Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)Pacman arcade kabin projesi [BİTTİ]
Sayfa: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 30   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Pacman arcade kabin projesi [BİTTİ]  (Okunma Sayısı 398089 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #210 : Ocak 09, 2015, 02:49:08 ÖÖ »

Şimdi bu metal kaplamayı kontrol panelin ahşabına sabitleyecek vidalar için delik açmaya geldi sıra...

Ama bu iş o kadar kolay değil. Önce kontrol panelde kullanılacak görseli hazırlamam lazım ki tam olarak orijinal pacman kontrol panelinde kullanılan vida deliklerinin yerlerini belirleyebileyim. Bunun için görseli evde basıp şablon olarak kullanıyorum. Tasarımı PDF'e çıktıktan sonra Adobe'nin "poster" baskı özelliğini kullanarak bu büyük görseli 3 tane A4 kağıda basıp, fazlalıklarını kırpıp birbirleriyle bantlıyorum.

Sonra bu görselin belli yerlerinde (örn. hayaletlerin etrafındaki noktalardan oluşan dikdörtgen alanların köşeleri) olan vida deliklerini ahşap ucu kullanarak matkapla açıyorum. Sonra metal kaplamayı yerine yerleştirip ahşabın arkasından önceden açtığım delikleri kılavuz olarak kullanıp aluminyumu da deliyorum. Tabii bu delme işleminde metal delici matkap ucu kullanıyorum. Bu aşamaları fotoğraflayamadım zira cep telefonumun şarjı bitmişti...

Neyse, kullanacağım vidaların şapkası düz ve bu tarz vidaları arkasından somunlarken sabit kalması için şapkasının altındaki alan kare. Ancak metalde açtığım delikler doğal olarak yuvarlak. Bu delikeri kare haline getirmem lazım. Bunun için de eğe setimden düz kenarlı ince bir eğe kullanacağım.

İnce ince aluminyumu eğeliyorum ve yuvarlak olan delikleri vidalara uygun şekilde kare haline getiriyorum.

Bu kare delikler sayesinde kullandığım vidalar sabitlenerek arkasındaki somunları sıkıştırabilmem mümkün oluyor. Bu şekilde tüm somunları da sıkıyorum.

İşte kontrol panelin metak kaplaması da yerine vidalandı.

Kabine tekrardan koyalım bakalım kontrol paneli nasıl görünecek.

Bence fena olmadı. Hele bir de boya atıp üzerine görseli monte ettim mi

Daha çok iş var ama öncelikle aluminyum kaplamanın uç kısmına bir kıvrık daha atmam lazım. Jilet gibi keskin kenarı öylece bırakamam. Ama o iş de artık yarına kalsın...
« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 15:46:01 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #211 : Ocak 09, 2015, 07:00:19 ÖÖ »

Etrafi sunta kokuyor missss sira geldi ic organlara

Ps1 ps2 wii xbox 360 arcade kabin
AmigaMan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #212 : Ocak 09, 2015, 08:19:03 ÖÖ »

Her proje ayri bir bilgi katiyor ellerine saglik Yavuz ustad

Amiga ölmedi, efsane uyuyor
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #213 : Ocak 09, 2015, 09:02:51 ÖÖ »

Etrafi sunta kokuyor missss sira geldi ic organlara

Hah tam da bu aşamaya yaklaşmışken bir sorum olacak site genelinde, daha doğrusu bir bigi yardımı...

Başka bir konu açacağım...

Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #214 : Ocak 09, 2015, 10:35:35 ÖÖ »

Güzel teknikler öğrendik (en azından teorik olarak) yine ustadan.

Bundan 2 tane yapman gerekmiyor muydu? Kahkaha

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #215 : Ocak 09, 2015, 10:56:01 ÖÖ »

Bundan 2 tane yapman gerekmiyor muydu? Kahkaha

sırayla

bu kadar projeyi paralel götürecek zamanım yokmuş onu anladım...

Bir de Galaxian'ın kontrol paneli farklı.

cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #216 : Ocak 09, 2015, 11:00:04 ÖÖ »

Şuraya mesaj yazarken "super, harika" falan derken, konunun bütünlugune darbe vurdugumu dusunup vicdan yapiyorum. Ama engel olamiyorum.
Süper!

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #217 : Ocak 09, 2015, 11:29:56 ÖÖ »

Şuraya mesaj yazarken "super, harika" falan derken, konunun bütünlugune darbe vurdugumu dusunup vicdan yapiyorum. Ama engel olamiyorum.
Süper!

Vizdan falan yapmaya gerek yok. Herkez içinden geldiği gibi fikrini/eleştrilerini ve yorumlarını yazabilir...

Kanun hükmünde kararname değil sonuçta bu, basit bir proje günlüğü...

Bu arada akşam eve vakitli gidebilirsem delikleri de açacağım. Biraz gürültü çıkacağından gider gitmez halletmeyi düşünüyorum.

Ve hatta, eğer öğlen vakit bulabilirsem CPO'yu (Control panel overlay) da bastırmayı planlıyorum...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #218 : Ocak 10, 2015, 02:22:59 ÖÖ »

Bugün biraz daha iş yaptım projeye dair. Hala kontrol panele devam. Ne bitmez kontrol panlemiş diyebilirsiniz. Ama maalesef orijinaline elden (alet edevat ve malzemeden) geldiğince sadık kalmaya çalıştığımdan oldukça detaya battım ama tünelin sonunda ışık görünüyor hala

Şimdi dün bıraktığım yerden, yani kontrol panelin metal kaplamasının fazla uzun (ve keskin) olan aluminyumunu kıvırma işinden devam ediyorum.

Yine maket bıçağı ve çelik cetvel ile gereken kıvrım yerlerinden metali yoruyorum.

Sonra benzer şekilde masamı da kullanarak ilk kıvrımı atıyorum. Burayı kesip atabilirdim ama kıvırıp kontrol panelin tahtasının ucuna destek L şekilde bırakmaya karar verdim.

Sonra diğer kıvrımları yapıyorum. Bunun için üşenmeyip tahta kısmı söktüm...

Artık kabaca ikiye katlanmış durumda olan kısmı masamı bir mengene gibi kullanıp iyice sıkıştırıyorum...

Sonunda...

Tahta kısmı metal kaplamayla yeniden buluşturuyorum...

« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 15:46:15 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #219 : Ocak 10, 2015, 02:34:12 ÖÖ »

Şimdi ahşap kısımda açtığım jpystick ve buton deliklerine denk gelen yerlerden metal kaplamayı da deleceğim. Deleceğim şey 0.8mm kalınlığında aluminyum levha olduğundan yine ahşap veya plexiglass delerken kullandığım panç ucu ve matkabı kullanacağım.

Ama tabii bu işi biraz daha dikkatli yapmak lazım çünkü ilk defa aluminyum levha deliyorum. Düzgün delinebilecek mi? Matkap zorlanacak mı? Sağa sola kayacak mı? Hiçbirşey bilmiyorum ama temkinli davranıp delinecek yerin altına ahşap bir takoz da koyarak kontrol paneli sıkıca masaya sabitliyorum.

Matkabı önce çok az bir miktar kullanıp durumu kontrol ediyorum. Aynı zamanda matkabın rahat bir biçimde döneceği bir yol oluşmuşmu onu kontrol ediyorum.

Sorun yok gibi. Şimdi gaza basabiliriz. Bir iki dakika içinde aluminyum da ahşap ve plexiglass gibi talaşa dönüşüyor

Benzer şekilde joystick deliğini de açıyorum. Fena olmadı, sonuçtan memnun kaldığımı söyleyebilirim. Deliklerin çevresinde biraz kaba aluminyum kaldı ama onu da boya öncesi zımpara aşamasında temizlerim diyorum...

Kol ve butonları denemek için sabırsızlanıyorum ve bir kaç vida eksik şekilde de olsa metal kaplama ve buton/joystiği kontrol panele yeniden monte ediyorum. Fena olmadı Kontrol panel hele şükür bir şeylere benzemeye başladı...

« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 15:46:28 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #220 : Ocak 10, 2015, 02:48:54 ÖÖ »

Kontrol paneli yine sabırsızlıkla kabine koyup şöyle uzaktan bakmak istiyorum ama iyice ağırlaşan kontrol paneli artık kendi halinde duramıyor ve eğimden dolayı kayıyor (fotoyu çekerken solda kontrol paneli tutan elimi görebilirsiniz)

Bu da bizi bir başka detayı yapmaya zorluyor. Orijinal pacman kontrol panelinde de olsuğu gibi bazı destek parçaları eklemem lazım kabine. Orijinalde bu parçalar metal ama ben aynı ölçülerde plastik olanları bulabildim...

Bu parçalar sayesinde kontrol panel kayıp düşmeyecek...

Tabii bu parçaların karşılığında da birşeyler yapmak lazım sabitleme için. Kabinin bu parçalara karşılık gelşen yerlerini ölçüp biçim buralara küçük ahşap takozlar yerleştiriyorum.

Sonra kontrol panelin destek parçaları sabitlenebilsin diye  işaretli yerlerde delik açıyorum.

Sonunda kontrol panel kendi başına yerinde durabilecek hale geldi...

Son olarak (bu gecelik son diyelim) yine orijinal kontrol panelde olduğu gibi üçgen destek parçaları kesiyorum. Bunları bauhaus'da üçgen şeklinde satılan çıtadan el testeresi ile kesiyorum. Malum gecenin körü, ne dekupaj ne dremel çalıştıramam bu saatte. Bileğe kuvvet...

Ve yerlerine bolca beyaz tutkal ile yapıştırıyorum. İşin açıkçası bu parçalara ne gerek vardı diye düşünmedim değil ancak yapmışlarsa mutlaka bir faydası vardır diyerek orijinal plandan sapmamaya karar veriyorum...

Bu gecelik de bu kadar...

Yarınki programda kontrol panel klipslerinin montajı ve boyama var.

İyi geceler
« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 15:46:54 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

AmigaMan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #221 : Ocak 10, 2015, 03:39:17 ÖÖ »

Ellerine saglik

Amiga ölmedi, efsane uyuyor
cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #222 : Ocak 10, 2015, 08:44:52 ÖÖ »

Abi sen zorda kalsan ironmani de yaparsin gibi geliyor bana artik.
Bi ara ahsapla acemice ugrasmis biri olarak sonradan ekledigin desteklerin cok yerinde bir hareket oldudunu soyleye bilirim. 2ahsap parca birbirine lifler paralel gececek sekilde monte edildiginde ekler dayaniksis olur. Eger estetigi bozmayacaksa stresi dagitacak ek onlemler almakta fayda vardir.
Plywoodlarinsa hafif ve dayanikli olmasinin nedeni ayni prensiple liflerin paralel degil birbirini 90derece dik kesecek sekilde yerlestirilmesinden kaynaklanir.

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #223 : Ocak 18, 2015, 23:46:26 ÖS »

Geçen hafta projeye ufak ufak devam ettim.

Öncelikle kontrol paneli yerine sabitleyecek olan son detayları yaptım. Bu iş için eskiden bizde sanık kilidi denilen malzemelerden kullanıyordum. Ancak bu sefer "gerçek" kontrol panel kilitleri (Control panle latch) kullandım.

Tabii ki fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla yapmış olduğum kabin tasarımında bazen ince tasarım hataları da olmuyor değil. Aldığım kontrol panel kilitlerini sabitleyeceğim küçük ahşap panel kısa geldi. Hemen bir ek ile işe devam

Kilitlerin monte edilmiş hali şu şekilde. Fotoğrafı elimi jeton kapısından içeri sokarak çektim (kontrol paneli söküp takmak için de bu şekilde kolumuzu içeri uzatıyoruz).

Montajı da kolumu jeton kapısından içeri sokarak yaptığım için biraz kayık oldu  ama kontrol paneli sapasağlam tutuyor yerinde...
« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 15:47:10 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #224 : Ocak 18, 2015, 23:53:37 ÖS »

Son olarak kontrol panelin üzerine yerleştirilecek görseli bir dijital basım evinde bastırdım ve laminasyon yaptırdım. Ancak işin açıkçası renkleri v.s. oldukça canlı olsa da benim pek bir gözüm tutmadı bu işi. Orijinal kontrol panel görseli de benzer şekilde ince bir şey ancak daha mat ki dijitalcide mat laminasyon yoktu.

Yine de görseli denemek için öylesine yerleştirdim. Zaten vida delikleri tam olarak istediğim yerlerden olmadığından şimdilik bir "prova" olsun dedim. Belki yine kağıt baskı + üzerine plexiglass koyarım, henüz karar veremedim...

« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 15:47:21 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

Sayfa: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 30   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: