Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 2 [3] 4   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Windows 2000 modernization guide  (Okunma Sayısı 17823 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #30 : Ocak 03, 2022, 13:37:00 ÖS »

Amerikan ordusunda teknik ekipmanlarda hala XP ve daha eski sistemler kullanılıyor olabilir. Fakat 2007 yılında ordayken, hava üssünde subay bir arkadaşımın mesai yaptığı ofise izinle girme şansım oldu. Vista çıkalı 2-3 ay olmuştu ve içerideki personel bilgisayarlarının hepsinde Windows Vista vardı. Ceplerinde taşıdıkları askeri kimlikler smart card'dı aynı zamanda ve onlarla login oluyorlardı. Tabi bu bahsettiklerim personel bilgisayarları. Eğer ulaşabilirsem bir sorayım bakalım şu an ne kullanıyorlarmış

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #31 : Ocak 03, 2022, 14:08:24 ÖS »

@Oğuzhan: oldu mu? yazım hatası işte, sanki her zaman özellikle oğuzan yazıyormuşum gibi.

Disketle güncelleniyorlar diye bizdeki F16'larla kafa bulmuşsun işte bu kadar basit. Yazdığından başka ne anlaşılmasını bekliyorsun ki? Ya da nasıl bir tepki bekliyordun? Ülkenin F16'larıyla alay ettin diye gülünmeli miydi?

Oldu.

1-) F16'larla kafa bulmam senin uydurman/kışkırtman.
2-) Yazdığımdan bunu anlayan tek insan sensin. Ya da diğer arkadaşlar da bana destekler bu konuda???
3-) Alay etmedim. Orada bayağı bilimsel bir çıkarımda bulundum. 96 teknolojisinde bu uçaklarda disket normaldir dedim. o dönemde cd yaygın değildi. Bu bir gerçek. Uydurma alay değil.

4-) Diyelim ki alay ettim. Alay ettiğim cihaz ülkemizin bir icadı bile değil. Amerikayla dalga geçmiş olurum.

Sen cola içerken birisi gelip "şekerli suya para mı verdin" dese. "Ülkemin içeceğiyle neden alay ediyorsun utanmıyor musun" mu diyeceksin?

İnsanları yargılamadan önce sorgula. Soru sorarsan uygar insanlar gibi yanıt veririm.

Ama beni bunca insanın içinde "Ülkesinin uçaklarıyla dalga geçti" diye etiketlemene izin vermem.

Şimdi ilk yazdıklarımı bir daha oku ve neresinde dalga geçmişim bir daha düşün.

Ben bir analiz yapayım hatta;

"Bizdeki F16'ların üretim yılı 1996 olduğu için"
Askerliğimi jet üslerinin birinde yaptığım için envanterimizdeki uçakların üretim yıllarını biliyorum. Burada bir bilgi paylaştım.

"update'i de disketten olması normal"
1996 yılına ait bir bilgisayar ne ile güncellenebilir? olsa olsa disket ile güncellenir o dönemin teknolojisine göre diye düşündüm.

Yani sana burada hak verdim aslında. Verdiğin bilginin doğruluğunu teyit edip seni destekledim.

"Güncel bir uçağın update'ini xp ile disketten yapmaları garip olurdu"
Burada da aksi bir örnek verdim. Normal olan zaten o dedim. Bugün üretilen bir uçağı disketten update etmek garip olurdu dedim.

Gülümseme işaretlerine takıldıysan sen de beni tanıyorsan bunları sık sık kullandığımı bilmen lazım (diyorsun ya ismini hep mi yanlış yazıyorum sanki diye, senin de bunu bilmen lazım)

Gülümsemek dalga geçmek diye düşünüyorsan eğer ona yapabileceğim bir şey yok.
« Son Düzenleme: Ocak 03, 2022, 14:11:05 ÖS Gönderen: Oğuzhan » Logged

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
metaone
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #32 : Ocak 03, 2022, 15:33:41 ÖS »

Disketle güncelleniyorlar diye bizdeki F16'larla kafa bulmuşsun işte bu kadar basit. Yazdığından başka ne anlaşılmasını bekliyorsun ki? Ya da nasıl bir tepki bekliyordun? Ülkenin F16'larıyla alay ettin diye gülünmeli miydi?
Yazıdan ben bir alay çıkarımı yapamıyorum, neden alındığınızı da anlayamadım ama tepki verilecek bir durum yok açıkçası. Gereksiz sebeplerle birbirimiz kırmazsak hayat daha güzel olur.

BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #33 : Ocak 03, 2022, 17:29:56 ÖS »

@Oğuzhan

Rus uçağı düşürme olayından sonra TR'de bulunan sunuculara Rusya'dan yapılan siber saldırılar tavan yaptı, bu olayın ilk günlerindeki gibi kasırgalar estirmesede halen devam ediyor.

Internete açık bir servisiniz varsa firewall raporlarını inceleyin, ilk sırada hep Rusya.

Bunun dışında tek adam rejimi, Avrupa ve Kuzey Amerika gibi regülasyon yok. Virütik faaliyetleri engellemede belki başarılıdır ama karşı tarafa neler gönderiyor bilemezsin.

Windows'ta gönderiyor ama ona elimiz mahkum kullanıyoruz işin içine ilave aktörler sokmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum.

A500|ACA500Plus42Mhz8MB|GoTeK|IndivisionECS|OS3.1
ZX Spectrum 48K, 48KPlus | Amstrad CPC6128
Oğuzhan
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #34 : Ocak 03, 2022, 18:34:04 ÖS »

@Oğuzhan

Rus uçağı düşürme olayından sonra TR'de bulunan sunuculara Rusya'dan yapılan siber saldırılar tavan yaptı, bu olayın ilk günlerindeki gibi kasırgalar estirmesede halen devam ediyor.

Internete açık bir servisiniz varsa firewall raporlarını inceleyin, ilk sırada hep Rusya.

Bunun dışında tek adam rejimi, Avrupa ve Kuzey Amerika gibi regülasyon yok. Virütik faaliyetleri engellemede belki başarılıdır ama karşı tarafa neler gönderiyor bilemezsin.

Windows'ta gönderiyor ama ona elimiz mahkum kullanıyoruz işin içine ilave aktörler sokmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum.

Rus uçağı, ataklar vs. onlarla ilgili haberde görülenlerden farklı verim yok. Ama dediğini yarın "en azından" bizim şirket için öğrenebilirim. Bize de çok atak geldiğini biliyorum sorayım top 1 de kim var Hatta bizim arkadaşlar sayısız kuruma hizmet veriyor. Kabaca onlardaki durumu da öğrenebilirim. Bununla ilgili döneceğim sana.

Diğer hususa gelince bu yazılımların bize ait ne verileri gönderdiklerini bilmiyoruz demişiz ama bu bilgi bizim firewalldan geçiyor illa ki. Bence ne paylaşıldığını da öğrenmek mümkün gibi geliyor bana?

Ama ben ne Kaspersky'nin ne Microsoft'un bilgimiz dışında bir bilgiyi şu an yolladığını sanmıyorum.

Sebebim de şu;

Eğer yolluyorlarsa ve bu ortaya çıkarsa bu şirketlerin durumunu düşünebiliyor musun? İtibarları? Karşılaşacakları milyon tane dava? Bu riski alamazlar bence diye düşünüyorum.

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Oğuzhan
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #35 : Ocak 03, 2022, 18:35:01 ÖS »

Yazıdan ben bir alay çıkarımı yapamıyorum, neden alındığınızı da anlayamadım ama tepki verilecek bir durum yok açıkçası. Gereksiz sebeplerle birbirimiz kırmazsak hayat daha güzel olur.

+1 Katılıyorum.

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #36 : Ocak 03, 2022, 19:14:43 ÖS »

Eğer ABD'de bulunan bir sunucu kullanıyorsan Patriot Act kanunu ile ABD  hükümeti istediği veriye bakabilir. Bu zaten gizli saklı birşey değil.

Bunun dışında dönem dönem backdoorlar çıkıyor, kimbilir kaç sene sömürüldü. MS, Cisco, Juniper aklıma gelenler... Hiçbiri batmadı

https://www.wired.com/2015/12/researchers-solve-the-juniper-mystery-and-they-say-its-partially-the-nsas-fault/

https://www.tomshardware.com/news/cisco-backdoor-hardcoded-accounts-software,37480.html

https://en.wikipedia.org/wiki/EternalBlue

Bu firmaların mühendis ordusu var, fark etmemeleri bence mümkün değil. Bulundukları ülkenin yönetimi istedimi yaptırıyor yani, bu yüzden madem bir tarafa kapıları açtık bari tek tarafa açılsın, başka yerlerede açılmasın.

Sabit IP varsa elinde rdp portunu aç bir cihazdan anında denemeler başlar, portunu değiştir biraz zaman alıyor ama onuda bulup geliyorlar. Ve denemeler çok komik, loglardan takip et. Türkçe isimleri yalan yanlış yazanlar, TR futbol takımları isimleri vs.

Bunların dışında güncelleme adı altında gidip gelen veriler kriptolu araya koyacağın cihaz ile okuyamazsın.

Okumanın yolu proxy üzerinden cihaz yerine talebi gönderip trafiği çözmek. Eğer cihaz bir domaine dahilse arka planda sertifika yüklenmiş olabilir bu şekilde sana sertifika hatası vermez. Kullanıcılara bildirim yapılıp ıslak imza alınmadan bu işe kalkışmak ciddi suçtur yanlız not olarak belirtiyim.

A500|ACA500Plus42Mhz8MB|GoTeK|IndivisionECS|OS3.1
ZX Spectrum 48K, 48KPlus | Amstrad CPC6128
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #37 : Ocak 04, 2022, 12:13:58 ÖS »

@Oğuzhan: Konuyu biliyorsun, eski teknolojinin tercih edilmesi. Konuya örnek de F16'lardaki teknoloji tercihleri. Ki bu aletler blok blok güncelleniyor. Malum, üzerlerinde çok çılgın radar, uçak tespit, saldırı tespit, çarpışma önleyici vb bizim günlük standartlarımızın çok üzerinde eski bile olsa hala çok pahalı yüksek teknolojili sistemler var.

Ve esas konuya örnek olarak verdiğim bu süper pahalı teknoloji yüklü alet bile hala ucuz bilgisayarlardan çıkma görünen floppy gibi eski bir teknoloji tercih edebiliyor. Benim yazdığımdaki ana fikir bu. Nelerden bahsettiğim iyice belli olsun diye bol sıfatlı şekilde yazdım.

Ardından sen de bizdeki F16'lar diyerek lafa başlıyorsun. Konu senin yorumunla birden eski teknoloji ve biz oluveriyor.

Neden öfkelendiğim bilmem anlaşıldı mı? İnsanın evine arabasına birşey olsa yapanın yanına bırakmayız. Ama konu herkesin içinde yaşadığı ülke olunca bir gevreklik bir rahatlık... sonra aa niye sinirlendin birbirimizi kırmayalım güzellik çiçek böcek cici falan

Benim açımdan daha da birşey yazmaya gerek yok
« Son Düzenleme: Ocak 04, 2022, 12:16:15 ÖS Gönderen: Levent (Lvnt) » Logged

Use the brute force, Luke
Oğuzhan
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #38 : Ocak 04, 2022, 13:11:04 ÖS »

Ardından sen de bizdeki F16'lar diyerek lafa başlıyorsun. Konu senin yorumunla birden eski teknoloji ve biz oluveriyor.

Anlamamaktaki ısrarın takdire şayan. Bak burada bile takdir ettim seni.

Ben amerikadaki F16'ların durumunu bilmiyorum. Buradakileri biliyorum. Bir kağıda mı yazıp vereyim imdat.

Neden öfkelendiğim bilmem anlaşıldı mı?

Evet. Boş yere. Amerikanın ürettip sattığı uçağımıza disketten update ediliyor dedim diye... Kaldı ki sen de aynısını dedin Sen derken ciddi ben derken alay oldu. İnsanlar şaşkın...

İnsanın evine arabasına birşey olsa yapanın yanına bırakmayız.

Bu senin bakış açın. Dünya malı için kimseyi kırmam da üzmem de. Sen istediğin kadar sinirlenebilirsin.

Ama konu herkesin içinde yaşadığı ülke olunca bir gevreklik bir rahatlık...

Burada bana ve davranışlarıma "gevreklik" demiş olman büyük hakaret. Forum kurallarına da aykırı.

3- Forumda hakaret etmek, bir kullanıcıyı aşağılamak, tehdit, küfür vb. gibi aşağılayıcı ifadeler kullanmak kurallara aykırıdır.

https://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=16822.0

Madem bu sözleşmeyi kabul ettin üye oldun. Üstüne üstlük bu kuralı çiğniyorsan da burasının sana göre olmadığını idrak edip ayrılabilirsin. Ama tabi ki ayrılmayacaksın. Çünkü senin derdin kurallar, F16, ülke filan değil.

"sonra aa niye sinirlendin birbirimizi kırmayalım güzellik çiçek böcek cici falan"

Bir daha soruyorum mesajımın neresinde F16 ile dalga geçtiğimi anladın? Sana kelime kelime analiz yaptım, başka üyelerden "burada alay göremedim" mesajı geldi (ki yazanı tanımam) Bir tane "evet ya dalga geçmiş resmen" diyen yok. Sen nereden varıyorsun bu kanıya. Biz o uçağı satın almamış olsak insanların "gavurun icadı" deyip umursamayacağı şeyi sırf ithal ettik diye bu koruma çabası niye?

Çok sevinirim. Yazma lütfen.

Bir anekdot... Sırf ısrarla bu alay konusunu dile getiriyorsun diye....

Ben orta direk aşağısı bir aileden geliyorum. Evlilik arifesi bir kuruşumuz bile yokken. Çalışmaya ihtiyacım varken.

Şirketim bana dedi ki "Bedelli askerlik çıktı. Biz ödeyelim yeter ki gitme sana ihtiyacımız var"

Ben ne yaptım?

Hayır dedim ve askere gittim.

Askerliğimi de 6. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda yaptım. Hani şu alay ettiğim dalga geçtiğim F-16'lar var ya? Onların yanında yaptım.

Askerlikten bir bel fıtığı ve Diz eklemi kıkırdak hasarı ile döndüm.

Ama hepsinden öte ülkeme hizmet etmiş olmanın mutluluğu ile döndüm.

Şimdi bana gelip de "ülkemin F-16'larıyla dalga geçtin, alay ettin" diyorsun ya.

Umurumda değil gerçekten...

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #39 : Ocak 04, 2022, 14:09:06 ÖS »

Neden öfkelendiğim bilmem anlaşıldı mı? İnsanın evine arabasına birşey olsa yapanın yanına bırakmayız. Ama konu herkesin içinde yaşadığı ülke olunca bir gevreklik bir rahatlık... sonra aa niye sinirlendin birbirimizi kırmayalım güzellik çiçek böcek cici falan

Levent abi ne güzel tartışıyorsunuz Tartışmak fikir paylaşımında bulunmak illa saldırı olarak algılanmamalı. Adı üstünde tartışılıyor

İnsanlar fikirlerini söylüyor. Bu arada siyasi tartışmalara zaten girilmesini istememizin nedeni bir şekilde bir taraf çizgisini bozuyor.

"Ama konu herkesin içinde yaşadığı ülke olunca bir gevreklik bir rahatlık..." Kimsenin gevrek bu konuda rahat olduğunu düşünmüyorum. Lütfen yorum yaparken abi daha birbirmize saygılı davranalım.

Teşekkürler.

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
cemtezcan (blockmind)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #40 : Ocak 04, 2022, 14:46:17 ÖS »

@Levent
Vatan millet üzerinden hamaset yapıp haklı çıkmaya çalışıyorsun gibi geldi bana. Adam ülkesini küçük görmemiş, aşağılamamış. F16 ise bir üründür. Eksikleri de olur, çağın gerisinde kaldığı yönleri de. Göklerden gelen (tanrısal manada) bir icat değil sonuçta. Bunları vatanseverlikle ilişkilendiremezsin. Hatta durduk yere karşındakinin yorumunu "Ülkenle alay ettin" gibi yaftalayıcı bir noktaya çekersen suç işlemiş olursun, çünkü farkında mısın bilmiyorum ama çok ağır bir hakarette bulunuyorsun.

Alıştık tabii TV'deki herkesin kendisi gibi düşünmeyeni hain ilan ettiği konuşmalara. Ağzımıza kolay geliyor ülkenle dalga geçtin vs. demek. insan yazmadan önce çekinir yahu. Büyük ayıp.

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #41 : Ocak 04, 2022, 15:23:45 ÖS »

Aslında kimin haklı olduğunun çok önemi yok. Özel amaca yönelik bir alet tasarlanırken mantıken kendini kanıtlamış ve güncellenmeye ihtiyacı olmayan, eski ve güvenilir teknoloji kullanılır. Nükleer füze kontrolcülerinde en son teknolojiyi kullansaydı, risk ölçülemez boyutlarda olurdu. ATM makinesi en son sürüm işletim sistemini kullansa sık sık yazılım yaması gerekirdi, gerisini siz düşünün.
Yeni teknoloji genellikle hayati veya ekonomik önemi çok yüksek seviyede olmayan işlerde, bireysel kullanıcılar tarafından test edilir.

https://www.quora.com/Is-the-James-Webb-telescope-carrying-old-technology

phoenix
Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #42 : Ocak 04, 2022, 15:30:25 ÖS »

Vatan millet meselelerini , ucu açık, kişiden kişiye bakış açılarının değişebileceği konuları tartışmaya, forumun genel içeriği düşünüldüğünde gerek olmadığını düşünüyorum.(Mutlu mesut eski cihazlarımızdan konuşsak ne güzel olur. )

Bu başlık gibi ne güzel başlıklar tartışmaların gölgesinde kalarak çöp oldu. Maalesef söz ağızdan çıkınca telafisi olmuyor. İster bilerek, ister bilmeden söylensin. Belli bir yaşa ulaşmış kişileriz. Şu zamandan sonra ne kendimizi, ne de karşımızdakini kasmaya gerek yok. Şunun şurasında üç günlük dünya. Ortalama daha kaç yıl uğraşabileceğiz ki şu güzelim ilgi alanlarımızla.

Bu ve benzer sorunları maalesef ara ara yaşıyoruz. Umarım bundan sonra forum çatısı altında, eski cihazlar ile ilgili sohbetlerimiz bol bol olur ve başlıklar da amaçlarına hizmet eder.

Konuyu daha fazla uzatmamızın gerek olmadığını düşünüyor, sağlıklı, mutlu, huzurlu  güzel bir sene diliyorum ( olduğu kadar artık Kahkaha )
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #43 : Ocak 04, 2022, 15:42:21 ÖS »

@Oğuzan: bizdeki F16'lar disketten güncellenirken diğer ülkelerin F16'ları başka türlü güncelleniyor öyle mi? Anlatsana biraz

F16'lara gotek takılamıyor mu?

Gotek üzerinde mikrokontrolcü var, yani Gotek kendi çapında özel amaçla üretilmiş bir bilgisayar. Eğer Gotek üzerine uygun bir firmware yüklenirse belki F-16 ana bilgisayarı hack'lenebilir.

« Son Düzenleme: Ocak 04, 2022, 15:44:06 ÖS Gönderen: fort_apocalypse » Logged

feuer
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #44 : Ocak 04, 2022, 16:37:56 ÖS »

En başından anlatmak istediğim bu aslında @fort_apocalypse belirttiği gibi, bu şekilde hassas teknolojilerde stabil sistemlerin kullanılması daha doğru olur.

Aslında kimin haklı olduğunun çok önemi yok. Özel amaca yönelik bir alet tasarlanırken mantıken kendini kanıtlamış ve güncellenmeye ihtiyacı olmayan, eski ve güvenilir teknoloji kullanılır. Nükleer füze kontrolcülerinde en son teknolojiyi kullansaydı, risk ölçülemez boyutlarda olurdu. ATM makinesi en son sürüm işletim sistemini kullansa sık sık yazılım yaması gerekirdi, gerisini siz düşünün.
Yeni teknoloji genellikle hayati veya ekonomik önemi çok yüksek seviyede olmayan işlerde, bireysel kullanıcılar tarafından test edilir.

https://www.quora.com/Is-the-James-Webb-telescope-carrying-old-technology

F16, F35 ya da başka bir savunma sistemi şartlara göre değerlendirilir. Bir sistem herhangi bir ülke onu başka bir ülkeden satın aldı diye kutsallaşmaz. Önemli olan o sistemi üretebilmektir, bu yapılamıyor. Eğer ki karar verici yanlış bir adım atmışsa bu sistemin alınmasıyla, o da pek tabii eleştirilebilir.
Sayfa: 1 2 [3] 4   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: