@vigo,
@guvenç:
selam güvenç... "... çabalarımıza ortak olmadın" demişsin... hmmm... çabadan kastın nedir pek bilemiyorum. ama tüm amiga kullanıcıları şunu unutmasınki "zombie boys" ve "bronx" olmasaydı, pek çok dükkan, satacak oyun da bulamazdı, programda ... hatta pek çok amiga kullanıcısı da evinde ne kick-off oynardı ne bişi...
vigo beni yanlis anlamissin. Ben senin 97 sonuna kadar Amiga kullandigini bilmez olur muyum? Kardesin ile az mi telefon konusmalari yaptik, hatta seninle? Kelimelerimi dikkatle secerek yazmistim, istersen tekrar alinti yapayim:
ama, sanirim Commodore'un iflasindan ve Türkiye'de de Amiga'nin ticari olarak bitisinden sonra 90'li yillarin ikinci yarisindan sonra bizim Türkiye'de Amiga'yi ayakta tutma cabalarimiza cok ortak olamadin. Ama Amiga dünyasindaki gelismeleri (ya da gelisememeleri) bir sekilde takip etmissindir.
90'li yillarin 2. ci yarisi, Türkiye'de sizin binbir fedakarlik ve zorlukla oyun ve program sagladiginiz "is adamlarinin" Amiga'nin ticari olarak ölmesiyle raflarindaki Amiga ile ilgili tüm ürünleri indirip yerine IBM PC ürünlerini koymaya basladigi zamandan sonrasindan bahsediyorum.
Sizin yaptiginiz is cok büyük is, paha bicilemez. Siz olmasaydiniz, maddi gücü belli Türk insani ne oyun, ne program bulabilirdi. Orjinallerini almaya gücü yetmezdi, program satilmayinca makine de satilmazdi, Teleteknik dükkani kapatir giderdi.
Sizlerin sahip oldugu ileri teknikte programlama dillerine (script dilleri ve veritabanlarindan öte gidemedim malesef, bu bile sosyal hayatimi yedi bitirdi, sizinkileri nasil yapmistir tahmin edebiliyorum) vakif olamayan "biz" (bu siz-biz ayrimini da pek sevmedigimi belirteyim) de baska türlü seyler yaparak kücücük camialar olusturmaya calistik. Kimisi web sitesi acti, kimisi pc dergisinde editörüne karsi durarak Amiga haberi yazdi, kimisi toplanti tertipledi, kimisi evinde ikinci el malzeme satti, kimisi evinde dükkaninda hepimizin bozulan Amiga'larini tamir ederek katkida bulundu.
Ama II. Dunya savasi da sadece ordular ile kazanilmadi. Basin, istihbarat birimleri, yerel direnis örgütleri ile de kazanildi.
Siz olmasaydiniz hic bir sey olmazdi. Ama sizin disinizdaki insanlar da olmasaydi, su anda bu forumdaki insanlar birbirini tanimiyor ve bilgiyi paylasmiyor olabilirdi. Muhtemelen ben sana su cevabi vermiyor olurdum.
Senin yer aldigin Demoscene'de orjinal Amiga'larin kabul görmesinden daha dogal bir sey olamaz. Senin de orjinal Amiga'larin disindakilere tepki duymana saygi duyuyorum.
Ama, birilerinin de bu cihazlarin, isletim sisteminin miras alinacak taraflarini sonsuza kadar gelistirme hakki var. Bizim de bu gelistirmelere heyecanla ortak olma hakkimiz var.
Gönderdigim linkteki videolari izledin mi? OS4'ün de asagi kalir oldugunu sanmiyorum. Bütün bunlar gereksiz eforlar mi?
Madem Amiga senin deyimiyle bir "mastürbasyon", benim deyimimle bir "hobi" makinesi, o zaman Amiga'nin her türlü klonu ve türeviyle her seyi denemek ve yapmak da bu hobi'nin sinirlari icine giriyor. Bir gün sürecegini bile bile Imagine'de bir caydanlik render etmek de... Bu da faydasiz bir efor o zaman. Ya da elimde bir Pegasos ve MorphOS varsa ben evimde bu ikiliyi bir MySQL server olarak tutabilirim, bu da bir hobi...
Amiga düsüncenin sinirlarini zorlayan, "hayalgücünde sinir tanimayan" cihaz, hatta felsefe degil mi?
Bu sinirsiz hayalgücü icinde "anlamsiz" isler de yapilacak haliyle. O zaman her sey anlamli olacaksa, hepimiz bu cihazi ve bize verdiklerini hafizamizdan sildirelim ve birer x86 PC ile anlamli isler yapmaya baslayalim. Bu mu?
Türkçe Workbench konusunda siddetle karsinda duruyorum. Biz Türkçe Workbench'in cevirilerini bitirdikten sonra insanlar Amiga'larini Türkce kullanmaya basladilar. Ingilizce bilmeyen insanlar icin bir opsiyon, bir farklilik oldu. Beraberinde gelen Türkce fontlar, ögrencilerin ödevlerini yazarken islerine yaradi. "Uyuz" kelimesini haketmiyor bu calisma.
Ayrica bütün dünya, her seyde lokalizasyona gidiyor. Bir ürünü satmanin en iyi yolu, müsterinin Ingilizce ögrenmesini beklemek degil, ona kendi dilinde hitap etmek. Biz belki farketmeden, Google, Yahoo, Hotmail nasil Türkce oluverdiler degil mi? Facebook da olacaktir zaman icinde.
NOT: Micronik kasasi: Ben de o kadar para verip Almanya'dan getirtmistim. Getiren cocuk naylon bir posette parcalarina ayrilmis bir sekilde bir yigin getirmisti. Benim de kabusum olmustu. En basarili kasa cözümü Elbox'in Power Tower'iydi...