Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore DonanımFPGA Günlükleri - I, II, III ve IV (FPGA ile HDMI Görüntü Üretme) SON
Sayfa: 1 2 [3] 4 5 ... 18   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: FPGA Günlükleri - I, II, III ve IV (FPGA ile HDMI Görüntü Üretme) SON  (Okunma Sayısı 170307 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #30 : Şubat 25, 2016, 01:08:21 ÖÖ »

süpersin, tüm görüntüyü bozan sinyaller elenmiş olur 4 bit olayı olursa, bence görüntü kusursuz olur.

this is amiga speaking.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #31 : Şubat 25, 2016, 09:26:35 ÖÖ »

Bahsettiğim etkiyle ve PAL artefactlarla ilgili bir kaç link:

http://hitmen.c02.at/temp/palstuff/
http://mattiasgustavsson.com/Blog/blur-and-bleed-running-games-on-a-tv/
http://bogost.com/games/a_television_simulator/
http://atariage.com/forums/topic/197450-mode-15-pal-blending/
http://www.larshaugseth.com/c64/colmix.html

Ancak hiç birinde kod görmedim. Algoritmayı nasıl kurduğundan kimse bahsetmemiş.

Birde renk bilgisini 4 bite indirme konusunda bir uyarıda bulunayım. C64 ürettiği 16 rengin tam olarak hangi renkler olduğu en büyük tartışmalardan biri. Pepto'nun paleti oldukça popüler ama yine de herkes beğenmiyor. Linkte Pepto'nun renk paletini nasıl hesapladığı ile ilgili biraz bilgi var.
http://www.pepto.de/projects/colorvic/

Şurada da doğru renklerin hangisi olduğu üzerine dokuz sayfalık bir tartışma var.
http://www.lemon64.com/forum/viewtopic_tmp.php?t=34564&postdays=0&postorder=asc&start=0
Sonuçta eski TV'lerin hepsi renkleri aynı şekilde göstermiyordu. Bu yüzden herkesin tecrübesi farklıydı. Üzerine minimum 20 yıllık bir süre eklenince, "$02 koyu kırmızı mı, kızıl kahverengi mi, bordo muydu?" sorusunun cevabı, "Hügo'ya sövdüler mi?" sorusu misali muallakta kalıyor.

perpetual_007
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #32 : Şubat 25, 2016, 10:02:15 ÖÖ »

Gözlerime inanamıyorum.Çok güzel bir proje.Tam da diğer projeler sayesinde eski emektarı günyüzüne çıkarttığımız bu döneme denk gelmesi de harika oldu.
Peki lumafix64 kullanmama bu aparatı kullansam da gerek var mıdır ?
EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #33 : Şubat 25, 2016, 10:26:01 ÖÖ »

cihaz sadece c64 renk paleti olursa lumafix64  kullanmana da gerek kalmayacak bence.
Gözlerime inanamıyorum.Çok güzel bir proje.Tam da diğer projeler sayesinde eski emektarı günyüzüne çıkarttığımız bu döneme denk gelmesi de harika oldu.

this is amiga speaking.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #34 : Şubat 25, 2016, 10:49:05 ÖÖ »

Lumafix64'ün bu upscaler ile pek bir ilgisi yok aslında. Lumafix64 c64 scene'inde tartışmalı bir konu. C64 ekranında görmeye alıştığımız dikey gölgeleri, ki bu gölgelenme sanırım ilgili PCB yollarının tasarımından kaynaklanan bir yan etki, giderme yolunda analog bir aparat.

Elbette tasarımın ilerleyen aşamalarında bir tür digital filtre ile o gölgelenmeler giderilebilir veya Composite=>RGB çevrimi sırasında zaten o gölgeler yok oluyor olabilir.

Kişisel fikrim o gölgelerin de C64'ün nostaljisinin bir parçası olduğunu kabullenmek ve korumaktır aslında...

Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #35 : Şubat 25, 2016, 11:03:10 ÖÖ »

Çok güzel bir proje, gerçekten ihtiyaç olan bir donanım.

Projenin geliştirme halinde olduğu ve ilk yayınlanan kodun deneme aşaması olduğunun farkındayım. Ancak 1084 monitör görüntüsüne yakın bir şey elde etmek için dikkat edilmesi gereken önemli bir mevzu color blending. Yani scanlinelar sadece açık / koyu renkler halde ifade edildiğinde aşağıdaki grafikteki renk karışımları düzgün görüntülenmiyor.

http://csdb.dk/release/?id=44655

Bu grafikteki örneğin kirli sarı arkaplan rengini düzgün render edebilmek için o açık / koyu scanlinelardaki renklerin blur'a yakın bir algoritmayla blend edilmeleri gerekiyor. Mermaid'in paylaştığım grafiğini CSDB'deki screenshotı gibi görüntülediği noktada o donanımdan en az bir tane edineceğimden kimsenin şüphesi olmasın, yıllardır hep aradığım şeydir.
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #36 : Şubat 25, 2016, 11:06:25 ÖÖ »

@skate, bu proje ok'dir de, seni hazır yakalamışken buraya alsak Kahkaha
EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #37 : Şubat 25, 2016, 12:44:29 ÖS »

o çizgiler olmasın ... çok kötü görünüyor. CRT de sorun yok ama LCD de bariz çıkıyor.

Lumafix64'ün bu upscaler ile pek bir ilgisi yok aslında. Lumafix64 c64 scene'inde tartışmalı bir konu. C64 ekranında görmeye alıştığımız dikey gölgeleri, ki bu gölgelenme sanırım ilgili PCB yollarının tasarımından kaynaklanan bir yan etki, giderme yolunda analog bir aparat.

Elbette tasarımın ilerleyen aşamalarında bir tür digital filtre ile o gölgelenmeler giderilebilir veya Composite=>RGB çevrimi sırasında zaten o gölgeler yok oluyor olabilir.

Kişisel fikrim o gölgelerin de C64'ün nostaljisinin bir parçası olduğunu kabullenmek ve korumaktır aslında...

this is amiga speaking.
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #38 : Şubat 25, 2016, 12:52:33 ÖS »

Profil resmine ayrılan alan sana artık yetmeyecek

Teşekkürler, olmadı avatarı gif yaparım sığmaz ise ...

VIC'in analog çıkışından pixellerden renk kodunu tespit edip tekrar oluşturma enteresanmış. AEC ve benzeri sinyallerden kaynaklanan 8 sütunda bir gözüken dikey çizgiye de çözüm olur mu bu?

Ya bu bir fikirdi sadece ama sanırım bu modu bir şekilde eklemek lazım olacak. Gerçi tamamen teorik bir yaklaşım benimkisi. Bu yönde beklentiler arttı, denemek lazım. Çalışırsa bence dikey çizgilere çözüm olur, ama bir kısım da bu çizgilerin kalması gerektiğini düşünüyor. Bir sürü parametresi olan bir cihaz olacak galiba... Kahkaha

ps: Bu arada ben en çok şu PLL'i nasıl kullanıyorsun onu merak ediyorum. Biraz araştırıp adam akıllı bir kaynak bulamamıştım.

Aynı şeyden mi bahsediyoruz bilmiyorum ama PLL en kolay kısmı işin. Mantığı kabaca şöyle. Bir giriş clock var, bunu tam sayı olan bir değerle çarp ve gene tam sayı olan başka bir değere böl diyorsun ve istediğim frekansta clock üretiyor FPGA kendi içerisinde. Bunu da istediğin yerde istediğin gibi kullanıyorsun. Zaten PLL konfig kısmı için QuartusII içerisinde bir wizard var, oradan tanımlamak çok kolay. Benim kullandığım bu FPGA de iki PLL var ve her biri 3 farklı clock üretebiliyor. Ben bir tanesini kullanarak 30MHz ve 300MHz üretiyorum. Bu arada detaya girmedim, daha bir ton parametre ve kontrol imkanları da var PLL ler üzerine. Mesela clock girişine lock olamazsa lock olacağı ikinci bir yedek clock tanımlayabiliyorsun vb vb...

Bak bu benim kullandığım PLL modulun proje içindeki çizimi:

Burada 50MHz girişim var, ilkk çıkışın çarpanı 3/5 yani 30MHz çıkış veriyor. İkinci çıkışın çarpanı ise 6/1 yani 300MHz çıkış veriyor.

Gerçi ayrı ayrı hepsini bulmak mümkün ama hayalimde şöyle bir cihaz var tuzlu olmazsada tadından yenmez. bi kutu düşünün bir tarafında görüntüyle ilgili bütün girişler var, compozit, component, vga, hdmi diğer tarafında öndeki girişlerin birebir aynısı gene mevcut. bir taraf input diğer taraf output. input tarafında bir tuş, tuşa bastıkça ilgili girişin ledi yanıyor. output tarafındada bir tuş, tuşa bastıkça ilgili çıkışın ledi yanıyor.

Bunu yapmak çok kolay. Tuşa bastıkça LED sıra ile yanıyor. Kahkaha Muhtemelen sen şimdi hangi LED yanıyorsa o formattaki görüntünün diğer tarafta yanan LED in gösterdiği formata transfer olmasını da istiyorsundur... Kahkaha (Latife yapıyorum kızma lütfen...)

Bahsettiğim etkiyle ve PAL artefactlarla ilgili bir kaç link:

Bunlara bakıyor olacağım teşekkürler.

Birde renk bilgisini 4 bite indirme konusunda bir uyarıda bulunayım. C64 ürettiği 16 rengin tam olarak hangi renkler olduğu en büyük tartışmalardan biri. Pepto'nun paleti oldukça popüler ama yine de herkes beğenmiyor. Linkte Pepto'nun renk paletini nasıl hesapladığı ile ilgili biraz bilgi var.

Tesadüfen geçen gün bu sayfayı bulmuş ve okumuştum. Hatta düşündüm de, yıllar sonra adamlar neredeyse tez olacak araştırmalar, çalışmalar yapmışlar bu makina üzerine. Gel gelelim dikkatini çekti mi bilmem yazının sonunda VIC-II nin geliştiricilerinden Robert Yannes'den gelen bir maile yer vermiş. Rob diyor ki, "aslında gözümüze güzel gelen renkleri seçtik" Kahkaha

Alıntı
I'm afraid that not nearly as much effort went into the color selection as you think. Since we had total control over hue, saturation and luminance, we picked colors that we liked.

Bu 4 bit renk konusuna girersek, seçilebilir bir kaç palet yada konfigüre edilebilir renkler gibi birşeyler eklenir belkide...

Bence 4 bit renk modu yaparsak gerek olmaz. Beklentiler yükseliyor ama bu 4 bit modu ve hatta tüm bu çalışma henüz bir proje haline gelmedi. Şu an sadece arge yapıyoruz diyelim. Başarıya ulaşacak mı birlikte göreceğiz...

Ancak 1084 monitör görüntüsüne yakın bir şey elde etmek için dikkat edilmesi gereken önemli bir mevzu color blending. Yani scanlinelar sadece açık / koyu renkler halde ifade edildiğinde aşağıdaki grafikteki renk karışımları düzgün görüntülenmiyor.

http://csdb.dk/release/?id=44655

Bu grafikteki örneğin kirli sarı arkaplan rengini düzgün render edebilmek için o açık / koyu scanlinelardaki renklerin blur'a yakın bir algoritmayla blend edilmeleri gerekiyor. Mermaid'in paylaştığım grafiğini CSDB'deki screenshotı gibi görüntülediği noktada o donanımdan en az bir tane edineceğimden kimsenin şüphesi olmasın, yıllardır hep aradığım şeydir.

Bunu anlamaya çalışıyorum ama sanırım tam olarak anlayamadım. csdb deki screen shotta hiç scanline etkisi göremiyorum. Bana gerçek bir 1084'ü olan bu gtafiğin çekilmiş bir fotosunu gönderebilir mi? Tam olarak istenilen etki ne anlamak istiyorum açıkçası.

İlginiz için teşekkür ederim...
« Son Düzenleme: Şubat 25, 2016, 12:54:18 ÖS Gönderen: delimawi » Logged

Doberman ♦ megaOne ♦ HDMI-64 ♦ HDMI-520 ♦ NewSchool
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #39 : Şubat 25, 2016, 13:23:00 ÖS »

herkez bişeyler yazmış hepside güzel yazmış bende şunu söyliyim belki çok konu dışı bir istek olucak ama hdmi64 üne amiga desteğide eklemek çokmu zor olur acaba ? c64 + amiga tek çözüm olsa 10 numara olurdu bence tabi mümkünse
EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #40 : Şubat 25, 2016, 13:56:01 ÖS »

amiga aslında pal görüntüde çok temiz görünüyor.

this is amiga speaking.
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #41 : Şubat 25, 2016, 13:57:23 ÖS »

amiga aslında pal görüntüde çok temiz görünüyor.
hdmi & vga çıkış vermiyor ya onu kastettim aslında normal lcd & led monitörde sorunsuz bir görüntü harika olurdu
« Son Düzenleme: Şubat 25, 2016, 13:59:01 ÖS Gönderen: ibo1973 » Logged
EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #42 : Şubat 25, 2016, 14:35:46 ÖS »

olur bence, malum scartı hdmı ya yada wii yi hdmi ya çeviren adaptörler var. geçen sahibinden de birisi wii için olanı satıyordu. harici power gerektirdiğinden almamıştım.

this is amiga speaking.
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #43 : Şubat 25, 2016, 14:39:46 ÖS »

onların kalitesi pek iyi değil diye biliyorum o mantıkla bakarsan aynı şekilde c64 üde bağlarsın zaten
EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #44 : Şubat 25, 2016, 14:43:25 ÖS »

hepsi çin malı :(

this is amiga speaking.
Sayfa: 1 2 [3] 4 5 ... 18   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: