Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore DonanımCommodore dataset'i için line-in bağlantısı
Sayfa: 1 ... 5 6 [7] 8 9   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Commodore dataset'i için line-in bağlantısı  (Okunma Sayısı 95998 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #90 : Ocak 13, 2015, 18:36:28 ÖS »

yok yok kinaye yapmadım gerçekten, ev ortamında basitçe nasıl yapılabilir diye sordum 
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #91 : Ocak 13, 2015, 23:32:05 ÖS »

Bu arada devreyi biraz yanlış çizmişim, entegrelerin bacakları terste kalmış. Mecburen surface mount lehim yapıcam. DIP component'lere smd epey enteresan olacak.

Bugün nispeten daha iyi bir matkap aldım ancak o da mantar çıktı, iki tane uç da onda yedim. Çıkardım büyük matkabı, en iyi işi o gördü. Pasif komponent'leri düz, entegre soketlerini tersten lehimleye çalışacağım. Bakalım olacak mı.

ps: Sıçışlar çok pis Devreyi ters çevirip düzelteyim derken aslında ters çevirmişim. Bu arada smd olayı fevkalade lehim açısından ancak sağlamlığı biraz zor gibi bu şekilde.
« Son Düzenleme: Ocak 14, 2015, 00:13:51 ÖÖ Gönderen: i_r_on » Logged

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #92 : Ocak 14, 2015, 04:02:44 ÖÖ »

İşler baştan yolunda gitmeyince devamında da durum çok farklı olmuyor

Nihayet ilk ürün zorlu koşullara rağmen çıktı. 10 üzerinden ancak 1 notu alır o da çalıştığı için

Sıçışlar,

1. Pcb'yi tasarlarken aslında edge connector'ün aşağıda kalacağını hesap etmiştim ancak pin numaralarını sonradan kontrol ettiğimde ilk çizimimi gereksiz yere ters yüz ettiğimi fark ettim. C64'e takıldığında mecburen bakır hatların olduğu hat üstte kalmak zorunda oldu.

2. Ergonomiyi düşünmemişim. Plaket 2-3 santim daha kısa olmalıydı, hele de arkadan 3.5mm jack takıldığı düşünülürse plaketin mümkün mertebe kareye yakın bir dikdörtgen olması lazım.

3. Pcb'nin yanlarında boşluk bırakmam gerekiyordu zira plaket tape portu için 2-3 milim geniş.

4. Biraz da aceleyle yaptığım için entegre soketlerini ve jack'ı yampiri lehimlemişim. Geçme yapmayayım diye Inverter'ın sadece bir yanındaki bacakları kullanmıştım, devre tasarımını düşünürken montajı düşünmemişim. Yüzeye lehim yaptığım için diğer taraftaki bacaklar havada kaldı. (Gerçi bu planlı bir şey değildi, matkapların azizliği ve elle devre tasarımı yapmanın sonucu oldu biraz)

5. Devre tasarımında iki adet hata varmış. İlk Inverter'ın beslemesini yanlışlıkla opamp'ın çıkışına bağlamışım. Aradaki bağlantıyı kazıyıp 5v'a kablo ile hat çektim. İkinci hata, switch bağlantısını ilk inverter'ın çıkışı ile diğer inverter'ın çıkışı arasına bağlamam gerekirken ilk inverter'ın girişi ile diğer inverter'ın çıkışı arasına bağlamışım. Gece vakti zaten matkap çalıştıramayacağım için switch eklemedim.

Alınan dersler,

1. Pcb'yi düzgün çıkar

2. Özellikle jack, switch gibi şeylerin alışverişini yaparken hemen ilk bulduğun yerden alma, etrafı araştır. Devreye en iyi monte olacak olanı seç mümkünse.

3. Devre tasarımını programla yap, matkapla işin kolay olsun. Elemanlar yerli yerine düzgün bir şekilde otursun.

4. Küçük matkaplara yaklaşma.

5. Lehimden sonra temizlik yapmak için elinde tiner'in olsun. Çok çirkin gözüküyor reçine izleri.

Gururla göstermiyorum ama en azından çalıştığı için mutluyum Prototip çalışmanın sonucu. Nasıl devre yapılmaz için iyi bir örnek

Üst taraf

Alt taraf

* 20150114_032313.jpg (38.42 KB, 640x360 - Görüntüleme: 2918 kez.)

* 20150114_032323.jpg (28.9 KB, 640x360 - Görüntüleme: 2948 kez.)

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #93 : Ocak 14, 2015, 10:31:32 ÖÖ »

i_r_on;

Abi süpersin. Pcb'nin görselliği önemli değil, önemli olan düzgün bir şekilde çalışması Bunu ilk fırsatta yapmak isterim.

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #94 : Ocak 14, 2015, 10:49:24 ÖÖ »

Önemli olan işlevi... Bunuda yapamayanlar var... eline sağlık..

wolfiem
Deneyimli

May the source be with you!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #95 : Ocak 14, 2015, 17:12:18 ÖS »

Eline sağlık. Prototip yaparken böyle hatalar olur. Elinde çalışan bir devre olması önemli. Güle güle kullan

Commodore & Amiga & Amstrad & Retro Macintosh Fan
k2.bbs.tr - Çok yakında!
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #96 : Ocak 14, 2015, 17:18:24 ÖS »

Bakayım bir sonraki üretim daha güzel olur inşallah. Elimde edge connector hariç bir 4-5 tane daha yapacak malzeme var. Edge connector için de yaratıcı bir çözüm bulmak lazım. Pahalı ve Türkiyede yok.

twitter | blog
wolfiem
Deneyimli

May the source be with you!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #97 : Ocak 14, 2015, 17:24:50 ÖS »

Özay 20 dolara c64 teybi başlığında alttaki linki paylaşmıştı daha önce. 20'li paket alınca 80 cent'e geliyor tanesi

http://www.ebay.com/itm/20pc-Card-Edge-Connector-LW-S6A2G-6Px2-pitch-3-96mm-Solt-Socket-Wire-solder-pin-/140910804524

Commodore & Amiga & Amstrad & Retro Macintosh Fan
k2.bbs.tr - Çok yakında!
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #98 : Ocak 14, 2015, 17:49:58 ÖS »

Özay 20 dolara c64 teybi başlığında alttaki linki paylaşmıştı daha önce. 20'li paket alınca 80 cent'e geliyor tanesi

http://www.ebay.com/itm/20pc-Card-Edge-Connector-LW-S6A2G-6Px2-pitch-3-96mm-Solt-Socket-Wire-solder-pin-/140910804524

Kargo ücreti ile 1,85 tl'ye geliyor aslında. Bekleme kısmı var, Türkiyede bulsan rahat tane başı 5-10 tl'ni yerler. O da bulursan. Daha 27'sinde verdiğim siparişler ptt'nin takibinde gözükmüyor Beklemeyi sevmiyorum.

İstanbulda ucuz jamma konnektör bulursam kestirip onları kullanabilirim. Aynı aralığı kullanıyor sanırım.

twitter | blog
kirkoryan
Ziyaretçi
« Yanıtla #99 : Ocak 14, 2015, 18:03:45 ÖS »

Jamma konnektor aylar önce almıştım sadece karaköy selanik pasajında bir dükkanda bulmuştum oda 20,25 TL arası bir rakama almıştım
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #100 : Ocak 14, 2015, 19:39:29 ÖS »

Jamma konnektor aylar önce almıştım sadece karaköy selanik pasajında bir dükkanda bulmuştum oda 20,25 TL arası bir rakama almıştım

Epey pahalı oluyormuş öyle. 28 pinli jammadan 3 adet tape connector çıkar diye düşünmüştüm.

twitter | blog
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #101 : Ocak 15, 2015, 00:35:18 ÖÖ »

Bu expresspcb'yi yükledim schematic'i yapıp pcb kısmına geçtim ama bu programda tek katmanlı pcb nasıl ayarlanacak bulamadım. Default iki katman var. Internette araştırıyorum hobicilerin en çok ihtiyaç duyacağı madde bu olması gerekirken bir şey bulamadım. Pcb'nin büyük bölümünü eritmemek için ground plane koyayım dedim, entegrenin bacağını ground plane'e nasıl bağlayacağım anlamadım. Entegrenin ground'undan ground plane'e trace çizilince bağlantı yapmıyor oraya. Bir yardım atın

edit: Buldum sanırım. Top layer fill shape diye bir şey varmış, Thermal pad ve Solid pad iş görüyor.
« Son Düzenleme: Ocak 15, 2015, 00:42:27 ÖÖ Gönderen: i_r_on » Logged

twitter | blog
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #102 : Ocak 16, 2015, 15:34:59 ÖS »

Sen Eagle'a geç bence. O kadar da zor değil kullanması.

http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=9780.0 adresine de bir göz at istersen.

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #103 : Ocak 16, 2015, 20:15:34 ÖS »

Eagle'da şu sorunları yaşadım.

1. Bağlantıları zoom'lu halinde bile düzgün yapılmış gözükmesine rağmen bağlantı yok falan diyordu.
2. Hazır bulduğum bir jamma connector kütüphanesinden 6 pin kesip tape connector yapmaya çalıştım olmadı. (Expresspcb'de gerçi sıfırdan kendim çizdim sonra)
3. Autoroute özelliği adam akıllı bir bağlantı grafiği çıkaramadı, bir sürü via ekledi.

Ama Gerber output'u yüzünden ve üreticilerin kıstaslarına göre gerber üretme gibi özelliklerinden dolayı Eagle kullanmak lazım. İleride bakarsın pcb ürettiririz. Daha benim o aşamaya gelmem için çok var gerçi. Eagle'a geçtiğimde senin c64 parçalarını kullanırım. 6510 ve 6581 özellikle işime yarar. Eline sağlık.

twitter | blog
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #104 : Ocak 16, 2015, 20:24:38 ÖS »

Kütüphane çok daha fazlasını içeriyor, oradakiler sadece örnek olsun diye (senin projeyi düşünerek) ekran görüntüsü aldıklarım. Ama kütüphane benim değil, AmiBay'deki Tapuino başlığında birisi paylaşmıştı. Masum

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
Sayfa: 1 ... 5 6 [7] 8 9   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: