Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2 3 4   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Sinclair Spectrum 30 yaşında  (Okunma Sayısı 47269 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« : Nisan 23, 2012, 11:04:59 ÖÖ »

Sinclair Spectrum bundan 30 yıl önce bugün satışa sunuldu. Sadece dünyada değil, ülkemizde de bilgisayar dünyasının şekillenmesinde büyük etkisi olan bu bilgisayarı  anıyor ve spectrum'u olanlardan, spectrumlarıyla bir fotoğraf çekilip bu başlığa atmalarını rica ediyorum En azından spectrum'unuzun fotoğrafını çekip paylaşın (cep telefonu, fotoğraf makinesi fark etmez..) Bizde küçük bir etkinlik yapmış olalım...Fotoğraflarla birlikte lütfen anılarınızıda yollayın...

http://www.bbc.co.uk/news/technology-17776666

ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Nisan 23, 2012, 12:17:55 ÖS »

çıplak olsa olur mu

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Nisan 23, 2012, 16:15:08 ÖS »

olur olur...hatta ilk senden bekliyorum...Eski bir spectrumcu olarak..

ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Nisan 23, 2012, 16:27:56 ÖS »

evet haklısın, zamanında şu joistik portu yoklugunda neler çektim bi bileniz, birde oyun bulamıyordum

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Nisan 23, 2012, 17:21:22 ÖS »

Benden başka yollayacak çıkacak mı bakalım...

Benim Sinclair Spectrum'u ilk görmem, 1983 İzmir Fuarında olmuştur. O zamanlar İzmir Fuarında her ülkenin pavyon olarak adlandırılan standları olur ve ülkeler önemli gördükleri ürünleri sergilerlerdi...ABD pavyonunda Commodore C64, Ingiltere Pavyonunda Sinclair Spectrum vardı...Aslında her ikisi hakkında o dönemde hiç mi hiç bilgim yoktu...Bu ilk görüşten sonra her ikisi ve hatta diğerleri hakkında bilgi sahibi oldum...Ama Spectrum'dan önce Istanbul'da ZX81'leri görmeye başladım. O dönemde yanlış hatırlamıyorsam bir satranç oyunuyla demosu yapılıyordu...Compex fuarlarıyla ile, bu cihazları daha rahat görme ve inceleme şansını edinmiştik. Odakuledeki fuarları dün gibi hatırlarım...
Spectrum benim için her zaman donanım olarak eksik, basic olarak çok ileri bir cihaz olarak hafızamda kalmıştır. Commodore64 seçimimde joystick portları ve genişleme imkanlaırının fazlalalığı etkili olmuştur. Ama Spectrum'da 1-2 satırda çizilen harika grafikler hep beni gıcık etmiştir. O dönemde interface açısından daha donanımlı olsa Spectrum seçebilirdim...Oyun bir çocuk için herşey ve joystickte ayrılmaz bir parçasıydı...

Sir Clive Sinclair'e ve bu bilgisayarı Türkiyeye getiren Tepum'a ve yetkililerine teşekkür borçluyuz...İyi ki varsın Spectrum...iyi ki vardın...(yoksa commodore64'ün ne kadar harika olduğunu nerden bilirdik 30.yaşın kutlu olsun...

* sinclair_spectrum.jpg (55.38 KB, 800x600 - Görüntüleme: 1611 kez.)

Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Nisan 23, 2012, 17:40:36 ÖS »

30 yıl olmuş ama hala çalışıyorlar, eski toprak bunlar bee (keyboard membrane'leri pek işe karıştırmayalım heh heh). Benim ilk bilgisayarım 48k+, 27 yaşında olacaktı ama bilmiyorum şu an sağ mıdır, nerelerdedir. Gıpgıcır ambalajında almıştık onu, fiyatını hatırlamıyorum ama baya yüksekti. Abim annemden aldı parayı, gitti getirdi bilgisayarı. Üst tarafı şeffaf pencereli yassı bir kutu içinde orjinal oyun kasetleri de vardı yanında. Küçük bir teyp yoktu, koskoca müzik setinden çıkış alarak yükleme yapıyorduk. Güzel de oluyordu, ekolayzırında tiz sesleri falan açabiliyordum. Oyunları oynamaya başlıycaz lan bunun joystick takmak için yeri yok. Joystick'siz de olmuyor hızlı oyunlarda insanın parmakları dolanıyor, hem tuşları da içeri göçerticem nerdeyse. Abim gitti bir tane de joystick arabirimi aldı da rahatladık. Joystick arabiriminin fiyatı da az değildi yani. Etrafımızda kimsede bilgisayar yoktu, gören komşular ne şaşırıyordu ama "aa sizde bilgisayar mı var" diye. Tavla oyunu vardı bir tane, iyi tavla oynarım diye geçinen Sabri amcamı hep yenerdi. Çok pis hile yapardı ama, bir taşı kırmak için ne lazımsa onu atardı, çift atardı. Satranç oyunu abimin oyunuydu, ama sadece ilk seviyede bilgisayarı yenebiliyordu. Benim en sevdiğim oyun Panama Joe idi, avatarım da oradan geliyor zaten. Evdeki televizyona bağlayıp sabahtan akşama kadar kalkmazdım başından. Ailem iyi sabretmiş gerçekten, oğlum baban haberleri seyretsin artık, olmaz, oğlum kalk artık biraz televizyon seyredelim, olmaz kalkmam. Teyzemin oğlu geldiğinde ben sevinirdim birlikte oyun oynayacağız diye, meğer o beni kıskanırmış içinden. Altında vakumları olan quickshot'lardan vardı bir tane, sehpanın üzerine yapıştırarak kullanıyorduk. Sağa sola hars hurs diye öyle bir yüklenerek oynadı ki sonunda joystiğin alt tarafı sehpada kaldı, üst tarafı onda kaldı. Kasten kırdı ama çaktırmadan da yaptı diye bir şey diyemedik.

Oyun değişmek için etrafımda hiç spectrum'u olan yoktu, hep aynı oyunlar hep aynı oyunlar. O zaman ben de Basic'de oyun yaparım diye geçtim aletin başına. Altta sağa sola kayan binalar, yukarıda bir tane uçak gibi bir şey yapacaktım. Satırları giriyorum giriyorum baya uzun bir program oldu, satırları girerken bile alet yavaşlamaya başladı, program çalışınca da pek birşeye benzemedi =( Sonra piyasada c64'ler yaygınlaşmaya başladı, oyun salonlarında oynatılan Falcon Patrol, Wizard Of War, GhostBusters'lara bakıyorum grafikler, müzikler süper. Benim Panama Joe'ya bakıyorum, adam anahtarı almak için zıplıyor, havada anahtarı aldığında "da da daaa daaat" diye müzik çalıyor, bu arada adam havada durmaya devam ediyor, müzik bittikten sonra adam yere düşüyor. Bayilerde satılan Commodore dergisine bakıyorum süper, spectrum için birşey yok. Bu böyle olmayacak dedim spectrum'u babamın dükkanının vitrinine koyup sattım. Satınca üzerine para ekleyip ikinci el c64'ümü aldım. Satmasaydım keşke diye hep düşünmüşümdür ama satmadan da olmuyordu, yoksa c64'ü aldıramazdım.
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Nisan 23, 2012, 18:01:26 ÖS »

Benim bugün için planım koleksiyonun bulunduğu eve gidip Issue 1 yani ilk üretim serisinden olan Spectrum'u fotoğraflamaktı. Issue 1 oldukça nadir bir cihaz...Ama kızın 23 Nisan törenine gidince, o iş yattı. Kendi evimde bu fotoğraftaki Spectrum var. "Dur şunun board'a bir bakayım, Belki Issue 1 çıkar" derken, içindeki membrane'ın gidik olduğunu ya da açarken benim götürdüğümü fark ettim. (açmasaydım da hayır gelmeyeceği belli). Membrane bu cihazların en büyük kusuru...Eskiden interface'i yok diye şikayet ederdik...Ama Membrane yüzünden bugün mevcut Spectrumların ancak %10'u sağlam...(bende hemen hemen böyle bir istatistik var) Membrane olayını ucuz çözecek bir adamın heykelini Clive Sinclair'in yanına dikmek lazım

Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Nisan 23, 2012, 18:15:18 ÖS »

48K'ların içini açmak için biraz gözü kara olmak lazım, şansın varsa birşey olmaz, ama çoğunlukla da birşey oluyor ne yazık ki. Geçenlerde benim tuşları sağlam 48k'ların birini composite modlayayım diye açtım anında birkaç tuşu kaybettik.
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Nisan 23, 2012, 18:26:13 ÖS »

İzmir Fuarı eskiden ne kadar güzeldi gerçekten. Benim İngiltere pavyonundan oyun almışlığım bile var, sanırım ismi Android 2 idi, ayrıca orjinal oyun da değildi yani, enteresan gerçeten. C64 aldıktan sonra yine İngiltere pavyonunda 128k+'ları görmüştüm. Üff be buna sprite'ları eklemişlerdir artık diye düşünüyordum ama baktım yine aynı attribute clash'lere devam =) Daha sonraları İzmir'de 128K+'ları +2'leri satanları, kullananları hiç görmedim nedense, heryer 64'cü doluydu.
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Nisan 23, 2012, 19:01:45 ÖS »

Spectrum ile ilgili en beğendiğim müzik ve videosu... Tekrar olacak ama 30.yaş günü nedeniyle bir kez daha yayınlamakta bir mahsur görmüyorum...

We bought it to help with your homework
And the household accounts
If your dad ever works it all out

Lunchtimes in the library writing down the pokes and peeks
Copying an access code, get a taste for home taping
Fetishists of map-making
Rubber keys and rotten leads, rand and run and load and screens
Then five minutes fingers crossed hoping not to witness the terror
Of R: Tape Loading Error

ZX spectrum 81, dragon vic and oric1
Commodore 64, amstrad and an acorn electorn
Cheaper BBC micro
Jet set willy, sabre wulf, lords of midnight, underwurlde
Dark star, transam, ant attak
And of course, manic miner
The hobbit and knight lore and elite

It made a generation who can code
A bubble before proper consoles, who all know
That the games you get today, may be very flash
But there'll never beat the thrill
Of getting through Jetpac

Hey Hey, 16K, What does that get you these days?
You need more than that for a letter
Old Skool Ram Paks are much better.

Personal Computer Games, Your Sinclair, 16K
Kempston Competition Pro, Crash and Cursor Keys and GO TO
Dixons and bother Saturday staff with loops that never end

Hey Hey, 16K, What does that get you these days?
You need more than that for a letter
Old Skool Ram Paks are much better.

For n=0 to 2
Those were the days
Next n

joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Nisan 23, 2012, 19:45:56 ÖS »

Sinclair ZXSpectrum 48K ilk gözağrım,çocukluk arkadaşım,ısınınca ortaya yayılan,plastik kokusu,kauçuk tuşlara basınca minicik speaker'dan gelen tık tık sesi,hernekadar C64'e geçmiş olsamda,spectrum'un yeri çok başkadır bende.
  1989 yılında dayım getirmişti,fakat o güne kadar bilgisayar nedir,nasel çalışır hiç bir bilgim yoktu.Kutunun üzerindeki resimlere bakarak kurdum,adaptörü taktım eee noldu şimdi görüntü yok,hmm sanırım kanal ayarı gerekiyor,iyi yapalım bakalım,birazcık çevir,az daha,hah bak olm hafif geliyor hafif karıncalanma var bak bak sanki bir şeyler yazıyor olm,az daha çevir oleyyyyy görüntü geldi.
Sinclair Research  eee nolacak şimdi,dur bakalım bilgisayar herşeyi biliyormu,hemen soralım birşeyler,buldum adımı sorayım,
B nerde lan aha buldum;B aha Border yazdı benim adım ne diye yazacam B ye basınca niye border yazdı şimdi bu?Soner sen bilgisayar kursuna gitmiştin niye böyle yaptı,çekilin olm lan,ben biliyorum?Enter'e basın,basalım eee bir şey olmadı aaa Enter çalışmıyor?kanka başka tuşlarda basmıyor?bozuk olm bu,tuh yaaa bozduk bilgisayarı?napacaz şimdi?nerde tamir olur bu? aaa lan bir keresinde otob
sle taksime giderken görmüştüm,şişli de flamingo computer diye bir yer var,oraya sorlım kesin bilirler,evet soralım.

