Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 15   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Evde PCB Yapımı  (Okunma Sayısı 186737 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #60 : Mart 05, 2014, 20:27:37 ÖS »

Yavuz, bu kalay kaplama işi de süper olmuş... Ben de zamanında liquid tin aramış ama bulamamıştım. Demek ki senin yaptığın gibi kimyacılara sormak lazımmış. İsmini de öğrenmiş olduk, soğuk kalay.

@tolga hala seni yeniden çekemedik mi sahalara? Gönderebilirim istersen küçük bir şişe. Şaka bir yana, istersen (isteyene) yaptırabilirim veya bendeki şişeden verebilirim.

Yalnız tabii bence soldermask buna göre daha elzem bir olay. Eğer soldermask olursa kalay kaplamaya çok gerek bile yok, benim tecrübeme göre soldermask ayrıca board üzerindeki bileşenlerin statik elektrikten korumasını da belirgin oranda arttırıyor.

kesinlikle katılıyorum. ama onu biraz daha büyük bir projeye sakladım. Böyle küçük bir proje kutusuna girecek tarzda değil de, hani yurtdışında plexyglass'dan plakaların arasında satıyorlar ya bu tarz "limited run" projeleri. Öyle bir proje yaparsam kullanacağım soldermask'ı da. Bir sonraki adım da hani şu ipekle serigrafi tekniğinde parçaların isimleri falan yazılıyor ya. Ona kadar gidermiyim bilmiyorum ama yapmayı çok isterdim...

üstat sen naptın,pcb üreten firmaları kapattırmaya niyetin mi var Kahkaha

Abi kapansın gitsin onlar da, bu kadar senedir bu işle uğraşan ama tek taraflı kart yapmanın ötesine geçememiş, yol kalınlığı 1mm'den az olursa yapamayız diyen saçma sapan adamlar var piyasada. İnsan biraz yaptığı işe saygı duyup kendini geliştirmeye uğraşmaz mı?  Bak sinirlendim yine Kahkaha .

Ya inanılmaz bir noktaya değindiniz. Örnek, adamın koskocaman "ampul" dükkanı var, başka şey satmıyor, adama soruyorsun "black light, hani siyah renkli floresan, hani var ya diskolarda falan kullanılır ..." diye yüzüne bönbön bakıyor. İstisnalar tabii ki var ama çoğu esnafın bırakın kendini geliştirmeyi, en azından yaptığı/uğraştığı ticaretle bile ilgisi kalmamış. Çin'den bir konteyner mal geliyor Türkiye'ye içinden ne çıkarsa onu satıyorlar. Ne işe yarar ne nedir bilen yok...

tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #61 : Mart 05, 2014, 22:26:33 ÖS »

@tolga hala seni yeniden çekemedik mi sahalara? Gönderebilirim istersen küçük bir şişe.

Çektin çektin... board yapımı olarak değil ama Neyse dur bir çalışsın da önce .

Şaka bir yana, istersen (isteyene) yaptırabilirim veya bendeki şişeden verebilirim.

Teşekkür ederim, eğer PCB yapma işi ile tekrar uğraşacak olursam yardımını isteyebilirim. Bu aralar onunla uğraşacak ortam ve zamanım hiç yok ama, olursa işte...

"Finished products are for decadent minds." -- attributed to Hari Seldon, in Isaac Asimov's Second Foundation.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #62 : Mart 12, 2014, 12:53:02 ÖS »

@tolga çıldırıcam! şu çinlilerle yazışıyorum, geri zekalılar bir türlü söyleyemediler şu "photoresist dry film" için developer solüsyonunun ne olduğunu...

20 metresi 25 USD civarında yani Positiv 20 sprey'den kat be kat daha ucuza geliyor ve sanırım daha da "homojen" ve tutarlı bir çözüm. Lakin bu filmler negatif, ve negatif solüsyon ile banyo yapılması gerekiyor.

hatta sanırım öyle sağlamki erittikten sonra bir de "remover" solüsyonuna atıyorlar, ki daha o solüsyonun ne olduğunu soramadım gerzeklere...

internette sodyum karbonat veya potasyum karbonat lafları gördüm ama tam net değil, hangi ürün için olduğu...

sen araştırabildin mi konuyu? bulabildin mi ne olduğunu?

tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #63 : Mart 12, 2014, 13:36:56 ÖS »

Potasyum Karbonat olabilir sanırım, şöyle bişey buldum şimdi bakarken (bkz 2. sayfa):

http://www.alliedelec.com/images/products/datasheets/bm/MG_CHEMICALS/70125659.pdf

Denemeye değer bence.

"Finished products are for decadent minds." -- attributed to Hari Seldon, in Isaac Asimov's Second Foundation.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #64 : Mart 12, 2014, 15:18:29 ÖS »

Denemeye değer bence.

doğru söylüyorsun, chat'in başına oturttukları gerizekalı çinli ile harcadığım adam/saat maliyetini düşününce ruloyu çoktan sipariş etseydim keşke Kahkaha

neyse, gelsin bakalım, bu konu başlığından tecrübeleri paylaşırım.

bu arada, hazır pozitif kaplı board'lar da var ama maliyeti biraz daha yüksek. gerçi kırkta bir prototip proje ile uğraşan için tercih edilebilir, akarı yok kokarı yok...

teşekkürler link için...

tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #65 : Mart 12, 2014, 15:22:31 ÖS »

doğru söylüyorsun, chat'in başına oturttukları gerizekalı çinli ile harcadığım adam/saat maliyetini düşününce ruloyu çoktan sipariş etseydim keşke Kahkaha

Developer'dan da sipariş edebilirsen et bence, onun kutusunun ya da şişesinin üzerinden de belki ne olduğunu çıkarma şansı olabilir, zaten öyle pek pahalı bişey de değildi gibi hatırlıyorum.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #66 : Mart 12, 2014, 15:30:42 ÖS »

Developer'dan da sipariş edebilirsen et bence, onun kutusunun ya da şişesinin üzerinden de belki ne olduğunu çıkarma şansı olabilir, zaten öyle pek pahalı bişey de değildi gibi hatırlıyorum.

abi sorun da bu ya. yani ben mi arama özürlüyüm, aliexpress'de filmi satan adamlarda developer yok!!! developer satan adamda film yok!!! hem developer hem film satan adam da free shipping vermiyor, 20gr'lık pakete 6 dolar shipping çekiyor...

çıldırıcam dediğim konu bu

tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #67 : Mart 12, 2014, 15:32:30 ÖS »

Ben ebay'den bulmuştum sanırım, orada ikisini de satan adamlar vardı, ama muhtemelen aliexpress'tekinden daha pahalı olabilir orada.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #68 : Mart 12, 2014, 15:39:26 ÖS »

ebay'dekiler de amerikalıları kazıklayacak ya, 2 mt'sini sattığı fiyata aliexpress'de 20 mt'si var Kahkaha

aliexpress de developer satan adamlarda pek bi güven uyandırmıyor. yazdığı açıklamaya bak:

"1 the company pictures taken it, it is new the real thing, the baby is usually buy 5-10 only on, capacity is much cheaper."

parasında değilim, muhtemel boşuna beklerim gibi geliyor... zaten poşetin üzerindeki yazılar da çince

Kahkaha Kahkaha Kahkaha

tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #69 : Mart 12, 2014, 15:51:26 ÖS »

Off İşte Çin'den alışveriş yapmak da böyle bişey Kahkaha.

Riks budur .

Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #70 : Mart 12, 2014, 15:52:47 ÖS »

Hadouken. Kahkaha

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #71 : Mart 12, 2014, 16:18:29 ÖS »

Off İşte Çin'den alışveriş yapmak da böyle bişey Kahkaha.

Riks budur .

sorma...

adam demişki "çocukluk etme 5-10 tane al daha hesaplı olur" yani "çinglizcesi" => the baby is usually buy 5-10 only

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #72 : Mart 12, 2014, 16:21:02 ÖS »

şimdi şu boş çift taraflı bakır plaket de satan bir yerden bi rulo söylüyorum. olmadı benim ulus'daki kimya dükkanından potasyum karbonattan girer sodyum karbonattan çıkar herşeyi denerim, ucuz bir hobi zaten kimya çoğunun kilosu 3-5 tl

tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #73 : Mart 12, 2014, 16:29:25 ÖS »

Bence potasyum karbonat'tır onun developer'ı, o yolladığım linkteki datasheet gayet net. Herhalde hepsi aynıdır ya da benzerdir dry film photoresist'lerin diye düşünüyorum.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #74 : Mart 12, 2014, 17:19:19 ÖS »

Siparişi verdim, 3-4 hafta sonra film gelince potasyum karbonat ile denemelerimi yaparım...

bu arada, referans olması amacıyla

Potasyum Karbonat: http://www.oksilab.com/Potasyum-Karbonat-99-Chem-pure-1-Kg,PR-3498.html

Sodyum Karbonat: http://www.oksilab.com/Sodyum-Karbonat-Chem-pure-1-Kg,PR-3556.html

Sayfa: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 15   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: