Evet arkadaşlar, walkman serimizin ikinci yazısı da 2023'ün ilk gününde gelsin...
Sony aslında 60'lar ve 70'lerde toplum için pek de ilgi çekici olmayan, o zamanlar sadece gazete muhabirleri, sekreterler vs tarafından kullanılan "ses kayıt" cihazını alıp kayıt özelliğini kaldırıp onu günün her saati yanınızda gezdirebileceğiniz bir "taşınabilir müzik" sistemi haline getirip adına "walkman" dedikten sonra dünya bu fikri çok beğendi ve yaşam tarzı bir anda değişti...
Ama insanoğlu tatminsiz, evrim geçirmiş bu kaset kayıt cihazının elektronik ve mekanik sistemi insanların o zamanlar evlerinde bulunan ses sistemlerinin kalitesinde bir müzik deneyimini elbette sunamıyordu, insanlar daha fazlasını istedi...
Bu sebeple Sony, klasik kayış sistemi ile çalışan bu basit yapıya bir tasarım değişikliği sunarak DD serisini üretti. DD "Disc Drive" anlamına geliyor. Aslında "Direct Drive" olarak da bahsedilse de servis kitapçığında Disc Drive yazıyor. Disc veya Direct, esasen vurgulamak istenen şey şu;
Normal walkman'lerin ev kaset sistemlerinin aksine oldukça güçsüz olan motoru kaset bantını çeken "capstan" (Irgat) çubuğunu bir lastik ile döndürüyordu. Bu döndürme sırasında lastiğin esnemesi ve gevşemesi sebebiyle walkman'lerin o zamanlar "doğası gereği" olarak nitelendirilen Wow & Flutter (sesin dalgalanması diyelim kısaca) etkisine sebep oluyordu.
Bunun yerine sony motorun ince bir lastiği çevirmek yerine motorun prinçten yapılmış ağır capstan'ı "direkt" olarak capstan'ın üzerinde bulunan bir "disk" ile çevirmesini sağlayan DD mekanizmasını geliştirdi. (Disc ve Direct Drive terimlerinin neden birbirlerine karıştığını/ortak kullanıldığını sanırım açıklayabildim)
Ayrıca bu disc yapısı Sony'nin, dikey olarak yerleştirilen güçsüz yassı bir motor kullanmak yerine bu seride (WM-2 de de kullandığı) yatay olarak yerleştirilen uzun güçlü bir motor kullanabilmesini de sağlıyordu.
Bu sebeplerle (ve tasarım ve malzeme kalitesini de unutmamak lazım) gerek o zamanlar gerekse de hala günümüzde Sony DD serisi walkman meraklılarının gözdesi olmuştur.
Bu kısa tarihçe ve teknik bilgiden sonra gelelim yazımızın konusu olan walkman'imize...
Geçenlerde internette bakınırken letgo'da bir walkman ilanı gördüm ve tabiri caizse "atladım". Sahibiyle kısa bir yazışmadan sonra pazarlık bile yapmadan walkman'i almaya gittim. Sahibi walkman'in ilk sahibiydi. Yani bit pazarı tayfasının üçe bulup otuzüçe sattığı hurdalardan değil anlayacağınız

Buna rağmen fiyatını da çoğu ölücüyü ve walkman'e meraklı olmayanları uzak tutacak bir seviyede belirlemişti ki buna rağmen ederinin çok altındaydı zira sattığı model Sony DD serisinin en üst seviye modeli olmasa da oldukça aranan "Quartz" serisindendi.

Quartz serisi 1989 yılında üretilmiş bir DD model ve esas özelliği Dolby gürültü giderme teknolojisine ve motor hızının bir Quartz kristal osilatör tarafından otomatik kontrol edilme teknolojisine sahip olmasıdır.
Bu yazıda bu değerli parçanın yeniden eski performansına döndürmek için yaptığım çalışmaları anlatmaya çalışacağım.