İşte böyle başlamıştı,1989 yılının bir sonbahar günü benim ilk bilgisayar maceram,Tepum diye bir yerden bahsetmişler di,orada tamir ettirebilirmişim,Nişantaşındaymış Süleyman Nazif sok'da,koşarak gitmiştik,hemen arızayı söyledik ve fiyatını sorduk,kaça tamir edilir? 35 bin liraya tamir olacağını öürenince dünyamız yıkılmıştı,bulmam mümkün değil,evdekilere söyledim mümkün değil cevabını zaten önceden tahmin ediyordum.tam 1 yıl boyunca hergün kutusuna bakıp hayallere dalardım,tabii bu arada boş da durmamış,1 yıl boyunca herhafta sonu Beyazıttaki sahafları gezip içerisinde Spectrum ile ilgili program olan tüm dergileri tek tek toplamıştım,hafta içide elimde ingilizce sözlük satır satır tercüme eder,en anlattığını öğrenmeye çalışırdım,bilgisayarım henüz bozuktu ama ben basic'i iyice öğrenmiş,defterime çalışıp çalışmadığı bilmeden.basic rutinleri yazmaya başlamıştım.
   1 yıl sonunda artık stja başlamıştım.Ve ilk maaşımı alacağım gün gelmişti,bu asagri ücretin %30'u olan miktardı,kaderin cilvesi olsa gerek,ilk maaşım tam 35 bin tl idi cebimizde sadece Nişantaşına gitmeye yetecek bilet parası ve tamir için gerekli 35 bin tl ile cumartesi sabah 08'de evden fırladık.Yolda gidene kadar binlerce kere "inşallah zam gelmemiştir" duları ile sonunda Tepum'a gelmiştik,biraz erken geldik galiba henüz kapalı.Kahkaha neyse birileri geldi ve açtılar hemen içeri daldık ve " abii bizim bilgisayarımız bozuk,bakarmısınız?ricasıyla,hmm verin bakalım derdi neymiş diyen teknisyen,aldı ve kontrol ettikten sonra "evet zar gitmiş dedi evet Tepum daki teknisyenin ifadesi aynen buydu membran değil,zar gitmiş demişti.neyse ne bize ne,abii kaça tamir edersiniz sorusunu ter kan içinde kalarak sormuştuk Kahkaha (hey gidi günler) 35 bin tl cevabı sanırım o anda dünyada bizden daha mutlu kimseyi etmemiştir.tama abi ne zaman alırız,hmmm bakalım biraz yoğun ama neyse 2 saat sonra gelin siz,dışarıda vitrinlere bakıp durduk,olm iki saat oldumu acaba,olmuştur herhalde hadi gidelim.gittik abi oldumu acaba,yok biraz daha bekleyin,az daha derken alın oldu çalışıyor artık.bilgisayarı kaptığımız gibi dışarı fırladık,fakat cepte Gültepe'ye gidecek para yok,taban kuvvet Nişantaşından Gültepe'ye koşmaya başladık,ehehehe.heyecan dorukta tam 1 yıl hayalini kurduğumuz an gelmişti,biz iyice basic öğrenmiş,üstüne üstlük kasette almıştık,raid over moscow,basket master veeee split personalities ilk oyunlarımızdı.İşin ilginç yanı biz eve gelip bilgisayarı kurduğumuzda ilk işimiz oyun oynamak değil,daha önce deftere yazdığımız basic rutinleri kontrol etmek olmuştu,%90'ından fazlası hatasız çalışmıştı.ardından oynana oyunlar vs vs..
   Aslında anlatacak o kadar çok şey varki,biz iki kafadar farkına bile varmadan,scene nedir,grup nedir crack nedir bilmeden,gidip video kaset kiralar spectrum da ekrana bu filmin telif hakkı bizimdir,sakın izinsiz kopyalamayın diye yazar onlarıda kasetin başına kayıt eder,gider kasetçiye verirdik ehehhehe çocuk aklı işte Kahkaha
  artık basic bizi kesmez olmuştu,assembler diye birşey var,dergilerde görüyoruz ama nasıl oluyor hiç fikrimiz yok,dur lan en iyisi gidip kaset aldığımız yere soralım,kadıköy efes çarşısından artık kaçıncı kat hatırlamıyorum,oyun alırken oradaki elemana"biz assembler öğrenmek istiyoruz nasıl öğrenebiliriz"diye sorduğmuzda o çok zordur,onun için özel cihazlar gerekir,yurt dışında geirtmeniz gerekiyor çok pahalıdır cevabı bizim için yolun sonu olmuştu.artık commodore'a geçme vaktimiz geldi diyerek,gidip commodore almıştık.tam 3 yıl boyunca inanılmaz güzel vakit geçirmemizi,bilgisayarı öğrenmemizi sağladığı için kauçuk tuşlu ilk gözağrımıza sonsuz teşekkürler,iyi ki var.
« Son Düzenleme: Nisan 23, 2012, 20:48:09 ÖS Gönderen: joker_ » Logged
hades
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Nisan 23, 2012, 21:19:36 ÖS »

Ben ve Spectrum.

* spectrum.jpg (93.56 KB, 1023x733 - Görüntüleme: 1496 kez.)
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Nisan 23, 2012, 21:31:17 ÖS »

Ağır spectrumcularımız kendini belli ettiler... Teşekkürler joker_ ve hades...

Bu arada nesil ne kadar değişmiş...Joker_'in yaşadıklarının benzerlerini hepimiz yaşamışızdır. Çoğumuzun benzer hikayeleri anıları var. Ama çocuklarımız farklı... Geçen kızım Ipod'u bana attı PS3'müş, GameCube'müş onun için anlamı yok...Dizüstünü biraz önce nasıl taşıdığını görseniz...Hata bizde belki...ama şimdilerde bu yazılanların, anıların bu tür forumlar dışında pek anlamı yok gibi..joker_ , ozkano ve diperleri foto nerde...Bir sonraki 30.yılda pişman olmayın bak

hades
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Nisan 23, 2012, 22:07:27 ÖS »

Başlangıç...

Yıl 1983... Haydarpaşa EML Elektronik bölümünü kazanıyorum. İlerleyen günlerde okul çıkışında "Yazıcıoğlu" sürekli mekanımız olmuştu. İkinci katta bir bilgisayarcı vardı. Daha çok Spectrum bulunurdu. Kapısından bakar iç geçirirdim. Bir ZX sahibi olmak isterdim. Bu arada Elo Elektronik, TRAC ve Eğitimde Bilgisayar isimli dergilerde Basic program örnekleri bulunurdu. Bunların hayaliyle yatıp kalkardım. Gün geldi parayı biriktirdim. Bu arada C64'te oldukça güzeldi ama fiyatı yüksekti. Neyse param ancak 48K ZX'e yetiyordu. Hemen aldım ve eve geldim. Ama bir sorun vardı. TV siyah beyazdı ve UHF bandı yoktu. Teybi ve zx'i kapıp arkadaşlarda renkli tv'ye bağlayıp saatlerce oyun oynardık. Yıl 1985'ti bu arada. ZX 2-3 gün bende kalır ertesi gün sınıftan birine giderdi. Bir süre böyle gittikten sonra UHF bandı olan ufak bir siyah-beyaz tv aldım. İlk sene oyun oynamakla ve basic öğrenmekle geçti. 1986'da ne olduysa Z80 assembler yazmaya başladım. Bir taraftanda Commodore dergisi alıyordum. 1987 sanırım birgün ZX'im bozuldu ve tamir ettirecek param yoktu. Aradan uzun yıllar geçtiği için tarihlerde yanılıyor olabilirim. Ertesi sene ikinci el C64 ve 1541-II ile sıfır multi ice 6 alıp bu kez C64'te kod yazmaya başlıyorum.
Uzuuuuuuuuuuuun seneler sonra birden aşka gelip Z80 kod yazmaya başladıktan sonra ülkemizin ilk ve tek Spectrum demo grubunu "RET" adıyla kuruyorum.
Ayrıca C64 kullanan bir Z80 sistemi üzerinde -aklıma estikçe- çalışıyorum.
1985'ten 2012'ye tam 27 yıl olmuş ve nasıl bir hastalığa yakalandık, nezaman kurtuluruz bilmiyorum

ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Nisan 23, 2012, 22:26:28 ÖS »

ahanda dolma parmaklarımla

* DSC00178.jpg (44.02 KB, 800x600 - Görüntüleme: 1815 kez.)

Cps2,System11
Sayfa: [1] 2 3 4   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: