İşler baştan yolunda gitmeyince devamında da durum çok farklı olmuyor

Nihayet ilk ürün zorlu koşullara rağmen çıktı. 10 üzerinden ancak 1 notu alır o da çalıştığı için

Sıçışlar,
1. Pcb'yi tasarlarken aslında edge connector'ün aşağıda kalacağını hesap etmiştim ancak pin numaralarını sonradan kontrol ettiğimde ilk çizimimi gereksiz yere ters yüz ettiğimi fark ettim. C64'e takıldığında mecburen bakır hatların olduğu hat üstte kalmak zorunda oldu.
2. Ergonomiyi düşünmemişim. Plaket 2-3 santim daha kısa olmalıydı, hele de arkadan 3.5mm jack takıldığı düşünülürse plaketin mümkün mertebe kareye yakın bir dikdörtgen olması lazım.
3. Pcb'nin yanlarında boşluk bırakmam gerekiyordu zira plaket tape portu için 2-3 milim geniş.
4. Biraz da aceleyle yaptığım için entegre soketlerini ve jack'ı yampiri lehimlemişim. Geçme yapmayayım diye Inverter'ın sadece bir yanındaki bacakları kullanmıştım, devre tasarımını düşünürken montajı düşünmemişim. Yüzeye lehim yaptığım için diğer taraftaki bacaklar havada kaldı. (Gerçi bu planlı bir şey değildi, matkapların azizliği ve elle devre tasarımı yapmanın sonucu oldu biraz)
5. Devre tasarımında iki adet hata varmış. İlk Inverter'ın beslemesini yanlışlıkla opamp'ın çıkışına bağlamışım. Aradaki bağlantıyı kazıyıp 5v'a kablo ile hat çektim. İkinci hata, switch bağlantısını ilk inverter'ın çıkışı ile diğer inverter'ın çıkışı arasına bağlamam gerekirken ilk inverter'ın girişi ile diğer inverter'ın çıkışı arasına bağlamışım. Gece vakti zaten matkap çalıştıramayacağım için switch eklemedim.
Alınan dersler,
1. Pcb'yi düzgün çıkar
2. Özellikle jack, switch gibi şeylerin alışverişini yaparken hemen ilk bulduğun yerden alma, etrafı araştır. Devreye en iyi monte olacak olanı seç mümkünse.
3. Devre tasarımını programla yap, matkapla işin kolay olsun. Elemanlar yerli yerine düzgün bir şekilde otursun.
4. Küçük matkaplara yaklaşma.
5. Lehimden sonra temizlik yapmak için elinde tiner'in olsun. Çok çirkin gözüküyor reçine izleri.
Gururla göstermiyorum ama en azından çalıştığı için mutluyum

Prototip çalışmanın sonucu. Nasıl devre yapılmaz için iyi bir örnek

Üst taraf

Alt taraf