Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 37   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: MS-DOS Sistemleriniz  (Okunma Sayısı 481892 defa)
Tengrist ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #165 : Ağustos 31, 2017, 15:15:56 ÖS »

95 veya 98 ihtiyaca göre ikisinin sürücülerinide 98 rahat tanır ama çok ihtiyaç yoksa en güzeli 95 usb kurmak

http://www.toshiba-europe.com/computers/products/notebooks/satellite4030/product.shtm

Ben iki laptop aldım masaüstü kuracak yer sıkıntısı var, Toshiba Satellite 4030CDT (Crowded) diğeri Compaq Armada 1750 (Bayramdan sonra elime geçecek, izmirmaster). Toshiba geldi ancak deneme şansın olmadı 15v 3A adaptör gerekiyor. Bu iki cihaza Windows 98SE kurmamı mı tavsiye edersiniz?

izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #166 : Ağustos 31, 2017, 15:20:27 ÖS »

çok uğraştırda ama sonunda değdi hocam

Eski bir cihaz yıllar sonra ilk kez görüntü veriyor. Bunun hissi başka.

appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #167 : Ağustos 31, 2017, 15:31:24 ÖS »

Klavye muhtesemm

Retronautics: Retro bilgisayar, donanım ve proje galerim.
izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #168 : Ağustos 31, 2017, 15:43:17 ÖS »

XT makineler için test klavyesi hocam pratikte sürekli tutuyorum

Klavye muhtesemm

mrmojorisin
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #169 : Ağustos 31, 2017, 15:50:59 ÖS »

Acer'da Axen'i aratmıyor maşallah 😃
Faradrim
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #170 : Ağustos 31, 2017, 22:48:14 ÖS »

Tavsiyeler için teşekkürler, adaptör konusunda tavsiye almadan herhangi bir adaptör almam sanırım. izmirmaster yardımcı olacak adaptör konusunda.
BioMenace
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #171 : Eylül 04, 2017, 14:38:02 ÖS »

386 ve 486 bilgisayarlarımda MSDOS 6.22 ile birlikte Win 3.11'i tercih ediyorum. Win 3.1'in logosu, simgeleri, oyunları ve diğer bir çok şeyi çok nostaljik.

Şöyle bir video buldum. İlginizi çekebilir:

How to Get 256 Colors in Windows 3.1 and 3.11

Dosyanın İçindeki Readme.txt dosyasından bir bölüm aktarıyorum:

For 800x600 256 colors and 1024x768 256 colorsresolutions  you will need 1Mb of memory on you video card.   

You can install this driver by using Windows  Setup to select one of the following display types:

Super VGA  640x480 256 colors
   Super VGA  800x600 256 Large    ; Large fonts
   Super VGA  800x600 256 Small    ; Small fonts
   Super VGA 1024x768 256 Large    ; Large fonts
   Super VGA 1024x768 256 Small    ; Small fonts

Displays supported by these selections include the following:

ATI VGA series, including
      ATI VGA Wonder
      ATI VGA Wonder Plus
      ATI VGA Wonder 24XL

Cirrus Logic VGA (6420, 5420 series)

Oak Technology VGA (077 series)

Paradise VGA, including
      Paradise VGA 1024
      Paradise VGA Professional

Trident VGA (8900C series) *, including
      Trident Impact

Tseng VGA (ET4000 series) **, including:
      Boca VGA
      Cardinal VGA
      Diamond Speedstar series
      Everex Viewpoint series
      Metheus Premier VGA
      Orchid Prodesigner II
      Sigma VGA Legend
      STB Powergraph

Video Seven VGA, including
      Video Seven FastWrite
      Video Seven 1024i
      Video Seven VRAM
      Video Seven VRAM II

Western Digital VGAWindows 3.1 256 Color Display Driver Release Notes
« Son Düzenleme: Eylül 04, 2017, 15:29:57 ÖS Gönderen: yinemibamya » Logged

Alınıklarım: https://goo.gl/UoWo8n
Satılıklarım: https://goo.gl/kDMfMp
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #172 : Eylül 11, 2017, 02:10:14 ÖÖ »

