Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)Pacman arcade kabin projesi [BİTTİ]
Sayfa: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 30   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Pacman arcade kabin projesi [BİTTİ]  (Okunma Sayısı 393113 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #75 : Mayıs 23, 2014, 01:38:47 ÖÖ »

Malzemelerim yavaş yavaş gelmeye başladı. Bir güncelleme yapayım dedim.

Bu sefer bu projede orijinale biraz daha yaklaşmak istedim. Bu sebeple, hem kabinde kullanacağım butonlar hem de T-molding tam olarak orijinal pacman kabinde kullanılan cinsten olsun istedim.

Ankara sitelerdeki yerli T-molding (yumuşak geçme, yumuşak PVC kenar profil v.s.) üreticisi firma sahibi ile yaptığım görüşmelerde "turuncu" renkte T-molding hiç üretmediklerini, ileride de üretmeyeceklerini öğrendikten sonra gözümü yurtdışına çevirdim.

Orijinal Midway Pacman kabinlerinde (Oyun Japon Namco firması tarafından "Puck-Man" olarak geliştirilmiş - sanırım bu hikayeyi biliyordur herkez - olsa da benim yapacağım kabin Amerikan Midway firması tarafından lisanslanarak üretilen Amerikan PAC-MAN kabin) "turuncu" kenar kaplama kullanılmış. Ben de araştırmalarım sonucunda bunu T-molding.com sitesinden almaya karar verdim.

Tabi kargodan maksimum faydalanabilmek adına, kafamda planladığım diğer klasik kabin projeleri için de t-molding sipariş etmeyi ihmal etmedim

Bombeli Turuncu (3/4") x 20 feet => PAC-MAN
Bombeli Cart Yeşil (3/4") x 20 feet => Galaxian
Düz Beyaz (9/16") x 20 feet => Nintendo (Donkey Kong)

Ayrıca, bunlar için kanal açmak amacıyla dremel ile saatlerce boğuşmaktan gerçekten çok yoruldum. En son wizofwar'un kabininde dremeli artık tutatamıyordum fazla ısıdan. Zaten kanalı açtım, dremeli son defa kapattım, bir daha açtım ama çalışmadı. Kısaca dremel'i yaktım!!! Neyse sonra tamir ettim...

Bu yüzden bu sefer "pro" lar bu işi nasıl yapıyorlar diye araştırdım ve amazon.com'dan da türkiye'de bir tülü bulamadığım bu freze uçlarını aldım.

Tabi bunlar için küçük bir el frezesi de alacağım. Makitanın ele oturan bir modeli var. Bizim ustalar "formika taşlama" diye biliyor o aleti (ne alakaysa). Neyse bu aparatın ucundaki bilya sayesinde frezeyi suntanın kenarlarında rahatça dolaştırabiliyorsunuz. Bıçaklar ise 3/4" ve 9/16" kalınlığında t-molding için birer tane.

Bunların dışında, yine orijinal pac-man, galaxian ve donkey kong kabinlerinin kontrol panellerinde kullanılan tarzda butonlar da sipariş ettim. Bunlar bildiğimiz microswitch'li (klik klik diye ses çıkaran) butonlardan değil.

Bunlara "leaf switch" buton deniyor ve erken 80'ler döneminde arcade kabinlerde bu butonlar kullanılıyor çoğunlukla. "Leaf switch" sanırım yaprak anahtar diye türkçeye çevrilebilir. Mekanizma çok basit, butonu itiyorsunuz, iki metal yaprak
birbirine değiyor. Tabi bunları aliexpress'de bulmak pek mümkün değil. Bunları da twistedquarter.com ve quarterarcade.com'dan aldım. Özellikle nintendo için olanlar (resimde gözükmüyor) kullanılmış orijinal...

Bunların dışında, jeton kapılarında "free play" amacıyla kullanacağım ışıklı kare butonlar da sipariş ettim. Bir süre sonra para atmaktan sıkıldığınızda veya etrafta bozuk para kalmayınca, bu butonlar imdada yetişecek...

Şimdi ebay'den aldığım orijinal Midway jeton kapılarımı ve bu tarz kapılara uygun çinden sipariş ettiğim yatay mekanik jeton mekanizmalarımı bekliyorum...

Şimdilik bu kadar...

« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 15:23:05 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #76 : Mayıs 23, 2014, 01:46:15 ÖÖ »

:-) butonları belki leaf almam diyodun.
Bu proje beni őzellikle heyecanlandırıyo.

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #77 : Mayıs 23, 2014, 01:50:06 ÖÖ »

jeton kapılarını da ahşaptan yaparım yine diyordum ama sonra orijinal kabinlerdeki yatay para atma kanallarından aradım bulamadım (buldum da kapı fiyatına satılıyor). sonra ebay'de iki kapı snipe'ladım, adamlara önce sökermisin v.s. dedim sonra battı balık yan gider gönderil kapıları komple dedim Kahkaha Kahkaha

sonra kendimi kaptıdım, gerisini hatırlamıyorum Kahkaha

Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #78 : Mayıs 23, 2014, 03:41:22 ÖÖ »

sonra kendimi kaptıdım, gerisini hatırlamıyorum Kahkaha

Ben de bu sıralar adreslenebilir 8512B ve hepsi aynı anda yanan 5050 RGB Led Strip'lere kombo daldım. Kahkaha

Kabin aydınlatması için de kullanılabilirler düşüncesiyle edindiğim bilgileri paylaşayım:

Tek renkli olanların 300led/5m olanları 5 dolar civarında bulunabiliyor. 3528 veya 5050 alınabilir fakat 5050'ler daha parlak. Yani düşük güç tüketimi istiyorsanız 3528 (300led/5m için 12V x 2A = 24W), parlaklık istiyorsanız 5050 (300led/5m için 12V x 6A = 72W)

Adreslenemeyen RGB'ler ise 300led/5m olanları 8$ civarında bulunabiliyor. Bunlardan alacaksanız 3528'lerden uzak durun (ben iyi araştırmadığımdan yanlışlıkla 5 metre aldım) çünkü R,G ve B ayrı ledler olduğundan renk karışımı yapılamıyor. 5050'de is tüm ledler tek paket içinde olduğundan çok güzel renk karışımları (led kontrolcüsü ile) yapılabiliyor. Güç tüketimleri ve çalışma voltajları tek renklilerle aynı.

Adreslenen RGB'ler ise 5050 paketinin içinde (WS8512B) veya dışında (WS8511) bulunan kontrolcü çip sayesinde hepsi aynı renkte değil de farklı farklı renklerde yanabiliyor ama 300led/5m olanları 70$ civarında alınabiliyor. Bunlara özel led kontrolcüleri veya microcontrollerlar (Arduino gibi) programlanarak çok güzel efektler oluşturulabiliyor. Bir de WS8501'ler var 32 led/m olarak satılan ama onlar artık eski teknolojiymiş ve fiyatları hala pahalı.

Bu arada işin en güzel yanı 300led/5m olarak satılan

* 3528'ler her 9 led
* 5050'ler her 3 led
* adreslenebilen RGB ledler ise her bir led

arasında bulunan özel kesme noktalarından kesilebiliyor ve lehim yaparak veya düz, T şeklinde, L şeklinde ve + şeklinde özel lehimsiz klipslerle tekrar birleştirilebiliyor. Bu sayede kabinin köşelerini rahatlıkla dönebilirsiniz.

8512B'lerden XBMC Media Center'ım için LED TV'me Arduino ile BobLight (Çakma AmbiLight) yapacağım.

5050'lerden de kontrolcüsüyle birlikte aldım, yatak başının arkasına duvarı aydınlatan gece lambası yapacağım.

« Son Düzenleme: Mayıs 23, 2014, 03:44:12 ÖÖ Gönderen: Simon (Özay Turay) » Logged

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #79 : Mayıs 23, 2014, 08:12:03 ÖÖ »

Arayıp leaf switch bulmana çok şaşırdığımı itiraf edeyim. Bu tip switch kullanan joysticklerle pek iyi anım olmadığı için biraz ön yargılıyım. Hele bir Aztek var evde. İnsanlar bunu nasıl kullanıyormuş aklım ermiyor. Pacman gibi butonlarla pek işi olmayan bir oyun için bu kadar detayla uğraşmak... vallahi bravo.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #80 : Mayıs 24, 2014, 01:13:57 ÖÖ »

@wizofwar, leaf joystick benim de pek ilgimi çekmedi. pacman joystick olarak zippy en mükemmel çözüm bence. bakma gerçekten çakma seimitsu ama en iyi 4-way restrictor zippyde...

leaf butonları toplu aldım, pac için 2 adet beyaz (p1,p2 start) galaga için 1 x kırmızı, 2 turuncu, dk için mavi ve turuncu v.s. bakalım hoşuma gitmezse alternatif elimde buton bol.

detay olayına gelince, bu işe daldıkça detaylara daha da düşkünleşiyorum işte. yoksa 2 tane kabin zaten yaptım. benzer bir başka proje yapmak yerine yeni projelerde daha detaycı oluyorum. yoksa detayları atlayıp 1-2 haftada projeyi bitirmek de mümkün ama o zaman zevki kalmıyor, en azından ben öyle hissediyorum...

arcade macerama MAME ile başladım, orijinal pac-man board'una kadar indim, bu seferki projede orijinal olmayan neredeyse sadece sunta, tahtalar ve çiviler olacak gibi Kahkaha

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #81 : Mayıs 24, 2014, 01:17:36 ÖÖ »

@simon, pac-man kabine led strip çekmek günahtır yav Kahkaha

ama bunlarla çok acayip "arcade room" aksesuarları yapılır gibi. hani eski neon lambalı tabelalar tarzında...

cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #82 : Mayıs 24, 2014, 14:14:24 ÖS »

LEd stripleri kabinlerin arkasına yerleştirip aydınlatmayı oyun sırasında sadece ordan kullanmak çok harika olabilir.

içindeki leaf switchden ziyade butonların görüntüsü sürekli karşılaştıklarımızdan çok farklı. alelade bir klon olmaktan kurtaran hoş bir detay bence. stickte de gate bence en önemli faktör. ben bunu elimdeki oyuncak sayılabilecek plug and play de tecrube ettim. GATE'i çok güzel ve yaşadığım en iyi pacman tecrubesini veren alet.
videosu:
http://youtu.be/4U7YGoZzdUc?t=2m50s

@wizofwor azteklere gelice arcadelerdeki leaf switchle kıyaslamak biraz arcadedekilere haksızlık olur. aynı malzeme de olsa icraat sıkıntılı olabiliyor. Misal simgeleşmiş olan kırmızı competition pronun switchleri de bizim sevdiğimiz tarzda ama nerde bir arcade stick nerde competition pro.

cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #83 : Mayıs 24, 2014, 14:16:02 ÖS »

ya birde önceki 2 projeyi PDF yaparım diyen bi arkadaş vardı. yapıldı mı o... yapıldıysa süper olur

mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #84 : Mayıs 24, 2014, 15:06:02 ÖS »

Arcade piyasasi hareketlencek desene yeni projeyle:)

Ps1 ps2 wii xbox 360 arcade kabin
Decypher
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #85 : Temmuz 22, 2014, 13:59:13 ÖS »

Tüm arcade kabin projelerini baştan sona büyük bir hayranlıkla okudum. İnsan gerçekten de çok imreniyor
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #86 : Eylül 04, 2014, 01:52:30 ÖÖ »

Üfff 6 sayfa geyik yapmışız ama ortada bu zaman içinde bir şey yok!!!

Eveet, başlıyoruz...

Yarım kalan projeleri sevmem. Bu yüzden yaz bitmeden, yağmurlar gelmeden, şu aklımdaki kabinleri arşivime katmak istiyorum artık. Bu yüzden iddialı bir başlangıç yaptım ve 3 kabine aynı anda başladım 

Amacım mevsimin şu son günlerinde en azından kabinlerin kaba inşaatını tamamlayıp içeri almak. Toz talaş olmayan işler nasılsa yavaş yavaş biter

Neyse, bu sefer işler ciddi ve seçtiğim kabinler çok erken dönem arcade kabinler olduğundan tasarımlarında pek bi kasılmış amcalar. Bu kabinlerin tasarımları normal kabinlerden (örn 90'lar) biraz daha zor... Bu yüzden pacman kabininin tasarımını sindirebilmek elimi gözümü alıştırmak için her zaman yaptığım gibi biraz çizimle başladım olaya...

Ancak kağıt kalemle işin içinden çıkmak için harcayacağım emeğin sonunda bir yığın heba olacak kağıt üretmek yerine oturdum Sketchup kastım ben de... Bu sefer kabinleri önce 3D tasarlamaya karar verdim...

Yaklaşık 1 hafta Sketchup ile debelendim ama sonra elim alışınca kabinin tasarımını "kesime" uygun bir şekilde çıkartabildim...

İlk bakışta internetten kolayca bulunan "içi boş" mock-up tabir edilen arcade kabin tasarımları gibi gözükse de bu görünüm sizi aldatmasın. Bu tasarımda diğerlerinden farklı olarak gerçekten tüm parçaları üretime/kesime uygun tasarladım. İçi dolu yani

Tüm parçaları yerlerine oturtmak için devamlı terasa çıkıp zımpara yapıp geri dönmek yerine bu sefer hedefim (zımpara illaki olacak tabii) bu işi en aza indirebilmek. Bunun için tüm parçaları detaylı milimetrik ölçülü yaparak kabine "sanal" ortamda oturttum. Ne demek istediğimi şu kontrol panel resmine bakarak anlayabilirsiniz (Bu arada kabinde ölçüyü tutturmakta en zorlanılan yer kontrol paneldir).

Sonunda tasarımı geçenlerde tamamladım. Tabii google'da "pacman arcade cabinet plans" diye arattığınızda karşınıza zart diye hazır planlar çıkmıyor. Bu tasarımı çıkartabilmek için yüzlerce gerçek kabin fotoğrafı inceledim, forum mesajı okudum, laf arasında söylenen ölçüleri aldım v.s. Kısaca bu tarz bir projeye soyunmadan önce çok iyi araştırma yapmak gerekiyor.

Amacım Pacman kabinine "benzeyen" sıradan bir MAME kabin yapmak değil, Pacman kabininin "birebir aynısı" yapmaktı. Sanırım bu tasarımda 1-2mm ile tüm ölçüleri tutturdum...

Neyse, 3D tasarım güzel hoş bir tecrübe oldu ama şimdi tüm bu "sanal" nesneleri fiziksel hale getirmem lazım. Kaba suntanın ve daire testere, dremel v.s. nin soğuk gerçeği ile yüzleşmenin zamanı geldi
« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 15:23:22 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #87 : Eylül 04, 2014, 09:04:25 ÖÖ »

Yavuz kac cm tup takmayi dusunuyorsun ?

Ps1 ps2 wii xbox 360 arcade kabin
daruga_13
Deneyimli

Genesis Does What Nintendon't

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #88 : Eylül 04, 2014, 09:04:35 ÖÖ »

Evvet,Sensei tekrar iş başında. Dremeline,testerene kuvvet abi.

Aradığım Orjinal Sega Mega Drive/Genesis oyunları:Bölge kodu farketmez...

-Snowbros
-Sunsetriders
-Mega Turrican
-Comix Zone
-Teenage Mutant Hero Turtles The   Hyperstone Heist
Nes/Famicom oyunları:
-Astyanax
kirkoryan
Ziyaretçi
« Yanıtla #89 : Eylül 04, 2014, 09:30:10 ÖÖ »

Ooo serüven başlıyor büyük bir heyecanla bekliyoruz çalışmaları
Sayfa: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 30   Yukarı git