Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2 3 ... 5   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Tamirat] Konami Simpsons  (Okunma Sayısı 26024 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Ocak 12, 2021, 18:49:47 ÖS »

Dün gece masamı toparlıyordum raflardan birinde Amazon logolu baloncuklu bir zarf elime geldi. Elime alınca içinde bir arcade oyun kartı olduğunu anladım ama tam hatırlayamadım. Neydi ki bu derken zarfı açınca anladım ve hikayesini hatırladım

Konami firmasının meşhur "The Simpsons" arcade oyun kartı.

Bu 2018 senesi ocak ayında (sanırım) paypal'ım patlamadan önce yaptığım son ebay alışverişimdi. Hatırladığım kadarıyla 50 dolara arızalı olarak almıştım (150-200 TL birşeydi sanırım - o zamanlar daha dolar 3 civarı sanırım ). Ondan sonra da iş güç ekonomik durumlar vs zaten malum hepiniz biliyorsunuz, sıkıntılı durumlar... Koymuşum bir kenara zarfı açmadan...

Du bakalım yav, uzun zaman oldu tamirat yapmayalı diyerek kartı masaya yatırdım...

Adam bir de orijinal instruction manual (devre şeması vs var içinde) da pakete koymuş (böyle bir detay hatırlamıyordum ebay ilanında)

Hadi bakalım o zaman bir şansımı deneyelim dedim gece gece...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ocak 12, 2021, 19:01:30 ÖS »

Kartın arızalı olduğunu zaten bilerek almıştım. Bu kartın çalışanı o zamanlar 350-400 USD civarında gidiyordu (şimdi 500-600), yoksa 50 dolara pek bulunabilecek bir malzeme değil.

Tabi bu arızalı Konami kartların en riskli durumu tasarımlarında kullanılan custom (özel) çipler. Genelde ses, grafik adresleme ve bus yönetimi için üzerinde konami yazan özel çipler kullanılmıştır. Yani tamir yapanlar bile Konami kartlarına şüüheyle yaklaşırlar...

Neyse ben demekki zamanında riski görüp bir teklif vermişim adam da illallah demiş belli ki göndermiş kartı... Zaten elimde bir yığın yedek parça var, illa ki bulurum demişim eğer sorun özel çiplerdeyse bile...

Neyse, verdik karta powerı ve ilk test ekranı bir hatayla göründü, ters olarak ve kart bu ekranda reset atmaya başladı.

E sonuçta bu bile umut verici zira oyunun grafiklerinin durduğu ROM'ların ikisi eksik ve kartı satan kişi kartı tamir etmeye çalışırken bu ROM'ları öyle bir sökmüş ki bir sürü yerde PCB'nin bakır yollarının anasını bellemiş, via'ları kopartmış v.s. v.s.

Üstüne üstlük kartta bir kaç yerde aşırı korozyon mevcut

Feandreu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ocak 12, 2021, 19:17:57 ÖS »

Fotoromanları özlemişiz, kolay gelsin Yavuz hocam =)
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ocak 12, 2021, 19:18:25 ÖS »

Yani bu şöyleyeceklerimi lütfen ukalalık olarak algılamayın ama retro tamirat işinde böyle "cahil cesaretli" olanları anlamıyorum. Ulen madem acemisin neden 500 dolarlık kart üzerinde deniyorsunki kendini? Git 10-20 dolarlık bootleg kartlarda at acemiliğini...

Kısaca, kartın her ne arızası var idiyse eleman girişmiş Mask ROM'ları parçalaya parçalaya sökmüş, sonra yerlerine gitmiş internette EPROM programlayan bir kaç retro web sitesi var, onlardan EPROM sipariş etmiş (muhtemel mask romların bacakları pastan veya beceriksizliğinden kopmuştu) ki bunu yeşil eprom stickerlarından anlıyorum, sonra onları olduğu gibi takmış ve sorun çözülmemiş belli ki, onların da bir kısmını sökmüş ve en sonunda kartın anasını ***miş Kahkaha

Tabi bu insanlar olmasaydı da 500 dolarlık kartı 50 dolara alamazdık dimi Arcade kolleksiyonumu bu gibi insanların utançlarını unutmak için ebay'e neredeyse bedavaya satışa koydukları bu gibi kartlarla oluşturdum yıllar içinde

Neyse, dönelim tamiratımıza...

Benden size bir kaç tavsiye:

1) Konami arcade kartlarının bakır yolları çok incedir ve delikleri küçüktür. Bu yüzden karttan parça sökerken basit lehim pompaları pek işe yaramaz. Kompresölü ısıtmalı lehim sökücü aletiniz olmalı.

2) Parçaların bacaklarının geçtiği delikler çok küçük olduğundan lehim sökücü aletiniz de olsa onun ağzı bu deliklere büyük gelir. Onun için kartı bir de üflemeli havya ile ısıtmanız gerekir.

Bu fotoda ne demek istediğimi anlatmaya çalıştım. Fotoda havya ve lehim sökücüyü aynı elimle tuttuğuma bakmayın sadece fotoyu çekerken diğer elime ihtiyacım vardı. Normalde bile elinizle lehim sökeceğiniz yeri üflemeli havya ile ısıtırkewn diğer elinizle de lehim pompasını kullanıyorsunuz.

3) Yanlız dikkat, sadece Konami PCB'leri değil, Arcade ve 80-90'Lı yılların retro cihazlarının PCB'leri ısıya pek de dayanıklı değildir, üflemeli havyayı bir yere çok tutarsanız PCB'nin fiberglass katmalarını kaldırırsınız. Baloncuk baloncuk kabararır yanar, dikkat!

4) Bacakları lehim pompası ile temizledikten sonra parçayı çıkartmak için SAKIN parçanın altına zort diye tornavida sokmayın. Parçaların altındaki yolları parçalayabilirsiniz (bu elemanın yaptığı gibi) ve deliklerin iç bakır kaplamalarını sökersiniz...

Parçayı bu tarz bir alet ile hafif hafif oynatarak çıkartın. Zorlanıyorsa biraz daha üflemeli havya ile bacakların üzerinden geçin.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ocak 12, 2021, 19:18:53 ÖS »

Fotoromanları özlemişiz, kolay gelsin Yavuz hocam =)

Teşekkürler. Valla ben de özlemişim

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ocak 12, 2021, 19:23:12 ÖS »

Ben adamın işçiliğine hiç güvenmediğim için tüm grafik EPROM'larını ve bacakları aşırı paslanmış flip-flop (74LS374) entegresini bu şekilde itinayla söktüm...

Ortaya vahim bir tablo çıktı tabii ki...

Deliklerin birleşim noktalarında bir sürü kopan hatlar...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ocak 12, 2021, 19:27:37 ÖS »

Bir de EPROM bacakları ile birlikte kopmuş olan delik içi kaplamalar sorunu var tabii...

Onları da bu minik rivet'lar ile tamir ediyorum...

Tabi bu delik içi kaplamaların eğer orta katmanlar ile bağlantısı varsa bu yöntem pek bir işe yaramaz. Mesela bu PCB iki yüzeyli gözükse de aslında 4 katmanlı bir PCB. Neyse ki orta katmanlar sadece power, yani +5 ve GND katmanları. EPROM ları kontrol ettim +5V ve GND deliklerini kopartmayı becerememiş benden önceki tamirci

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ocak 12, 2021, 19:35:38 ÖS »

Kopan yolları bir kaç değişik şekilde tamir edebilirsiniz. Örneğin ben eskiden kopan yolun başladığı bacaktan gittiği yerde bağlandığı bacağa kadar ince tel ile tamir ederdim.

O yöntem ile tamirat daha kolay ve sağlam oluyor ancak sonra o telleri de bir yere takıp koprtmak riski oluyor. Hem de çirkin gözüküyor...

O yüzden son zamanlarda daha "gizli" tamirler yapıyorum. Biraz daha göz yoruyor ama...

Bu yöntemde kopan yolun solder maskını sağlı sollu uzunca bir miktar kazıyorsunuz. Sonra ince tamir teli (Kynar wire) ile lehimleyip üzerine varsa macun solder mask veya bir kaç kat oje sürüyorsunuz. Bu şekilde hem ilerideki oksitlenmeyi önlerken hem de daha gizli/temiz bir tamir yapmış oluyorsunuz

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ocak 12, 2021, 19:42:42 ÖS »

Bir başka zorlu tamir ise bu şekilde parçanın altına hayvanca tornavida sokulup alttaki bus line'ları kopartma senaryoları...

Bunun bildiğim şip şak pratik bir yolu yok. Elinize gözünüze ve büyütecinize kuvvet... ve tabi sabır...

Ama kısaca ipucu vermem gerekirse;

1) ince tel kullanacaksınız
2) Hatları ve teli önceden lehimle ve fluxla muamele edeceksiniz
3) Kopan hatların üzerindeki solder mask'ı sağlı sollu uzunca kazıyacaksınız
4) Teli bir tarafa lehimledikten sonra diğer tarafı lehimlemeden önce telin ortasına ısıyı öteki uca iletmemesi için pens veya metal bir şey değdireceksiniz. Bu sayede hem teli yerinde tutarsınız hem de bir tarafı lehimlerken diğer tarafın lehimini eritmemiş olursunuz

İşimiz bitince de multimetre ile kontrollerimizi yapıp emin olunca macun soldermask veya oje ile tamirli yerleri yamıyoruz. Bu sayede hem teller açıkta kalmıyor hem de fiziki olarak tellerin darbe alıp kopmasını önlemiş oluyoruz.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ocak 12, 2021, 19:43:51 ÖS »

Sabır sabır sabır

Sonunda kaba tamir bitti...

Verminaard
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ocak 12, 2021, 19:49:53 ÖS »

Pardon ama fotoroman falan dendiği için merak ettim, bu postta fotoğraflar mı var? Varsa ben göremiyorum da...
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ocak 12, 2021, 19:50:58 ÖS »

Gelelim işin elektronik tarafına...

Önce eksik Grafik ROM'ları tamamlıyoruz. Bunun için MAME yardımcımız.

Önce mevcut 2 adet grafik ROM'ları kontrol ediyorum ROMIDENT ile... Onlar OK çıktı.

Sonra eksik EPROM'ları MAME'den tamamlıyorum...

Bu kartta Mask ROM'ların yerine 27C800 kullanabiliyorsunuz. Ancak elimde 800 yok, ağababası 27C160 var. 800 için olan mevcut ROM imajını 160'a iki defa yazarak bu sorunu hallediyorum.

EPROM'ları programlamak için sevgili Özay'In TL866 adaptörünü kullanıyorum. Büyük kolaylık. Willem'le 1 saatte falan yazılabiliyor 27C160. Bu adaptör + TL866 ile 1-2 dakikalık iş. Tabi dip switchlerin sırasını karıştırmamak lazım

Bildiğiniz üzere örneğin 27C160 yazacaksanız (1Mbit) bu adaptörle 27C400 yazıyormuş gibi (256Kbit) 4 parçaya böldüğünüz ROM imajını 4 defa dip switchler ile oynayarak yazıyorsunuz.

Aykiri1
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ocak 12, 2021, 19:51:04 ÖS »

Yine güzel bir tamir projesiyle karşımızdasın. keyifle takip ederek izliyoruz
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ocak 12, 2021, 19:56:50 ÖS »

Evet tüm grafik ROM'larını da yerine lehimledikten sonra...

veriyoruz power'I

İlk ekrandaki hata gitti, ekran düzeldi... Kahkaha

Oyunumuz da açıldı ama sonraki gelen ekranlardan anlıyoruz ki daha uğraşacak bir kaç detay daha var...

Test ekranına girip ROM check yaptığımızda 4 grafik ROM'undan 3'ünde hala sorun sorun olduğunu görüyorum. ROM'lar doğru onu kontrol ettim biliyorum. Belli ki bağlantılarında hala sorunlar var...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ocak 12, 2021, 20:04:40 ÖS »

Şimdi Konami PCB'lerde bu gibi sorunlarda genellikle ilk adres ROM'un kendisidir ki onların hepsini kontrol etmiştik zaten. İkinci adres custom çiplerdir ki onu da şimdilik en geri plana atıyorum.

Bu oyunda grafik ROM'ları ve custom çipleri birleştiren data ve adres hatlarının arasında bufferlanmış flip-floplar (8 x 74LS374) var.

Önce onların çıkışlarını kontrol ediyorum...

Bir tane hat ne +5V ne GND da ortada bir yerde kala kalmış.

Çipi TL866 ile test ediyorum ama sağlam

Demekki sorun o bacağa bağlı hatta olabilir... Netekim ...

Sökülürken parçalanan EPROM bacaklarının yakınından geçiyor bu hat. O da parçalanmış...

Test ediyorum, bir ROM'u daha kurtardık

Sayfa: [1] 2 3 ... 5   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: