Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriProjeLambalı Amfi Yapıyorum
Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Lambalı Amfi Yapıyorum  (Okunma Sayısı 68589 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #45 : Kasım 29, 2017, 09:44:43 ÖÖ »

@Levent abi sanırım, cahilce yazıyorsam lütfen uyar. Bu anfiler de kullanılan lambalı transistörler yerine, günümüzde artık silikon tabanlı transistörler kullanılıyor sanırım anfilerde. Birde gene yanılmıyor olabilirim. Anfilerin tunner ayarlarında da eskisinden daha fazla çip ve entegre mevcut. Parazit azaltıcı, delay yapıcı devreler gibi. Eskiden anfi ve analog pedallarda neredeyse çok azdı bu öğeler. Tabi yanılıyor olabilirim çok teknik bilgim yok. Sesler daha doğal geliyor gibiydi kulağıma. Yani bir amerikan fender ve lambalı anfi kombinesini hala unutamıyorum. Amerikan fenderde de aynı malzeme var bakır ama nasıl bir bakır nasıl bir sarımdır o sesi öyle tatlı verir. Birde bizim dönemde zoom pedallar çıkmıştı tamamen dijital bir sistem kullağımı o kadar rahatsız etmiştiki zoom pedalları hala sevmem. Bir arkadaşım lambalı pedal almıştı ama tabi küçük anfide çok anlayamamıştım sesi.

@delimawi abi birde sanırım bu tarz güzel anfilerin en büyük destekleyicisi çok sağlam speakerlar. Aynı anfiye farklı bir çok speaker denesek bence hepsinde sonuç farklı olacaktır. Çıplak kulakla dinlemek için çok sabırsızlanıyorum. Böyle bir projenin hayata geçmesi duymak bile benim için harika bir şey.

Bu arada ses sistemi üzerine sanırım henüz hi-fi sistem üzerinde kaliteli bir olay yok. Malesef çok pahalı. İlerde çok param olsaydı arabaya değil bu sistemlere yatırırdım. 20.000 dolar bu sistemler için normal bence. Kullağın bayram etmiştir

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #46 : Kasım 29, 2017, 12:46:11 ÖS »

valla bende digibirşey effect pedal vardı, sonradan farkettim pedaldan geçirince ses derinliği kayboluyor. sözde 24-bit ultra bilmemne dsp'si var ama anlamı yok, güzelim sesi kurbağaya çeviriyor. gitarı doğrudan anfiye girince ses daha dolgun daha ayrıntılı geliyor. bundan sonra dijital analog anfiler arasındaki farkı ayırdedebilmeye başladım diyebilirim. youtube vb'deki karşılaştırmalı testlerde fark gayet anlaşılır duyuluyor, bazı dijitaller transistörlüye yakın ses veriyor, yine bir donukluk oluyor ama. lambalı sesi çoğunlukla diğerlerinden ayrılıyor, kulaklıkla ya da iyi birşeyle dinlemek lazım tabii.
« Son Düzenleme: Kasım 29, 2017, 12:48:13 ÖS Gönderen: Levent (Lvnt) » Logged

Use the brute force, Luke
AmigaEsref
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #47 : Kasım 29, 2017, 14:27:32 ÖS »

Muhtameleni lambalı anfide ısınınca sesi kısılıyodu çok komikti oda

'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #48 : Kasım 29, 2017, 21:37:35 ÖS »

lambalı anfi işi teknik ölçümlerden çok subjektif bir mesele, sesin kulağa hoş gelmesiyle ilgili. aslında lambalı anfi gitarlarda overdrive edildiğinde yani sesi bozma şekli kulağa hoş bir ses olarak geliyor. enstrüman anfisi olmayan normal lambalı anfilerde de grup gecikmesi mi faz kayması mı onlar en iyi hale getirildiğinde (amatör anfi tasarım manyaklarını takip etmek lazım) sesin daha "transparan" olduğu söyleniyor. kayıtta kuşlar uçuyormuş, böcekler cırlıyormuş dinleyen tam yerlerini gösterebiliyormuş falan, "transparan" öyle şeyler anlamına geliyormuş. transistörlü ya da dijital anfilerde bu kadarını kıvırabiliyorlar mı duymadım (araştırmadım da). zahmet edip de tek 2n3055'li "class a" türü bir anfi yapsam lambalıya gelene kadar bir süre beni götürür diye düşünüyorum. gerçi stk çıkışlı ~85' grundig'le de idare ediyoruz ama

eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #49 : Kasım 30, 2017, 12:38:56 ÖS »

Bizim HDMI-520 PCB'leri gümrükte enselenince, kafayı dağıtmak için biraz amfiye giriştim. Ortadaki pre-amfi PCB'sini bastım. Henüz bu PCB üzerindeki magic eye tüpleri gelmediği için o kısımlar şimdilik boş. Zaten ses ile bir ilgileri yok, sadece görsel tüpler.

Kablolamaya geçiyoruz. Önce flaman ısıtıcı kablosu. Siyah burgu halinde giden kablo, tüm tüplerin flamanlarını ısıtacak olan 6.4V AC hattı. Bunu olabildiğinde diğer kablolardan uzak tutmak gerekiyor.

Ortadaki PCB bildiğiniz gibi besleme filtre kondansatörlerini taşıyor. Trafodan çıkan kırmızı kablolar da 320V taşıyor ve bu PCB'ye gelip buradan dağılacaklar.

Evet, tüm kablolama bitti.

Hemen bir kaç bilgi. Yaşil hat şase hattı. Yıldız şeklinde bir merkezden dağılması gerekiyor. Bu sayede ground loop oluşmuyor. Şase merkezi olarak ortadaki PCB'yi seçtim.

Mavi kırmızı burgulu kablolar çıkış trafosuna gidiyor.

Giriş tarafında şimdilik bir potans ile ses ayarı koydum geçici olarak. Ses bu potansı geçip ortadaki pre-amfi katına geliyor. Buradan da beyaz kablo ile PP çıkış katına gidiyor.

Herşey deneme için hazır, birazdan enerji vereceğim.

Deneme için çok sevdiğim KEF hoparlörümü getiriyorum. Bu arada sağ alt tarafta bir LAMBA var. Bu lamba Agony'nin espirisine bir gönderme değil. Kahkaha Bu tarz 220 ile çalışan projeler için, ilk enerji vereceğim zaman yüksek wattlı bir lamba üzerinden bağlarım. Bu sayede birşeyler ters giderse, sadece bu lamba parlak bir şekilde yanacak. Sigortalar atmayacak, patlamalar çatlamalar olmayacak.

Deneme öncesi son bir foto:

Evet, 220'yi veriyorum. LAMBA önce hafif parıldıyor ve yavaş yavaş sönüyor. Bu durum iyi. Filtre kapasitörleri ilk enerji geldiğinde yüksek akım çekiyorlar. Ayrıca tüplerin flamanları ısındıkça çektikleri akım düşüyor.

Şimdilik tam bir sessizlik var. Aslında bu da iyi ancak daha tüpler ısınmadı. Bir 10 sn kadar sonra hafif bir 50 hz vınıltısı başlıyor, git gide artıyor.

Girişe sinyal uyguluyorum, çıkışta sadece 50hz vınıltısı var, ses gelmiyor...

İlk seferde çalışmasını beklemiyordum zaten. Şimdi tekrar şemaya dönüp baştan aşağı kontrol edilecek.

Doberman ♦ megaOne ♦ HDMI-64 ♦ HDMI-520 ♦ NewSchool
spunky
Deneyimli

10 Çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyen.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #50 : Kasım 30, 2017, 12:56:29 ÖS »

Hocam ilgiyle takip ediyorum. Toplam maliyet ne çıkacak gibi görünüyor ?

A500+ |68020M-Tec Turbo,3.1 Rom, 4.5MB Ram, Indivision ECS, SCSI External CD-Writer, SCS2SD via A590|
A1200 |Apollo 040, 32MB Ram, 14" 1438|
Commodore 64c |SD2IEC,IrqHack,1084,Final III|
Amstrad CPC6128 |3.5" Hack|
Sega MDII, Sega MS, Ps1, Ps2, PS3, Micro Genius, A2600, PSP, Nintendo DS
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #51 : Kasım 30, 2017, 15:03:33 ÖS »

Hatayı teşhis etmek çok uzun sürmedi. Ancak bu hatanın tedavisi oldukça meşakkatli olacak. Hatayı sona bırakıyorum, aslında aşağıdaki videoda kabak gibi göreceksiniz problemin ne olduğunu. Kahkaha

Evet, ses aldım. Ancak ilk denemede gene arkplanda bir miktar 50hz vınıltısı vardı, şemada olmayan bir kondansatör ekleyerek giderdim. Şu anda ses sonuna kadar açık ve girişte sinyal yokken rahatlıkla kulağımı hoparlöre dayıyorum ve en ufak bir vınlama yada hiss gürültüsü yok. Bu çok güzel...

Şimdi bu amfiden aldığım ses bu güne kadar duyduğum en güzel ses mi, bilemiyorum, o kadar hassas kulaklarım yok. Ama ben bu sesi çok sevdim. Baslar öyle camı çerçeveyi inderecek kadar abartı değil, ancak tok ve yerinde. Zaten bu hoparlörler de subwoofer değil. Mid ve tiz çok iyi. Mono çalıştırdığım halde, tüm enstrümanları ayrı ayrı duyabiliyorum. Ani çıkışlar yumuşayarak sonlanıyor, lambalı amfilerdeki sıcaklık duygusu bu sanırım. Yazarak artık ses daha fazla nasıl ifade edilir bilemiyorum. Kahkaha

Videoda tabiki aldığım sesi anlamanız mümkün değil. Sadece referans olarak paste ediyorum. Ayrıca telefonu hareket ettirdiğim için yer yer mikrofon kapanmış sanırım.

Hataya gelince, evet, videoda gördüğünüz bir lamba ters duruyor. Normalde PCB'nin öteki tarafında ve yukarı doğru bakması gerekiyordu. PCB'yi çizerken bacak bağlantılarına yanlış bakmışım. Sağ ve sol PP çıkış katları PCB'leri yeniden çizilecek, yapılacak ve dizilecek...

Şimdilik bu kadar.

maverick
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #52 : Kasım 30, 2017, 17:06:18 ÖS »

Çok güzel bir çalışma olmuş elinize sağlık. Böylesine güzel ve el yapımı olan herşey saygıyı hakediyor.

| Amiga 1200 | C= 64 | PS1 | PSone | Commodore Dergileri |
AmigaEsref
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #53 : Kasım 30, 2017, 17:15:27 ÖS »

Yanlız speakerda çok iyimiş ses çok güzel geliyor abi. Birde mono ses muazam bence. Gerçi çıplak kulakla dinlemek lazım ama bende hayvan gibi kulaklık var az çok anlayabiliyorum kaliteyi. Ses bir kere bas olarak çok doygun. Gerçi kıyaslama yapmak daha mantıklı. Bunun için lambası bir anfi ile normal bir anfide aynı anda çalmak lazım

Amigaya bağlasana bi abi birde onda shadow of the beast dinlesek ya da Agony off off
« Son Düzenleme: Kasım 30, 2017, 17:19:50 ÖS Gönderen: AmigaEsref » Logged

eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #54 : Kasım 30, 2017, 20:52:54 ÖS »

KEF pek bilinmez ama çok iyi markadır. Bende bir kaç farklı speakerı daha var ama en çok bunları seviyorum. KEF Cresta 10. Artık bu model üretilmiyor.

AmigaEsref
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #55 : Kasım 30, 2017, 20:59:27 ÖS »

bulabilirsem bende alma listeme ekliyim çok beğendim. Muhtamelen ucuz bir speaker değil belli.

eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #56 : Kasım 30, 2017, 21:20:38 ÖS »

Dediğim gibi cresta 10 artık yok ama mesela Q300 var, 3200TL çifti.
https://urun.gittigidiyor.com/ses-goruntu/kef-q300-raf-tipi-hoparlor-walnut-256061837

Bir de hi-fi serisi var ki sorma, çifti 12000TL falan. Kahkaha

AmigaEsref
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #57 : Kasım 30, 2017, 21:24:41 ÖS »

yaa evet abi girdim baktımda bune ya dedim bikiyorum hi fi sistemler pahalı moralim bozuldu kapattım valla. creative 4.1 devam Kahkaha yapacak birşey yok.

spunky
Deneyimli

10 Çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyen.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #58 : Kasım 30, 2017, 21:30:08 ÖS »

Dali Zensor 3 iyi bir seçenek. Ben kullanıyorum gayet iyi sonuçlar veriyor.

A500+ |68020M-Tec Turbo,3.1 Rom, 4.5MB Ram, Indivision ECS, SCSI External CD-Writer, SCS2SD via A590|
A1200 |Apollo 040, 32MB Ram, 14" 1438|
Commodore 64c |SD2IEC,IrqHack,1084,Final III|
Amstrad CPC6128 |3.5" Hack|
Sega MDII, Sega MS, Ps1, Ps2, PS3, Micro Genius, A2600, PSP, Nintendo DS
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #59 : Kasım 30, 2017, 22:36:19 ÖS »

delimawi: hayırlı olsun

yaa evet abi girdim baktımda bune ya dedim bikiyorum hi fi sistemler pahalı moralim bozuldu kapattım valla. creative 4.1 devam Kahkaha yapacak birşey yok.

üstat sana şundan verelim, üzmez, fiyatıda verdiği sese göre süper
http://www.hepsiburada.com/jbl-control-one-hoparlor-sistemi-siyah-2-li-takim-p-EVJBLCONTROLONEBK

bende bunun eskisi var, bir tane, iki değil, bitpazarından denk getirmiştim, sesi duyunca hemen bir stüdyo monitör almam lazım diye hiç tereddütsüz gidip behringer 1c aldım (bundan yoktu nedense ortalıkta). ikiside ucuzundan stüdyo monitörü. ses neyse onu verip, hata kusur gizlememek için yapılmışlar. behringer 1c de alınabilir ama onu bulması daha meşakkatli. her ikiside çift olarak satılıyor.
« Son Düzenleme: Kasım 30, 2017, 22:55:00 ÖS Gönderen: Levent (Lvnt) » Logged

Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: