Donanım
Bundan bir süre önce, C64 için geliştirdiğim HDMI64 projesi sonrasında, projenin Amiga'ya bir şekilde uyarlanıp uyarlanamayacağını test etmek için bir küçük çalışma yapmıştım. Kısmen başarılı sonuçlanmıştı. Bilindiği üzere RGB datasını FPGA içerisine alıp işleyebilmek için, verinin dijital olması gerekiyor. Test aşamasında bu kolay olmuştu. Çünkü Amiga'nın içini açıp kanal başına 4 bit olan 12 adet dijital RGB datasını doğrudan Denise'in bacaklarından almıştım. Ancak proje haline sokulduğundan bu çok pratik bir yöntem değil.
Gerçi internal scandoubler çözümleri hep bu şekilde çalışıyor.
http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?products_id=918Ama ben gene de external olarak Video Porta takılan temiz bir çözüm geliştirmek istedim.
Bu durumda Video Port üzerindeki analog RGB datasını dijitize etmemiz gerekiyor. Bir süredir araştırıyorum ve bu iş için en uygun çözüm olarak Analog Devices firmasının ADV7181C entegresini seçtim. İşin güzel yanı aliexpress üzerinden temin edebiliyoruz ve çok pahalı değil.
Entegrenin özelliklerine kabaca bakacak olursak;
- Four 10-bit ADCs sampling up to 110 MHz (Bize 4bit/kanal bile yetiyordu)
- Internal antialias filters (Bu iyi birşey.)
- NTSC, PAL, and SECAM color standards support (Planlarımda NTSC yoktu ama istersek yapabiliyor olacağız)
- 525p/625p component progressive scan support
- 720p/1080i component HDTV support
- Digitizes RGB graphics up to 1024 × 768 at 70 Hz (XGA)
- 3 × 3 color space conversion matrix
- Low pin count
- Single front end for video and graphics
Ben bu entegreyi sevdim. Normalde projelere başlamadan önce bir test PCBsi hazırlar ve ürünleri test ederdim ancak bu sefer doğrudan PCB yi çizip sipariş edeceğim. Çünkü her halukarda zaten eğer başarılı olursa daha çok sayıda PCB bastıracağım. Bir hata olursa ya da entegreden istediğim sonucu alamaz isem PCB zaten yenilenecek gene basılacak.
Hemen ilgili çipin referans tasarımını inceliyor ve bu tasarımı esas alacak şekilde devremizi çiziyoruz. (Hemen dediğime bakmayın, akşamları çalışmak suretiyle 2 hafta sürdü...)
RGB Video Digitizer Kısmı:
Tabiki HDMI sinyaline ses de bindirmemiz gerekecek. Bu durumda Amiga'nın analog ses çıkışını da digitize etmemiz gerekiyor. Aşağıdaki kısımda da hem bu ses digitizer devresi, hem de menu vb yaparsak diye eklediğim PIC kontrol devresi mevcut:
Son olarak FPGA bağlatıları ve HDMI çıkış konnektörü:
Tüm bu şematiğin PCB haline getirilmiş hali ise aşağıdaki gibi oldu:
İşte yukarıda sözünü ettiğimiz FPGA kartı bu anakartın üzerine oturacak ve iki katlı bir elektronik elde etmiş olacağız.
Renk olarak mavi düşünüyorum zira FPGA kartı mavi, uyumlu olsunlar. Tüm çizim bitti. Son kez kontrol edip yarın sipariş açmayı planlıyorum. Sonrasında 1 ay kadar bir süre bekleyeceğiz. Bu dönemde de ara ara Amiga video modları ve yazılacak FPGA kodu ile ilgili konuşuyor oluruz.
İyi geceler...