Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Bir kabin projesi de benden...  (Okunma Sayısı 82331 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #45 : Kasım 11, 2015, 22:37:55 ÖS »

Daha önce söylediğim gibi kabinde tema olarak Neo-Geo MVS tasarımını baz aldım. Ancak yapmış olduğum kabin MAME tabanlı olduğu, ve boyutsal anlamda odamda yer sıkıntısı olduğu için orijinal tasarıma göre bazı sapmalar yapmak zorunda kaldım. Bu sapmaların neler olduğunu da yeri geldikçe anlatacağım. Ancak ilk aşamada şu üç boyutsal farktan bahsedebilirim.

1- Kabinin genişliği orijinalde içten içe 600mm civarında iken benim kabinde dıştan dışa 600 mm (MDF plakaların kalınlığı 18mm olduğuna göre toplamda benim kabin 36 mm daha dar) Bu ölçüyü ayarlarken orijinalde 63 ekran monitör kullanıldığını, ancak benim kabinde 55 ekran TV kullanacağımı ve kasası dahil bu ölçüye sığdığını garanti ettikten sonra bu ufak küçültmeyi yaptım.
2- Kabinin derinliği yaklaşık 90-100 mm daha az. Bu ölçüyü de TV kasasıyla birlikte konulduğunda ucu ucuna denk gelecek şekilde minimuma indirdim. Çünkü yer kaplama anlamında bana en çok sıkıntıyı kabin derinliği çıkarıyor.
3- Kumanda paneli ön yüzeyi ile jeton mekanizmalarının bulunduğu yüzey arasındaki mesafeyi 5-6 cm daha fazla yaptım. Bunun amacı da yüksek bir sandalyeye oturarak oyun oynanmak istendiğinde dizlerin ön panele çarpmasını engellemek.
Evet, şimdi fotoğraflar ile birlikte adım adım montaj ve kurulum aşamalarına başlıyoruz.

İlk önce alt kısmın ön paneline jeton mekanizmaları ve jeton kutusu kapağı için gerekli olan yuvaları açmamız gerekiyor. Önce tabiki nerelerden kesim işlemlerini yapmamız gerektiğini belirlemek amacıyla MDF plaka üzerine gerekli çizimleri yapmamız gerekiyor. Üniversite yıllarıma geri dönüyor ve T-cetvelim ile birlikte gönye,cetvel, çember cetveli, pergel ve iletkilerimi çıkarıyorum. Kesimin düzgün yapılabilmesi için çizgilerin ve işaretlemelerin düzgün ve belirgin olarak yapılması şart. Bu amaçla kullandığım kurşunkalemleri de kısa aralıklarla açarak sivriltiyorum ki cetvel çizimlerinde fark oluşmasın.

Kapak ve jeton bölgesini belirledik...

Jeton bölgesinin kesimi girintili çıkıntılı olacak. O yüzden kağıttan uyduruk bir şablon yapıyor ve konumu o şekilde ayarlıyorum.

İşleme ilk önce gözüme daha kolay gözüktüğü için jeton kanalı yuvalarını açmakla başlamaya karar verdim. Bu iş için de dremel'in ahşap kesme ucu ve freze aparatını kullanıyorum. MDF'nin yumuşak bir malzeme olduğunu düşünerek kesimin kolay olacağını düşünüyor, ancak ilk denemeler sonrasında bir ucu yarı-kullanılamaz duruma getirdikten sonra işlemesi çok da kolay bir malzeme olmadığını anlıyorum (MDF içerisinde yer alan yapıştırıcı dremel kesici ucuna sarıyor. Bunu önlemek için kesimin ya kademeli olarak derinlik artırılarak yapılması (hem çok zaman alır, hem de düzgün bir yüzey elde etmek çok zor) ya da ilerlemenin çok yavaş verilmesi gerekiyor. Ayrıca dremel'in devir sayısı da 15-20 bin aralığında tutulmalı. Daha düşük devirlerde aksine yapıştırıcı daha çok sarıyor ve dremel daha çok zorlanıyor. Bir de kesici uç mutlaka dibine kadar pensete/mandrene sokulmalı, yoksa kesim sırasında çok fazla chatter (kesici takımın ilerleme amaçlı uygulanan itme kuvveti sonucunda eğilerek sebep olduğu titreşim ve bu sebeple istenilen yerden kesimin yapılamaması olayı-uzun vadede dremel in yataklarına da zarar verir-) oluyor. Dremel ayrıca kesim yapılan bölgeyi tamamen öğüttüğü için ortama un gibi toz yayılıyor. Bu sebeple yanıbaşınızda bir elektrik süpürgesi de mutlaka olmalı ve belirli periyotlarla ara verip hem dremeli dinlendirmeli, hem de tozları çekmelisiniz.

Dremel ile kesimin zahmetli olduğuna kanaat getirdikten sonra jeton juvalarının düz kısımlarını dekupaj testere ile almaya karar verdim. Cihaza bosch T308BO ucunu taktım (en hassas kesim için ve eğri kesim için olan uç) Normalde bu uç eğri kesimler için, ancak düz kesimlerde de iş yapıyor. Bu ucu düz kesim ucuna göre daha ensiz olduğu için (matkapla bir yerden 7-8mm lik bir delik delip dekupajı salabiliyorsunuz) ve kesim sırasında eğri gittiğinizde düz uç hemen sıkışma yaparken eğri kesim ucu ilerlediğiniz yönde kesmeye devam etme avantajı sebebiyle kullandım. Uzun düz kesimlerde de pürüzsüz iş çıkarıyor.

Düz kısımları dekupaşla aldıktan sonra kenarları da dremelle alarak düzelttim ve jeton kanalı yuvalarını açtım.

Sıra şimdi jeton kapağını yapmakta. Bu kesimin hassas ve düzgün olması gerekiyor, çünkü kesimden çıkacak olan parça da kapak olarak kullanılacak. Bu sebeple hiçbir yere zarar verme şansım yok. Ayrıca kenarları yuvarlak kesim olacağı için ve bu kadar küçük yarıçapta dekupaj testere ile düzgün kesim yapmanın zor olduğunu deneyip gördükten sonra yavaş, gürültülü ama garanti çözüm olan dremel'e geri dönüyorum.

Kesime ilk önce düz kenarları keserek başlıyorum. Düz çizgi takip etmeyi garantilemek için düz bir MDF plakayı mengeneler ile kesim yaptığım tahta üzerine yerini hassas olarak ayarladıktan sonra sabitliyorum.

Not: Fotoğrafta dekupaj'ın göründüğüne bakmayın, bu bölgenin kesiminde hiç kullanmadım.

Dremel ve freze aparatı kullanarak bu şekilde dört kenarı da kestim.

Kenarların kesme işlemi bitince iş yuvarlatılmış köşeleri kesmeye geldi. Bu noktada freehand (serbest) kesimden başka pek şansım yoktu. O yüzden çizgiler üzerinden yavaş adımlarla freze aparatı üzerindeki dremeli elle kontrol ederek her dört köşenin de kesimini yaptım ve her iki tarafa da ciddi bir zarar vermeden işlemi tamamladım.

Kenarlardaki pürüz ve ufak kusurları da Bauhaus'dan aldığım 40 numara ahşap el zımpara kağıdını kullanarak düzelttim. Bu zımpara en kalını ve oldukça hızlı bir şekilde fazla uğraştırmadan yüzeyleri düzeltiyor. Tavsiye ederim.

Commodore64 - Amiga - Arcade Systems - MAME - IBM - CRT - Repair&Restoration
pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #46 : Kasım 11, 2015, 23:32:36 ÖS »

Sıradaki aşamamız kapak menteşe yuvalarının açılması. Menteşe yuvaları normalde 35 mm'lik tas menteşe açma ucu gerekiyor. Bu uç matkaba takılıyor ve normalde çok hızlı bir şekilde menteşe yuvaları açılıyor, ancak elimde bu uçtan ne yazık ki yok. Bu sebeple işi dremel ve daire kesim aparatını kullanarak yapmaya karar veriyorum. Dremel'e freze ucu takıp pivot ile kesici takımın en uç noktası arasında olması gereken 35/2=17.5 mm'lik mesafeyi ayarlıyorum

Daha sonra menteşe açılacak yerleri ve merkezini işaretleyerek işe devam ediyorum. Merkez kenardan 22.5 mm uzaklıkta olmalı. Çapımız da 35 mm. Daha sonra merkezlere dremel'in daire kesim aparatının pivot noktasının girebilmesi için dremel'in kendi matkap ucuyla (3.2 mm) yaklaşık 10 mm derinliğinde birer kör delik açmamız gerekiyor. Deliği açarken fazla gidip arkadan çıkma riskini önlemek için yaklaşık 10 mm lik bir mesafeyi matkap ucu üzerine kurşunkalem ile (veya uç yeterince uzunsa bu noktaya kağıt bant sararak) işaretliyorum (bu yöntemi arkadan çıkmaması gereken benzer tüm delme işlerinde kullanırım)
Dremel'in freze ucu ile tek seferde menteşe için gerekli olan 10 mm'lik derinliğe girebilmek mümkün değil. Bu sebeple derinliği yaklaşık 2mm ye ayarlıyorum ve ilk kesimi yapıyorum.

Daha sonra derinliği birer ikişer mm artıra artıra ihtiyacımız olan 10 mm mesafeye ulaşana kadar aynı şekilde talaş kaldırmaya devam ediyoruz.

Aparatın kullanımı da şu şekilde. Pivot noktasını açtığımız merkez deliğine oturttuktan sonra dremeli uygun devirde (15-20 bin arası) çalıştırıyor, önce aparatın yüzeyi kesim yapacağımız yuzeye oturana kadar yavaşça ittiriyor ve sonrasında dönme noktası etrafında yavaşça bir tur çevirerek talaş kaldırma işlemini tamamlıyoruz. Daha sonra aparatı çıkarıp derinliği birkaç mm daha artırıyor ve aynı şekilde istediğimiz derinliğe ulaşana kadar aynı işlemi tekrarlıyoruz.

Menteşeleri takabilmek için kesim sonrası ortada kalan çıkıntılı kısmı da almamız gerekiyor. Bu amaçla dremel'i freze aparatına bağlayıp elle hareket ettirerek serbest kesim modunda talaş alma işlemini bitiriyoruz.

Güncelleme: Arka kapaklara menteşe yuvalarını açarken daha farklı ve bu yöntemden en az iki kat daha hızlı ve daha az toz çıkaran bir yöntem keşfettim. Bu yöntemde ilk kesimi yine dairesel kesim aparatıyla, ancak freze bıçağı yerine dremel'in ahşap kesim ucunu kullanarak yapıyoruz (yine tek seferde değil, kademe kademe derinliği artırarak) Ortada kalan çıkıntıyı da frezeyle almak yerine kenardan bir tornavida sokarak hafif kanırtıyor ve tek parça olarak hızlıca alıyoruz Kahkaha MDF yapısı gereği kalınlık ekseninde oldukça zayıf ve kolay ayrılabilen bir yapıya sahip. Bu sayede ortada kalan çıkıntı hafifçe kanırtılınca dibinden kopup geliyor. Kopmayan kısımları da yine düz tornavidanın ucuyla çok rahat kazıyarak alabiliyorsunuz (bu aşamada istenirse freze bıçağı takılmış dremel de kullanılabilir zira kalan ve alınması gereken çıkıntılar 1-2 mm en fazla) Bu yöntemle yukarıda bir kapaktaki iki deliğe harcadığım zamanın yarısında iki kapağa toplam dört delik açtım. Hem de freze bıçağını kullanmadığım için ortama fazla toz da çıkmadı (freze bıçağı kesme ucuna göre daha fazla ve daha ince toz çıkarıyor)

Delikler açıldıktan sonra menteşelerimizi bağlıyoruz. Burada kullanılan menteşeler kör kapak menteşesi, Yavuz abi bahsetmişti kendi projesinde. Ben de o zamana kadar bu menteşe çeşidini bilmiyordum (sadece düz veya deveboynu menteşe kullanmıştım 90 derece kapaklarda bugüne kadar)

Menteşelerin karşılıklarının bağlanacağı yerleri de kapağı oturtup hizaladıktan sonra işaretliyor ve MDF'nin vidalanırken çatlamaması için uygun matkapla işaretli yerlerin ortasından deliyoruz (2 veya 2.5 mm lik matkap ucu kullanacağım 3.5x16 mm lik sunta vidaları için uygun) Bu menteşelerde ayar düzeneği olduğu için 1-2 mm lik sapmalar kritik değil.

Menteşeleri monte ettikten sonra karşılığı diğer parçada kalacak şekilde ortadaki vidasından kapağı, kilit yuvasını açmak amacıyla tekrar alıyoruz. Benim kullandığım kilide göre uygun çap ve kenardan olan merkez mesafesini kapağa çiziyorum.

Delme işlemi için gereken 18.5-19 mm lik matkap yada punch'a sahip olmadığım için delme işlemini yine dremel'in dairesel kesim aparatıyla, ancak bu defa 10 mm değil kapağı boydan boya delecek şekilde ve freze ucu yerine dremelin ahşap kesim ucunu kullanarak aynı yöntemle yapıyorum. Tabi kapağa önceden takmış olduğum menteşeler dremel aparatını çevirmeme engel olduğu için geri söküyorum. Delik delindikten sonra kilidi takıp vida yerlerinden matkapla pilot delik açtıktan sonra (arkadan çıkmamaya dikkat!) kilidi monte ediyorum.

Daha sonra kapağı tekrar yerine takıp önceden satın almış olduğum masif ahşap plakadan kapağın içeri gitmeden dayanmasını sağlayacak olan bir tahta parçası kesiyor ve montajını yapıyorum. Kilidin karşılığı için gereken yuvayı da dremel kullanarak açıp kilit karşılığını da vidalıyorum.

Alt ön panelimiz neredeyse hazır...

Son olarak jeton mekanizmalarını yerine takıp 4 tane civata deliğini işaretliyor ve 4mm'lik matkapla delikleri deliyorum.

Tüm bu işlemler yaklaşık 4 saatimi alıyor, ve kesimleri yerde eğilerek/diz çökerek yaptığım için oldukça yorucu oluyor. Bu noktada önerim olanağınız varsa uygun bir masa veya tezgah üzerinde bu işlemleri yapmanız...

Uyarı: İleride folyo kaplama bölümünde tekrar bahsedeceğim, ancak burada da hatırlatmak istedim. Bu panelin kaplaması yan panellerdeki çıkıntılardan dolayı montaj sonrası çok zor ve zahmetli oluyor. Eğer bu aşamada folyonuz elinizde varsa (ki benim yoktu) montaja başlamadan önce bu panelin folyosunu yapıştırın ve sonra montajını yapın.

AmigaMan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #47 : Kasım 11, 2015, 23:47:40 ÖS »

vay ellerine sağlık ustam, sanki yavuzg üstad yapıyor. Çok profosyonel çalışıyorsun

Amiga ölmedi, efsane uyuyor
Decypher
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #48 : Kasım 12, 2015, 00:05:58 ÖÖ »

Okuması süper keyifli bir proje daha. Gerisini de sabırsızlıkla bekliyorum
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #49 : Kasım 12, 2015, 00:13:29 ÖÖ »

@pcdata76, yazdıklarını okudukça hem bir heyecan duydum hem de yorulduğum günleri hatırladım (hele o bel ve diz ağrıları Kahkaha kısımları )

Bu ölçülü ve titiz çalışmanı tekrardan takdir ediyorum ve yapım aşamalarını heyecanla bekliyorum.

kolay gelsin

Heroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #50 : Kasım 12, 2015, 08:47:23 ÖÖ »

insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
bir gün herkes kabin yapacak...
pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #51 : Kasım 12, 2015, 09:09:07 ÖÖ »

Teşekkürler arkadaşlar Gerçekten oldukça yorucu ve zaman alan bir süreç. Bu yüzden işçiliği azaltmak ve bazı işlemleri hızlandırmak adına bazı noktalarda kaçamak çözümler de geliştirdim Kahkaha Tabi bazılarının kazandırdığı hıza karşın performansa etkisi olmamışken bazılarında hata yaptığımı anladım ve sonradan düzeltme gerektiren durumlar da oldu.

Mesela şu ana kadar yayınlamış olduğum kısımda fark edebileceğiniz ilk kaçamak jeton mekanizmalarının bağlı olduğu kısmın aslında alttaki gibi kilitli bir kapak olması gerekirken benim doğrudan panele bağlamış olmam. Orijinalde bu bölgeden uzanılarak içeride kumanda panelinin kilitleri açılıyor ve jeton mekanizmalarında ayar/sorun giderme durumlarında hızlıca müdahale olanağınız oluyor. Ancak benim kabin iki parça olduğu ve alt kısım ile üst kısım arasında tamamen kapatan bir plaka olduğu için içeriden uzanarak kumanda panelini açma durumu yok. Jeton mekanizmalarına erişim ihtiyacı durumunda da arka kısımdan ulaşılabiliyor çok pratik olmasa da.

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #52 : Kasım 12, 2015, 10:49:47 ÖÖ »

Free hand zamazingosunun kullanıldığını ilk defe görüyorum. Artık gözüm arkada kalmaz. Ben kullanacak bir yer bulamayınca aldığım gibi kutusuyla beraber bir kenara kaldırmıştım. Şu dairesel kesme aparatı da iyiymiş. Gerçi o aparat da tas menteşe açan uçtan daha pahalı sanıyorum. Aynı işin için kullanılan farklı yaklaşımları görmek güzel. Bakalım yumuşak geçmeler için kanalları nasıl açacaksın?

pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #53 : Kasım 12, 2015, 14:23:30 ÖS »

Dremelin sanırım en çok kullandığım aparatı diyebilirim. Hem freehand, hem de yandan v.s. referans alınarak yapılan düz kesimlerde oldukça fazla işe yarıyor. Ayrıca derinlik kontrollü frezelemede de oldukça hassas. Setin içinden aslında daha basit bir freehand dik kesim aparatı da çıkıyor, ama bunun kadar başarılı değil. O aparatla çizgi takibi çok zor çünkü yandaki açıklıktan bakmak gerekiyor.

Dairesel kesim aparatı menteşe açma ucundan pahalıdır kesin. Geçen yıl aldığım dremel 4000 platinum setin içinden çıktığı için kullandım, yoksa sırf bu amaç için almaya değmez. Ama elinde olanlar yavaş bir yöntem de olsa bu amaçla rahatlıkla kullanılabilir, sonuçta her dakika dolap menteşesi açmıyoruz

pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #54 : Kasım 12, 2015, 20:32:54 ÖS »

Alt tarafta ciddi anlamda tadilat gerektiren birşey kalmadığına göre montaj işlemlerine başlayabiliriz. Öncelikle jeton mekanizmaları ve jeton kapağı takılmış halde olan ön panelimizi tozlardan arındırarak balkondan alıp montajın yapılacağı yer olan odama getiriyorum. Tabiki diğer paneller de (alt, üst, yanlar ve iç bölgeye koyacağım ayırma paneli) odamda silinmiş ve hazır olarak bekliyorlar.

Kabinin bu bölgesinin montajını, daha basit (ikişerden dört vida deliği işaretlenip matkapla pilot delik deldikten sonra vidayı basıp geçiyorsunuz) ve pratik (çıta yönteminin tam hakkını verebilmesi için vidaların dıştan atılması-ki bu durumda vidaların kafalarının MDF içerisine gömüldükten sonra üzerinin macunlanması gerekecek- ve çıtanın plakalardan birine yapıştırılması tam sonuç veriyor) olduğunu düşündüğüm plastik 90 derece bağlantı parçaları ile yapıyorum. Tüm plakaların en az iki adet bağlama parçası ile birbirine tutturulduğunda yeterli rijitliği sağlayacağını düşünüyorum. (Ancak kabin montajı tamamlanıp karşılaşmış olduğum ufak bir sorun sebebiyle bu parçaları kullanmanın aslında çok da iyi bir çözüm olmadığını, en azından belli kısımlarda çıta veya dolap çektirmesi denilen bağlama parçaları ile destekleme yapılmasının gerekli olduğunu görüyor ve sorunumu çözecek kadar bir tadilat yapıyorum)

Montaj sırasında birleşim yerlerinin hizasının kaymaması ve sıfıra sıfır oturması için öncelikle halı üzerine geniş bir MDF plaka koyuyorum (bu koyduğum plaka daha sonra kesilerek üst tarafın yanlarını oluşturacak olan plaka Kahkaha ) Sonrasında alt zemin plakamızı yerleştirdikten sonra önce yan plakalardan birini ve sonra ön plakayı bahsettiğim plastik köşebent bağlama parçaları ile birbirine bağlıyorum.

Diğer yan paneli de monte ediyoruz....

Sonrasında ise kabinin alt yarısını ters çevirip tekerlekleri takıyoruz. Arka kısma iki adet düz teker, önlere de iki adet frenli sarhoş teker olacak şekilde bağlantıları yapıyorum. Eğer kabinin dar alanda daha sık yer değiştirme veya herhangi bir sebeple kendi ekseni etrafında döndürme gereksiniminiz olursa arkalara da sarhoş teker takılabilir. Frenlendikten sonra çok fazla hareket etmiyorlar. Ben oyun oynarken heyecanlı anlarda daha stabil dursun diyerek arkalara düz teker atmıştım ama sarhoş atsam aslında daha iyi olacakmış...

Yine aynı şekilde delik yerlerini işaretleyip 2mm lik matkabımızla pilot delikleri açıyoruz.

ve tekerleri 3.5x16 vidalar ile takıyoruz....

Yeri gelmişken bu noktada plastik köşebentlerden kaynaklı olarak daha sonra başıma iş açan kısma değinmek istiyorum. Üstteki resimde gördüğünüz üzere taban plakası, görünüşün daha güzel olması açısından (ek yerleri altta kalıyor bu sayede) ön ve yan plakaların içinde kalacak şekilde tasarlandı. Normalde burada bir sıkıntı yok. Ancak kabin tamamlanıp ağırlığı arttıkça kabinin tüm ağırlığı da sadece bu alt plakaya bağlı 6 adet bağlantıya binince haliyle plastik bağlantılar esnedi ve özellikle arka kısımda (ön bölgedeki ağırlığı yine 4 tanesi paylaşıyor ve koymuş olduğum ara bölme paneli de yükün plastik bağlantılar yerine kendi üzerinden aktarılmasını sağlıyor, ancak arkada sadece iki tane plastik bağlantı dışında destek olabilecek hiçbirşey yok) zemin plakası 5 mm kadar içeri gömüldü. Bu aşamadan sonra (ki fark ettiğimde kabin folyoları dahi çekilmiş ve neredeyse tamamlanmış durumdaydı) kabini tekrar dağıtmak istemediğim için şöyle bir çözümle şimdilik durumu savuşturdum. Kabin yan panelleri altına tahta koyup öncelikle kuvvetin alt plakaya basmasını engelledikten ve hizayı tekrar sıfırladıktan sonra arka kısımda plastik bağlantıların hemen yanına birer tane de 7-8 cm uzunluğunda çıta kesip çıtalı bir bağlantı yaptım (yalnız çıtalar sadece yan plakalara bağlandı, altla herhangi bir vida bağlantısı yok ancak zaten üzerine ağırlık bineceği için çıta plakaya basacak, o yüzden bu şekilde olmasında bir sakınca yok)

Bu durumun meydana gelmemesi için en iyi çözümden kötüye doğru aşağıdaki şekilde montaj yapılabilirdi.
1- Alt panelin bağlantısı çıta veya en azından dolap çektirmesi adı verilen bağlantılar ile yapılmalıydı.
2- Tekerlekler tamamen köşelere gelecek şekilde (yani yan ve ön panellerin de üzerine basacak şekilde) monte edilmeliydi. Böylece yükü tekerleklere alt panel değil, dikine duran ve hiçbir esneme şansı olmayan ön ve yan paneller aktaracaktı. Aynı amaçla, tekerleklerin altına kenar ve ön panellere de basacak şekilde en az 3 mm lik çelik veya alüminyum sac plaka konulabilirdi.
3- Alt panel, plastik bağlantılara ek olarak önden ve yan panellerin kenarından uzun vida (35-40 mm'lik)ile yan ve ön panellere bağlanabilirdi.
4- Alt panel içte değil dışta kalacak şekilde yapılabilirdi(bu durumda da görünüş daha kötü olacak, tüm birleşim yerleri gözükecekti)

Alt tarafın tavan panelini kapatmadan önce ara bölme panelini de takıyorum. Daha önce bahsettiğim gibi kabinin alt kısmını tamamen dolap amaçlı olarak kullanacağım, tüm sistem üstte yer alacak. Bu nedenle içeriye konulacak olan malzemelerin jeton mekanizmasına temas edip zarar vermemesi için mekanizmaların olduğu bölgeyi bir panelle dolap kısmından ayırıyorum. Ancak benim jeton mekanizmalarının elektrik bağlantısı ve herhangi bir ayar durumunda erişimi için üzerinde bulunduğu açılır kapak olmaması sebebiyle bu ara bölme paneli üzerine dekupaj testere ile sadece mekanizmaların arkasına gelecek bir erişim yuvası açıyorum.

Bu erişim yuvasından çıkan parçaya da 6 tane buton için delik açıyorum. Bu butonlar jeton kapağının arkasında yer alacak ve bilgisayarın açma ve reset tuşları ile servis/test ekranlarını çağırma gibi her an gereksinim duyulmayacak fonksiyonları çalıştırmak için kullanılacak. Panel içeride gizli kalacağı için köşelerini düzeltme işleri ile zaman kaybetmek istemedim, ancak kalın zımpara veya dremel ile bir yuvarlatma yapılabilirdi (Belki ileride yaparım )

Delikleri açarken elimde olan 26 mm'lik punch'ı kullandım (O zaman 28 mm lik olan yoktu elimde) ve Happ butonlar için gerekli olan 28 mm'ye genişletme işlemini de yine freze aparatı üzerine taktığım dremel'in ahşap kesme ucunu kullanarak yaptım.

Butonları emaneten bağlıyoruz Kahkaha

Bu butonları 90'lı yıllarda NES için yapmış olduğum kumandaların bugüne kadar yaşayabilmiş olan ve butonları üzerinde barındıran panelinden aldım Kahkaha

Bu panel kablo bağlantılarının yapılabilmesi için gerektiğinde kolayca sökülebilir olmalıydı. Bu amaçla da evde malzemeler arasında bulduğum bir tane tırnaklı, bir tane de mıknatıslı dolap kapağı kilidini kullandım. Tabi bu parçaları bağlayabilmek için ara paneli işaretlemeleri yaptıktan sonra söktüm.

Panelin üstteki ve alttaki tuşlara basıldığında dönmesini engellemek için de buton yuvalarının punch ile kesiminden arta kalan iki tane silindirik parçayı da stoper olarak vidaladım...

Diğer tarafa da mıknatıs bağlandı.

Ara paneli tekrar yerine taktıktan sonra gerekli karşılık parçalarının bağlanmış olduğu buton panelini yerine taktım. Oldukça sağlam ve gerektiğinde çok kolay çıkarılıp takılabilen birşey oldu...

En son üst paneli de vidalıyor ve alt tarafın arka kapaklar haricindeki (Bunları tüm iş bittikten sonra yapacağım) tüm marangozluk işlemlerini böylece tamamlamış oluyoruz.

ve kabinin alt yarısını montaj tamamlandığında da duracağı yere, bu bölgeyi daha önce işgal eden tekli koltuğu uzaklaştırdıktan sonra yerleştiriyoruz.

Jetonları toplamak için de buton paneli üst hizasının yukarısına plastik bir kap koyuyorum. Ancak bu kaptan jetonları almanın zor olduğunu keşfettikten sonra bu kabı çıkarıp alt zemine başka bir kap koydum. Ancak bu kapta da atılan jetonlar üst üste gelince sekiyor ve kabın dışına zıplıyor. Sonra işin yoksa kabin içinde jeton ara Kahkaha Buna daha güzel bir çözüm bulmam gerek ilerleyen aşamalarda...

Kabinin rijitliği de fena olmadı. Aslında plastik parçalar esniyor ve dayanıklı değiller, ancak kapalı kutu / geometriden dolayı kabinin alt kısmı yeterli rijitlikte. Ancak üst kısımda kapalı geometri yok, hem de destekleyecek parça sayısı daha az ve daha zayıf (üst panel-arka panel-ekran paneli 3 mm lik MDF'den, yük taşıma kabiliyeti az) bu sebeple üst kısmın montajında dolap çektirmesi adı verilen, montajı biraz daha zahmetli ve özen isteyen ancak çok daha rijit ve sağlam bağlantı sağlayan parçaları kullanacağım.
« Son Düzenleme: Kasım 12, 2015, 21:11:15 ÖS Gönderen: pcdata76 » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #55 : Kasım 12, 2015, 22:33:26 ÖS »

Bu durumun meydana gelmemesi için en iyi çözümden kötüye doğru aşağıdaki şekilde montaj yapılabilirdi.
1- Alt panelin bağlantısı çıta veya en azından dolap çektirmesi adı verilen bağlantılar ile yapılmalıydı.
2- Tekerlekler tamamen köşelere gelecek şekilde (yani yan ve ön panellerin de üzerine basacak şekilde) monte edilmeliydi. Böylece yükü tekerleklere alt panel değil, dikine duran ve hiçbir esneme şansı olmayan ön ve yan paneller aktaracaktı. Aynı amaçla, tekerleklerin altına kenar ve ön panellere de basacak şekilde en az 3 mm lik çelik veya alüminyum sac plaka konulabilirdi.
3- Alt panel, plastik bağlantılara ek olarak önden ve yan panellerin kenarından uzun vida (35-40 mm'lik)ile yan ve ön panellere bağlanabilirdi.
4- Alt panel içte değil dışta kalacak şekilde yapılabilirdi(bu durumda da görünüş daha kötü olacak, tüm birleşim yerleri gözükecekti)

Oyumu kesinlikle 1. şık için kullanıyorum...

Kabin yapımında menteşe veya benzer şeyleri hiç kullanmadım. Çıtadan şaşma

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #56 : Kasım 13, 2015, 08:19:19 ÖÖ »

Ne yalan söyleyeyim sonradan kabinin altına yaptığım dolapta ben de köşebent kullanmıştım. Çıta kadar sağlam olmasına imkan yok ama tutkalı beklemiyorsun ya, çok pratik oluyor. Masum

İkea mobilyalarından kopya çekmem işe yaramış olsa gerek, senin yaşadığın problemi ben yaşamadım. Dikey yükü köşebentlere değil alt tablaya taşıtıyorum.

pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #57 : Kasım 13, 2015, 19:39:27 ÖS »

Açıkçası biraz zaman baskısı olduğu için işin hızlıca bitmesi adına köşebent çözümünü kullanmıştım. Ayrıca montaj yapılırken bir hata olursa köşebent sökülüp yerinden 2-3 cm kaydırılıp tekrar takılabiliyor, o da bir avantaj. Zemin dışında kalan kısımlarda da bir sıkıntı da çıkarmadı aslında. Modülerlik anlamında da komple parçalarına ayrılıp sökülebilecek bir kabin oldu (sadece folyoyu ek yerinden kesmek gerekecek), ilerisi için bu durum da önemliydi çünkü kabinin şehir değiştirme durumu olabilir gelecekte.

Ama zemine yük taşıtırken en azından alt kısmı çıtalı yapabilir, ya da tekerlekleri yanlara basacak şekilde takabilirmişim, o zaman bu sorunu yaşamayacaktım. Sonradan alt kısımlara fotoğraflardaki çıtalı eklentiyi yapınca sorunu düzelttim bu haliyle de. Şu an kabin tamamen yüklü durumda (alt dolap gırtlağa kadar dolu ve tüm ekipmanlar kabine takılı durumda)ve şimdilik bir sıkıntı çıkmadı.

* CAM00630.jpg (179.35 KB, 1170x1560 - Görüntüleme: 1979 kez.)

* CAM00631.jpg (267.07 KB, 2080x1560 - Görüntüleme: 1567 kez.)
« Son Düzenleme: Kasım 13, 2015, 19:41:42 ÖS Gönderen: pcdata76 » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #58 : Kasım 15, 2015, 22:58:46 ÖS »

Folyonun rengi güzelmiş

Devamı bekliyoruz sabırsızlıkla

Heroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #59 : Kasım 16, 2015, 10:24:58 ÖÖ »

Açıkçası biraz zaman baskısı olduğu için işin hızlıca bitmesi adına köşebent çözümünü kullanmıştım. Ayrıca montaj yapılırken bir hata olursa köşebent sökülüp yerinden 2-3 cm kaydırılıp tekrar takılabiliyor, o da bir avantaj. Zemin dışında kalan kısımlarda da bir sıkıntı da çıkarmadı aslında. Modülerlik anlamında da komple parçalarına ayrılıp sökülebilecek bir kabin oldu (sadece folyoyu ek yerinden kesmek gerekecek), ilerisi için bu durum da önemliydi çünkü kabinin şehir değiştirme durumu olabilir gelecekte.

Ama zemine yük taşıtırken en azından alt kısmı çıtalı yapabilir, ya da tekerlekleri yanlara basacak şekilde takabilirmişim, o zaman bu sorunu yaşamayacaktım. Sonradan alt kısımlara fotoğraflardaki çıtalı eklentiyi yapınca sorunu düzelttim bu haliyle de. Şu an kabin tamamen yüklü durumda (alt dolap gırtlağa kadar dolu ve tüm ekipmanlar kabine takılı durumda)ve şimdilik bir sıkıntı çıkmadı.

pcdata  muhteşem gidiyor,çayımı kahvemı alıp hem keyıfle okuyorum hemde ögrenıyorum çok güzel gidiyor sona yaklasıyosun
Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: