386 sistemimi ahşap görünümlü yaptım

Biliyorsunuz şu sıralar retro pc'lerde bu moda

Bu kasa modeli özellikle ülkemizde çok yaygındı. Yabancı sitelerde pek rastlanmıyor. Kasa, kartlar ve her şey çok kirliydi. Bulaşık deterjanı ve su ile yıkadım. WD-40 ve alkol de kullandım. Bileşenler bir kaç hafta açıkta kurudu. Temizlik yordu ama çok faydalı oldu.
Üzerindeki parçaların çoğunu forumdaki arkadaşlardan aldım: izmirmaster, commander64, ibeser. Herkese teşekkürler.
Anakart modelini tespit edemedim. Facebook gruplarına başvurdum nafile. BIOS pili akmış ve epey zarar vermişti. Pili söktüm, detaylı temizlik yaptım. Temizlik bitmedi. Anakart üzerindeki yollardan 5 tanesi ciddi zarar görmüş. Şimdilik çalışıyorlar ama muhakkak korozyonu derinlemesine temizlemeli ve iletken yolları lehimle düzeltilmeli.
Söktüğüm BIOS pili yerine henüz bir pil koymadım. Şarj işlevini iptal etmeye yarayan Jumper'ı söktüm. Muhtemelen 3 kalem pil kullanacağım, kutusunu sipariş ettim.
İşlemci AMD AM386 DX-40. DX işlemcilere bayılıyorum

Bildiğiniz gibi bu işlemcilerde fan veya herhangi bir soğutma yok.
4 MB RAM. RAM'lardan birisinin modeli farklı, sorun yaratmıyor.
Sürücüler için I/O Controller kart gerekiyor.
Sürücü A'da 5.25 disket sürücü var. Modeli TEAC FD-55GFR. Aldığımda uzun süredir depolanmış olduğunu öğrendim. Enerji vermeden önce içine bakma gereği duydum çünkü kalın bir toz tabakası vardı. Dikkatlice açıp temizledim. Epey zahmetli oldu fakat gerekliydi. Umarım herhangi bir zarar vermemişimdir. Elimde 5.25 disket olmadığı için deneyemiyorum.
Sürücü B klasik 3.14 disket.
CDROM sürücünün modelini bilmiyorum, şimdilik kapağının rengi az biraz benziyor diye bu modeli koydum. İlerde sararmış bir model ile değiştirebilirim.
Harddisk 170 MB. Modeli Conner CP30174E. Tek kusuru sesi. CF kart ile değiştirmeye çalışıyorum. Aldığım CF modülü henüz sisteme dahil edemedim. CF modül ve kart (1 GB) aliexpress'den.
BIOS Mr. BIOS Ver. 1.44 gibi bir şeydi, merak eden olursa tekrar bakarım.
BIOS'un otomatik tanı işlevi olmadığı için Cylinder, Head ve Sector benzeri parametreleri el ile girmek gerekiyor. Bunun için önce 1 GB için 1966 (C) 16 (H) ve 63 (S) daha sonra 256 MB için 493 (C) 16 (H) ve 63 (S) değerlerini girdim. Sistemi disket veya harddiskten boot ettiğimde CF kartı göremiyorum. FDISK komutunda Display Partition Info menüsünde CF kartı BIOS'da belirlediğim kapasite ile görebiliyorum fakat herhangi bir FDISK operasyonu uygulanamıyor. Bazı BIOS'ların CF kart tanımak için uyumsuz olduğunu okuyorum fakat bunların herhangi bir listesine ulaşamadım, tamamen piyango sanırım.
CF kart konusu biraz muamma. Bir sonraki adımım daha düşük kapasiteli bir CF kart denemek. O da olmazsa başka bir CF modülü deneyeceğim. O da olmazsa başka çare kalmıyor, mekanik harddiske dönerim. CF kart gücünü disket güç soketinden alıyor ama kasada iki adet disket güç soketi yok, dönüştürücü sipariş ettim.
Ekran kartı OTIVGA OTI077. Ses kartı Avace Logic ALS120. 386/486 döneminde ses kartları çok pahalıydı. Bu ses kartı pek özel bir karta benzemiyor, acaba bu da pahalı mıydı yoksa ülkemize hiç gelmedi mi merak ediyorum.
Sisteme her zaman olduğu gibi MS-DOS 6.22 kurdum. CF kartı tanıtabilseydim oyun ve programlara geçecektim fakat şimdilik ara verdim. Diğer işlere odaklanacağım. CDROM, ekran ve ses kartı sürücülerinde sorun yok. 5.25 disket için yazılıma gerek var mı bilmiyorum.
Paneldeki Turbo tuşu ve Turbo ledleri nedense çalışmıyor. Anakarttaki pinleri Voltmetre ile kontrol ettim, topraklama yok görünüyor. Halbuki her şeyi sökmeden önce çalışıyordu. Bu konu çok önemli, çözmem gerekiyor. Turbo tuşuna basmayacaksak 386/486'nın ne anlamı var ki?
Önerilerinizi duymak isterim