Alpyre'in bu başlıktaki ve 3.9 kimde var başlığındaki tecrübelerini buraya aktarıp devam edelim.
Çok güzel. Fakat gördüğüm kadarıyla Cosmos'un exec.library'sini kullanmışsın. Bazı programlarla sorun yarattığını hatırlatayım. MUI programlarında bazen Recoverable Alert'e neden olurken, SAS/C ile direkt guru meditation'a düşüyor.
1MB Rom çok faydalı olur. Ancak temel kütüphanelerde (özellikle exec ve graphics) BB2'den ileriye gitmenizi pek tavsiye etmiyorum (diğerlerinde yardırabilirsiniz ).
NOT: Blizkick yamalarından bazıları çok faydalı. Örneğin intuition.library'ye PowerWindows_BKPatch'i muhakkak yapın. A1200'lerin PCMCIA portundaki reset sorunu ROM'dan çözmek için DosResetCard ve ColdResetCard yamaları da es geçilmemeli. Sadece WinUAE'de (ve belki SCSI harddisk kullanan gerçek Amiga'larda) kullanılacak ROM'lara özel olarak scsi.library'ye NOIDE yaması yapılabilir. Bunların dışındakiler fanteziye girer.
Hmm... Coze'nin dökümanı bayağı güzelmiş. Neyse benim yapmama gerek kalmadı o zaman.... Kahkaha
Yalnız Remus ile ilgili bir iki eksik kısım var dökümanda bahsedilmemiş. Onlar da:
- BlizKick ile gelen şeyler mödül değil, yama (patch).
- Bu yamaların uygulanması da şöyle:
Öncelikle BlizKick'in dökümanından ilgili yamaya gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını öğrenmelisiniz. Eğer ihtiyacınız yoksa hiç bulaşmayın.
Eğer bir Rom modülünü daha güncel bir (gayrıresmi) sürümüyle değiştirdiyseniz, bu modülde ilgili yamanın zaten yapılıp yapılmadığını (veya ilgili problemin başka bir implementasyonla giderilip giderilmediğini) öğrenin. İlgili modülü geliştiren readme dosyasına bunu yazmıştır, dikkatle okuyun.
Bir yamayı uygulamak için, Remus'un modül listesinde ilgili yamayı, yamalayacağı modülün hemen altına yerleştirmeniz gerekiyor. Başka yere asla koymayın!(*)
- Boing Bag'leri parçaladığınızda içinden çıkan ROMUPDATE modülünü Rom'a asla eklemeyin.
- RomSplit OS3.1 ROM'unu parçalarken bir modülden BSS hunk'u çıkarmak istediğini soruyor. Ben bu soruya evet dediğimde orjinal Amiga'da sorun yaşadım. Bilginiz olsun.
(*) Diyelim ki BlizKick'in PowerWindows yamasını yapmak istiyorsunuz. Önce bu yamanın hangi modülü yamaladığını öğrenmelisiniz, çünkü Remus'ta o modülün tam altına koymanız gerekiyor yamayı. Bu bilgi BlizKick'in dokümanında yazmıyor. Ancak PowerWindowsNG'nin dökümanında bir köşede yazıyor. Yani iyice araştırma yapmak gerekiyor.
en mevcut en son güncellemelerin (Cosmos'un en son exec'i ve graphic.library'si vs. dahil) tamamının uygulandığı bir 3.9 ROM yaptım. Hatta defleppard EPROM'a yazdırdı ve PPC A1200'ümde bir kaç aydır test ediyorum.
Tespit ettiğim avantajlar ve de sıkıntılar var. Sıralamak gerekirse:
- güncel graphic library RTG'de gözle görülür hızlanma sağlıyor, fakat AGA ekranda bazı glitch'lere neden oluyor. Örneğin:
* WB'de çoklu seçim dikdörtgeni ekranda iz bırakıyor
* custom ekranlarda Text() fonksiyonu metin sonuna bir karakter daha yazıyor,
* bazı blitter nesneleri bozuk çıkıyor (kimi oyunlarda bozuk grafiklere neden olabiliyor bu)
- güncel layers.library WB pencerelerinde ciddi hızlanma sağlıyor. Fakat pencereler açılıp kapatılırken kısa bir an için junk görüntü glitch'i var.
- güncel icon.library gayet iyi çalışıyor ve bayağı hız kazandırıyor. Henüz bir bug'ını göremedim.
- SAS/C derleyicisi bu ROM'da direk çakılıyor.
Tespitlerim bunlar. Bunların tam olarak hangi kütüphanelerden kaynaklandığını tespit edip sorunlu güncellemeleri kaldırıp yeni bir ROM yapmam lazım. Kararlı bir derleme yakalarsam paylaşırım.
Şu şekilde ilerliyoruz;
- Exec BoingBag2 versiyonu kullanılacak.
- Graphics.library Kickstart 3.1 rom versiyonu kullanılacak.
- Scsi.device büyük partisyonları destekleyecek.
- layery.library hızlanma sağlıyorsa junk görüntü glitch'i gözardı edilebilir.
- Güncel icon.library kullanılacak.
- intuition.library'ye PowerWindows_BKPatch'i yapılacak.
- A1200'lerin PCMCIA portundaki reset sorununu ROM'dan çözmek için DosResetCard ve ColdResetCard yamaları yapılacak.
- Cosmos'un trackdisk.device'ı (v40.2) kullanılacak. 40.1'den tek farkı versiyonu ve NoClick uygulanmış olması.
- NewAlert ve AlertFix Remus'da exec.library'nin altına ve önce NewAlert, sonra AlertFix gelecek şekilde konulacak.
- BBlank konulacak.
- Fat95, Compactflash.device, Pfs, Sfs konulacak.
...