Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 2 [3] 4 5 ... 7   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Tapecart Hakkında  (Okunma Sayısı 53218 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #30 : Eylül 28, 2019, 01:02:15 ÖÖ »

VICE'da 2018'den beri Tapecart destekleniyormuş da haberimiz yok. Tapecart'ın kullanımını merak edenler VICE üzerinden cihazı inceleyebilir.

VICE 3.2'den itibaren Tapecart destekleniyor.

3.2'deki adımlar:
Settings - Cartridge/IO settings - Tape port devices'daki "Enable datasette device"ın check işaretini kaldırın.
Settings - Cartridge/IO settings - Tape port devices'daki "Tape cartridge settings"e girin.
Enable tapecart'ı seçin ve Browse ile bir TCRT dosyasının yolunu gösterin.

3.3'deki adımlar:
Settings - I/O extensions - Tape port devices'a girin.
Enable Datasette'in check işaretini kaldırın.
Enable tapecart'ı seçin ve Browse ile bir TCRT dosyasının yolunu gösterin.

TCRT dosyaları, CSDb'de tapecart araması yaparak bulunabilir.
Tapecart'dan yükleme yapmak için SHIFT + RUNSTOP yapılıyor, LOAD yazıp ENTER yapılsa da olur.
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #31 : Eylül 28, 2019, 14:17:49 ÖS »

VICE'da Tapecart kullanılabildiğine göre VICE üzerinden bir videosunu da kaydedebiliriz. Oyunların yüklenişi ve hızını gösteren bir video hazırladım. Tapecart Browser'da oyun seçildikten sonra ekrana geniş yatay bir bant çıkıyor, o aşağıdan yukarıya doğru renkli çizgilerle dolduğunda oyun yüklenmiş oluyor. Ardından oyunun depacker'ı çalışıyor ve oyunun açılış ekranı gelene kadar sürüyor.

Youtube link

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #32 : Eylül 28, 2019, 15:12:38 ÖS »

Eline sağlık Mettallic, hazırladığın video Tapecart SD kullanımı ve hızı konusunda baya bir fikir veriyor.

Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #33 : Eylül 28, 2019, 16:14:54 ÖS »

Tapecart SD'yi gerçek C64'e takarak deneme yapamadım henüz, ama emulasyonda Tapecart'ın keyfini çıkarttım bile =)
Remzi
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #34 : Eylül 28, 2019, 16:32:15 ÖS »

Harbi delikanli harbi C64 kullanir* bilader.indir su kolileri,cikart kur bir koseye emektari.

*Delikanlilik kitabinin 4764 numarali kanununun 45.ci maddesinin 2.ci fikrasi.
« Son Düzenleme: Eylül 28, 2019, 21:26:47 ÖS Gönderen: Remzi » Logged
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #35 : Eylül 30, 2019, 16:50:49 ÖS »

Ayrıca o loader, hızı arttırmak için kaset portundaki READ sinyalinin yanında SENSE sinyalini de kullanıyor sanırım (SENSE: dataset üzerindeki herhangi bir tuşun basılı olduğunu bildiren sinyal).

Aslında cihazın nasıl çalıştığı en baştan belliymiş. Tapecart'ın GitHub sayfasında ayrıntılı dökümanlar var, ama onlara bakmayı akıl edemediğimiz için varsayımda bulunmuşuz. Cihazın nasıl çalıştığını açıklayan dökümanları mesajın sonuna ekliyorum. Anladığım kadarıyla bir açıklama yapayım:

Tapecart, üç farklı modda çalışıyor: streaming, fastload ve command modları. Mod seçimi için C64 tarafından Tapecart'a 16 bitlik bir işaret (signature word) gönderiliyor.

Streaming modu: Bu modda normal bir dataset gibi çalışıyor. Kullanıcının LOAD yaparak bir önyükleyici/bootstrap yükleyebilmesi için daima bu modda açılıyor.

Fastload modu: Bu modda 2-bitlik sabit zamanlamalı bir protokol ile C64'e veri gönderebiliyor. LOAD yapılarak yüklenen önyükleyici, bu modu seçerek Tapecart'tan gelen başlangıç programını çalıştırıyor. Bu program, Tapecart Browser olabilir, ya da bir demo olabilir (örneğin tapecart slideshow).

Command modu: Bu modda 1-bitlik C64 zamanlamalı bir protokol ile C64'ten komut alabiliyor. Komutlarla Tapecart üzerindeki flash memory'den okuma, yazma ve silme işlemleri yapılıyor.

LOAD yapılarak yüklenen önyükleyici
---------------------------------------------
Önyükleyicinin kaynak koduna loader.asm dosyasından bakılabilir, içerisinde açıklamalar da var. Çalışma mantığı şu şekilde:

Fastload modunu seçmek için Tapecart'a $CA65 işaretini gönderiyor. Bu aşamada kullanılan sinyaller:
MOTOR sinyali: C64 çıkış, handshake
WRITE sinyali: C64 çıkış, veri

Handshake'in sonunda Tapecart, başlangıç programını göndermeye başlıyor. Gelen dosyanın başında 6 baytlık bir header var, önce o yükleniyor. Ardından oradaki bilgilere göre dosya bellekte gereken yere yükleniyor. Bir bayt almak için kullanılan rutinin ismi, getbyte. getbyte rutininde yaşananlar şunlar:

SENSE üzerinden Tapecart'ın hazırım cevabı bekleniyor. C64 de son birkez daha WRITE'ı veri çıkışı için kullanıp ben de hazırım diyor ve çok kritik bir zamanlamayla veri alınmaya başlanıyor. Önce ilginç bir şey oluyor. 6510'un veriyönü yazmacına $27 yazılarak WRITE sinyali, C64 için giriş haline getiriliyor (normalde kullanılan değer $2F'tir). Bu aşamadaki sinyaller:
SENSE sinyali: C64 giriş, veri
WRITE sinyali: C64 giriş, veri

Ardından 6510'un I/O portu okunarak SENSE ve WRITE bitleri (bit4 ve bit3) üzerinden 2-bitlik veri alınıyor. Bir bayt tamamlandığında 6510'un veriyönü yazmacına $2F yazılarak WRITE yine C64'ün çıkışı yapılıyor ve rutinden çıkılıyor.

Sonuçta Tapecart'ın hızlı yükleme yaparken SENSE ve WRITE sinyallerini kullanarak 2-bitlik veri aldığı ortaya çıktı. Ben SENSE ve READ sinyalleri olabilir demiştim, ama Tapecart'ın geliştiricileri READ verisi için CIA#1'in $DC0D yazmacını kullanmaya gerek görmemişler.

* tapecartdoc.zip (11.84 KB - Yükleme: 247 kez.)
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #36 : Eylül 30, 2019, 17:09:42 ÖS »

Çok teşekkürler Metallic, bu tür çalışmalar yeni tasarımlar için ufuk açıcı.

Neredeyse 40 yıllık bir makinenin hala yeni yetenekleri ortaya çıkıyor.
Ne kadar doğrudur bilmiyorum; Commodore64 ilk defa insan sesi çıkartarak konuşmaya başlayınca commodore64ü tasarlayanlar araba farı görmüş tavşan gibi şaşırmışlar. 40 yıl sonra C64 hala şaşırtmaya devam ediyor.

Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #37 : Eylül 30, 2019, 18:46:05 ÖS »

Yazılımcılar, donanımcıları şaşırtmış demek, güzelmiş =)
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #38 : Eylül 30, 2019, 23:25:28 ÖS »

Emulasyon ile Tapecart kullanırken her oyundan sonra LOAD yaparak Tapecart'ın önyükleyicisini yüklemek sıkıcı gelmeye başladı. Ben de önyükleyiciyi rip'leyerek PRG haline getirdim ve romu yazılımsal olarak kapanabilen 8 KB'lık REX Utility kartuşu üzerinden çalışmasını sağladım. Kartuşun ismi, Tapecart Bootstrap Cartridge oldu. Bu kartuş ile oyunların yüklenişini ve hızını gösteren bir video hazırladım. Bir önceki video ile kıyaslanınca fark anlaşılıyor.
Not: Bu kartuşla ilgili dosyaları paylaşmayı düşünmüyorum. Madem Ebay'de yeni şeylere meraklılar var, ben de 10 adet kartuş yapıp Ebay'e koyar satarım  Kahkaha

Youtube link

Remzi
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #39 : Ekim 01, 2019, 00:27:36 ÖÖ »

%10 komisyon veririm.Fazlasi olmaz
« Son Düzenleme: Ekim 28, 2019, 00:00:43 ÖÖ Gönderen: Remzi » Logged
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #40 : Ekim 01, 2019, 01:02:47 ÖÖ »

Bilgiler herkesin okuyabildiği bir başlıkta paylaşıldığı için komisyona gerek yok zaten. O sorun kolay çözülebilecek bir şey değil. Bir dinazor, Tapecart SD üzerine çalışıyor şu an. Çalışmasını bitirince ayrı bir Tapecart SD başlığında çalışmasını paylaşır ve okuyan herkes faydalanır artık.
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #41 : Ekim 01, 2019, 09:25:38 ÖÖ »

Planda değişiklik oldu. Tapecart SD'nin pcb'sini ben yapıp satacağım. Sadece pcb satılacağı için bir kendin yap çalışması olacak. Kaset portuna takılacak olan 2x6 pin kenar konnektörünü de temin etmeye çalışırım. Onun haricindeki parçalar, Arduino Pro Mini vs TR'den temin edilebilir. Tabi bir de Pro Mini'ye firmware upload etmek için FT232RL adaptöre ihtiyaç olacak.
Remzi
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #42 : Ekim 01, 2019, 18:08:48 ÖS »

Iyi haber,prototipi calistirabildim
« Son Düzenleme: Ekim 28, 2019, 00:01:02 ÖÖ Gönderen: Remzi » Logged
Remzi
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #43 : Ekim 01, 2019, 22:27:28 ÖS »

WAR64 TCRT
TapeDevil V2
TapeCart Slideshow
Joker Col. Vol #2
Joker Col. Vol #3
« Son Düzenleme: Ekim 27, 2019, 23:59:30 ÖS Gönderen: Remzi » Logged
solitude
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #44 : Ekim 02, 2019, 12:01:36 ÖS »

Elinize sağlık. Parçaları toplamaya başladım, ancak bir sorum var;
Arduino Pro Mininin 3.3 V 8 MHz ve 5 V 16 MHz olmak üzere iki farklı versiyonu bulunmakta. Hangisini almalıyız?

Syg.
S.G.

CPC-C64-AMIGA
Sayfa: 1 2 [3] 4 5 ... 7   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: