Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: SEGA ST-V Tamiratı 2  (Okunma Sayısı 19834 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Ağustos 16, 2013, 02:29:38 ÖÖ »

Herkeze selamlar. Uzun zaman oldu foruma mesaj yazmayalı. Tekrardan başlıyoruz...

Bir süre önce bir SEGA ST-V Arcade board'u konsol haline getirme projesine başlamıştım. Hemen söyliyeyim o proje sonlara yaklaştı ama henüz daha bitmedi (@Selim7 üzgünüm, biraz daha sabır  ). O projenin de yazısına başlayacağım ama o kadar çok şey birikti ki umarım toparlayabilirim (Çektiğim resim sayısı 300 civarında sanırım  )

Neyse, bu yazı, kendim için satın aldığım bir ST-V board'un tamiratı üzerine. İnternette (yabancı siteler dahil) ST-V board'ların tamiratı konusunda bir bilgi bulmak mümkün değil bu yüzden tecrübelerimi kendime saklamayıp retro arcade camiası ile paylaşmak istedim. Zaten o kadar şey birikti ki, bu bari aradan çıksın dedim...

Uzatmayalım, foruma yeni üye olan @wersace arkadaşımız kabin projelerimi görmüş, benimle irtibata geçip arcade PCB ihtiyacım olup olmadığını sordu. Ben de tam kendime SEGA ST-V board arıyordum zaten, denk geldi.

Konuştuk görüştük sonunda kendisinden içi PCB dolu bir kutu geldi.

Kendisinin elindeki ST-V boardlarını test etme imkanı olmadığını biliyordum bu yüzden içlerinden çalışır durumda bir ST-V çıkmasını umuduyla kutuyu açtım. İçinden çıkan ST-V boardların tamamını kabinimde kutudan çıktığı halleriyle denedim, ve hiçbiri çalışmadı. Aslında görünüş itibariyle hepsinin değişik arızaları olabileceği belliydi (birisi belli ki darbe almış üzerindeki LED bile kırıktı, diğerinin ise yedek SH-2 çipi -processor- çıkmıştı).

Neyse, içlerinden bir tanesini gözüme kestirip seçtim.

Bu da sorunluydu ama diğerlerine göre daha basit bir çözümü olabilir dedim. ST-V boardların arkasında küçük bir bobin olur. Bu muhtemel normalde PCB tasarımında unutulan birşey ve PCB'ler üretime geçtikten sonra SEGA tarafından "hass...iiiir" denilip sonradan kabloyla eklenen bir şey. 

Bu eklenti bobin bu PCB'de lehiminden kurtulmuş ve sarkıyordu.

AmigaMan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ağustos 16, 2013, 02:36:42 ÖÖ »

merhaba yavuz bey ellerimiz refresh tusunda kaldı.

Amiga ölmedi, efsane uyuyor
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ağustos 16, 2013, 02:40:37 ÖÖ »

Bu PCB'yi aldım ve önce güzelce temizledim (bkz. Neo-Geo tamiratı projesi). Bu temizlik işinin bir yararı da board'u iyice gözden geçirmenizi sağlıyor. Bu sayede başkaca göze batan eksik/arızalı komponent var mı anlayabiliyorsunuz. Neyse, temizlikten sonra bu sarkan küçük bobini (100uH) yerine lehimleyip, PCB'nin çoktan bitmiş olan pilini değiştirip tekrar kabine taktım.

Heyooo!  Kahkaha board çalıştı (mı acaba?)

En azından board açıldı ve beni ve test ekranına kadar götürebildi. Yanlız açılırken (demo grafikleri) görüntü karlı ve bozuktu. neyse test ekranları text tabanlı olduğundan görüntü netti. Bu ST-V boardlarda 2 adet VDP (Video Display processor) kullanılmış. Birisi yüksek çözünürlük grafikler için diğeri text tabanlı görüntüler için. Hemen herhalde VDP'lerden birisi bozuk dedim... Ancak test ekranı bana IC29 ve IC30 çiplerinin (RAM) arızalı olduğunu söylüyordu.

Kısa bir internet araştırmasından ve board'u fabrika test moduna aldıktan sonra (board'u açarken test butonuna basılı tutularak bu ekrana ulaşılır) arızalı RAM çipinin VDP1 işlemcisinin "Frame Buffer" ı olduğunu anladım.

PCB'yi kabinden tekrar çıkartıp masaya yatırdım ve bu çipleri aradım. Bunlarmış;

IC29:

IC30:

hakikaten de tam VDP1'in tepesinde ve solunda...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ağustos 16, 2013, 02:46:27 ÖÖ »

Ve tabii yine kıl kalındığında SMD çipleri görünce tüylerim diken diken oldu. 

Neyse, dur bakalım dedim ve aldım elime multimetreyi. Bu çiplerin tüm bacaklarını test ettim. 50'şer adet Bip sesi duyduktan sonra yine de aldım elime sıcak hava tabancamı ama bu sefer temkinliyim, çipler küçük olduğundan sıcak hava tabancası üfürürken uçmasınlar  diye cımcızla bastırarak lehimlerin üzerinden 1-2 dakika (lehimleri takip edin, hafif sıvılaşıp titremeye başlarlar, daha fazla ısıtmayın) 300 derecede pişirdim 

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ağustos 16, 2013, 02:51:43 ÖÖ »

merhaba yavuz bey ellerimiz refresh tusunda kaldı.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ağustos 16, 2013, 03:13:17 ÖÖ »

Sonuç, nafile  Zaten bu sıcak hava tabancasıyla bir şeyin olduğunu görmedim. Sadece çipleri sökmeye yarıyor...

Neyse, denemem lazımdı denedim. Şimdi düşünmeye başlamanın zamanı geldi. Neymiş bakalım bu çipler diyip inceledim:

NEC D4502161G5-A12-7JF-4

İnternette bile bulamadım! Demek Google her şeyi bilmiyormuş! Sonra bir yerlerden bu çiplerin üzerindeki kodu anlatan bir yazı buldum (aradığım çipten tamamen farklı bir çip için ve bambaşka bir iş için yazılmış). Neyse öğrendim ki:

45: Synchronous RAM (RAM türü)
02: 2Mbit (Boyutu)
161: Low Voltage TTL
G5: Paketi, yani TSOP
A: Besleme voltajı 3.3v
12: Hızını gösteren bir sayı

Neyse bu bilgilerle de muadilini aradıysam da bu çiplerin öyle Konya sokağa gidip bulunabilir türden olmadığını anladım.

Peki elimdeki ST-V boardları yamyamlık yapsam dedim önce fakat tabii ki vazgeçtim. Sonuçta o boardlar benim değildi ve onların tamir edilip edilemeyeceğinden emin olmadan ıskartaya çıkartamazdım.

Sonra aklıma uzun zamandır unuttuğum başka bir şeyi kullanmak geldi! Kısa süre önce ikinci el siteleri dolaşırken birisinin uygun da bir fiyata SEGA Satürn PCB sattığını görüp yedek parça niyetine almıştım. Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim üzere SEGA ST-V arcade board'u Satürn ile aynı teknolojiyi kullanıyordu...

Buyrun, soldaki bir ST-V sağdaki Satürn;

Hemen Satürn'ü evirip çevirip bu RAM'lerden aradım ve board'un arka yüzeyine gizlenmiş çipleri buldum!!! Virgülüne kadar aynı çipler!

Şimdi bir açık kalp ameliyatına hazırlanmanın zamanı geldi!!!

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ağustos 16, 2013, 03:33:52 ÖÖ »

Önce bu hassas ameliyat için gerekli aletleri toparlamalıydım. Geçen seferki SH-2 işlemcisi operasyonunda çipi bile zar zor tutuyordum. Üstelik o çip nispeten daha büyük ve kalındı. Bu çipin kalınlığı ise 1mm civarında ve yüzey alanı da çok daha küçük. Bu tür SMD çipleri tutmak için bir aparat var mı diye aradım internette, varmış. Vakumlu pompa gibi bir şey. Ebay'deki sayfayı bastırdım...

İş yerindeki arkadaşları Ulus Konya sokak civarında bir öğlen yemeğine ikna edip  Konya sokağın yolunu tuttum. Bu tür "aparatları" satan klasik dükkanıma gittim ve ebay'de bastırdığım sayfayı gösterdim. Amca var dedi. Fiyatı kaça dedim 25 TL ama sana 20'ye olur dedi (Bu kıyağı beni çok sevdiğinden mi yoksa ebay'den print ettiğim ilanın fiyatının 4.5 USD -free shipping- olmasını farkedip fiyatı abartmaması gerektiğini düşündüğünden mi bilmem  ).

Neyse aldığım alet budur arkadaşlar;

Elinize kalem gibi oturuyor ve parmaklarınızla sıkıştırıp ucundaki vantuzu SMD parçaya yapıştırıp parmaklarınızı çekince vantuz SMD parçayı tutuyor. Bu kadar basit ama kullanışlı...

Önce sıcak hava tabancasıyla Satürn'den sökeceğim RAM'leri sırasıyla ısıtıyorum 1-2 dakika. Sonra yeni aldığım aparat ile parçayı kaldırıyorum. Vay be, çalıştı!!!

İşte açık kalp ameliyatının ilk aşaması başarıyla geçti.

Organ bağışçısını ve organları bir kenara alıyoruz. Şimdi hastayı masaya yatırmaya geldi sıra...
« Son Düzenleme: Ağustos 16, 2013, 03:36:26 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ağustos 16, 2013, 04:04:37 ÖÖ »

Evet, yine vantuzlu aparatı ve sıcak hava tabancasını kullanarak bu sefer ST-V'deki arızalı RAM çiplerini aynı şekilde söküyorum.

Sonra sıra diğer aletleri toparlamaya geldi. Şimdi, sökmek tamam ama iş yerine takmak olunca geçen seferki maceralarımdan edindiğim tecrübe ile bu işin "filimlerdeki" gibi sıcak hava tabancasıyla olmayacağını biliyorum. Bacakları tek tek sabırla lehimlemek gerek. Bu tür ince bacaklı SMD çipleri düzgün bir şekilde köprüsüz (lehimin yanlışlıkla iki bacağa birden bulaşması - köprü yapması yani) olarak lehimleyebilmek için iki alternatifiniz var;

1) Bu işlerle profesyonel olarak uğraşanların kullandığı gibi bir "Rework Station" - ki bende böyle bir şey yok
2) Bir iki kurnaz teknik 

Sizin de bir rework station'ınız yoksa benim yolumdan gelebilirsiniz;

Önce, havyamızın ucunu eğeliyerek ince bacakları lehimleyebilecek şekilde sivriltiyoruz.

Sonra, havyayı normal lehim pastasına bolca batırıp 3-4 kat yaptığımız bir peçeteye siliyoruz ki eski lehim artıkları v.s. tamamen temizlensin diye. Bundan sonra havyamızın ucu pırıl pırıl oluyor.

Şimdi PCB'den çıkan parçaların bıraktığı boş alanı düzeltmeye geldi sıra. Önce alanı sıvı flux ile yıkıyoruz ki PCB'deki çipin yerleşeceği terminalleri düzeltirken köprü yapmayalım.

Sonra lehim olarak lehim teli kullanmak yerine lehim açısından zengin lehim pastamızı kullanıyoruz (dikkat edin rengi gri - sıvı/macun lehim diye de geçiyor). Bu sayede havyanın ucunda çooook hafif bir lehim oluyor.

Bu şekilde sivri havyamızla PCB üzerindeki terminallerin üzerinden geçerek hem onları düzeltiyoruz hem de lehim açısından biraz daha zenginleştiriyoruz.

Eveet, hastamız hazır.

AmigaMan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ağustos 16, 2013, 04:12:14 ÖÖ »

hastanız hazır, biz olduk hastası

Amiga ölmedi, efsane uyuyor
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ağustos 16, 2013, 04:21:43 ÖÖ »

Şimdi Satürn'den sötüğüm RAM çiplerini sırayla ST-V'de hazırladığım yerlerine yerleştirmeye geldi sıra. Yine vantuzlu aparatı kullanarak çipi yerine yerleştiriyorum ve köprü oluşmasın diye yine sıvı flux ile bolca ıslatıyorum(bacakları, çipin hepsini değil).

Burada şunu belirteyim, öyle çipin 50 ayağının tam hizlı yerleştirmek mümkün değil. Bunun için de yine internette okuduğum/izlediğim forum ve videolardan öğrendiğim küçük bir tekniği kullanıyorum. Çipi "kabaca" yerine yerleştirdikten sonra bir köşesindeki bacağı "tam" olarak olması gereken yere hizalıyoruz. Sonra vantuzlu alet ile çipi sabitleyip bu tek bacağı yerine lehimliyorum.

Çip şu an hafif yamuk duracak ama önemli değil, şimdi çipi cımbızla hafif itekleyerek lehimlediğimiz köşenin tam çapraz köşesindeki bacağı yerine hizalayıp onu da lehimliyoruz.

Bu sayede tüm bacaklar yerlerine hizalandı üstelik artık çip oynamıyor. Şimdi rahatça diğer bacakları sırayla, sabırla, tek tek lehimliyorum. Arada havyamı macun lehim'e batırıyorum. Çok değil ama...

Evet, işlem bitti. Gözle (çıplak gözle değil tabii ki, büyüteçle) tüm bacakları yakından inceliyorum, havada kalmış şüpheli bacak var mı diye.

Bir iki dikkatimi çeken şüpheli bacağın üzerinden yeniden havyayla geçiyorum. Evet işlem tamam gibi...

Bakalım açık kalp ameliyatı sonucunda hasatamız yaşayacak mı?  Kahkaha

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ağustos 16, 2013, 04:32:35 ÖÖ »

Şimdi heyacan dorukta! Boardu kabine takıyorum, çalıştırıyorum. Kafamdan tüm bacakları multimetre ile tekrar kontrol etsemiydim, acaba işe yaradı mı, diye türlü düşünceler geçiyor board boot ederken.

Yine test ekranına dönüyorum ve titrek ellerle MEMORY TEST seçeneğini seçip RAM'lerin tek tek test edilmesini seyrediyorum. Sıra IC29 ve IC30'a geldi...

ŞAAAK!!! Sanırım bu sesi ne şekilde çıkarttığımı fotoğraflarla adım adım anlatmama gerek yok 

Oldu! hadi leeeyn! Yav aslında muhtemel camiada basit bir şeydir, ama çok sevindim becerdiğime... Birisinin işine yaramayan, başından kimbilir neler geçmiş zavallı bir SEGA Satürn board'u abisini tekrar hayata döndürdü... 

hemen diğer testleri de yapıyorum. VDP frame bufferlar da düzelmiş tahmin ettiğim gibi...

Selim'in Tecmo kartuşunu takıp bir iki deneme yapıyorum...

herşey mükemmel. hatta bir el maç bile oynuyorum. Yenildim ama umurumda değil. Bir ST-V board'u hayat döndürdüm ya... Sonra bilgilerim tazeyken foruma yazayım diyorum...

Şimdilik bu kadar...

Not: @AmigaMan, uyan geldik!  neyse yatabilirsin artık 

ibrahim
Ziyaretçi
« Yanıtla #11 : Ağustos 16, 2013, 09:44:18 ÖÖ »

Tebrikler  Yaptığınız Kolay Bi şey Değil Smd Malzemeler bazen Çok Sorun Çıkarabiliyor Tecrübeyle Sabittir ( En Büyük sorunda Karta Zarar Gelmesi Oluyor Özellikle Lapttop Ana Kartları Çok İnce Olduğundan Kolay Zarar Görüyor Elinizdeki Kart Kalın Olduğundan Daha Zor Zarar Görür Sanırım )
Sizin Adınıza Bende Yazınızı Okurken Sevindim Başarabilmenize
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Ağustos 16, 2013, 09:52:45 ÖÖ »

Yine harika bir anlatım olmuş. Fotoroman gibi okudum valla.

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ağustos 16, 2013, 10:20:48 ÖÖ »

Yavuz üstad yine şov yapmışsın tek kelimeyle

Senin sonu başarıyla biten hikayelerini okudukça aklıma kişisel gelişim kitapları geliyor. Bunlardan 100 tane yazılmışsa 99 tanesi başarının anahtarı olarak işin olumsuz tarafını hiç düşünmeyip hep pozitif bakmak, sabırla ve sakin şekilde gerekenleri yapıp sonucu garantilemekten bahseder. Bunlara neden bilmiyorum hep gülmüşümdür -muhtemelen karamsar karakterim yüzünden- ama bu anlatılanları senin gibi doğal şekilde uygulayanlardan hiçbir iş kaçmıyor Kahkaha

Aynı şeyi aslında çip takılmış olan ama benim haberim olmadığı için akşama kadar kırmaya çalıştığımız bir ps2 ile uğraşırken lw3d'de de görmüştüm. Ben elli kez "bırakalım aağbi yok olmuyo yeaa" dediysem o da elli kez yapacağımızı söyleyip sakince uğraşmıştı, haklı da çıktı Bence bu tür yaklaşımlar ve davranış şekilleri herhangi bir st-v board, playstation veya başka bir cihazdan kat kat daha önemli o yüzden benim asıl takdirimi kazanan anakartın tamirinden çok bu felsefedir. Senin çektiğin kaçıncı foto, kaçıncı açıklama olmasına rağmen ben halen senin yolladığın devreyle crt tüpü birleştirdiğim arcade kabinimin fotolarını yollayacağım hem de her gün oynamama rağmen

Bir garip COMMODORE fanatiği...
Amiga24
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ağustos 16, 2013, 13:09:39 ÖS »

Tebrikler Yavuz bey, elinize sağlık

Amiga 1200 HD 80MB + CF 8GB + Elbox 1200 / 4 + 68882 50Mhz CoP
Amiga 600 2MB
Amiga 500 + Amiga 590 HDP
Amiga 500 Plus
Commodore 1084S Montr
Sayfa: [1] 2   Yukarı git