Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 37   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: MS-DOS Sistemleriniz  (Okunma Sayısı 481807 defa)
tastan.b ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #75 : Temmuz 11, 2017, 21:12:17 ÖS »

Menteşelerin değişme şansı yoksa tamir edilebiliyorlar. Menteşe yerinden sökülüp parçaları ayrılıyor. İçte kalan kısma teflon bant sarıp yerine takılıyor. Bant nedeniyle zor geçecek. Bunun için çekiçle hafif hafif tıklatmak gerekecek. Tabi bunu yaparken kırılma tehlikesi de var..

Bilgi için teşekkürler. Şimdilik ellemeyi pek düşünmüyorum. Artık, çok daha kötü bir hal alırsa bakarım. Ne kadar mükemmel açılırsa açılsın, bu tip cihazlar bir daha eskisi gibi toplanamıyor. İlla bir yerde aksaklık oluyor. O yüzden ellemek istemiyorum.
Sen toplayamıyor olabilirsin :-)

Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #76 : Temmuz 12, 2017, 10:49:49 ÖÖ »

Şu an elimde en eski P2 bir IBM notebook kaldı. Win98 ve Dos ile dual boot yapıyor. Notebook olduğundan mıdır bilemiyorum, oyun keyfi vermiyor. Yine CRT monitöre aktarsan bir  şeye benzer belki.

Geçen denedim, DosBox ve Meşhur CRTSIM kombinasyonu çok daha güzel gözüktü gözüme.

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
Agony
Uzman

Amiga gibi yar, Commodore gibi de yadigar olmaz.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #77 : Temmuz 12, 2017, 11:01:46 ÖÖ »

Menteşelerin değişme şansı yoksa tamir edilebiliyorlar. Menteşe yerinden sökülüp parçaları ayrılıyor. İçte kalan kısma teflon bant sarıp yerine takılıyor. Bant nedeniyle zor geçecek. Bunun için çekiçle hafif hafif tıklatmak gerekecek. Tabi bunu yaparken kırılma tehlikesi de var..

Bilgi için teşekkürler. Şimdilik ellemeyi pek düşünmüyorum. Artık, çok daha kötü bir hal alırsa bakarım. Ne kadar mükemmel açılırsa açılsın, bu tip cihazlar bir daha eskisi gibi toplanamıyor. İlla bir yerde aksaklık oluyor. O yüzden ellemek istemiyorum.

O da olabilir tabi. Kahkaha Ama genel olarak işin ustaları bile bazen eskisi gibi yapamıyor.

commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #78 : Temmuz 12, 2017, 16:41:53 ÖS »

O da olabilir tabi. Kahkaha Ama genel olarak işin ustaları bile bazen eskisi gibi yapamıyor.
Sıcak silikonla eskisinden de iyi oluyor Kahkaha Kahkaha

BioMenace
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #79 : Temmuz 15, 2017, 19:04:52 ÖS »

386 sistemimi ahşap görünümlü yaptım Kahkaha Biliyorsunuz şu sıralar retro pc'lerde bu moda Kahkaha

Bu kasa modeli özellikle ülkemizde çok yaygındı. Yabancı sitelerde pek rastlanmıyor. Kasa, kartlar ve her şey çok kirliydi. Bulaşık deterjanı ve su ile yıkadım. WD-40 ve alkol de kullandım. Bileşenler bir kaç hafta açıkta kurudu. Temizlik yordu ama çok faydalı oldu.

Üzerindeki parçaların çoğunu forumdaki arkadaşlardan aldım: izmirmaster, commander64, ibeser. Herkese teşekkürler.

Anakart modelini tespit edemedim. Facebook gruplarına başvurdum nafile. BIOS pili akmış ve epey zarar vermişti. Pili söktüm, detaylı temizlik yaptım. Temizlik bitmedi. Anakart üzerindeki yollardan 5 tanesi ciddi zarar görmüş. Şimdilik çalışıyorlar ama muhakkak korozyonu derinlemesine temizlemeli ve iletken yolları lehimle düzeltilmeli.

Söktüğüm BIOS pili yerine henüz bir pil koymadım. Şarj işlevini iptal etmeye yarayan Jumper'ı söktüm. Muhtemelen 3 kalem pil kullanacağım, kutusunu sipariş ettim.

İşlemci AMD AM386 DX-40. DX işlemcilere bayılıyorum Kahkaha Bildiğiniz gibi bu işlemcilerde fan veya herhangi bir soğutma yok.

4 MB RAM. RAM'lardan birisinin modeli farklı, sorun yaratmıyor.

Sürücüler için I/O Controller kart gerekiyor.

Sürücü A'da 5.25 disket sürücü var. Modeli TEAC FD-55GFR. Aldığımda uzun süredir depolanmış olduğunu öğrendim. Enerji vermeden önce içine bakma gereği duydum çünkü kalın bir toz tabakası vardı. Dikkatlice açıp temizledim. Epey zahmetli oldu fakat gerekliydi. Umarım herhangi bir zarar vermemişimdir. Elimde 5.25 disket olmadığı için deneyemiyorum.

Sürücü B klasik 3.14 disket.

CDROM sürücünün modelini bilmiyorum, şimdilik kapağının rengi az biraz benziyor diye bu modeli koydum. İlerde sararmış bir model ile değiştirebilirim.

Harddisk 170 MB. Modeli Conner CP30174E. Tek kusuru sesi. CF kart ile değiştirmeye çalışıyorum. Aldığım CF modülü henüz sisteme dahil edemedim. CF modül ve kart (1 GB) aliexpress'den.

BIOS Mr. BIOS Ver. 1.44 gibi bir şeydi, merak eden olursa tekrar bakarım.

BIOS'un otomatik tanı işlevi olmadığı için Cylinder, Head ve Sector benzeri parametreleri el ile girmek gerekiyor.  Bunun için önce 1 GB için 1966 (C) 16 (H) ve 63 (S) daha sonra 256 MB için 493 (C) 16 (H) ve 63 (S) değerlerini girdim. Sistemi disket veya harddiskten boot ettiğimde CF kartı göremiyorum. FDISK komutunda Display Partition Info menüsünde CF kartı BIOS'da belirlediğim kapasite ile görebiliyorum fakat herhangi bir FDISK operasyonu uygulanamıyor. Bazı BIOS'ların CF kart tanımak için uyumsuz olduğunu okuyorum fakat bunların herhangi bir listesine ulaşamadım, tamamen piyango sanırım.

CF kart konusu biraz muamma. Bir sonraki adımım daha düşük kapasiteli bir CF kart denemek. O da olmazsa başka bir CF modülü deneyeceğim. O da olmazsa başka çare kalmıyor, mekanik harddiske dönerim. CF kart gücünü disket güç soketinden alıyor ama kasada iki adet disket güç soketi yok, dönüştürücü sipariş ettim.

Ekran kartı OTIVGA OTI077. Ses kartı Avace Logic ALS120. 386/486 döneminde ses kartları çok pahalıydı. Bu ses kartı pek özel bir karta benzemiyor, acaba bu da pahalı mıydı yoksa ülkemize hiç gelmedi mi merak ediyorum.

Sisteme her zaman olduğu gibi MS-DOS 6.22 kurdum. CF kartı tanıtabilseydim oyun ve programlara geçecektim fakat şimdilik ara verdim. Diğer işlere odaklanacağım. CDROM, ekran ve ses kartı sürücülerinde sorun yok. 5.25 disket için yazılıma gerek var mı bilmiyorum.

Paneldeki Turbo tuşu ve Turbo ledleri nedense çalışmıyor. Anakarttaki pinleri Voltmetre ile kontrol ettim, topraklama yok görünüyor. Halbuki her şeyi sökmeden önce çalışıyordu. Bu konu çok önemli, çözmem gerekiyor. Turbo tuşuna basmayacaksak 386/486'nın ne anlamı var ki?

Önerilerinizi duymak isterim

* 386DX40_1.jpg (119.99 KB, 805x596 - Görüntüleme: 1438 kez.)

* 386DX40_2.jpg (148.31 KB, 756x597 - Görüntüleme: 1471 kez.)

* ALS120.jpg (136.47 KB, 598x575 - Görüntüleme: 1453 kez.)

* IO.jpg (177.52 KB, 597x691 - Görüntüleme: 1507 kez.)
« Son Düzenleme: Temmuz 16, 2017, 09:09:47 ÖÖ Gönderen: yinemibamya » Logged

Alınıklarım: https://goo.gl/UoWo8n
Satılıklarım: https://goo.gl/kDMfMp
Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #80 : Temmuz 15, 2017, 19:13:49 ÖS »

Adam sanatci yahu

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #81 : Temmuz 16, 2017, 02:37:39 ÖÖ »

yinemibamya: elinize sağlık. Turbo anahtarı iletimdeyse makine 8mhz çalışır. Anahtar düzeneği bağlı değilse hızı normal olur yani. 170mb hd'de full scandisk (surface scan) yapın bence, fazla sürmez, hem komple yazma/okuma antremanı yapmış olur

Use the brute force, Luke
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #82 : Temmuz 16, 2017, 08:10:54 ÖÖ »

Bamya kardes als120 kartın fotoğrafı var mı? Dusundugum kart ise üstünde klon OPL çipi var ve SB16 compatible yani retro için çok uygun bir kart olabilir. Tabi sesi nasıl çok noise var mı bilemem.

Retronautics: Retro bilgisayar, donanım ve proje galerim.
siber06
Uzman

8 bit is enough for me ;)

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #83 : Temmuz 16, 2017, 08:52:28 ÖÖ »

Bamya kardes als120 kartın fotoğrafı var mı? Dusundugum kart ise üstünde klon OPL çipi var ve SB16 compatible yani retro için çok uygun bir kart olabilir. Tabi sesi nasıl çok noise var mı bilemem.

Sana gönderdiğim kart tam emin olmasam da sanırım bahsettiğin kart Kahkaha
« Son Düzenleme: Temmuz 16, 2017, 08:54:16 ÖÖ Gönderen: siber06 » Logged

BioMenace
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #84 : Temmuz 16, 2017, 09:06:53 ÖÖ »

Alıntı sahibi: Levent9
yinemibamya: elinize sağlık. Turbo anahtarı iletimdeyse makine 8mhz çalışır. Anahtar düzeneği bağlı değilse hızı normal olur yani. 170mb hd'de full scandisk (surface scan) yapın bence, fazla sürmez, hem komple yazma/okuma antremanı yapmış olur

Tamam

Alıntı sahibi: appiah4

Doğrudur appiah. Kartın uyumluluk ve yetenek listesi kabarık. O yüzden döneminin pahalı kartları arasında mı diye merak ediyorum. Bu arada oyunlarda Sound Blaster seçmek yeterli oluyor.

Kartın diğer artıları Game Port, Midi uyumluluğu ve MPU-401 UART modu. Henüz Midi bağlantısı kurmadım ama Game Port çok gerekli malum.

Ses kartının ve IO kartının fotoğraflarını ekledim.

ALS120

Compatibility
• Adlib
• All Sound Blaster Pro applications
• All Sound Blaster 16 applications
• Yamaha OPL3 FM Synthesizer
• Yamaha OPL4 Wavetable Synthesizer
• MPU-401 UART MIDI

Applications
• 16-bit stereo sound cards
• PC motherboard based sound systems
• MIDI controller
• Enhanced Game port support
• IDE CD-ROM controller
• Wavetable card support

Emulation
• Sound Blaster Pro
• Sound Blaster 16
• Sound Blaster ADPCM
• MPU-401 UART MIDI interface

Alıntı sahibi: siber06
Sana gönderdiğim kart tam emin olmasam da sanırım bahsettiğin kart Kahkaha

Hocam 2011 yılında gönderdiğin ses kartı Creative, onu 486'da veya AMD-K6-2 sisteminde kullancağım, bu kart başkasından
« Son Düzenleme: Temmuz 16, 2017, 09:10:49 ÖÖ Gönderen: yinemibamya » Logged

siber06
Uzman

8 bit is enough for me ;)

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #85 : Temmuz 16, 2017, 09:16:39 ÖÖ »

Lütfi hocam daha yeni appiah4'e bir kart gönderdim. Ondan bahsetmiştim Kahkaha Ama o kart ASound 'da olabilir... Tam emin değilim.

BioMenace
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #86 : Temmuz 16, 2017, 10:04:15 ÖÖ »

Alıntı sahibi: siber06
Lütfi hocam daha yeni appiah4'e bir kart gönderdim. Ondan bahsetmiştim Kahkaha Ama o kart ASound 'da olabilir... Tam emin değilim.

Anladım Kahkaha Kahkaha Kahkaha

appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #87 : Temmuz 16, 2017, 20:28:05 ÖS »

Benim bahsettiğim konu ALS120 çipinin kabiliyeti değil; ALS120 çipinin kendi OPL emülasyonu hiç iyi değil, ama siber06'nın bana gönderdiği ALS120 kartın üzerinde bir çip var. LS262.  ALS120'nin hemen solunda.

Bu çip illegal bir YF262 klonu yani kartınızın gerçek bir OPL3 kartı olmasını sağlıyor.  Kontrol edin.

EDIT: Hmm kartlar aynı değil sizde klon OPL3 çipi yok; ALS120 OPL3 emulasyonu kullanıyor o kart.

Retronautics: Retro bilgisayar, donanım ve proje galerim.
BioMenace
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #88 : Temmuz 16, 2017, 22:14:50 ÖS »

Kahkaha Kahkaha Kahkaha YF262 veya OPL3 nedir bilmiyorum Kahkaha Kahkaha Kahkaha

supremenothing
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #89 : Temmuz 16, 2017, 22:41:00 ÖS »

geçenlerde İnteger hocam ile takas yaptık kendisinden
Dell 4400 Dimension aldım ona da Nes set verdim.

foto temsilidir.

makina pentium 4 işlemcili gayet benim için yeterli bir cihaz.

dün kadıköyden Creative live 5.1 digital ses kartı aldım
taktım anakarta ve internette ne kadar driver varsa denedim bir türlü olduramadım

elinde creative  live  5.1 digital ses kartı driver cd'si olan varsa bana çekebilir veya yollayabilirmi

gerçekten dün baya bunaldım driver'ı yüklicem diye 2 saat uğraştım hiçbiri olmadı...
Sayfa: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 37   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: