamıyorum sağ kolum sızlıyor.

Buton 1'in yanmasına sebep olacağım bir şey değil
O kadar uğraştırdı seni hırsını alman lazım. Eline sağlık hocam yine destan yazdın. Kahkaha

leviathank
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #34 : Aralık 22, 2014, 07:27:41 ÖÖ »

Yolcunet'te de yok yokmuş mübarek, bunu ne zaman aldın?😊 Sıkı iş çıkarmışsın. Custom direnç paketini devreye dökmen en önemlisiydi bence.
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #35 : Aralık 22, 2014, 07:58:34 ÖÖ »

Namuzsuz, yanmış ama elektrolitik kondansatörler gibi patlamamış fakat ortaya çıkan ısıdan dolayı hem kendi kendisini kısa devre yapmış hem de yakınındaki CR084'ü çatlatmış ve onun da kısa devre olmasına sebep olmuş ve buton 1 den gelen sinyaller arada hiçbir direnç olmadan ince bakır hatlardan serbestçe keçip hatların da yanmasına sebep olmuş...

Vay be herşey şu minik kondansatörden kaynaklanıyormuş desene...

Yerine yenisi takmam ve söktüğüm diğer tüm bileşenleri soketleyip yerine tekrardan yerleştirmem 1 saatimi daha aldı. Board'a power'ı verdim veeee

"PAAAAANG 3" diyen yankılanan sesi ve alkışları duyunca ben de bir ohhh çektim 

Ben olsam, gece felan dinlemez, çekici elime alıp o kondansatörü parçalardım. Kahkaha Yuh be arkadaş tüm devre elemanlarını söktürdü. Kahkaha
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #36 : Aralık 22, 2014, 09:15:31 ÖÖ »

Yolcunet'te de yok yokmuş mübarek, bunu ne zaman aldın?😊 Sıkı iş çıkarmışsın. Custom direnç paketini devreye dökmen en önemlisiydi bence.

bu da beraber gittiğimiz zaman bir yığın aldığım kartların arasındaydı. ben bile unutmuşum sepeti kurcalarken karşıma çıktı

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #37 : Aralık 22, 2014, 09:20:16 ÖÖ »

Ben olsam, gece felan dinlemez, çekici elime alıp o kondansatörü parçalardım. Kahkaha Yuh be arkadaş tüm devre elemanlarını söktürdü. Kahkaha

birisi video çekseydin falan demişti ya, video çeksem "bip" den geçilmezdi herhalde

Kondansatörle akraba olduk, öyle diyim Kahkaha

cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #38 : Aralık 22, 2014, 09:54:51 ÖÖ »

birisi video çekseydin falan demişti ya, video çeksem "bip" den geçilmezdi herhalde

Ah işte "bip" koyabiliyorum videolara aynı şehirde olaydık kesin çekerdik. Bir de hızlı çekimde yapcağımız için tekrar olan kısımları baya komik bile olurdu; mickey mouse sesiyle cila atmak

Şhsi kanaatim olarak hiç bir pang boarduyla "haddinden fazla" uğraşılmaz kanımca. Belki zamansız başlanılmış olabilir.

Bir de kendi devre elemanını üretmeye başladın ya artık, internette duyduğum saygıyı anlatacak klip art bulamadım.

« Son Düzenleme: Aralık 22, 2014, 09:59:27 ÖÖ Gönderen: cengizermis » Logged

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #39 : Aralık 22, 2014, 09:59:06 ÖÖ »

Abi yine muhteşemsin.

Yalnız ben birşeyi anlamadım, şu sıra dirençteki voltaj bölücü dirençlerin yerleşimini ve değerlerini anladın tamam da orada kondansatör olduğunu ve değerini nereden anladın be adam? Kahkaha

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #40 : Aralık 22, 2014, 10:04:08 ÖÖ »

Abi yine muhteşemsin.

Yalnız ben birşeyi anlamadım, şu sıra dirençteki voltaj bölücü dirençlerin yerleşimini ve değerlerini anladın tamam da orada kondansatör olduğunu ve değerini nereden anladın be adam? Kahkaha

Multimetre ile direnç ölçüm ayarında test yaparken 10. bacağın diğer bacaklarla hiçbir bağlantısı olmadığını gördüm. Bu bana pek anlamlı gelmedi. Devre kartı üzerinde bağlandığı noktaya baktım, GND'a bağlıydı.

Sonra bir de kondansatör ölçüm ayarında test yapayım dedim ve aslında burada bir kondansatör olduğunu öyle anladım. Klasik (Vcc) ile (GND) arasına konan filtre kondansatörü olduğunu anladım.

Dolayısıyla multimetrenin kondansatör ölçüm ayarı olmasının yararını da görmüş olduk

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #41 : Aralık 22, 2014, 11:08:39 ÖÖ »

Ah işte "bip" koyabiliyorum videolara aynı şehirde olaydık kesin çekerdik. Bir de hızlı çekimde yapcağımız için tekrar olan kısımları baya komik bile olurdu; mickey mouse sesiyle cila atmak

Şhsi kanaatim olarak hiç bir pang boarduyla "haddinden fazla" uğraşılmaz kanımca. Belki zamansız başlanılmış olabilir.

Bir de kendi devre elemanını üretmeye başladın ya artık, internette duyduğum saygıyı anlatacak klip art bulamadım.

Her zaman söylüyorum, video senin uzmanlık alanın. ben hiç yapamam

Aynı şehirde olsak Ben Heck'i sollayan videolar yapardık Kahkaha

commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #42 : Aralık 22, 2014, 11:26:31 ÖÖ »

Kemaraman lazımsa yardımcı olurum

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #43 : Aralık 22, 2014, 11:59:14 ÖÖ »

Kemaraman lazımsa yardımcı olurum

Seneye bir tamirat sessionı yapalım hakikaten. Yeni orijinal arızalı kartlar geliyor yolda

cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #44 : Aralık 22, 2014, 12:18:15 ÖS »

@yavuzg abicim sende ben heckin imkanları olsa o seni örnek verir olurdu şu anda.

örnek: Ben Heck [imrenerek] : Bu projemde yavuzg adlı üstadımızın guideline'larını takip ediyorum... tanımıyorsanız youtube kanalını mutlaka takip edin...

Bu arada yukardaki cümlem çok salak olmuş: "Hiç bir pang boarduna harcanan emek ne miktarda olursa olsun haddinden fazla olmaz" demek istedim ama işte kelime tembelliğine kurban gitmiş... hala arıyom tenefüslerde klipart

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
Sayfa: 1 2 [3] 4 5   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: