Girişe neden düşük amper takıyoruz?.
Volt x Amper = Watt
220 volt için düşük amper
5 volt için yüksek amper.
Mesela evinizin mutfak sigortası genellikle 6 amperdir, bulaşık makinası, kettle, fırın gibi elektrik canavarı cihazları aynı anda çalıştırabilir.
Mühendis arkadaşlar muhakkak benden daha iyi açıklayabilirler.
Tamamdır. Şimdi olayı anladım.
Bu sigorta değerleri Commodore firmasının PSU tasarım çizimine dayanıyor. Yaklaşık değerler seçilerek o şekilde takılıyor. 5V hattı yüksek değil. O sigortalar akımı sınırlamak için var. Teorik olarak cihazın çekeceği yük zaten hesaplanmış. Ona göre konuluyor bu değerler. Günümüz hızlı şarj cihazları bile 2.5A güçten başlıyor. Üzerinde bir çok giriş çıkış portu olan ve içinde kullanılan çiplerin neredeyse çoğu 9V ile çalışan bir makina için bu değerler normal. Masaüstü bilgisayar PSU'larında 5V hatları 14A'e kadar çıkıyor. Neden ? Çünkü anakarta takılan veya dışardan eklenen çoğu cihaz min. 5V ile çalışıyor. Ne kadar fazla cihaz takarsanız o kadar Ampere ihtiyacınız var. Sigorta ile çekilen gücü birbirine karıştırmayın. O hatta 3A yazıyor olması direk 3A ile çalıştığı anlamına gelmiyor. Çıkabileceği Max. seviyeyi gösteriyor. 5V hattına verilen değerden daha düşün bir sigorta takın ve kaset sürücüsü bağlayın uzun süre kullanın bakalım ne olacak. Yani demem o ki orada arkadaşın verdiği değerler gayet iyi. Ayrıca bu konuya ilk yazanlardan biri benim ve Commodore firmasının referans değerlerini mesajımda yazdım.
Ufak bir not düşeyim. Volt x Amper sonucu Watt = Voltamper. İkiside aynı şeydir sadece belirttikleri farklıdır. Biri toplam güvü temsil eder. Diğeri o hat üzerinden geçen yük miktarını temsil eder.
Sizin verdiğiniz bilgileri de değerlendirdim zaten. Sadece 220V giriş kısmı biraz kafamı kurcalamıştı. Çünkü 4A takın demiştiniz ve neden diğer rehberlerde düşük amper takıldığını anlamamıştım. @fort_apocalypse 'in mesajıyla nedenini anladım.
Onun dışında evet, max. ne kadar amper çekiyorsa o kadarlık sigorta gerekiyor. O konuda sorun yok. 2.5A çeken 5v tarafına 200ma takayım demedim. Sadece giriş için sordum. Ne kadar akım çekecekse o kadar Amper gerektiğini de biliyorum en başında sorum da o değildi zaten. Emin olmak için yine de değerini sorayım dedim çünkü AC ve DC sigorta tipi konusunda şüphelerim vardı.
Konudan biraz sapıldı. ilk mesajıma bakalım ne sormuşum.
Bir de ben kendi sorularıma cevap vereyim.
1. 200mA 220V
2. AC veya DC fark etmez. 220V - 25V değer aralığında olanlar uygun. Hepsini 220V al geç. DC çıkışa 3A tak.
3. C64 anakartında 1A'lık sigorta var takmasan da olur. Ama takarsan extra koruma sağlar.
4. Evet var.
Yani beklediğim bu kadardı. Basit ve kısa cevaplar. Yanlış anlamayın uzun uzun yazdınız, vakit ayırdınız, bilgi verdiniz, ilgilendiniz. Çok teşekkür ederim.