Oyun konsolları ve oyun salonları dönemini kaçıranlardanım. O dönemde ya Amiga ile grafik vs. ya da üniversitede derslerle uğraşıyordum... Bir çoğunu sonradan tanıdım... Sega Dreamcast oldukça hoşuma giden güzel bir konsoldur. Malum onunda GDROM sorunları insanı çileden çıkarır. Benzer yapıda olan Naomi bir süredir dikkatimi çekiyor. Ozkano çok aramıştım. Sonra diğer arkadaşlarımızda aradı. Sanırım yavuz geç olsa da kavuştu/kavuşacak...
Benimde aklıma birden düşüverdi

Merak ettiğim Naomi hangi parçalardan oluşuyor. Bu parçaların hangilerini bulmak zordur? Mesela yanlış hatırlamıyorsam Ozkano Naomi anakartı + IO kartı ve Oyun kartından bahsetmişti. Oyun kartı yerine GDROM'da var ama Naomiye ilgi duymamı sağlayan belki de GDROM olmaması. Bu seferde sanırım oyunları bulmak zor olacak...
Kısacası Naomi nedir? Nasıl yaklaşmak lazım? Naomi for Dummies tadında birşeyler yazarsanız memnun oluru(m)z.
ozkano zaten gayet güzel yapmış Naomi düzeneğini (buradan çok şık olduğunu da belirteyim). ben de yaklaşık 1 senedir ufak ufak naomi parçaları topluyordum. Sonunda tam da bu konuda bir çalışmaya başlıyordum ki ... sırada bitmeyen projeler var daha malum

Ancak kısaca özet geçmek gerekirse;
Naomi SEGA'nın bir arcade sistemi. Naomi 1 (Beyaz) Naomi 2 (Mavi-grimtrak) şeklinde iki modeli var. En çok oyun Naomi 1 de, sadece Naomi 2 için yapılmış oyun az. Bu arada Naomi 2 tamamen Naomi 1 uyumlu.
Oyunlar:
1) Kartuş tipi: Bunlar ROM boardlar şeklinde Naomi'nin tepesindeki boşluğa oturtuluyor.
2) GD-ROM: Oyun GD-ROM media ve bir security key den oluşuyor. Oyunu GD-ROM'a yerleştiriyorsunuz ve security key'i de Naomi üzerine yerleştirdiğiniz (oyun kartuşuna benzeyen) DIMM boarda takıyorsunuz. GD-ROM sürücü de bir SCSI kablo ile DIMM board'a bağlı. Oyun önce GD-ROM sürücüden DIMM boarda tamamen aktarılıyor sonra Naomi oyunu DIMM board üzerinden oynatıyor. Oyun DIMM board üzerinde bulunan Lityum bataryalar sayesinde 1-2 gün DIMM board üzerinde kalabiliyor.
Bir Naomi sistemini maalesef alışık olduğumuz JAMMA oyun kartları gibi kabinlerimize takıp çalıştırmak kolay değil.
Gördüğüm en kalabalık arcade düzeneği diyebilirim. Çalışan bir Naomi sistemi kurmak için gerekenler:
1) Naomi (doğal olarak)
2) I/O board (Anlatıcam)
3) Güç kaynağı (5V, 12V ve 3.3V - Yani JAMMA kabininizle gelen standart güç kaynağı ile Naomi çalıştıramazsınız!!!)
4) DIMM board (Veya sadece tek oyunlu kartuş)
5) GD-ROM sürücü (Veya CF-Card reader - uzun konu)
6) Ses amfisi
Şimdi...
Naomi'nin arcade standardı JVS, JAMMA değil! Aslında Sega'nın candy cab'lerinde çalışması için yapılmış bir donanım.
Güç Kaynağı:
---------------
Eğer Naomi'yi JAMMA bir kabine bağlayacaksanız öncelikle 3.3V verebilen bir güç kaynağına ihtiyaç var. Burada imdadımıza standart bir PC power supply'ı yetişiyor. 300-Watt civarında sıradan bir PC powersupply yeterli.
I/O Board:
----------------
Hemen her tür oyun için farklı I/O board'lar var. Tabancalı, araba yarışlı oyunlar için ayrı (analog), normal oyunlar için digital ve çeşitli. I/O board'lar bir USB kablosu ile Naomi'ye bağlanır ve kontrolleri Naomi'nin anlayabileceği formata çevirir. Ayrıca bazı I/O boardları (SEGA ve CAPCOM) bir Naomi sisteminin JAMMA kabine bağlanabilmesini destekleyecek JAMMA edge connector'e de sahiptir.
CAPCOM I/O board'u üzerinde hem ses amfisi olması hem de JAMMA'dan aldığı voltajlarla Naomi'yi direk besleyebilmesi (3.3V'u 5V'dan kendi çeviriyor) açısından en mantıklı çözüm gibi gözükse de eğer Naomi ile bir DIMM/NET DIMM ve/veya GD-ROM saenaryosu yapacaksanız NET DIMM'î besleyemiyor (denedim

)
Eğer Capcom I/O değil de standart Sega I/O board'u kullancaksanız ve kabininizde bir ses amfisi yoksa ekstradan bir ses amfisi de almanız lazım.
Naomi'yi belli bir BIOS seviyesine ve Net DIMM board'u belli bir firmware seviyesine getirip üzerindeki security key girilen yere de "özel bir firmware" ile programlanmış bir PIC entegresi takarsanız
a) Netboot ile PC'Nizden kriptosu kırılmış Naomi oyunlarını Net DIMM'e upload edebilirsiniz
b) Standart Sega CF-Card reader kullanarak veya bir CF-Card reader yaparak (CF-to-IDE readerları modlayarak yapılabiliyor) Compact Flash (SD kart değil!!!) media üzerine atacağınız oyunu bir GD-ROM emulasyonu yaparak Naomi'ye yükleyebiliyorsunuz. 1 CF kart = 1 Oyun şeklinde.
Bunu da adım adım anlatacağım da daha sıra gelemedi...
Not: Sadece netboot yapacaksanız PIC'e gerek yok bu arada.