Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga DonanımPC'de istediğimiz disketi (Amiga) yazacak bir sistem oluşturabilirmiyiz?
Sayfa: [1] 2 3 ... 5   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: PC'de istediğimiz disketi (Amiga) yazacak bir sistem oluşturabilirmiyiz?  (Okunma Sayısı 42172 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« : Şubat 05, 2014, 14:26:29 ÖS »

Hazır tolga'yı yakalamışken blackturk'ün affına sığınarak konuyu biraz çıkmaza sürüklemek istiyorum. Eskiden anakart üzerindeki floppy controller desteklemediği için Amiga formatını yazamıyorduk. Daha sonra iki disket sürücü kullanan hem A: hem B: sürücülerine yazıyormuş gibi yapan ama aslında tüm veriyi A:'ya yazan bir hack çıktı ve 880Kb yazabildik. Ancak bu  hack Windows'un abstracktion layerını aşamadığı için illa DOS kurmak gerekiyordu vs.

Şimdi floopy kontroller drive'ın üzerine konduğuna göre, cihaza custom bir firmvare yükleyerek UFI yerine TFI (Tolga's Floppy Interface) komut setini tanımasını sağlasak. Sisteme de TFI için bir driver kurarak Catweasel in köküne kibrit suyu dökemez miyiz? USB üzerinde bu iş olmaz derseniz havyayı alıp, floopy kontroller'e bir seri port bağlantısı eklesek? Mümkün müdür?

« Son Düzenleme: Şubat 07, 2014, 23:20:30 ÖS Gönderen: Simon (Özay Turay) » Logged

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Şubat 05, 2014, 14:32:39 ÖS »

sanırım Floppy konusunda, forumda en çok konuşacak insan Tolga... Belki Tolga'yı tanımayanlar olabilir diye küçük bir hatırlatma...

http://retromaster.wordpress.com/ufe/
http://retromaster.wordpress.com/cumulus/

tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Şubat 05, 2014, 14:59:29 ÖS »

Şimdi floopy kontroller drive'ın üzerine konduğuna göre, cihaza custom bir firmvare yükleyerek UFI yerine TFI (Tolga's Floppy Interface) komut setini tanımasını sağlasak.

Çok güzel fikir, benim de aklıma geldi, gelmedi değil (UFI'yi de o vesile ile araştırma yaparken öğrenmiştim zaten). Ama şöyle bir sorun var, benim aldığım USB floppy'nin üzerinde bir custom chip var, USB97CFDC olması lazım (USB97CFDC2 de olabilir net hatırlamıyorum), datasheet'i:

http://www.keil.com/dd/docs/datashts/smsc/usb97cfdc.pdf
http://www.applefritter.com/files/an1119.pdf

Bu chip'in nasıl programlanabileceği ile ilgili datasheet'te bilgi yok. İçinde 8051 MCU olduğunu biliyoruz sadece. Floppy işlemlerinin ne kadarı software ne kadarı hardware üzerinden yürütülüyor o da belli değil, sistem blok diagramında floppy controller kısmı ayrı bir kutu olarak gösterilmiş, bu gerçekten sabit bir donanım mı, yoksa software-customizable mı belli değil.

Anlaşıldığı kadarıyla cihazın firmware'i customize edilebiliyor, ilk versiyonunda firmware flash'tan çalışıyor, 2. versiyonunda on-chip mask ROM var. 2. versiyonunu kullanan cihazları kolayca modifiye etmek mümkün değil büyük olasılıkla. İlk versiyonu customize etmek de çok kolay değil, ortalıkta dokümantasyon olmadığı için sağlam reverse engineering gerekiyor, (yine de olmayabilir floppy controller customizable değilse). Dokümantasyon bulunursa orası ayrı tabii.

Muhakkak başka chipset kullanan USB floppy'ler de vardır. USB floppy'ler hala üretildikleri (?) için bunları modifiye ederek dahi olsa çalışan bir çözüm güzel olur. Gerçi Türkiye şartlarında aldığımız USB floppy'de hangi chipset olduğunu önceden bilebilme şansımız çok düşük, cihazı hackleyebilsek bile.

Benim şu aşamada forumdaki arkadaşlardan şöyle bir ricam olabilir, elinde USB floppy olanlar, ellerinde geliyorsa, içini açıp, içindeki chip'lerin numaralarını söyleyebilirler mi? Detaylı foto da olursa daha da iyi olur. Bakalım alternatifimiz var mı bu USB97CFDC'den başka?

"Finished products are for decadent minds." -- attributed to Hari Seldon, in Isaac Asimov's Second Foundation.
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Şubat 05, 2014, 18:39:37 ÖS »

bende GOTEK marka USB emulatör var, içini açtım, anakakatta SFRBA16 model numarası yazıyor içinde 4 pinli AMS1117 3.3 regülatör sanırım, 7*2= 14 pin 74HC04 , bir de çok pinli kare biçimde ARM z STM32F105 R8Tb yazan çip var,smd direnç ve kondansatörler, bir de FGE 8.000 yazan kristal var
   Bu cihazı PC üzerinde gayet güzel aynı floopy cihazı gibi kullanıyorum, 2gb flash diske okuyor,yazıyor, 720k, 1.44 format atıyor, sistem disketi gibi kullanıyorum , amiga ile kulanmak için modladığım pc floopy kablosu ile kullandığım pc floopy'i söküp yerine bu cihazı takarak denedim, cihazı görüyor ancak format okuma yazma işlemleri başarısız oldu. Aynı şekilde Amstrad 6128 için hazırladığım 3.5 pc floopy cihazı yerine takarak denedim CPCDISKXP kullanarak format attım, yapmış görünüyordu, fakat işlem başarılı olmadı, bir ben uğraştım sanıyordum ama yalnız değilmişim ...

g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Şubat 05, 2014, 18:58:46 ÖS »

Ben bu cihazı aslında ROLAND G600 marka org ile kullanmak için almıştım, (nickim de oradan geliyor, ozaman öylesine yazmıştım) ama çalışmadı, bu cihaz aslında KORG marka bazı orglara uyumlu imiş, o sıralarda orgun üzerinde bulunan PANASONİC marka ju 257  1.44 floopy'i amiga ya takıp denemiştim ve çalışmıştı, amiganın orijinal sürücüsü CHINON FB-354, rolanda taktığımda çalışmadı  . roland disketleri pc de direk yazılıp okunabiliyor, md-dos uyumlu yani
   Konu üzerinde biraz araştırma yaptım sahibinden .com da Hikmet isimli bir arkadaş sattığı USB floopy sürücüler üzerine elektronik bir parça eklediğini,  ROLAND orglarda kullanılabildiğinden bahsetmiş
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Şubat 05, 2014, 20:21:17 ÖS »

bende GOTEK marka USB emulatör var

g600: Verdiğin bilgiler için çok teşekkürler, yalnız karışıklık olmaması açısından, ben USB floppy derken, emülatör olarak değil gerçek floppy drive'ı kastetmiştim.

Emülatör ile ilgili olarak da, Amiga ile çalışmaması şaşırtıcı değil, muhtemelen o emülatörün de yazılımı sadece standart PC floppy formatlarını destekleyecek biçimde yapılmıştır. Esasında koduna diğer formatlar da eklense Amiga'da vs. çalışabilir, fakat üreticisinin neden bununla uğraşmadığını tahmin edebiliyorum.

Roland G600'ün şemalarını bulamadım ama az önce Roland G800'ün şemalarına göz attım, pinout'u Amiga (Shugart) drive pinout'u ile neredeyse aynı, sanırım tek fark Amiga'da DiskChange sinyalini veren 2 numaralı pin üzerinde Roland'da InputPort diye bir sinyal girişi var, buradaki bir farklılıktan ötürü çalışmıyor olabilir, daha detaylı incelemekte fayda var. Elimizde floppy controller HD63266F datasheet'i olsa daha sağlıklı yorum yapılabilirdi.

"Finished products are for decadent minds." -- attributed to Hari Seldon, in Isaac Asimov's Second Foundation.
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Şubat 05, 2014, 20:35:46 ÖS »

Bu ayrıntıyı keşfettiğin iyi oldu tolga abacı teşekkürler,  evet roland shugart protokolü destekliyor, G600 ile G800 aşağı yukarı aynı cihazlar, sanki şöyle bir tuhaflık olmuştu sanki, disketi takınca disk hazır değil gibi bir mesaj yazıyordu, disketi çıkarınca da zaten okuyamıyordu, forumlardan birinde 10. pin ile 34. pin arasına bir anahtar koyup disketi takınca anahtara basmak gibi bir şeyden bahsediyordu, cihaza bir zarar veririm endişesi ile fazla da kurcalamamıştım ama böyle bir farklılık oldüğunu öğrendiğim de de iyi oldu 
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Şubat 05, 2014, 20:45:13 ÖS »

cihaz amiga formatını tanımadığı için çalışmadığı konusunda haklı olabilirsin tolga abacı, amstradda da 160kb tı sanırım format, onun için çalışmamış olabilir, roland 720 ve 1.44kb formatlı disketleri okuyabiliyor, roland üzerinde çalıştırılabildiğine göre olay format uyumuyla alakalı gibi 
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Şubat 05, 2014, 21:07:07 ÖS »

Rica ederim g600. Bahsettiğin hazır değil mesajı ve forumda okuduğun fix (10/34 numaralı pinler arası anahtar) Amiga/Shugart drive için miydi yoksa PC drive için miydi? Ona göre yorum yapayım . Sanki Amiga için gibi çünkü PC floppy'sinin Motor Enable ve Drive Select pinleri de uymuyor.

AmigaFUN
Deneyimli

MC68060 inside!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Şubat 05, 2014, 21:12:38 ÖS »

Benim 720Kb format atamayan USB Floopynin içini fotografları aşağıda. Hackleyecekseniz bunu göndereyim size.

« Son Düzenleme: Şubat 05, 2014, 21:15:00 ÖS Gönderen: AmigaFUN » Logged

AmigaAmigaAmiga
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Şubat 05, 2014, 21:23:37 ÖS »

AmigaFUN, çok sağol fotoğraflar için ama bu öbüründen de betermiş Kahkaha, bunda aratınca hiçbir şey çıkmadı Ney.

g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Şubat 05, 2014, 22:02:26 ÖS »

@ tolga abacı roland içindi, shugart için de denilebilir
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Şubat 05, 2014, 22:15:02 ÖS »

@ tolga abacı roland içindi, shugart için de denilebilir

Yok onu anladım da, Roland'a Amiga drive'ı mı takmaya çalışıyordun yoksa PC drive'ı mı?

Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Şubat 05, 2014, 23:07:53 ÖS »

Ama şöyle bir sorun var, benim aldığım USB floppy'nin üzerinde bir custom chip var, USB97CFDC olması lazım (USB97CFDC2 de olabilir net hatırlamıyorum)

Gayet net hatırlıyorsun.

Benim şu aşamada forumdaki arkadaşlardan şöyle bir ricam olabilir, elinde USB floppy olanlar, ellerinde geliyorsa, içini açıp, içindeki chip'lerin numaralarını söyleyebilirler mi? Detaylı foto da olursa daha da iyi olur. Bakalım alternatifimiz var mı bu USB97CFDC'den başka?

Bendeki de aynı çip maalesef.

PCB Resmi: https://dl.dropboxusercontent.com/u/18575245/USBFloppy/PCB-Front.jpg

Diğer Resimler İçin: https://www.dropbox.com/sc/192b0x7syc469p1/qeYwnwc5h3

* PCB-Front.jpg (473.17 KB, 2304x1296 - Görüntüleme: 1624 kez.)
« Son Düzenleme: Şubat 05, 2014, 23:10:33 ÖS Gönderen: Simon (Özay Turay) » Logged

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Şubat 05, 2014, 23:45:44 ÖS »

@tolga abacı, her ikisini de denedim, amiga floopy'i düz kablo ile (roland floopy'si de düz kablo ile bağlı), pc floopy ise aynı amigaya bağlamak için kullandığımız modlanmış pc kablosu ile bağlayarak denedim 
Sayfa: [1] 2 3 ... 5   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: