Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2 3 ... 6   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Sega Naomi Nedir?  (Okunma Sayısı 51685 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« : Aralık 17, 2014, 22:50:39 ÖS »

Oyun konsolları ve oyun salonları dönemini kaçıranlardanım. O dönemde ya Amiga ile grafik vs. ya da üniversitede derslerle uğraşıyordum... Bir çoğunu sonradan tanıdım... Sega Dreamcast oldukça hoşuma giden güzel bir konsoldur. Malum onunda GDROM sorunları insanı çileden çıkarır. Benzer yapıda olan Naomi bir süredir dikkatimi çekiyor. Ozkano çok aramıştım. Sonra diğer arkadaşlarımızda aradı. Sanırım yavuz geç olsa da kavuştu/kavuşacak...

Benimde aklıma birden düşüverdi Merak ettiğim Naomi hangi parçalardan oluşuyor. Bu parçaların hangilerini bulmak zordur? Mesela yanlış hatırlamıyorsam Ozkano Naomi anakartı + IO kartı ve Oyun kartından bahsetmişti. Oyun kartı yerine GDROM'da var ama Naomiye ilgi duymamı sağlayan belki de GDROM olmaması. Bu seferde sanırım oyunları bulmak zor olacak...

Kısacası Naomi nedir? Nasıl yaklaşmak lazım? Naomi for Dummies tadında birşeyler yazarsanız memnun oluru(m)z.

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Aralık 18, 2014, 00:26:20 ÖÖ »

Burada görüp wikipedia'dan okuduğum kadarıyla Naomi'de GD-ROM var ancak alet her seferinde GD-ROM'u kullanmıyor. Sadece açılışta oyunu DIMM soketlerdeki DRAM'e atmak için kullanıyor. Akabinde oyun ram'den oynanıyor.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Sega_arcade_system_boards#Sega_NAOMI

Cihazın spec'leri de ilginç. İşletim sistemi olarak windows ce var, directx falan kullanıyor. Risc cpu kullanmasa yaygın pc'lerden çok ta bir farkı yok anlayacağın.

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Aralık 18, 2014, 00:35:41 ÖÖ »

önceki demo partide Ozkano getirmişti. GD-ROM yoktu...ama ana kart, IO boardu ve bir parçadan daha oluşuyordu. Ben mi yanlış hatırlıyorum diye soruyorum. Internette bir kasa ve üzerinde Oyun kartı olan cihazı alsak, çalıştırmak için yeterli mi? JAMMA kartı var ayrıca, o da gerekir mi? Bu konularda bilgiye ihtiyaç var...

Bu arada Sega sistemlere bakınca, giderek nasıl PC'ye dönüştüklerini görmek oldukça üzücü...Oyun Konsolları, arcade makinalar, hepsi PC oldu...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Aralık 18, 2014, 00:44:17 ÖÖ »

Oyun konsolları ve oyun salonları dönemini kaçıranlardanım. O dönemde ya Amiga ile grafik vs. ya da üniversitede derslerle uğraşıyordum... Bir çoğunu sonradan tanıdım... Sega Dreamcast oldukça hoşuma giden güzel bir konsoldur. Malum onunda GDROM sorunları insanı çileden çıkarır. Benzer yapıda olan Naomi bir süredir dikkatimi çekiyor. Ozkano çok aramıştım. Sonra diğer arkadaşlarımızda aradı. Sanırım yavuz geç olsa da kavuştu/kavuşacak...

Benimde aklıma birden düşüverdi Merak ettiğim Naomi hangi parçalardan oluşuyor. Bu parçaların hangilerini bulmak zordur? Mesela yanlış hatırlamıyorsam Ozkano Naomi anakartı + IO kartı ve Oyun kartından bahsetmişti. Oyun kartı yerine GDROM'da var ama Naomiye ilgi duymamı sağlayan belki de GDROM olmaması. Bu seferde sanırım oyunları bulmak zor olacak...

Kısacası Naomi nedir? Nasıl yaklaşmak lazım? Naomi for Dummies tadında birşeyler yazarsanız memnun oluru(m)z.

ozkano zaten gayet güzel yapmış Naomi düzeneğini (buradan çok şık olduğunu da belirteyim). ben de yaklaşık 1 senedir ufak ufak naomi parçaları topluyordum. Sonunda tam da bu konuda bir çalışmaya başlıyordum ki ... sırada bitmeyen projeler var daha malum

Ancak kısaca özet geçmek gerekirse;

Naomi SEGA'nın bir arcade sistemi. Naomi 1 (Beyaz) Naomi 2 (Mavi-grimtrak) şeklinde iki modeli var. En çok oyun Naomi 1 de, sadece Naomi 2 için yapılmış oyun az. Bu arada Naomi 2 tamamen Naomi 1 uyumlu.

Oyunlar:

1) Kartuş tipi: Bunlar ROM boardlar şeklinde Naomi'nin tepesindeki boşluğa oturtuluyor.
2) GD-ROM: Oyun GD-ROM media ve bir security key den oluşuyor. Oyunu GD-ROM'a yerleştiriyorsunuz ve security key'i de Naomi üzerine yerleştirdiğiniz (oyun kartuşuna benzeyen) DIMM boarda takıyorsunuz. GD-ROM sürücü de bir SCSI kablo ile DIMM board'a bağlı. Oyun önce GD-ROM sürücüden DIMM boarda tamamen aktarılıyor sonra Naomi oyunu DIMM board üzerinden oynatıyor. Oyun DIMM board üzerinde bulunan Lityum bataryalar sayesinde 1-2 gün DIMM board üzerinde kalabiliyor.

Bir Naomi sistemini maalesef alışık olduğumuz JAMMA oyun kartları gibi kabinlerimize takıp çalıştırmak kolay değil.

Gördüğüm en kalabalık arcade düzeneği diyebilirim. Çalışan bir Naomi sistemi kurmak için gerekenler:

1) Naomi (doğal olarak)
2) I/O board (Anlatıcam)
3) Güç kaynağı (5V, 12V ve 3.3V - Yani JAMMA kabininizle gelen standart güç kaynağı ile Naomi çalıştıramazsınız!!!)
4) DIMM board (Veya sadece tek oyunlu kartuş)
5) GD-ROM sürücü (Veya CF-Card reader - uzun konu)
6) Ses amfisi

Şimdi...

Naomi'nin arcade standardı JVS, JAMMA değil! Aslında Sega'nın candy cab'lerinde çalışması için yapılmış bir donanım.

Güç Kaynağı:
---------------
Eğer Naomi'yi JAMMA bir kabine bağlayacaksanız öncelikle 3.3V verebilen bir güç kaynağına ihtiyaç var. Burada imdadımıza standart bir PC power supply'ı yetişiyor. 300-Watt civarında sıradan bir PC powersupply yeterli.

I/O Board:
----------------
Hemen her tür oyun için farklı I/O board'lar var. Tabancalı, araba yarışlı oyunlar için ayrı (analog), normal oyunlar için digital ve çeşitli. I/O board'lar bir USB kablosu ile Naomi'ye bağlanır ve kontrolleri Naomi'nin anlayabileceği formata çevirir. Ayrıca bazı I/O boardları (SEGA ve CAPCOM) bir Naomi sisteminin JAMMA kabine bağlanabilmesini destekleyecek JAMMA edge connector'e de sahiptir.

CAPCOM I/O board'u üzerinde hem ses amfisi olması hem de JAMMA'dan aldığı voltajlarla Naomi'yi direk besleyebilmesi (3.3V'u 5V'dan kendi çeviriyor) açısından en mantıklı çözüm gibi gözükse de eğer Naomi ile bir DIMM/NET DIMM ve/veya GD-ROM saenaryosu yapacaksanız NET DIMM'î besleyemiyor (denedim )

Eğer Capcom I/O değil de standart Sega I/O board'u kullancaksanız ve kabininizde bir ses amfisi yoksa ekstradan bir ses amfisi de almanız lazım.

Naomi'yi belli bir BIOS seviyesine ve Net DIMM board'u belli bir firmware seviyesine getirip üzerindeki security key girilen yere de "özel bir firmware" ile programlanmış bir PIC entegresi takarsanız

a) Netboot ile PC'Nizden kriptosu kırılmış Naomi oyunlarını Net DIMM'e upload edebilirsiniz
b) Standart Sega CF-Card reader kullanarak veya bir CF-Card reader yaparak (CF-to-IDE readerları modlayarak yapılabiliyor) Compact Flash (SD kart değil!!!) media üzerine atacağınız oyunu bir GD-ROM emulasyonu yaparak Naomi'ye yükleyebiliyorsunuz. 1 CF kart = 1 Oyun şeklinde.

Bunu da adım adım anlatacağım da daha sıra gelemedi...

Not: Sadece netboot yapacaksanız PIC'e gerek yok bu arada.
« Son Düzenleme: Aralık 18, 2014, 00:48:35 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Aralık 18, 2014, 00:51:40 ÖÖ »

önceki demo partide Ozkano getirmişti. GD-ROM yoktu...ama ana kart, IO boardu ve bir parçadan daha oluşuyordu. Ben mi yanlış hatırlıyorum diye soruyorum. Internette bir kasa ve üzerinde Oyun kartı olan cihazı alsak, çalıştırmak için yeterli mi? JAMMA kartı var ayrıca, o da gerekir mi? Bu konularda bilgiye ihtiyaç var...

Bu arada Sega sistemlere bakınca, giderek nasıl PC'ye dönüştüklerini görmek oldukça üzücü...Oyun Konsolları, arcade makinalar, hepsi PC oldu...

Olayı başlatan maalesef Playstation.

Sega'da Naomi ile (Dreamcast) sonrasında Triforce (Gamecube), Chihiro (xbox) ve Lindberg (PC) platformlarına geçiyor ve arcade'in büyüsü ortadan kalkıyor maalesef.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Aralık 18, 2014, 01:04:50 ÖÖ »

Bu arada kriptosu kırılmış Sammy Atomiswave oyunlarını da Netboot veya CF-Card yöntemleri ile Naomi düzeneğinizde oynayabiliyorsunuz... (Darksoft sağolsun)

LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Aralık 18, 2014, 07:50:44 ÖÖ »

çok teşekkürler yavuzg...Harika ve düzgün bir açıklama...Tam istediğim buydu...

Kısaca başlangıç için fizilsek olarak Naomi, I/O board, güç kaynağı, oyun kartuşu ve anfi yeterli sanırım. Daha sonra CF'den vs oyun yüklemek için DIMM Board.

I/O Board konusunda birden fazla seçenek var sanırım. Senin anlatımlarını seviyor ve bozmak istemiyorum ama sence hangi I/O board'u bulmak almak gerek? Diğerlerinde pek seçenek yok ama I/O board'da var sanırım...

tekrar teşekkürler..

Not: yavuzg sağolsun bir soruya nasıl cevap verilir, harika bir şekilde örnekle açıkladı. sanırım bundan herkesin çıkarması gereken dersler var..

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Aralık 18, 2014, 08:22:34 ÖÖ »

Arcade makinelerinin geçmişte izlediği yola bakınca, oyuna özel tasarlanmış elektro/mekanik sistemlerle başlayan macera, önce full elektroniğe dönmüş. Sonra oyuna özel kart olayı bırakılıp benzer oyunların kartlarında ufak değişiklikler yapılarak geliştirme maliyetinden kısılmış. Ardından büyük firmaların genelleştirilmiş donanımları öne çıkmaya başlamış vs. vs. Uzun lafın kısası işin buraya varacağı çoktan belliymiş de biz görmemişiz.

Bir de şöyle düşünmek lazım, oyun dünyasında artık her şey ham işlemci gücüne bakıyor. GPU dediğimiz de özel görevli bir işlemci yine. Eskisi gibi hardware spriritelara, bitplane'lere, tilemap engine'lere gerek kalmadı. Hangi sistemin işlem gücü yüksekse koyuyorlar kabinin içine. Oldu bitti. Arada göz gezdirdiğim, bizim gençliğimizdekilere kıyasla devasa boyutlu, AVM oyun salonlarında gözlemlediğim kadarıyla en popüler oyun da çekiçle köstebek ezmece zaten.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Aralık 18, 2014, 08:53:58 ÖÖ »

I/O Board konusunda birden fazla seçenek var sanırım. Senin anlatımlarını seviyor ve bozmak istemiyorum ama sence hangi I/O board'u bulmak almak gerek? Diğerlerinde pek seçenek yok ama I/O board'da var sanırım...

Eğer oyun kartuşu ile başlanacaksa Capcom I/O'yu tavsiye ederim zira Capcom I/O bünyesinde hem 3.3V çevirici var (JAMMA soketinden aldığı 5V'dan üretiyor) hem de dahili amfisi var.

Bu şekilde extra bir PC güç kaynağına ihtiyaç kalmıyor.

Tabi Capcom I/O'nun Naomi'nin kendisinden daha pahalı (2 katı) olduğunu da belirteyim.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Aralık 18, 2014, 09:31:02 ÖÖ »

... Daha sonra CF'den vs oyun yüklemek için DIMM Board.

CF ve Netboot senaryoları için NETDIMM board gerekiyor. Sıradan DIMM board'lara sadece GD-ROM bağlanabiliyor, diğer senaryolar için uygun değil. Ebay'de dikkat edin DIMM boardlar inanılmaz ucuza bulunuyor yanıltmasın sizi sonuçta bir işinize yaramaz! Mutlaka NETDIMM olmalı (açıklamalarını dikkatli okuyun)

NETDIMM boardlarda da üzerinde sadece UTP girişi olanlar var, hem UTP hem SCSI girişi olanlar var.

CF senaryosu için üzerinde 50 pin SCSI girişi olan türde NETDIMM board lazım...

Örneğin ben her iki senaryoyu da deneyebilmek için her iki girişi olan tarzda NETDIMM board almıştım.

Sensation
Deneyimli

Killer Instinct

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Aralık 18, 2014, 10:12:37 ÖÖ »

Bende bu olaya girdim desem Yavuz abi şaşırmaz sanırım. 9 tane kargo bekliyorum, çoğu Naomi parçaları. Test sürüşüne beklerim Gökhan. Önce bi gümrüğü halledeyim.

sukru83
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Aralık 18, 2014, 10:23:20 ÖÖ »

yavuzg sabah sabah başımı döndürdün mubarek. Turizmci adamın ben şu aklımda SNK mv-1b yi ne yapıp etsem düşünceleri vardı. Başlığı görüp girdim biraz bilgi alayım diye şalterler atıyordu Bu yazıdan sonra ben bulaşmam Naomi ye. Standart Jamma gül gibiymiş. Yönergelerden anlıyorsun ne lazım ne değil.

Sensation
Deneyimli

Killer Instinct

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Aralık 18, 2014, 10:40:48 ÖÖ »

Adam NETDIIM için başta kargokip no vericeğini söylemişti. Muhtemelen elime geçmez takip no olmayan kargolarımı çalıyorlar malesef ne güzel. Bu yüzden adama baştan böyle deseydiniz sizden almazdım nedir bu yaptığınız tarzında güzelce bir şikayet metni gönderdim. O parayı ona yedirmem Turkey gördü yollamadı sanırım uyanıklık yapıp zaten 11'inde aldım 3 gün bekledim sonra yazdım özür diliyor ama inandırıcı gelmedi sonrasında cevap bile vermedi. O uyanıklığı girecek bi yerine hadi hayırlısı.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Aralık 18, 2014, 15:26:18 ÖS »

yavuzg sabah sabah başımı döndürdün mubarek. Turizmci adamın ben şu aklımda SNK mv-1b yi ne yapıp etsem düşünceleri vardı. Başlığı görüp girdim biraz bilgi alayım diye şalterler atıyordu Bu yazıdan sonra ben bulaşmam Naomi ye. Standart Jamma gül gibiymiş. Yönergelerden anlıyorsun ne lazım ne değil.

@sukru83, dur daha detaylara girmedim burada Sadece @LW3D özet bir bilgi istemişti o kapsamda anlattım.

Alacağınız NetDIMM'in firmware sürümü eğer 3.17'den daha geriyse onu nasıl upgrade edeceğinizi anlatsam zaten bir daha NetDIMM görseniz kaçarsınız Kahkaha

LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Aralık 18, 2014, 17:07:58 ÖS »

aslında benimde, NetDIMM falan görünce kaçasım geldi Dreamcast'e sevgim arttı

Sayfa: [1] 2 3 ... 6   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: