Süslemeler bitti mi? Tabii ki hayır. Son bir süsleme daha kaldı; Sideart.
Arcade makinalarının geçmişinden bu yana "Side Art" (Yan yüzey sanatı) olarak bilinen klasik bir kavram var. Kabinlerin yan yüzekylerine geleneksel olarak bir şeyler çizilmiş, boyanmış, yapıştırılagelmiştir. Bu modelde sideart sadece kabinin markası ve teknolojisini yansıtacak yazılardan ibaret ama o detay olmazsa da olmaz. Ben orijinali "klonlamaya" çalıştığım için bu şekilde ilerleyeceğim ancak tabi yine renkler zevkler meselesi. Her ne şekil sideart yapacak olursanız olun buraya yapıştırılacak "sticker" öyle cikletten çıkanlar gibi "uyduruk" olmamalı.
Ben de kabinin yanında olması gereken "NEO GEO", "MVS" ve "SNK" yazı ve logolarını nasıl yapacağımı düşündüm aylarca kabini yaparken. Yabancı forumlarda bu iş için ya "paint stencil" (boya maskesi/şablonu) kullanılıyor ya da "Vinyl Decal" (türkçe ne demek olduğunu sora sora öğrendim - söyleyeceğim az sonra) denilen bir baskı tekniği kullanılıyor.
Boya maskesini yapmak/bulmak güç. Çoğunluk gibi ben de şu Vinyl Decal olayına gireyim dedim. Digital baskıcıma geçen haftasonu tenha bir zamanında gittim ve oradaki arkadaşa internetten bulduğum resimleri de göstererek bunun nasıl yapıldığını sordum. O da bu "folyo kesim" dedi... Meğer bizim literatürdeki adı "folyo kesim" miş.
Özetle, dayanıklı olması bekleniyorsa kaliteli bir folyo alınıyor (örn. 3M) ve "laser cutter" (lazer kesici) denilen görünüş olarak sıradan bir plotter'a benzeyen bir alete takılıyor. Sonra vektör olarak çizdiğiniz tasarımı bu "plotter" kılıklı aletle gönderiyorsunuz. Cutter folyoyu lzerle öyle bir kalınlıkta kesiyor ki tasarım kopup düşmüyor. Sadece folyo üzerindeki "vinyl" katman kesiliyor. Bu vinyl katmanın folyoya (mumlu kağıt) temas eden yüzeyi yapışkanlı.
Kesim bitince baskıcı arkadaş eline ince uçlu bir maket bıçağı alarak tasarımın dışında kalan kısımları temizliyor (örn. harflerin içi, tüm çevre v.s.). Sonra folyoda kalan tasarımın üzerine "transfer kağıdı" denen bir başka şeffaf folyo yapıştırıyor. Bu folyonun da bir yüzeyi yapışkanlı ama kolay çıkan türden...
Neyse, şimdi olayı resimlerle daha iyi anlayacaksınız.
Meşhur "Vinyl Decal" lerimiz bunlar...

Önce kickplate alanına jeton mekanizmalarını gösteren decal'ları yapıştırmak için yüzeyi LCD ekran temizleyici sprey ile temizledim ve hazırladım.

Sonra decal'ı alıyoruz ve hizaladığımız yere elimizle yerleştiriyoruz. Bu decal'i birleştirmek nispeten kolay (dikdörtgen bir şekil) ve bir kenarını kabinin kenarına dayamam yetiyor. Sonra folyonun arkasındaki mumlu kağıdı kaldırıp kıvırmaya başlıyoruz. Serbest kalan kısmı aynı bir cep telefonu ekran koruyucu film'i yapıştırı gibi bir kredi kartıyla sıvazlıyarak ilerliyoruz.

Mumlu kağıt tamamen çıkınca, şimdi sıra transfer kağıdını çıkartmaya geldi. Bir köşeden tırnak atıyoruz...

Ve vinyl tasarımı zedelememek ve özellikle minik detayların yerinden kalkmaması için (ki pek de nzik bir şey değilmiş, oldukça dayanıklı ve sağlam bir şey) transfer kağıdını sıfıra yakın bir açıyla sıyırıyoruz.

ve işte sonuç.

Ne yalan söyliyeyim, sevinçten gözlerim doldu. Kabin "şimdi" bir şeye benzemeye başladı...