yükleme için zx spectrumda mp3 yada wav kullanmak sorun olmasa da, commodore 64 için wav formatını kullanmak gerekiyor. mp3 sorun çıkarabiliyor, kendi tecrübelerimden biliyorum

Ben mp3 denemedim hiç ancak yaygın bir şekilde kullanıldığını görüyoruz netten. Burada da bazı arkadaşlar deneyimlemiş. Tam olarak sorun nereden kaynaklaniyor? Sinyalin mp3'e orjinaline uygun aktarilamamasi mi? Mp3'ün sese eklediği artifactlar mi?
Mp3 çevriminde 16khz üzeri müzikal olmadığı düşünülen ve çoğu insan tarafından zaten uyulamayan yüksek frekanslı içerik uçuruluyor.
Hani ana frekansı 16khz üzeri bir pulse sinyali içeren bir turbo varsa evet mp3 ile yüklenemez. Peki böyle bir turbo var mı? Kare dalganın bile birebir yeniden üretilmesi gerekilmiyor aslında. Audiotap programında görmüşsünüzdür ses sinyalini üçgen yahut sinüs dalga ile de üretip c64'e yükletmek mümkün. C64 sinyalin şeklinden çok 0-5v arası geçişlere bakıyor çünkü.
c64 tape sinyalinin mp3 icin çantada keklik olması lazım. Frekans domain'inde çalıştığı için bu kadar kısıtlı sayıda harmonik içeren bir sinyali gerçeğine yakın sıkıştırabiliyor olması lazım.
Bakayım bir kac turbolu tap dosyasini once wav sonra mp3 sonra tekrar wav yapip çıkan iki wav dosyasını kıyaslayalım.