Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriProjeProje Alım/Satım (Moderatörler: wizofwor, i_r_on, yavuzg, simon, Metallic, eins)IRQHack64 kartuş - Ön sipariş
Sayfa: 1 2 [3] 4 5 ... 18   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: IRQHack64 kartuş - Ön sipariş  (Okunma Sayısı 214251 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
i_r_on
yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« : Kasım 24, 2015, 01:16:59 ÖÖ »

ÖNEMLİ : Kartuşun kullanımı ile ilgili detaylar için mesajın altına bakın.

Kartuşun gelişme aşamalarını adım adım anlatan ana konu şurada : http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=11034.0

Kısaca özet geçeyim,

Soru : IRQHack64 nedir?
Cevap : Temelde Bir arduino pro mini, bir adet micro sd kart modül ve bir adet de 27C512 64kx8bit eprom'dan müteşekkil C64 kartuşudur.

Soru : Ne işe yarar?
Cevap :
1. Üzerinde Menü/Reset butonuna uzun süreli basılmak suretiyle pahalı bir reset butonu olarak kullanılabilir.

2. Tek parça halindeki prg formatındaki C64 oyun / program / müzik vesaire dosyaları micro sd karttan c64'e hızlıca yüklemeye yarar. (Reset vs. hariç 20k / saniye gibi bir hızla)

3. Usb2ttl kablosu yardımıyla arduino üstündeki yazılım güncellenebilir. Ayrıca yine bu kablo ile pc üstünden kartuşa (dolayısıyla c64'e) çalıştırılmak üzere program gönderilebilir.

Soru : Ne yapmaz?
Cevap : Multi Ice, FC serisi kartuşlar gibi genel amaçlı kartuş fonksiyonları yoktur.

Soru : İstenirse daha başka neler yapabilir?
Cevap : Dekoratif amaçlı masaüstünde yahut buzdolabı üstünde magnet ile kullanılabilir

Şaka bir yana, yazılım geliştirilirse mikro sd kart'tan veya PC'den 1541'e disk imajı aktarmakta kullanılabilir. Yine aynı şekilde yazılım geliştirilirse PRG dışındaki C64'e has dosya formatlarını oynatmak için destek eklenebilir. Yine aynı şekilde yazılım geliştirilirse c64'de çalıştırılan bir program için usb bağlantısı sayesinde bir debug aracı olarak da kullanılabilir.

Soru: Peki nasıl görünüyor bu meret?
Cevap : PCB'yi tasarlamış olan Özay'ın monte ettiği bir tanesinin görüntüsü aşağıdaki şekilde.  (C64'e takmasan da alıp duvarına asarsın, o kadar şık )

Soru: Bırak şimdi tatavayı, çalışırken görebiliyor muyuz?
Cevap :
Genel çalışma şekli

Prototip üstünde Pc'den program transferi (komut satırından çalışan bir programla yapılabiliyor)

Soru: Önsipariş demişsin o nasıl olacak?
Cevap : Yeterli talep gelmesi durumunda pcb ve malzeme siparişi vereceğim. İşsiz bir tanıdığıma lehim yapmayı öğretip ona monte ettirmeyi düşünüyorum. (Öğrendiğinde benden iyi lehim yapacağını düşündüğüm birisi)

Soru: Fiyatı ne olacak?
Kargo hariç : 64 TL

Soru: Şimdi sipariş versek ne zaman elimize geçer?
Cevap : Pcb'lerin tedarik süreci ortalama 1 ay. Diğer malzemelerle beraber düşünüldüğünde min. 35-40 gün gibi bir süre söz konusu.

Önsipariş listesi
-----------------------

1. byeni - 1 - Gönderildi
2. asit - 1 - Gönderildi
3. sonytech - 1 - Gönderildi
4. Tesellum - 1 - Gönderildi
5. ilkerficicilar - 1 - Gönderildi
6. leviathank - 1 - Gönderildi
7. toddler - 1 - Gönderildi
8. wizofwor - 1 - Gönderildi
9. cihangirabi - 1 - Gönderildi
10. dvdhacker - 2 - 1 adet gönderildi
11. WildLord - 2 - Gönderildi
12. yucelbilik - 1 - Gönderildi
13. jacknife - 1 - Gönderildi
14. mrmojorisin - 1 - Gönderildi
15. savagery - 1 - Gönderildi
16. Commandate - 1 - Gönderildi
17. emintolga - 1 - Gönderildi
18. arnavutrafet - 1 - Gönderildi
19. AmigaMan - 1 - Gönderildi
20. g 600 - 1 - Gönderildi
21. zanpinoz - 1 - Gönderildi
22. Voltron - 2 - Gönderildi
23. perpetual_007 - 1 - Gönderildi
24. KNG - 1 - Gönderildi
25. gameretro - 1 - Gönderildi
26. kaizen71 - 1 - Gönderildi
27. hakkan - 1 - Gönderildi
28. POLAT27 - 2 - Gönderildi
29. guru68 - 1 - Gönderildi
30. 2019 - 1 - Gönderildi
31. dodogildo - 1 - Gönderildi
32. MeG - 1 - Gönderildi
33. phantom - 1 - Gönderildi
34. merty - 1 - Gönderildi
35. ateskd - 1 - Gönderildi

PS1 : Fotoğraflarda göründüğü şekli ile plastik kutusuz ve micro sd kart olmadan gönderilecektir.
PS2 : Elde edilecek gelirin bir bölümü (Özay ile aramızda anlaşacağız ) Özay Turay'a gidecektir.
PS3 : Özay pay kabul etmedi, kartuşun gelirleri kayınbirader'e kaldı

Kartuşun kullanımı şu şekilde,

1. Bir adet mikro sd kart'a ihtiyacınız var. Pc'ye takıp FAT olarak formatlamanız gerekiyor bu kartı.

2. D64 / T64 dosyalarının içinden çıkan yahut hali hazırda elinizde olan program dosyalarını sd kartta istediğiniz klasör yapısında aktarın. Yine aynı şekilde 8k / 16k'lık crt uzantılı kartuş imajlarını da atabilirsiniz.

Bu iş için DirMaster programını tavsiye ederim : http://style64.org/dirmaster

Dosyaları attıktan sonra FAT yapısı dosyaları sıralı tutmadığı için opsiyonel olarak bir sıralama programı kullanabilirsiniz.

Örn. Fat Sorter programı : Fat Sorter
veya Özay'ın daha önce paylaştığı şu : http://www.commodore.gen.tr/dosyalar/simon/Tapuino/Files/FolderSort.zip

Kısıtlar :
1. Sd kart içinde en derin dizin yapısı 200 karakter civarı olmalı.
2. Arduino'nun kısıtlı hafızasından ötürü bir dizinde en fazla 255 dosya listeler kartuş. Daha fazla dosya koymayın. Örn. oyunları Games diye bir klasör altında alfabenin harflerinin altında saklayabilirsiniz. Klasör sayısında yahut genel olarak dosya sayısında başka bir kısıt yok.

3. Sd Kart'ı kartuşa, kartuşu C64'e takın. Bazı pcb'ler kartuş yuvasına tam oturmayabilir. Yarım mm gibi bir fazlalık var sanırım, bir defa taktıktan sonra sıkıntı olmuyor yahut kartuşun expansion port'a girdiği sağ ve sol tarafından çok hafif eğeleyebilirsiniz.

4. C64'ü açtıktan sonra kartuş üstündeki butona hızlı tek basış karşınıza menüyü getirir. Menü ekrana geldikten sonra dosya listesini arduino'dan çekmek için ekran gidip gelecek. Bu gayet normal bir durum.

5. Menüdeyken + / - tuşları sırasıyla menüde yukarı / aşağı gezinmeyi sağlar. Return tuşu ile bir dizinin içine girebilirsiniz yahut bir program veya kartuş imajı üstündeyseniz bunun yüklemesini yapar. < ve > tuşları ile de birden fazla sayfada içerik söz konusu ise bunlar arasında gezinebilirsiniz.

Kartuş üstündeki butona anlık değil, biraz uzunca basarsanız c64'ü resetleme fonksiyonuna sahip olursunuz.&nbsp;

2 saniyeden uzun süre ile basıp bırakırsanız son yüklediğiniz program otomatik olarak c64 açılışında çalışacak şekilde ayarlanır. (Autoboot)

Autoboot özelliğini kaldırmak için C64'ü açın, kartuş üstündeki butona tek tık yapıp menüyü açın. Menüde iken 2 saniyeden uzun süre bastığınızda autoboot özelliği iptal olur.

Bu mesajın ekindeki keybooter.prg'yi sd kartın kök dizinine atıp autoboot olarak ayarlarsanız 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 tuşlarının her birine açılışta hızlıca erişebileceğiniz programlar atamanız mümkün olur.
sd kartın kök dizinine istediğiniz programları, 0.prg, 1.prg...9.prg şeklinde kaydedin ve c64'ünüz açılırken ilgili tuşa basılı tutun. Açılışta ayarladığınız program çalışacaktır.

Örn. 0 tuşunda synth cart'ı çalıştırmak istiyorsanız, synth cart'ın prg dosyasını 0.prg olarak sd Kart'a atın. keybooter.prg'yi üstte açıkladığım gibi IrqHack64 menüsünden çalıştırdıktan sonra kartuşun üstündeki butona 2 sn.'den uzun süre basın. C64'ü kapatın, tekrar açtığınızda 0 tuşuna basılı tutun. Synth cart programı çalıştıracaktır. (Program ismini örnek verdim, crt dosyaları hariç kartuşun çalıştırdığı tüm programları bu şekilde çalıştırabilirsiniz)

Programlama bilginiz varsa kartuşta çalışan menü, eprom'daki loader, arduino'ya yüklenip c64'te çalışan launcher gibi detayları değiştirip kartuşu kendinize özelleştirebilirsiniz.

Tüm source'lar şurada : https://www.tepetaklak.com:8443/svn/Public

Kartuşun üstünde yüklü gelen Wizofwor'un menüsünün source'ları ise şurada : https://github.com/wizofwor/irqHack64/tree/master/Browser

not: Son bir kaç değişiklik iki tarafta da yok. Yakında güncellenir.

Son olarak kartuşun arduino üstünde yüklü gelen menü yazılımından farklı bir menü yazılımı çalıştırma özelliği de mevcut. Yeni yayınlanan bir menü versiyonuna geçmek için size sağlanan irqhack64.prg isimli menü yazılımını sd Kart'ın kök dizinine atmanız yeterli. Bu mesajın ekinde yer alan dosyalar güncel olan dosyalar değil. Onları dikkate almayın.

Turbo menüye sahip son sürüm yazılıma aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.
http://www.tepetaklak.com/data/IRQHack64Turbo.zip

Eski kartuşunuzu güncellemeyecekseniz yukarıdaki zip içinde sizin için gerekli tek dosya iki menü seçeneğinden biri.

C64\Menü\I_R_on\irqhack64.prg
C64\Menü\wizofwor\irqhack64.prg

Bunlardan birini sd Kart'ınızın kök dizinine kopyalayın. Turbo moda sahip yeni versiyonda kartuş üstünde yüklü menü olmadığı için sd Kart'a menü programını atmak elzem.

Güncelleme yapacaksanız (sadece ilk partide dağıttım kartuşlar için geçerli) prosedür zip'in içindeki Okubeni.txt dosyasında açıklanmış durumda.

3 misli hızlanmış halinin ve biraz da kartuşun çalışmasının anlatıldığı video da şöyle :

* keybooter.prg (0.49 KB - Yükleme: 993 kez.)
* irqhack64.prg (4.74 KB - Yükleme: 999 kez.)
« Son Düzenleme: Nisan 13, 2017, 00:17:22 ÖÖ Gönderen: i_r_on » Logged

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
i_r_on
yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #31 : Kasım 25, 2015, 00:28:29 ÖÖ »

Öncelikle bu büyük ilgi için camiaya benden sağlam bir teşekkür

Sipariş almak güzel, alnımızın akıyla bunları karşılamak kısmında ise iş başa düşüyor

Plastik kutu bulma yada uydurma şansımız var mı?

Özay sağolsun pcb'yi mevcut kutulara uyacak şekilde tasarladı. Şahsen mekanik konularda beceriksiz olduğum için kutu işine girmek istemiyorum ancak alanlar kutu temin edip pekala kutu içinde de kullanabilirler. (Aşağıda saydıklarıma dikkat etmek koşulu ile pek tabii)

Daha önceden içini kadavra olarak kullandığım International soccer kartuş kutusunda denediğimde pcb kutunun içine tam oturdu. Dikkat etmek gereken bir kaç şey var sadece,

1. Kutulanacaksa eprom için soket kullanılmayıp doğrudan pcb'ye lehim yapılması gerekiyor. (Loader üstünde değişiklik yapılırsa eprom'ları upgrade etmek zorlaşır)

2. Board'un uzunluğu hafif kısa olduğu için doğrudan pcb'ye monte buton yerine kablolu buton kullanmak gerekiyor.

3. Pc bağlantı özelliği kullanılacaksa seri bağlantı header'ı için kartuş üstünde yatay yahut dikey boşluk açmak gerekiyor.

4. Sd kart sök, tak yapabilmek için sd modülünü ya dikey kullanmak ya da ana pcb'ye kablo ile bağlamak gerekiyor.

Dediğim gibi işin mekanik tarafına çok da hakim olmadığım için pratikte kutu olayı alan kişinin el becerisine kalmış durumda biraz.

Bu arada ön sipariş adetlerini 40 ile sınırlandırmayı düşünüyorum, zira fazlası için ilk anda benim lojistik imkanlarım herkese makul sürede teslimatı zorlayacaktır

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
Artmusic
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #32 : Kasım 25, 2015, 01:39:56 ÖÖ »

Teşekkürler bilgilendirme için, o zaman kutulama işini rafa kaldırıyorum hocam.
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #33 : Kasım 25, 2015, 09:38:55 ÖÖ »

1. EPROM soketiyle giriyor olması lazım kutuya, neticede diğer kartuşlarda sorun olmuyor. Yalnız ProMini'yi ya direk lehimlemek gerekiyor, ya da (denemedim ama) normal yerine precision denilen dişi header kullanmak gerekebilir.

2.Butonun ortasındaki dikey çizgi şu tip butonların takılabilmesi için tasarlandı ve PCB'nin biraz kısa olmasının sebebi de bu zaten.

http://www.direnc.net/DC177-Kirmizi-Buton,PR-3805.html

4. SD kart yine alttan 90 derece dişi soket ile takıldığında tam kutu ile sınır olacak hizaya geliyor.

Bendekilerden birini kutuya monte edip resimlerini paylaşayım müsait bir zamanda.

Edit: Müsait zaman geldi paylaştım. Kahkaha

http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=11515.0
« Son Düzenleme: Kasım 25, 2015, 22:46:45 ÖS Gönderen: Simon (Özay Turay) » Logged

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
hakkan
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #34 : Kasım 25, 2015, 10:17:16 ÖÖ »

i_r_on ben de 1 adet almak istiyorum listeye ekleyebilir misin rica etsem.

Aslında ürünler bu şekilde hasara açık ve hassas oluyor kutuları da olsa çok olurdu. Standart bir kartuş kutusu yaptırsak kurtarmaz mı acaba. Özay'dan aldığım 2 kartuş da açıkta duruyor şöyle 100-200 tane kutumuz olsa bu tür çalışmalar için havuz olarak kullanırdık. Eğer standart kutuya uyar derseniz bu konuyu araştırayım.
hekimoglu78
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #35 : Kasım 25, 2015, 10:54:46 ÖÖ »

Şu işi kutulu yapsak, harika olur Söylemeden edemeyeceğim.
Bu kutuların seri üretimi çok mu zor, teknik çizimi vs. varmı ürettirmek için piyasada?

Ne aradığını bilmeyen, ne bulduğunu anlayamaz !
Enson
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #36 : Kasım 25, 2015, 11:13:37 ÖÖ »

Biryede denk gelmişti, 3d yazıcı ile Rpi2 kutusu üretim satıyordu satıcı, böyle bir alternatif olabilir mi? fıyat açısıda önemli fakat, son ürün için tasarlansa olmaz mı?
hakkan
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #37 : Kasım 25, 2015, 11:19:54 ÖÖ »

3D yazıcıya filan hiç gerek yok aslında elinde temiz örnek olan bir arkadaşımız, kartuş kutusunu verse plastik döküm yapan atölyelerden biri aynı gün 200 tane basar/döker verir ama dediğim gibi birinin gidip 1 gününü harcaması gerek.

Metal döküm yapan arkadaşım var ona versem metal kutu yapar ama o da bize uymaz :-)
ferhat
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #38 : Kasım 25, 2015, 15:34:00 ÖS »

Ben de 1 adet istiyorum. Her şeyiyle tam takır kurulu olsun.
zanpinoz
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #39 : Kasım 25, 2015, 16:20:08 ÖS »

Plastik döküm yapılabilmesi için o ürünün metalden yapılmış kalıbı olması gerekmezmi..
« Son Düzenleme: Kasım 25, 2015, 16:21:55 ÖS Gönderen: zanpinoz » Logged
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #40 : Kasım 25, 2015, 16:40:29 ÖS »

Plastik döküm yapılabilmesi için o ürünün metalden yapılmış kalıbı olması gerekmezmi..

Sanırım bir modelinin yapılması gerekir. Dizayn, CNC işçiliği vb. biraz maliyetli olabilir.

İşyerim de metal döküm yapılıyor. Sistem biraz farklı bizim burda. Metaldan model yapılıyor ve bu modeller kuma baskı yapıyor ve oluşan boşluklara eritilmiş metal dökülüyor.

Bildiğim kadarı ile de modellerin maliyeti epey yüksek oluyor.
Genelde modeller, işyerine ait modelhane de yapılıyor.

Ama bazen, zaman kısıtı nedeniyle dışarıya da yaptırıldıkları oluyor.

Dışaraya yaptırdıkları modellerin 10 000  ile 30 000 lira arasında faturalandığını hatırlıyorum. Üstelik dizaynı da bizim tarafımızdan yapılıyor.

Tamam sonuçta bu küçük bir model olacak. Maliyeti ne kadar olur bilemem ama hani 1 000 lira bile isterlerse, ortalama 200 kutu için 5 lira sadece model maliyeti gelir.

Tabi benimkisi sadece varsayım. Belkide plastik basımı için hazırlanan modeller(kalıplar) daha az maliyetlidir.

"jacknife"
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #41 : Kasım 25, 2015, 17:23:12 ÖS »

1 tane de ben alayım.

SAM460EX/1.2 ghz+ AmigaOS4.1FE
Amiga1200-TerribleFire 060
Commodore 64 +1541 ultimate2

zanpinoz
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #42 : Kasım 25, 2015, 17:27:09 ÖS »

Yıllar önce, Sarı malzemeden musluk dökümü yapan bir yarde, joystick kapagı döktürmüştüm..

Dediğiniz gibi Plastiğin kumda kalıbını çıkartıp döküm yaptılar..

Soğuyup kumdan çıkmasını hevesle beklemiştim ama sonuç beklediğim gibi olmadı çok kaba ağır işe yaramaz bir ürün çıktı..    
doğan175
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #43 : Kasım 25, 2015, 17:56:41 ÖS »

Endustriyel üretim şekilleri kesinlikle daha maliyetli olur bu tip plastik ürünler genellikle plastik enjeksiyon yontemi ile metal kalıplara ergimiş sıcak plastiği basıncla doldurarak ve sogutularak yapılır ama evde silikon kalıp ile soğuk karısım yapılıp bitane ornek kutu ile yapılabilir örnek video linki:

https://www.youtube.com/watch?v=Zs9SBpday84
ilkerficicilar
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #44 : Kasım 25, 2015, 19:09:26 ÖS »

C64 kartuşlarının Ira Velinsky tarafından hazırlandığını anımsıyorum.

Hatta şimdi tam yazarken durup baktım, patent de alınmış.

Patent No: D280322

Yani çizimi var. Belki Autocad'den vb. anlayan biri bunu modern bir formata çevirebilir. Biz de makul fiyatlı bir 3D yazıcıdan çıktı alırız!.. Neden olmasın.

Not: Bulduğum patent dökümanında ayrıntılı ölçümler çıkmadı. Belki başka bir ayrıntılı doküman vardır, ben bulamadım sadece : http://pdfpiw.uspto.gov/.piw?PageNum=0&docid=D0280322&IDKey=9A2CAEBA4664&HomeUrl=http%3A%2F%2Fpatft.uspto.gov%2Fnetacgi%2Fnph-Parser%3FSect2%3DPTO1%2526Sect2%3DHITOFF%2526p%3D1%2526u%3D%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsearch-bool.html%2526r%3D1%2526f%3DG%2526l%3D50%2526d%3DPALL%2526S1%3DD280322.PN.%2526OS%3DPN%2FD280322%2526RS%3DPN%2FD280322

http://cbm.ficicilar.name.tr/ - Commodore Hacking
doğan175
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #45 : Kasım 25, 2015, 20:20:53 ÖS »

çizim olarak  birtek bu sitede http://www.thingiverse.com/thing:692797 var ancak ölculer ucuk kaçık 65 metre falan uzunluk var Kahkaha gorsel olarak çızılmıs sanırım.Elinde olan varsa kumpasla ölçüp kaba taslak bir kagıda çizebilirse ben solidworksde 3d çizim yapmak için gönullu olurum.Ayrıca silikon ile bir kartusun içi ve dısının kalıbı alınırsa soğuk karısım ile çok rahat dökülebilir ev ortamında.
Sayfa: 1 2 [3] 4 5 ... 18   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: