Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [MOD] Darksoft CPS2 Multi Kurulumu  (Okunma Sayısı 23168 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Mayıs 23, 2017, 02:59:55 ÖÖ »

Selamlar beyler...

Sizlerle yeni (nihayet) elime geçen bir arcade donanımı hakkında tecrübelerimi paylaşmak istedim; Darksoft'un Capcom Play System II (CPS2) arcade sistemleri için geliştirmiş olduğu multi kit. Kahkaha

Kit bugün elime geçti ve işi gücü bıraktım ve bu kitin kurulumunu yaptım

Nedir bu kit derseniz, özetle bu kiti herhangi bir CPS2 sisteminin üzerine kurduğunuzda bir microSD hafıza kartına yüklediğiniz CPS2 sistemi için çıkmış bütün oyunları kit ile birlikte gelen LCD panelden seçerek oynayabiliyorsunuz Yüklenen oyun PCB'nin üzerinde bulunan flash çiplerde kaldığından cihaza power verdiğinizde son yüklediğiniz oyun şak diye açılıyor...

Elbette beni çok heyecanlandıran bu arcade donanımını sadece "En son ne aldınız" konusunda kısaca paylaşmak yerine kurulumunu da yazıya dökmek istedim zira internette bu kitin kurulumu ile detaylı yazılar ve videolar çoğunlukla İngilizce. Merak eden, kite sahip olmak isteyip dil sorunu yaşayanlar faydalansın istedim...

Şimdi kuruluma başlayalım isterseniz...
« Son Düzenleme: Kasım 16, 2017, 11:54:47 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mayıs 23, 2017, 03:18:14 ÖÖ »

Öncelikle belirteyim bu kit piyasaya çıkalı sanırım 2 sene oluyor. Ancak alışık olduğumuz üzere bu tür projeler adetli üretilmiyor ve genelde buradaki projeler gibi ya sıraya girilerek talep ediliyor ya da kısıtlı sayıda üretilen ürünleri bir iki online arcade malzeme satan distribütör üzerinden alabiliyorsunuz...

Ben ilk partiyi kaçırmıştım. İşin açıkçası projenin bugları da temizlensin daha stabil hale gelsin sonra alırım demiştim. Gerçi biraz da bütçeyi denkleştirmek için de bekledim

Kit hakkında detaylı bilgiyi darksoft'un web sitesinden takip edebilirsiniz...

http://www.arcade-projects.com/forums/index.php?thread/35-get-your-cps2-multi-game-here/

Ancak kit uzun zamandır bitmiş durumda. Darksoft ne zaman yeni bir parti üretir orasını takip etmek gerek...

Neyse ben bu kiti nasıl aldım derseniz, geçende KLOV'da gezinirken elemanın birisi elindeki fazlalık 3 kullanılmamış darksoft CPS2 multi kitini satışa çıkarttı. Üstelik fırsatçılık yapmayarak aldığı fiyattan da ucuza ve hatta gönderi ücreti dahil olarak satışa koydu. Dakikalar içinde mesajlar atılırken araya ben de karıştım ve sonuncu kiti kapabildim

Elemanla yazıştıktan sonra (ki genelde KLOV'da yurtdışı satış yapmaya üşenir satıcılar - gümrük formlarını falan doldurmakla uğraşmak istemezler) anladık ki meğer ben adama 2 sene önce X-men arcade kartı satmışım, eleman kanka çıktı yani Kahkaha

Uzun lafın kısası direk adresime bile gönderecekti ancak ben Amerika'daki shopbyamex.com posta kutumu kullanmayı tercih ettim ki zaten posta kutumda beklettiğim bir başka paketim daha vardı, isabet oldu. Bu şekilde paketlerim 1 hafta içinde elime geçti...

Bu süre içerisinde ben de bazı hazırlıklar yaptım...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mayıs 23, 2017, 03:27:43 ÖÖ »

Arkadaşlar, bu kit kendi başına bir işe yaramıyor. Bu kiti bir CPS2 sistemini modifiye ederek onun üzerine kurmanız gerekiyor. Öncelikle elimdeki CPS2 sistemlerin bir envanterini çıkarttım ve kiti hangi sistemin üzerine kurmak akıllıca olur diye darksoft'un forumunda fikir danıştım...

CPS2 envanterime bakınca çoğunun hala intihar etmemiş sistemler olduğunu farkettim. 2 sene kadar önce pillerini değiştirdiğimi hatırladım. Bu kit pili bitmemiş, kripto anahtarları yok olmamış, yani hala orijinal halde çalışan CPS2 sistemleri üzerine teknik olarak kurulamıyor bu arada. Neyse, elimde 2 tane ölmüş ve benim sonradan tamir edip phoenix yaptığım oyun buldum (yazılarını paylaşmıştım)

Camiada genel kanı zaten ölmüş ve phoenix yapılmış bir CPS2 oyun kullanmak yönünde. Hatta sık bulunan ve tercihen tamirat görmüş (yani kolleksiyon değeri az olan) bir oyunu multi'ye çevirmek en mantıklısı...

Ben de tavsiyelere de kulak vererek cillop gibi CPS2'yi feda etmek yerine ağır tamirat yaptığım Street Fighter Zero 2 oyununu multiye çevirmekte karar kıldım.

Ancak bu oyunu biraz elden geçirmem gerekiyordu...
« Son Düzenleme: Kasım 16, 2017, 11:54:57 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mayıs 23, 2017, 03:39:39 ÖÖ »

Öncelikle bu CPS2'nin iki sorunu vardı;

1) A board üzerindeki ses ve test buton takımı kırılmıştı (CPS2 sahibi olanlar bileceklerdir bu plastik butonlar genelde kırık oluyor)
2) A board üzerindeki soğutma fanı sanki uçak kalkacakmış gibi gürültülü çalışıyordu.

Buton takımını yapıştırmayı, silikonlamayı vs denedim ancak öyle bir yerden kırılıyorlar ki tam esneme yapılan yer hiçbir şekilde yapıştırılamıyor. Ben de daha önce internetteki yabancı forumlarda gördüğüm elemanın tekinin bu butonların 3D printer için tasarımını yapmış olduğunu hatırladım.

Eleman tasarımı yapmış ve hatta bizlerle de ücretsiz paylaşmış Kahkaha

https://www.shapeways.com/product/4AQJ6TAMP/capcom-cps2-volume-test-buttons?optionId=55339062

İhtiyacı olanlar shapeways'e ücretsiz üye olarak download edebilirler (üye olmadan download linki çıkmıyor)

Ben de bu mini proje ile ilk 3D baskı deneyimimi yaşamış oldum

Ancak ya bu teknolojinin daha katedecek çok yolu varmış ya da bunu basan yer daha gelişmiş bir cihaz almalı dedim kendi kendime. Ortaya çıkan şey fonksiyonel ancak objenin alt kısımları yer çekiminden ötürü biraz spagetti gibi olmuş (en azından basan adamın bana söylediği bu).

Neyse, eğe ve zımpara ile buton takımını kullanılabilir hale getirdim.

Zaten dışarıdan çok bir kısmı gözükmüyor.

Bu arada bu parça esnek olması gerektiğinden sert ABS malzeme kullanma dedim basan elemana. O da başka bişey kullanalım o zaman dedi ama malzemenin adını hatırlamıyorum

Elinde bi sürü renkten flament vardı. Bir ton koyu yeşil seçseymişim daha iyi olacakmış ama bu da iş görüyor işte
« Son Düzenleme: Kasım 16, 2017, 11:55:08 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mayıs 23, 2017, 03:47:46 ÖÖ »

Neyse buton işini hallettikten sonra sıra aşırı rahatsız edici fan sesini kesmeye geldi.

Bunun için fikri eski bir PC fan susturucu aparattan aldım. Malzeme çekmecemde eskiden PC kasa fanlarını daha yavaş döndürerek sesini azaltan bir kablocuk buldum. O kabloda basitçe 1-2watt'lık bir direnç kullanılmış. O direnci söktüm...

Sonra CPS2'nin fan kablosuna taktım...

Fanı yerine yerleştirdim ve çalıştırdım. Artık o yüksek sesten kurtuldum Kahkaha

Aslında sıfır bir fan da takılabilir. Diğer CPS2'lerimin bazılarında yeni fan kullandım ancak elimde o fanlardan hiç kalmamıştı ben de bu gerilla taktiğini uygulayayım dedim

« Son Düzenleme: Kasım 16, 2017, 11:55:22 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mayıs 23, 2017, 04:04:15 ÖÖ »

CPS2'nin A board modifikasyonlarını tamamladıktan sonra kiti uygulayacağım B-board'a geldi sıra.

Öncelikle kurulum işine başlamadan oyunun sorunsuz/hatasız çalıştığından emin olmamız gerekiyor.

Board'umuz sağlam gözüküyor. Grafik, ses ve tüm kontroller sorunsuz...

Şimdi B-Board'u açarak kurulu işlemine başlayabiliriz. CPS2'lerin plastik kasalarını açabilmek için Torx 20 güvenlik ucuna ihtiyacımız var.

Bu uçla hem A hem B boardların kasa plastiklerini açabiliyoruz.

Plastik kasayı bir kenara koyuyoruz ve kiti kuracağımız PCB'yi masaya yatırıyoruz.

Bu PCB'de kiti murmadan önce bazı modifikasdyonlar yapmamız gerekiyor.

Önce tüm EPROM/Mask ROM vs söküyoruz.

CPS2 multi kitin çalışması için ya "F" ya da "G" revizyonda PAL3 gerekiyor. G tercih ediliyor zira F PAL kullanılırsa bacaklarından birisinden Darksoft multi kite bir kablo çekmek gerekiyor. Benim bu SFZ2 PCB'sinde daha da eski bir revizyon PAL var.

Burada yardımıma TL866 minipro yetişiyor. Ayrıca bu PAL dump edilebilmiş.

http://www.jammarcade.net/pal-dumps/

Jammarcade sitesinden G pal kodunu indiriyoruz...

http://www.jammarcade.net/files/pals/CPS2-BGSB3G.jed

Ancak bu kodu PAL'e yazamayız zira elimdeki PAL yeniden yazılabilir bir "PAL CE" veya "GAL" değil. Bu yüzden kodu yazabilmek için uygun bir boş GAL buluyorum...

MiniPro'ya yerleştiriyorum...

ve programlıyorum...

Elimdeki CPS2 PCB'sinin ise revizyonu 7. Dolayısıyla bu PAL'i ek bir kablolama yapmadan bu revizyondaki bir PCB'de direk soketine takarak kullanabilirim.

« Son Düzenleme: Kasım 16, 2017, 11:55:33 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mayıs 23, 2017, 04:11:34 ÖÖ »

G PAL'imizi hallettikten sonra sıra PCB üzerindeki jumperları multi kit'e göre (G PAL'e göre) ayarlama işlemine geliyor.

Multi için gereken jumper ayarlarını kitin kurulum dokümanından buluyoruz.

SOOS SO OSOSOS SOSOSOSO SOSOSOSO (S=Short yani kapalı, O=Open yani açık)

Jumper gruplarının lokasyonları için bu resimlere bakılabilir.

http://wiki.pcbotaku.com/wiki/CPS2_Eprom_and_Jumper_details

PCB üzerindeki bazı jumperlar istediğimiz gibi bazıları değil.

Açık olması gerekip de kapalı olanların üzerindeki lehimi lehim fitili ile temizlemek

veya üzerinde hiç lehim olmayıp da fabrikadan "kapalı" olarak çıkmış olan jumperların bağlantılarını maket bıçağı ile kesmek gerekiyor.

Bu şekilde tüm jumperları istenildiği şekilde ayarlıyoruz...

« Son Düzenleme: Kasım 16, 2017, 11:56:43 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mayıs 23, 2017, 04:17:11 ÖÖ »

Şimdi sıra cps2 multi kiti oluşturan PCB'leri tek tek yerleştirmeye geldi. Bu işlemi dikkatlice, aceleye getirmeden yapmak lazım. İşe öncelikle küçük PCB^den başlıyoruz. PCB'yi yerleştirirken altına destek için bir şeyler koymakta fayda var. Son aşamadan yerine iyice yerleşsin diye biraz bastırmak gerekiyor. CPS2 B-Board PCB'sini çatlatmamak için bu gerekli

Sonra üzerinde elektonik elemanların bulunduğu büyük ana PCB'yi hizalayıp...

yerine yerleştiriyoruz.

Son olarak her iki PCB'yi birbirne bağlayan mini PCB'yi yerleştiriyoruz. Bu PCB'yi hizalarken baya bi uğraşmak zorunda kaldım...

Sonunda kitin ana montajı tamamlandı...

« Son Düzenleme: Kasım 16, 2017, 11:56:58 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mayıs 23, 2017, 04:20:18 ÖÖ »

Bundan sonrası yokuş aşağı

Sıra LCD panelin kablosunu takmaya geliyor...

Kabloyu CPS2 kasasında bulunan deliklerin birinden geçiriyoruz ve dışarı uzatıyoruz. Ben esneme yapmasın diye bir de kauçuk kablo zımbırtısı da kullanıyorum (bunların adı neydi hatırlayamadım)

« Son Düzenleme: Kasım 16, 2017, 11:57:20 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mayıs 23, 2017, 04:25:57 ÖÖ »

Son olarak sistemin microSD karttan oyun seçtikten ve yükleme işlemi bittikten sonra kendi kendine otomatik reset atarak oyunu başlatabilmesini sağlayacak olan kabloyu monte ediyoruz.

Kabloyu CPS2 B board üzerindeki CN1 konnektörünün B28 numaralı bacağına lehimlenmesi gerekiyor...

Bu şekilde montajımız tamamlanıyor

Haa unutmadan bir de tüm CPS2 oyun arşivini içeren microSD kartı yerine yerleştiriyoruz. Kit'in içinden bir microSD kart çıkmıyor bu arada. Piyasadan alıp içine oyunları sizin atmanız gerekli.

Oyunların hepsini içeren ve direk microSD kartına yazılabilir paketleri buradan indirebilirsiniz.

http://www.arcade-projects.com/forums/index.php?thread/1102-cps2-roll-up-packs-all-roms-for-the-cps2-kit/
« Son Düzenleme: Kasım 16, 2017, 11:57:33 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mayıs 23, 2017, 04:29:45 ÖÖ »

Veee karar anı Kahkaha

Veriyorum power'ı heyecanla Kahkaha Kahkaha Kahkaha

Aha! LCD çalıştı, oyun listesini okudu. Bu güzel haber

PCB üzerindeki LED'ler yandı, bu da güzel...

Ve seçtiğim ilk oyunu microSD'den okuyup PCB üzerindeki flash'lara yazma işlemi başladı...

ve sanırım 30-45 saniye içinde işlem tamamlanıyor...

Ve CPS2 bir reset atarak oyunu başlatıyor Kahkaha

« Son Düzenleme: Kasım 16, 2017, 11:58:09 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mayıs 23, 2017, 04:32:37 ÖÖ »

İçimden bir oh geçirerek bir kaç oyun daha seçip deniyorum...

Örneğin hep isteyip de fiyatı yüzünden sahip olamadığım bir kaç önemli oyun...

Çok mutluyum Tüm CPS2 arşivi parmaklarımın ucunda artık...

İşimiz bitti mi derseniz bir küçük detay daha var yapmak istediğim
« Son Düzenleme: Kasım 16, 2017, 11:58:48 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mayıs 23, 2017, 04:37:02 ÖÖ »

Kasanın haşat olmuş etiketini ısı tabancası düşük ayardayken hafif üfleyip ısıta ısıta çıkartıyorum...

Kasayı kapatabilmek için bir tane destek plastiğini yerinden sökmemiz gerekiyor.

Sonra kasayı kapatıp vidalıyorum...

Son olarak CPS2 multi için "fan" lar tarafından tasarlanmış etiketlerden beğendiğim birisini stickera bastırıp laminasyon cihazından geçiriyorum...

Sonra kesip...

Etiketi yerine yapıştırıyorum...

Ve Darksoft multi kiti ile multi-CPS2 yaptığımız sistemimiz tamamlanmış oluyor...

« Son Düzenleme: Kasım 16, 2017, 11:59:02 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

Hurşit
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Mayıs 23, 2017, 07:37:53 ÖÖ »

Yavuz Hocam eline sağlık süper anlatım olmuş.

Cps-2 kit fiyat olarak çok pahalı olan bir ürün. Sence bu kadar ücret vermeye değer mi ? Oyun yükleme süreleri ve akıcılık hakkında bilgi verebilir misin.

Teşekkürler
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Mayıs 23, 2017, 07:38:01 ÖÖ »

Eline sağlık. Uzun süredir takip ediyordum bu CPS2 Multi kit olayını. Süper bir kaynak oldu bu
Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: