NES2JAMMA projesi ile esasında arcade kabinin içine gerçek RGB modlanmış NTSC bir Nintendo Entertainment System (NES) yerleştirmeyi hedeflemiştim. Bunun sebebi bildiğiniz üzere arcade monitörler sadece RGB video sinyali girişini desteklerler.
Ancak yine bildiğiniz üzere NES normalde sadece composite video çıkışı olan bir oyun konsolu (RF çıkışını saymazsak). Sıradan bir NES konsoldan RGB video çıkışı almak da herhangi basit bir mod ile imkansızdır zira görüntü PPU (Pixel Processing Unit) içinde direkt composite video formatında üretilir.
Kişisel fikrim, eğer NES'i odadaki bir TV'de kullanacaksam Composite Video'nun gayet yeterli olduğudur. Yani konsollardan illa RGB çıkış almalıyım diye bir takıntım yok. Hatta her konsolu ait olduğu dönemin video teknolojisi ile olduğu gibi kullanmanın nostalji faktörüne etkisi olduğunu da düşünürüm...
Ancak NES'in nostaljisini "oturma odasındaki NES" olarak değil de bir "arcade salonundaki Playchoice 10" miş gibi yaşamak istiyorsan onu bir arcade kabine koymak, arcade monitör ile uyumlu olabilmesi için RGB video çıkışı vermesini sağlamak ve aldığımız video ve ses sinyallerini de NES2JAMMA gibi ekipmanla yükseltmemiz gerekmekte...
NES2JAMMA projemde yaptığım kartı test edebilmek için arcade monitöre RGB sinyali gönderbilen bir NES kullanmam gerekiyordu ve o sıra hazır bulunan ve RGB çıkışı destekleyen Fransız bölge bir NES kullanmıştım. Fransız NES'lerin RGB çıkışı aslında composite video'nun decode edilmiş hali. Dolayısıyla "gerçek" bir RGB sinyali olmasına rağmen analog devre elemanları ile R-G-B bileşenlerine ayrıştırıldığından kimi oyunlarda ve renklerde kaymalar, parlamalar ve bulanıklaşmalar görülebilir. Ancak yine de gerçekten görüntü kalitesi iyidir

Peki sıradan bir NES'i RGB çıkış verebilecek hale getirmek mümkün mü? Evet mümkün...
2 (yada 3) sene öncesine kadar bu iş NES'in PPU'sunu söküp Nintendo'nun arcade kabinler için üretmiş olduğu NES teknolojisine dayanan "Playchoice 10" veya VS sistemlerinin anakartlarındaki bazı model PPU'ları kullanarak yapılabiliyordu. Bu sebeple yüzlerce Playchoice 10 arcade kartı çöpü boylamıştır.

Ancak sanırım 3 sene kadar önce Tim Wortington isimli bir Avustralyalı retrosever NESRGB adında bir mod devresi icat etti. Bu projede NES'in CPU ve PPU çipleri arasındaki veri iletişimini dinleyerek pixelleri PPU'nun ürettikleri ile değil kendi bünyesindeki bazı renk paletlerini kullanarak üretebilen bir devre tasarladı ve üretti...
http://etim.net.au/nesrgb/
Bu devre sayesinde NES (veya Famicom) için PPU'yu değiştirmeden RGB mod yapmak mümkün oldu. Ben de 2 ay kadar önce Tim'in online sitesinden kendime bir tane NESRGB kiti sipariş ettim...

Kit sanırım iki haftayı bulmadan sorunsuz bir şekilde elime geçti.

Paralelde kendime bir NTSC NES aramaya koyuldum. Gerçi elimde çok temiz bir NTSC NES'im vardı ama onu bu mod için feda etmek istemedim zira benim oyun odasındaki TV'ye sabit olarak bağladığım esas sistemim. Üstelik NESRGB modu için kasasını delmek de istemedim...
Peki neden NTSC (USA bölge) bir NES aradım derseniz de cevap basit: 60hz olması. Tüm arcade sistemler ve hemen hemen tüm oyunlar aslında Amerikan ve Japonya pazarı için tasarlandıklarından 60 hz'lik görüntü hızına (yani saniyede 30 ekran karesi - frame - 60 görüntü alanı - field) uygun geliştirilmişlerdir. Bu sebeple ben, özellikle 80'lerin konsollarında, PAL'den hoşlanmam.
Neyse, sonunda forumdan bir arkadaşımızın ikinci el sitelerinden birisinde satışa koyduğu bir NES konsolu satın aldım. Fiyatı da kondüsyonu doğrultusunda uygundu (ki zaten arcade kabinin içine gömeceğimden mükemmel temizlikte bir konsol da aramıyordum).

Bu yazımda bu kiti bu NES konsola monte etme tecrübelerimi sizlerle paylaşmak için yazıyorum. Bu kitin montajı konusunda internette bolca malzeme bulmak mümkün ancak ben hem temiz olsun (millet hava atmaktan hatalarını pek paylaşmıyor) hem de Türkçe olsun dedim

Başlayalım bakalım...