Başarısızlığımın sebeplerini internette arıyorum ve buluyorum. Bir defa, Carbon 20 kağıdı öyle plakete yapıştırılmazmış. Önce plaket ütüyle hafif ısıtılıp kağıt düzgün bir şekilde hafifçe sıcak plaketin üzerine "bırakılırmış". Sonra ütü ile önce hafifçe ütülenerek tüm izlerin plakete yapışması sağlanıp sonra ütü araya bir şey koymadan plaketin üzerine bastırılırmış. 30 saniye sonra ütü kaldırılıp plaket soğumaya bırakılırmış. Plaket soğurken kağıt kendi kendine plaketten ayrılırmış...
Bana biraz fazla hassas bir süreç gibi geldi. Özellikle kağıdı ısınmış plaketin üzerine "düzgünce" bırakmayı ne yalan söyliyeyim gözüm pek yemedi. Çünkü videolarda örnek olarak gösterdikleri plaketler kürek kadar. Benim plaketim 3 x 3.5 cm civarında. Kesin elim titrer doğru dürüst bırakamam dedim.
Bu arada araştırma yaparken bir başka yöntem de gördüm. Aslında Carbon 20 kağıdı kullanmadan da toner transferi yapmak mümkünmüş. Hem de sıradan hatta ucuzundan parlak fotoğraf kağıdı kullanmak! Hem Carbon 20 kağıdı pahalı, fotoğraf kağıdı ise çok ucuz, üstelik kalın ve elle tutması, hizalaması daha kolay olacak gibi... Tamam dedim, bir de bu yöntemi deneyelim...
İkinci Deneme:Kullandığım fotoğraf kağıdı bu:

Fotoğraf kağıdına basarken de aynı ayarları yapıyoruz yazıcımızda. Çizimin fotoğraf kağıdının parlak yüzeyine basılmasını sağlıyoruz (doğal olarak) ve aynı şekilde kesip çıkartıyoruz. Daha ele gelir bir malzeme oldu bu...

Sonra ütü ile hafiçe ısıtılmış plaketin üzerine kolayca hizalayıp bırakıyoruz.

Sonra kısaca (30 saniye - 1 dk) ütülüyoruz (hata 5 ve 6!)

Carbon 20 kağıdından farklı olarak, eğer fotoğraf kağıdı kullandıysanız ekstra adımlar var. Kağıdın plaketten kurtulması için ılık su dolu bir kaba atmamız gerekiyor.

Suda 5-10 dk beklettikten sonra kağıdın kabarmaya başladığını görüyoruz ama tamamen ayrılması için biraz yardım etmemiz lazım. Elimizle hafif hafif dürtüyoruz.

Bu dürtmeler hafif olmalı. Zorlarsanız yolların izlerini de bozabilirsiniz. Kağıdın üst yüzeyini kazıdıkça ara sıra suya geri bırakın.

Tüm kalın kaba kağıt kısmı bu şekilde çıktıktan sonra detay temizliği bir diş fırçası ile yumuşak yumuşak yapıyoruz. Plakete Camsil sıkıp diş fırçasını kullanırsanız daha iyi sonuç veriyor. Yanlız unutmayın, sabırlı bir şekilde yavaaaş yavaaaş!

Ve sonuç. Eskisinden daha iyi!

Yine de yer yer izlerin çıkmadığı kısımlar olduğunu farkediyorum. Bunu sebebi de ütüleme işini çok çabuk bitirmem (hata 5). Ayrıca plaketin altına bir parça tahta koymam gerekirmiş yine unuttum, masanın azına ettik (hata 6).