Bu kadar 1200 arayan varken ve yurtiçi-yurdışı piyasası merak edilirken ben de bir örnek vereyim; mesela dün Facebook'taki "Commodore Amiga" grubunda (üyelik gerekir) İngiltere'deki bir satıcı Escom çıkışlı 3.1 Rom'lu, kapasitörleri yenilenmiş, son jenerasyon standart 1200'ü (+mouse) 189 Pound'a sattı (
https://www.facebook.com/groups/CommodoreAmiga/permalink/10154366932389157/). Bu fiyata PSU da yok, PSU isteyen 10 Pound daha ödedi. Kargo ücreti dahil de değil ayrıca.
Daha önce başka bir başlıkta da anlatmıştım, karşılaştırma olması açısından burada da bahsedeyim; ben geçtiğimiz Haziran'da standart bir A1200'ü 3GbHDD+PSU+Mouse ve İngiltere'den kargo dahil 180 Pound'a aldım. Bu arada kargo ücreti en ucuz devlet postasıyla ve 30-35 Pound arası civarında tutuyor. DHL ile falan getirtmeye kalkarsanız fiyat çok daha fazla oluyor. Yurtdışından gelmiş bir alet için alış-satış fiyatı belirlerken bunların üzerine gümrük masraflarını, vergiyi (Avrupa %18, Avrupa dışı %20) ve ödemedeki döviz transfer masraflarını da eklemeniz gerekir.
Bu benim ikinci 1200'üm. İlkini 2. el olarak 1990 gibi almış 9 yıl kullandıktan sonra satmak zorunda kalmıştım. Yurtdışından almak yerine buradan biraz daha ucuza da alabilirdim belki, ama tercih etmedim. Çünkü zaman içinde, daha önce de bizzat gördüm ki; uzun yıllardır Türkiye'de olup da kullanılan aletlerin içi genellikle hep kurcalanmış, modlanmış, bir tarafları modifiye için kesilmiş, delinmiş oluyor. Ya da yıllar içinde çok yıpranmış, hor kullanılmış, sağı solu defolu, çatlak, kırık oluyor. Bir de maalesef bizim "bazı" satıcılarımız hiç dürüst değiller. İlla ki söylediklerinin dışında, en az bir yamuk çıkıyor aletlerde.
Yurtdışından onlarca alışverişim oldu, yabancılar ne diyorsa aynısı geliyor, ne eksik ne fazla. Adamların en kötü, en iddiasız makinesi bile bizimkilerin "pırıl pırıl, tertemiz" dediği makineden çok daha temiz ve sağlam oluyor. Bu yüzden gereksiz şeylerle uğraşmamak ve kafamın rahat olması için yurtdışından almayı tercih ettim, varsın biraz pahalı olsun. Her ne kadar makinemi satmak için almadıysam da bugün satacak olsam kendi hesabımla aldığımı 1000TL'den aşağı vermezdim. Ama alacak olanın da makine konusunda ben alırken olduğu gibi kafası rahat olur, aletin hakkını verdiğine eminim ikna olurdu.
Kısacası demek istediğim şu ki, aleti gerçekten görmeden, geçmişini öğrenmeden ilanda istenen fiyat üzerinden 400-500TL için ucuz, 900-1000+ TL için pahalı yorumu yapmamak lazım.
Alacağınız şeyi mümkünse bizzat yakından inceleyin görün, değilse içinin dışının, her yerinin satıcıdan detay fotosunu isteyin, 10-20-30 farketmez, nasıl ikna olacaksanız. Ne aldığınızdan emin olun. Alırken bir dünya para verip kazıklanacak da olabilirsiniz, ucuza, uygun fiyatlı alacağınızı sandığınız şey bir bakmışsınız size çok daha pahalıya gelmiş de olabilir, başağrısı da cabası...