Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)Sıfırdan kabin tasarımı ve imalatı, Arcade pcb ve mame
Sayfa: 1 ... 7 8 [9] 10 11 12   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Sıfırdan kabin tasarımı ve imalatı, Arcade pcb ve mame  (Okunma Sayısı 212714 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #120 : Şubat 20, 2015, 22:36:57 ÖS »

Super uzak hersey. Iki kutup anode kabinin en yukarsinda kalirken butun hersey monitorun sinyali dahil alttan cikip iyce asagi dogru uzaklasiyor.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #121 : Şubat 20, 2015, 23:43:46 ÖS »

Super uzak hersey. Iki kutup anode kabinin en yukarsinda kalirken butun hersey monitorun sinyali dahil alttan cikip iyce asagi dogru uzaklasiyor.

Demekki şüphelendiğin gibi anten misali bi sinyal kapıyor VGA kablosu. Kabloyu değiştir istersen. 3-5 TL'lik bir kablo mu yoksa kaliteli bişeymiydi?

ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #122 : Şubat 21, 2015, 01:11:13 ÖÖ »

Ondan emin degilim, 3-5 lik olabilir. Baya enerjimi yedi. 15khz dedim ciddiye almadim. Elime gecen kabloyu kullandim idare eder diye. Yarin bi hat flitresi ve izo trafosu alayim da gidip konya sokaga...

Vga da ground var ya bi, bi de rgb returnler var. ground (5) sanirim db15 konnektorun sasesine de bagliydi. Ben bugun groundlari ortakladim. Acaba saseyi bosta birakip sadece returnleri mi baglasam monitorun grounduna... Baya is, fingerboard yapmistim bilgisayardan cikan herseyi kabine dosedigim hamma harness a baglamak icin, vga kablosunu ordan sokmek hic istemiyor canim..

Kabloyu bilgisayardan cikarinca parazit gidiyor. Aslinda kablo kapmiyor sanirim bilgisayar kasasi kapiyor.
« Son Düzenleme: Şubat 21, 2015, 01:13:02 ÖÖ Gönderen: ggolem » Logged
ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #123 : Şubat 21, 2015, 10:18:35 ÖÖ »

Benim monitor, PC power ve Arcade power supply, aynı 3lü prize takılı.

Power supply aslında sadece PCB oyunları beslemek için var, ama makineye döşeli olan JAMMA harnessin ground ve 5, 12, -5V da power supplya gidiyor. O yüzden marquee ışık ve sesi kısmak yada PC den sesi 5W hoperlorlere vermek için araya koydugum ufak ses amfisini de bu power supplydan beslemiştim.

Power Supply'ın 220V fişini çekince de ekrandaki parazit yok oldu. Bir şekilde power supply, PC kasasında bir gürültüye yol açıyor, o da RGB kablosunun groundu üzerinden görüntüye etki ediyor sanıyorum.

Sence izolasyon trafosu ile yada hat filitresi ile yada ikisi ile birden kesebilir miyim bunu? Yoksa PC bagli iken arcade power supply ile ilişkiyi kesmenin yoluna gideceğim...

Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #124 : Şubat 21, 2015, 13:20:04 ÖS »

Mükemmel bir başlık. Mükemmel fotoğraflar, harika anlatım. Eline emeğine sağlık. Keyifle okudum.

...

VGA'ya gelince:
Net bir görüntü istiyorsan HSync ve VSync ayrı ayrı bağlanmış olmalı.
Çoğu ucuz VGA kablosunda bağlantı aşağıdaki resimdeki gibidir.

(Hatta yetmezmiş gibi birbirine bağladıkları GND hattını Soket Şasesine de bağlarlar)

Bu tür kablolar her zaman ekranda gölgelenme yapar ve 1 metreden daha uzun olduklarında parazitler görüntüye yansır.

Kaliteli bir VGA kablosunda R, G ve B'nin her bir GND'si bile ayrıdır (hatta koaksiyeldir).

SyncGND ayrıdır.

Ve ŞaseGND'si de tümünden ayrıdır.

(Hatta ucuz kablolarda boş olan 11, 12 ve 15 no'lu pinler de ayrı kablolarla bağlıdır)

Bu tarz kaliteli bir kablo kullanırsan sorunun çözüleceğini düşünüyorum.

Başarılar.

* vga_pinout.jpg (47.39 KB, 440x440 - Görüntüleme: 1670 kez.)
« Son Düzenleme: Şubat 21, 2015, 17:17:31 ÖS Gönderen: Alpyre » Logged

Alper
ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #125 : Şubat 21, 2015, 15:39:47 ÖS »

Tesekkurler, istedigim ayrintida foto koyamadim aslinda.

Kabloyu kontrol ettim, rgb returnler birbirine bagli. Hadi o neyse, ama sase de rgb grounda bagli. Bu cok acayip geldi bana. Ama 5 nolu gnd ayri.

1-2 tane daha acayip deney yaptim. Power supply ile pc arasindaki en sacma baglantidan bile bu parazit geliyor.
Mesela ses afisinin sadece gnd yada sadece +12 v kablosunu baglarsam bile.

Amfi ile pc arasinda sadece ses sinyal kablosunun groundu var aslinda!  Switch mode supply nasil bir salliyorsa artik groundu...

Neyse amfi ve marquee ledini de pc powerdan besleyecegim olacak bitecek. Ama iyi vakit kaybettirdi bana...
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #126 : Şubat 21, 2015, 17:19:26 ÖS »

O kabloyla asla net görüntü elde edemezsin.

(Resmi atmayı unutmuşum bu arada... Kahkaha Şimdi hallettim.)

Alper
ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #127 : Şubat 21, 2015, 22:04:59 ÖS »

Sanirim yine olmadi resim.

Kablo kotu ama arcade power supplyi devreden cikarinca, kusursuz bir goruntu elde ettim.
ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #128 : Şubat 23, 2015, 20:17:42 ÖS »

Mame kabineti yapan arkadaşlar, windows mame frontend olarak bir önerisi olan var mı? MaLa popüler yazıyordu bir yerde kurup çalışır hale getirdim, belli bir seviyedede memnunum ama önerilere de açığım.

15khz modlarda çalışabilir olmalı, tercihen interlaced olmayan 384x288 gibi 288 satırlık çözünürlüklerde
wolfiem
Deneyimli

May the source be with you!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #129 : Şubat 23, 2015, 22:50:53 ÖS »

15khz desteği var mı bilmiyorum ama Maximus Arcade deneyebilirsiniz. Ben LCD ile kullanıyorum ve gayet memnunum.

Commodore & Amiga & Amstrad & Retro Macintosh Fan
k2.bbs.tr - Çok yakında!
ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #130 : Şubat 26, 2015, 02:01:55 ÖÖ »

Itiraf etmeliyim ki, makine oynanabilir olduğundan beri kabini bitirme işi az birşey sekteye uğradı.

Ama monitorüun bulunduğu ön kısımın detaylarını çekmiştim, onları da koyup sonra da kabinin son halini paylaşacağım. Yapacak dış görünüşü etkileyecek birşey kalmadı, bundan sonrası kablo düzenleme vs.. iç işler.

Monitorün bulunduğu hacmi maskeleyecek ve sadece görüntünün olduğu cam alanı gösterecek bezel yapma işi öyle heycanla beklediğim bir iş değil. Acaba geçici olarak idare eder mi diye birşeyler denedim. Ve sonucu gördükten sonra kalıcı olduğuna karar verdim

(aslında bezeli 3d modelleyip sonra da açılımını dakota gibi bir malzemeden kesmeyi düşündüm. Hatta bunun için gereksiz derecede doğru bir CRT ön camı modelledim, ölçmesi çok uğraştırdı, ve bezeli cama tam oturacak şekilde tasarladım. (resim1,2) Ama bunu üretmek için malesef zamanım kalmadı )

* bezelbase.png (55.07 KB, 816x477 - Görüntüleme: 1436 kez.)

* bezelMount.png (120.64 KB, 1349x862 - Görüntüleme: 1500 kez.)
ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #131 : Şubat 26, 2015, 02:05:51 ÖÖ »

Ilk resim, önden çıplak görünüş. Bir takım ham MDF ler ve monitorü, onu tutan MDF tabakaya bağlayan civata ve pullar, vs.. görünüyor.

Bunları, fon kartonundan 8 parça kesip onları bantla birbirine yapıştırarak 2. resimde elde ettiğim iç bezeli örterek gizliyorum. Fon kartonu kağıt sayılacak kadar ince bir malzeme.

* cabfrontraw.jpg (216.74 KB, 958x928 - Görüntüleme: 1577 kez.)

* fonkartonu.jpg (164.15 KB, 800x600 - Görüntüleme: 1521 kez.)

* cabfrontmask.jpg (198.01 KB, 958x928 - Görüntüleme: 1702 kez.)
ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #132 : Şubat 26, 2015, 02:17:23 ÖÖ »

Oraya göre kestirdiğim camı da, siyah folyo ile çerçeve şeklinde kestirdiğim bir folyo ile kaplıyorum. Kaplı hali resimdeki gibi oluyor. Önceki fon kartonuna benziyor resim ama aslında bu cam, yerde pek belli olmamış. Cam ve üzerine ortası çerceve şeklinde açık bir siyah folyo kaplı. Bunu reklamcılarda ve bazı kırtasiyelerde kestirmek kolay. dxf yada corel formatında yada eps falan gibi bir vektor formatta götüreceğiniz bir şekli kestirebiliyorsunuz.

648mmx656mm 4mm lik sıradan pencere camı için 25TL.
Folyo kesimi için de 15TL verdim.

Folyoyu kaplama işini bu işi yapana yaptırmanızı tavsiye ederim. El alışkanlığı önemli bir konu burda. Ben bunu kendim yaptım ama istediğim kadar iyi olmadı çok az da olsa kabarcıklar var. Tekrar yaptıracağım bunu söküp.

Konya sokakta aceleyle dolanırken Ümitin vitrininde şu resimdeki turuncu zımbırtı gözüme çarptı, tam bana lazım olan oyuncak dedim. 13TL

Camı yerine yerleştirirken büyük kolaylık sağlıyor. Çıkartırken ise olmazsa olmaz diyebilirim. Güzel mini bir vantuz.

Bunu da yardımı ile camı güzelce yerine yerleştirince önden görünüş düzeliyor.

Paslanmazdan büktürdüğüm profil tam istediğim gibi sonuc verdi. Camın öne kaymasını tutan o. (şu anda arkaya doğru kaymasının tek engeli, camın açısı yüzünden kendi ağırlığı. Ama bunu düzelteceğim, kimsenin cama yumruk atacağı yok, ama yine de güvenlik açığı)

* maskedglass.jpg (224.86 KB, 800x649 - Görüntüleme: 1520 kez.)

* turuncu.jpg (338.71 KB, 800x1067 - Görüntüleme: 1468 kez.)

* IMG_6739s.jpg (355.86 KB, 800x1067 - Görüntüleme: 1504 kez.)

* cabfrontfull.jpg (197.59 KB, 958x928 - Görüntüleme: 1467 kez.)
ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #133 : Şubat 26, 2015, 02:41:59 ÖÖ »

Yapım kararını 2 yıldan daha önce vermiş olduğum ve parçalarını toplamaya başladığım kabin, sonunda bitmiş durumda.
Başlangıçtaki tasarım kriterlerimin tamamına uyan bir kabin yapmış oldum.

- Mame desteklemeli
- 24-25 inch CRT olmalı, arcade joystick ve butonları olmalı ve jetonlu olmalı.
Arcade monitor bulmak çok zordu. Şans eseri bulabildik neyse ki...

- Ev içinde kapılardan kolayca geçirilebilmeli.
Evet antrede, biraz salonda oynuyoruz, tek başıma iterek kapılardan geçirip gezdirebiliyorum.

- Sağlam olmalı, çıplak el ile vurarak zarar vermek mümkün olmamalı.
Sağlam olmayan, sadece dekoratif 2-3 parça var, bunlar imalatı çok kolaylaştıracağı için böyle oldu. Ev ortamında olacak kimse tekme atmayacak diye. Makine sağlam, ama 3-4 plaka 3mm olduğu için tekme yada yumrukla yada bastırarak kırmak mümkün. Aynı kolaylıkta kırılanı değiştirmek de...

- Olabilecek en küçük boyutlarda olmalı.
dıştan dışa eni 68.5cm ile, kapılardan geçmesinde sorun yok. arka derinliği de moniyorden sadece 1-2cm daha derin.

- Ayakta ve oturarak oynanırken ergonomik olmalı, çünku 4saat-8saat gibi süreler oynanacak.
Kontrol panel yerden yüksekliği 100cm. Bu yükseklikle çok rahat oynayabiliyorum ayakta.

- Ayakta önünde durunca, üzerine elimizdeki defter kitap dosya gibi seyleri bırakmak için yüksek ve düz bir üstü olmalı.
- Yandan görünüşü kafamdaki gibi olmalı.

- Nakil işleri kolaylaşmalı, demonte olmalı.
bu konuda da 2 parça imal ederek, aveo nun bagajı dışında bir nakliye aracı kullanmadan, hem CNC hem marangoz hem de baskı işleri için parçaları kolayca taşıyabildim, eve çıkarıp indirebildim tek başıma.

- Monitor, kolayca, dik konuma getirilebilmeli.
Şu anda bunu tek kişi yapmamız mümkün değil 26kg luk monitor zaten tek kişi için fazla. 2 kişi biraz zor da olsa yapıyoruz. 3 kişi varsa çok kolay oluyor. 3 kişi varken, yatay bir oyun oynarken, kapatıp, ön camı çıkartıp, monitorü çevirip dikey bir oyuna dönmemiz 5-6 dakika sürüyor.

Beklediğimden çok çok daha zor oldu. Eğer bunu ön görmüş olsaydım bu işi yapmaya girişmezdim, bu çok kesin. Ya da kendim tasarlamaya\ kendi çözümlerimi uygulamaya çalışmazdım. İşi biraz hafife almışım. Şimdi bittiği için harika bir rahatlık var tabi. Bazı boş konuşan arkadaşlar vardı etraafta, yok street fighterda beni yenemessin, yok ben mk2 de çok iyiyim, falan gibi laflar eden, onları sıraya dizeceğim için sabırsızlıkla bekliyorum, o ayrı konu..

* idp.png (236.45 KB, 869x360 - Görüntüleme: 4354 kez.)
« Son Düzenleme: Şubat 26, 2015, 02:45:02 ÖÖ Gönderen: ggolem » Logged
daruga_13
Deneyimli

Genesis Does What Nintendon't

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #134 : Şubat 26, 2015, 03:34:33 ÖÖ »

Elinize sağlık,güle güle kullanın.
Son fotoğraf harika Kahkaha

Aradığım Orjinal Sega Mega Drive/Genesis oyunları:Bölge kodu farketmez...

-Snowbros
-Sunsetriders
-Mega Turrican
-Comix Zone
-Teenage Mutant Hero Turtles The   Hyperstone Heist
Nes/Famicom oyunları:
-Astyanax
Sayfa: 1 ... 7 8 [9] 10 11 12   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: