Türkçe isim konusunda, konuyla ilgili görüşümü "yalnızca bir gözlem" olarak aktarmaya çalışacağım. Normalde oldukça milliyetçi bir insanımdır. Ancak dediğim gibi senelerdir yaptığım gözlemler sonucu bu konuda bir sonuca vardım.
Yıllardır scene demolarında birçok milliyetçi slogan, bayrak v.s. gördüm. Türkler de bunu defalarca kullandı introlarda/demolarda. Halihazırda benim yayınlanmayı bekleyen Türk Bayraklı bir ürünüm bile var (gerçi onun durumu biraz özel). Ancak ne var ki ben demolarda Türk Bayrağı kullanmanın (ya da diğer milliyetçi unsurlarımızı, isimleri, sloganları) dünyada pozitif bir tepki ya da reklam olacağına inanmıyorum. Yıllardır demolarda gözümün önünde birçok yabancı ülkenin bayrağı dalgalandı, birçok anlamadığım Almanca, İtalyanca, İsveç, Norveç dillerinde sloganlar gördüm v.s. Bunların hiçbiri o ülkeye karşı benim hislerimde ne olumlu ne olumsuz bir değişiklik yaratmadı. Hatta ingilizce desteği olan programların about pencerelerinde gördüğüm çevrilmemiş en ufak bir kelime bile bende "yoksa küfür mü etti?" hissi uyandırdı bu güne kadar (bu işin şakası tabii ki).
Ne var ki Yunanistan'da ASD (Andromeda Software Development) isminde bir grup ortaya çıktı. O güne kadar Yunanistan'da bir scene olduğundan bile haberim yoktu. Adamlar Dünyayı çalkaladılar, tüm büyük grupları bir bir alt ettiler, partilerde birincilikler aldılar. Ne oldu? Yunanlı scenerlara inanılmaz bir saygım oluştu. Kendileriyle internet üzerinden tanıştım, tebrik ettim, sohbet ettim v.s. Demolarında ise Yunanistan ile ilgili hiçbir öğe gözüme çarpmadı. Kullanmış olabilirler, gayet de doğaldır kullanmaları ama ben farketmediğime göre buna ağırlık vermedikleri ortada.
Kısacası gözüme sokulan onca Alman, Hollanda, Rus bayrağını kenara itip (PC platformunda) Yunanlı bir grubun fanı oldum çıktım. Sonra diğer Yunanlı scenerları araştırdım (örnek Optimus). İnanın zaten herhangi bir problemim olmayan ve 2 kere ülkelerini ziyaret ettiğim Yunanlıları bu grubun "kaliteli" demoları sayesinde daha çok sevdim.
Yani önemli olan ürünün kalitesi. Bu bir demo, bir donanım, bir şarkı ya da bir film olabilir. Yeter ki ülkemizi temsil etmek için "kaliteli" olsun. İsmin Türkçe olması bu ürüne çok büyük bir zarar getirmez, hele ki Nightlord'un dediklerine dikkat ettiğiniz sürece. Ancak ben bu ürünün potansiyeline güveniyorum ve Dünya'da başarılı olacağını düşünüyorum. Ürünün adını siz alakasız bir şekilde "California Dream" bile koysanız, yapanların Türk olduğu tüm Dünya'da bilinecektir. Yeter ki dediğim gibi ürün kaliteli ve başarılı olsun.
Son bir örnek Arçelik-Beko olayıdır. Arçelik ile Beko arasındaki farkı bilen var mı? (Nightlord?

) Aslında bir fark yok. Sadece Arçelik'in İngilizler tarafından Arse Lick (kıç yalamak) şeklinde okunmasının ve bu yüzden Dünya'ya bu ürünün Beko ismiyle açılmak zorunda kalmasının dışında.