S3 trio / virge'ler 45 - 80+ mhz hızlarında olabiliyormuş. Hızlı olanlar... daha hızlı şaka maka trio 3d ve virge gx savage 2000'i geçmiş
Linkin sonunda quake timedemo sonuçları var
http://www.vogons.org/viewtopic.php?t=34977

Şurada da abi üşenmemiş athlon 2200+'ya bulabildiği bütün ekran kartlarını takıp quake timedemo yapmış
http://old.vgamuseum.info/benchmarks/309-quake-1-software-rendering.pdf

Use the brute force, Luke
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #173 : Eylül 19, 2017, 01:07:06 ÖÖ »

Geçenlerde 350mhz bir p2 ile biraz vakit geçirdim. Herhalde 7-8 tane ekran kartı denemişimdir. Esas savage4 düşünüyordum ama takılı kalan kart matrox g450 oldu. Uzun zaman sonra iyi geldi, özlemişim bunlarla vakit geçirmeyi. Bilgisayar da üniversite zamanımdaki bilgisayarım. Gerçi ses kartı cpu ve kasa dışındaki herşey değişti ama olsun

97-98 yıllarında 32mb'lık bir s3 savage4 kullanmıştım. Nvidia tnt1'den yavaştı ya da aynı hızdaydı ama unreal d3d modunda texture sıkıştırma desteği olması sebebiyle herhalde daha gızlı ve akıcıydı. Savage4'te dikkatimi çeken diğer birşey de fps'nin tnt'ye göre daha fazla değişmesiydi, yani örneğin oyun sırasında fps'nin düşük ve yüksek değerleri arasındaki fark tnt'ye göre fazlaydı. Bizdeki savage4'ün esas kötü tarafı ise sürücüler pek iyi değildi herhalde, göçüyordu.

Geçende 350mhz bir p2'desavage3d deneme şansım oldu. Aslında olay sabage4'ten çıktı. Elimde soğutucusu olmayan bir savage4 gt vardı. Bir heves deneyeyim dedim. Uygun bir soğutucu bulup taktım. Denedim ama çalışmadı. Hevesim kursağımda kalınca elimde savage3d vardı onu deneyeyim dedim. i740, riva128, voodoo1 ayarında bir kart olduğunu biliyordum sadece, daha önce hiç kullanma şansı tatmadığım bir karttı.

Sürücü ıvır zıvır işler sırasında web'e bakınmaya başladım. Savage 3d meğersem enteresan yapısı sebebiyle trilinear filtreleme işini performans azalması olmadan yapabiliyormuş. İlginç. Bu arada filtreleme ne kadar iyiyse 3d kaplamalar o kadar... nasıl diyelim 'bozulmasız' ya da olması gerektiği gibi görünür. Kötüden iyiye sıralama şu şekilde: filtreleme yok, bilinear, trilinear, anisotropic.

Kart çalıştı, sürücüler kuruldu. Quake3'ü açtım. Video ayarları... aha! Quake3 otomatik trilinear filtrelemeyi açmış. Quake3'ü bir sürü başka kartla denemiştim, zayıf kartlarda ayarları biraz düşürdüğünü görmüştüm ama bunu ilk defa gördüm. Trilinear filtrelemeyi bedavaya getirdiği doğruymuş demekki. Timedemo 21 fps verdi. Aynı bilgisayarda aynı çözünürlükte tnt2 (ultra, vanta vırt zırt vb değil) 38fps yapıyor. Sadece quake3 trilinear'ı bilinear'a düşürüyor, ben de trilinear'a getirmeyi düşünemedim. Kartların ikisi de agp.

Savage3d'nin görüntüsü biraz virge'yi hatırlatıyor. Alpha blending (saydamlık) sırasında özellikle. Alpha blending'i düşük renk bit derinliğinde dither ile yapıyor gibi, hız amaçlı tabi. Matrox mystique220 / millenium II kadar bariz bir dither görüntüsü olmuyor ama belli oluyor. Dither nedir? Kabaca saydamlık etkisi için bir pixeli saydam nesneden sonraki bir pixeli saydam nesnenin arkasından görünenden almak ve saydamlık etkisini bu şekilde elde etmek diyebiliriz. Quake2'de software rendering'de de kullanılıyor. Quake2 software rendering'deyken görüntü ayarlarına gidin. Stipple alpha'yı açın. Çözünürlüğü düşük tutun ve tam ekran yapın ki pixeller belli olsun. Sonra su birikintisi olan bir yere gidin. Suya bakınca mesele çok net anlaşılacaktır EDIT: Unreal software rendering'in default ayarlarında 'fast translucency' açık geliyor, o da aynı şey, gidip bir yerdeki su yüzeyine bakın.

Bu arada web'de savage3d'yi araştırırken agp hakkında enteresan bir bilgiye ulaştım. Meğersem agp'nin özelliklerinden, özellikle tnt2, voodoo3 vb zamanına kadar hiç doğru düzgün faydalanılamamış. Bunun bir delili kartların yarış halinde gün geçtikçe daha fazla ram'a sahip olması gösterilebilir. Malum agp pci'den daha hızlı bir veri yolu. Ama agp'nin esas özelliği, textureleri ekran kartı hafızasına kopyalamaya gerek olmadan doğrudan sistem belleğinden kullandırtabilmesi. Verimli kullanılamayan özellik de bu. Hatta voodoo3 gibi bazı kartlar aslında pci modunda çalışıyormuş. Sistem karmaşık olduğu için hiç uğraşmamışlar ve ona harcayacakları zamanı parayı daha etkin olacak yönlerde kullanmışlar. EDIT: i740 ve i810 agp texturing'i verimli şekilde kullanabiliyor diye biliyorum.. intel, haliyle.

Velhasıl savage3d hızlı sayılmaz, ama yavaş da dememek lazım, düşük ayarlarda idare eder. İyi tarafı ısınmıyor, pasif soğutucu var. Tnt2 ü'de pasif soğutuculuydu ama el yakacak kadar ısınıyor. Dos ıvır zıvırlarına henüz bakmadım ama tnt'ler dos konusunda iyiydi, savage3d'de trio ve virge mirasçısı olarak muhtemelen süperdir. İsteyen olursa bakayım, makine kurulu. Isınmayan bir tnt2 performansı için ise g450 tavsiye edebilirim.

Böylelikle gece gece alakasız yırtık dondan çıkma incelememizin sonuna gelmiş bulunmaktayız, herkese iyi geceler

Not: başlık ms-dos sistemleriymiş, bu biraz win32 only oldu ama o da bir tür ms-dos sayılır... neyse bir dahaki sefere daha dikkatli olurum
« Son Düzenleme: Eylül 19, 2017, 11:15:44 ÖÖ Gönderen: Levent (Lvnt) » Logged

BioMenace
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #174 : Eylül 19, 2017, 09:34:44 ÖÖ »

Levent (Lvnt) keyifle okudum. Teknik kısımları anlamaya çalıştım ama bilgi olmayınca pek mümkün olmadı Kahkaha

Arada sırada böyle denemeler yapmak insanı mutlu ediyor. Bende de denenecek benzer bir senaryo var. Elimdeki bir S3 kartı Matrox kart ile değiştirip renk farklarını görmek istiyorum.

Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #175 : Eylül 19, 2017, 11:12:02 ÖÖ »

Teknik bilgi konusunda abartılacak birşey yok aslında. Resim koymaya üşendiğim için yabancı isimler kalabalık gözüküyor. Yoksa çoğu, en azından nasıl birşey olduğu hemen anlaşılacak şeyler. Merak ettiğiniz birşey varsa dilim döndüğünce anlatabilirim.

Bu arada dos performansı ölçümü için quake1 timedemo'dan başka birşey aklıma gelmiyor. Onda da çoğu şey var gerçi, timedemo, vesa desteği, bir sürü ekran çözünürlükleri vb. Tavsiyeleriniz varmı?

appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #176 : Eylül 19, 2017, 11:25:33 ÖÖ »

Teknik bilgi konusunda abartılacak birşey yok aslında. Resim koymaya üşendiğim için yabancı isimler kalabalık gözüküyor. Yoksa çoğu, en azından nasıl birşey olduğu hemen anlaşılacak şeyler. Merak ettiğiniz birşey varsa dilim döndüğünce anlatabilirim.

Bu arada dos performansı ölçümü için quake1 timedemo'dan başka birşey aklıma gelmiyor. Onda da çoğu şey var gerçi, timedemo, vesa desteği, bir sürü ekran çözünürlükleri vb. Tavsiyeleriniz varmı?

Quake timedemo çok FP hesaplaması ağırlıklı ve her oyun için endikatif değil.

Çok güzel DOS benchmarkları var.  Aşağıdaki benchmark paketini komple kullanabilirsiniz:

http://www.philscomputerlab.com/dos-benchmark-pack.html

Retronautics: Retro bilgisayar, donanım ve proje galerim.
BioMenace
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #177 : Eylül 19, 2017, 11:49:52 ÖÖ »

Alıntı sahibi: appiah4
Quake timedemo çok FP hesaplaması ağırlıklı ve her oyun için endikatif değil.

Çok güzel DOS benchmarkları var.  Aşağıdaki benchmark paketini komple kullanabilirsiniz:

http://www.philscomputerlab.com/dos-benchmark-pack.html

Ben de bu adamın araçlarını kullanıyorum. Özellikle "MS-DOS Mode Super Easy" çok işe yarıyor.

Fakat "benchmark" özelinde yaptığım tek şey analizi incelemek oluyor. İşlemciyi, RAM'ı, ekran kartını değiştireyim de şu değeri yükselteyim hiç demiyorum. Siz analiz sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #178 : Eylül 19, 2017, 12:18:57 ÖS »

appiah4: teşekkürler, iyiymiş bu, pratik hemde

Quake'in sevdiğim tarafı komut satırından vesa modları hakkında bilgi alınabiliyor, açılışta ekran kartı vesa desteğini yazıyor vb. Hemen aklıma gelenler:
modes: desteklenen modları yazar
vid_mode (sayı): istenen moda geçer
vid_describemodes: desteklenen modlar için açıklama yazar

Kötü tarafı da 486dx2/66'da 6 fps falan çalışıyordu, matematik işlemci olsa da daha düşük işlemciler için uygun değil yani.

yinemibamya: benchmark'ı ben 'yolunda gitmeyen birşey varmı?' sorusuna cevap olarak görüyorum. o yolunda gitmeyen şeyin çözümü de genelde daha iyi bir sürücü oluyor. Bir de dengesiz sistem kurunca, benchmark sistemi izlemeye yardımcı oluyor: 486'ya voodoo1 takmak, pentium'a voodoo2/tnt takmak, p2'ye geforce fx5200 takmak gibi. Böyle durumlarda genelde bir sürü oyun/program çalıştırıp deniyorum

Faradrim
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #179 : Ekim 02, 2017, 21:43:50 ÖS »

Adaptör aldım hafta sonu Windows 98SE kurdum Satellite 4030CDT'ye. Dos tabanlı bir iki oyun denedim.

Bazı dos oyunlarında ses problemi yaşadım tam ayarı bilmediğimden sanırım. Ekran kartı cihazın ancak bir iki ayar kısarak sorunsuz Resident Evil 2 640x480 modunda akıcı oynattı. Re3 çalışıyor ama çalışmasa daha iyi Kahkaha
Aynı zaman Compaq Armada 1750 yi aldım izmirmaster'dan. Ancak disket sürücü mü hdd mi arızalı çözemedim. Compaq kurdum diskete ama nafile. Aldığım hata 602 diskette boot record error. Compaq bu cihazdan daha performanslıdır sanırım ?

GÜNCELLEME: Sorunu çözdüm BIOS'da LCD ekran için strech ayarı varmış ekranı kaplıyor şimdi DOS tabanlı oyunlar.
« Son Düzenleme: Ekim 07, 2017, 06:14:14 ÖÖ Gönderen: Faradrim » Logged
Sayfa: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 37   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: