Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)SEGA ST-V Arcade kartını ev konsolu haline getirmek
Sayfa: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 18   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: SEGA ST-V Arcade kartını ev konsolu haline getirmek  (Okunma Sayısı 272043 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #195 : Eylül 17, 2013, 03:45:59 ÖÖ »

Dün kabloları hazırlamıştım. Şimdi bütün bu parçaları bir araya getireceğim kutuyu hazırlayıp ürünü paketlemenin sırası geldi.

Önce kutulara kablo tutucu kauçuk parçaların çapı kadar (az daha küçük) birer delik açmam gerekiyor. Bunun için 11mm kalınlığında matkap ucuna ihtiyacım var. Bu büyüklükteki bir matkap ucunu şarjlı tornavidama tutturacak genişlikte bir mandrenim yok. Bu yüzden bu kadar küçük plastik bir kutuyu böyle bir aletle delmem gerekiyor. Nasıl mı? Çok dikkatli! 

Matkabı yavaş yavaş ve "ters" çalıştırarak deliği açıyorum.

Delik şimdilik biraz kaba duruyor tabii ki ama halledicez.

Bir yüzeyi yuvarlak olan eğe ile delikleri düzeltiyorum, çapakları maket bıçağı ile alıyorum.

Ve dün ilk kat sprey boya ile boyadığım kutuları deliklerden sonra son kat bir kez daha boyuyorum. Hem çizikleri kayboluyor hem de daha parlak bir hale geliyorlar.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #196 : Eylül 17, 2013, 03:56:25 ÖÖ »

Şimdi dün yaptığım kabloları devreye lehimleyeceğim. Tabii önce  hangi kablo nereye lehimlenecek onu anlayabilmem için PCB'nin parça yüzünün çıktısını alıp önüme koyuyorum.

Önce kolay olanı, PS2 kablosundan başlıyorum işe. Geri zekalı kablonun renklerini multimetre ile test etmeyi unutmuyorum. Şükür hatayı seri imalat şeklinde yapmışlar, yani daha önce hazırladığım renk eşleştirme tablosunu kullanabilirim.

Sonra DB15 (Supergun) kablosunda sıra. Bunu lehimlemek daha zor. Hem kablo sayısı fazla, hem de kabloların çoğunun renkleri aynı. Tek tek multimetre ile ölçerek hangi pin hangi kabloymuş diye bularak lehim yapmaktan başka şansım yok.

Neyse sonunda kablo lehimleme işi bitiyor.

Kabloların PCB'ye lehimlendiği yerlerin üzerinden sıcak silikon tabancasıyla geçiyorum. Bu ince kablolar biraz fazla oynadığında lehim yerinin hemen üstünden kopma eğilimi gösterirler. Sıcak silikon bunları yerinde tutacaktır.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #197 : Eylül 17, 2013, 04:03:07 ÖÖ »

Firmware geçilmiş microcontroller'ı artık yuvasına takmanın zamanı geldi.

Şimdi PCB'yi kutuya vidalıyarak sabitliyorum, zaten PCB'deki delikleri bu vida yerlerine göre yapmıştım. Gösterge için kullandığım LED'i de kutunun kapağına açtığım deliğine sokuyorum. Hepsi taş gibi sağlamca oturdu yerlerine...

Kabloları da kauçuk parçalarından yerlerine oturtuyorum ve kutunun kapağını kapatıp vidalıyorum. İşte uzun zamandır kafa patlattığım PS2-JAMMA adaptörü sonunda bitti... 

Bundan iyisini sanırım ana çin'de yaparlar 

Şimdi deneme zamanı  Kahkaha Kahkaha Kahkaha

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #198 : Eylül 17, 2013, 04:16:16 ÖÖ »

Malları içerdeki odaya götürüp ST-V konsola bağlıyorum.

Görünüş güzel. Bakalım çalışacak mı? Gerçekten bu haliyle hiç test etmedim. Konsolda ilk defa şu an test edeceğim.

Heyecan içinde konsolun power düğmesini açıyorum. Gösterge LED'im 3 defa yanıp sönüyor. Bu aletin üzerindeki programın çalıştığını ve AVR'nin boot ettiğinin göstergesi. Öyle bir attraksiyon yapayım dedim, görmemişin microcontroller projesi işte  Kahkaha

Süper! Select butonu ile bir jeton atıyorum ve start ile oyuna başlıyoruz. Kontroller gayet güzel çalışıyorlar...

Vay be, SEGA bu ST-V'yi yaparken bir playstation kolu ile oynanabilen bir konsol haline dönüşeceğini hiç tahmin etmişmidir acaba? Kabuslarında belki  Netekim, Satürn yerini sessizce Sony'nin egemenliğine bırakır yıllar önce...

Neyse, oyundan sonra test butonu ile ST-V'nin test ektanına geçip diğer butonlar da çalışıyormu diye bakıyorum. Tespit ettiğim tek sorun 4. butonun çalışmadığı. Bu buton JAMMA'dan değil ST-V'nin PCB'si üzerindeki ekstra soketten geliyor. Sanırım ya kick-harness kablosunu yanlış bağladım ya da soketi ters taktım ... neyse ona da yarın bakarım artık...

Ben bu küçük şeyi çok sevdim ama, pek bi sevimli oldu  Kahkaha Kahkaha Kahkaha

Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #199 : Eylül 17, 2013, 07:26:36 ÖÖ »

Herşey çok güzel de keşke mavi led kullanmasaydın abi. Mavi ledler gözü diğer renk ledlerden daha çok rahatsız ediyor. Güzel görünüyor o ayrı tabi.

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #200 : Eylül 17, 2013, 08:25:30 ÖÖ »

Sona doğru yaklaştık. Bu selim7 için sevindirici bir haber ama bizleri biraz üzdü.

Umarım diğer porjenin arasını uzun tutmazsınız yavuzg

Levent
Deneyimli

4'294'967'296

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #201 : Eylül 17, 2013, 08:36:34 ÖÖ »

Haftasonu angaradaydım, neden aramadım ki, müsaitseniz gelip görmedim ki canlı canlı acep?

█ Commodore 64C + MPS1230 █ Commodore 128D █ 2x Naked Amiga500 █ Apple eMac-700 █ WinXp PC █ Win11 PC █
Selim7
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #202 : Eylül 17, 2013, 23:30:20 ÖS »

Dün kabloları hazırlamıştım. Şimdi bütün bu parçaları bir araya getireceğim kutuyu hazırlayıp ürünü paketlemenin sırası geldi.

Hiç bu kadar sona yaklaştığımı hissetmemiştim.  O kadar güzel ki, şu an çok duygusal anlar yaşıyorum. Bu çok özel. Yavuz abi, tüm herşey için yaşattığınız tüm güzellikler için tekrardan çok çok teşekkür ederim, herkesin önünde, birkez daha teşekkürler. Emeğiniz harîkulâde. Böylesi paylaşımcı olmanız beni derinden etkiledi. Sağolun varolun.. : ) Dünya'ya böylesi bir ST-V konsol kazandıran Yavuz abiyi ayakta alkışlıyorum.

Ne kadar da güzel duruyor değil mi? Ben bu manzaraya baktığım da Yavuz abinin emeklerinden başka birşey göremiyorum. : )

« Son Düzenleme: Eylül 17, 2013, 23:40:44 ÖS Gönderen: Selim7 » Logged

cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #203 : Eylül 17, 2013, 23:47:09 ÖS »

kendimizi kesiyoruz yavuz baba acı bize... valla bu gidişle başımıza ikinci bir Jeri Ellsworth oldun başımıza...(o kadın ama olsun) ben mühendislik kısmını kastediyorum tabiki.

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #204 : Eylül 18, 2013, 11:01:01 ÖÖ »

fotoğrafa bakıp, neler yapıldığını şöyle bir aklımdan geçireyim dedim, işin içinden çıkamadım... Aklımdan geçirip, sıralayamadıklarımı, hayata geçiren Yavuz'a ne kadar iltifat etsek az...

ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #205 : Eylül 18, 2013, 23:10:12 ÖS »

yavuz projeleri pdf yapıp arşive atsak iyi olur

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #206 : Eylül 19, 2013, 00:50:45 ÖÖ »

kendimizi kesiyoruz yavuz baba acı bize... valla bu gidişle başımıza ikinci bir Jeri Ellsworth oldun başımıza...(o kadın ama olsun) ben mühendislik kısmını kastediyorum tabiki.

Jeri  Masum

fotoğrafa bakıp, neler yapıldığını şöyle bir aklımdan geçireyim dedim, işin içinden çıkamadım...

sevgili LW3D, bazen ben de 

Özet geçersek:
1) Bozuk bir ST-V board tamiratı
2) SketchUp kullanmayı öğrenmek
3) Express PCB kullanımı öğrenmek
4) PCB çıkartmayı tecrübe etmek
5) Elektroniği hazırlamak
6) Atmel Studio kullanımı öğrenmek
7) PSX/PS2 joypad protokolünü araştırmak
Karizmatik Microcontroller kullanımını öğrenmek
9) EPROM programlayıcı ile "modBIOS" üretmek (anlatacağım)

Evet, deli saçması gibi değil mi?

yavuz projeleri pdf yapıp arşive atsak iyi olur

ozkano, benden bu kadar, yoruldum, bir süre dinleneceğim. bir gönüllü arkadaş yapsa o işi 

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #207 : Eylül 19, 2013, 01:00:19 ÖÖ »

Evet, geldik projede son kısıma. Bu sefer gerçekten SON! (@Selim7, hadi gözün aydın)

İkinci PS2-JAMMA çeviricisi de monte edildi ve çalışıyor. Bu kısmı göstermeme gerek yok artık.

Ancak ilk testlerimde "kick-harness" çalışmıyor demiştim ya onu test ettim. Meğer bir hata yapmamışım. ST-V'nin Kick-harness'i (4,5,6. butonlar) test edecek bir ekranı yokmuş. Fabrika test ekranı (ST-V'yi açarken test tuşuna basılı tutarak girilen menüler) kontrolleri test edebilmemize yarayan ekranlar sunuyor. Bu ekranlarda da 4. buton var (5, 6 yok) ve çalışmıyordu. Meğer bu 4.buton JAMMA'dan gelen butonmuş (ki ben JAMMA'dan 4.buton bağlantısı almamıştım - JAMMA soket şemasında da yok - aslında var ve 3. ve 4. oyuncu için jeton sinyali olarak kullanılıyormuş - yani konumuz dışında).

Kullanım kılavuzuna göre ST-V oyunlarında normalde 3 buton veya 6 buton (3 JAMMA'dan + 3 kick-harness) oluyormuş. Test ekranındaki o 4. buton niye orada var bilmiyorum ve artık işin açıkçası yapacak bir şey de yok... Oynadığım tüm ST-V oyunları 3 butonlu idi.

Neyse, kısaca konsol tamamen sorunsuz olarak tamamlanmış oldu. Acaba?

Küçük bir detay daha kaldı ne zamandır yapmak istediğim...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #208 : Eylül 19, 2013, 01:26:17 ÖÖ »

Hatırlarsanız 2 dolar'a aldığım Japon region korumalı ST-V kartuşu vardı ya. Şimdi bu konsolu region bağımsız hale getireceğim. Böylece "import" tabir edilen kartuşlar da oynanabilecek. Bu eğer kolleksiyon yapmaya niyetliyseniz önemli çünkü bir çok ST-V oyunu ne US ne de EU region'ında hiç çıkmamış ya da oyunun Japon versiyonu ile US versiyonu farklı. Ayrıca, aynı kartuşdaki oyun region'a göre farklı arayüzler, karakterler v.s. de olabiliyormuş. İlginç bir konu kısaca...

İnternette "ST-V modbios" diye aratınca özel bir BIOS basılmış bir EPROM satıldığını gördüm. 25 euro civarında. Almak gibi bir niyetim yoktu ancak konuyu biraz daha araştırınca aslında amca uğraşmış böyle bir "özel" BIOS programlayabilmiş ve bin dosyasını bedava olarak paylaşmış olduğunu görmüştüm.

Link bu:

http://home.online.no/~tjaberg/stv/

Ben de bu işi yapmak için neler gerektiğini araştrımaya koyuldum. Uygun bir EPROM programlayıcıya ve 27C4100 tipinde bir EPROM'a ihtiyacım vardı. Yerli sitelerde araştırma yaptım ancak hem EPROM'lar hem de programlayıcılar çok fahiş fiyattan satılıyordu. Soluğu Aliexpress'de aldım.

EPROM'ları toptan aldım. (Bir de NeoGeo MVS Unibios için 27C1024 ler de sipariş verdim - başka bir proje olacak o da)

EPROM programlayıcı olarak yaptığım araştırmalar sonucunda en hesaplı tipin bir Willem Programlayıcı olduğunu buldum. Kullanması biraz zor olarak tarif ediliyordu arcade/retro sitelerinde fakat sonuçta kolayca öğrenildiğini gördüm.

Ayrıca bu tarz eski tip EPROM'ları (27C4100 gibi) öyle her programlayıcı programlayamıyormuş. Aslında bu çipi (ve daha binlerce tür çipi) programlayabilmek için Vellon 380 (ve üzeri) tipi programlayıcı almak daha iyi olacaktı. Hem daha modern hem de kullanımı daha kolay. Ancak Vellon tipi programlayıcıların fiyatı Aliexpress'de bile çok yüksek. Gümrüğe takılması olasılığı büyük.

Neyse, programlayıcımı masanın üzerine kuruyorum. Bu programlayıcı PC'nin LPT portunu kullanıyor. Üzerinde bir USB portu var ama sizi yanıltmasın sadece güç beslemesi içinmiş. Zaten onu değil adaptör girişini kullancağım zira 27C4100 tipi EPROM'un tavsiye edilen programlama voltajı (Vpp) 12.5V.

Basit programı "dandik" görünümlü olmasına rağmen kullanışlı. Çipimizi seçiyoruz basitçe.

27C4100 tipi EPROM menüde yok ama kısaca araştırınca 27C400 seçerek programlayabileceğimizi buluyorum. Çipi seçince şöyle bir uyarı ekranı beliriyor.

Bunu zaten bekliyordum. Forumlarda bahsediliyor. Bu tarz çok bacaklı çipler için ekstra adaptörler de satılıyordu. Ben Willem + 42pin 16 Bit adaptör'lü olan paketi (ve bir de extra adaptör - 40pin 16Bit - daha) sipariş etmiştim. Programın takmamı istediği adaptör de bu:

Takınca EPROM programlayıcıya kaçak kat çıkılmış gibi gözüküyor ama bu fiyata böyle işte. Adaptör dahil sanırım 30 Dolar + free shipping gibi birşeydi fiyatı. Vellon ile karşılaştırınca (200 USD civarında)  .

Ben DIP42 adaptörün ucuz entegre soketinin üzerine elimdeki bir ZIF soketini takıyorum. EPROM'ları takıp çıkartırken büyük kolaylık bu ZIF soketler... Ucuz olsun diye ZIF soket takmamış çinli... Kahkaha

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #209 : Eylül 19, 2013, 01:33:16 ÖÖ »

Geldik Willem programlayıcı board'umuzu ayarlamaya. Milletin üşendiği kısım burası işte. Ama program zaten nereyi ayarlayacağınızı da gösterdiğinden sorun yaşamadım.

Programın gösterdiği DIP switch ayarlarına bakıyorum

Sonra DIP switch'i gösterildiği gibi ayarlıyorum.

Sonra programlama için gereken besleme voltajımı ayarlıyorum.

DIP42 adaptöründe bir jumper daha var ayarlanması gereken. Onu da hallettikten sonra...

İnternetten indirdiğim modBIOS bin dosyasını açıyorum.

Ve basıyoruz tuşa!!!

Eveeet, EPROM boş değil. Bunun da olacağını tahmin ediyordum 

Sayfa: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 18   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: