Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 2 [3] 4 5 ... 24   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: CRTSIM - Scanline Generator  (Okunma Sayısı 223414 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #30 : Mart 10, 2014, 14:58:09 ÖS »

Benim de 3.0 versiyonu için istediğim bir özellik var şimdi kafanızı şişirmeyeyim.

Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #31 : Mart 10, 2014, 15:01:05 ÖS »

Abi cihazın gerekliliğini sorgulayan yok, ben hastası oldum bile. Çünkü odamda 42" bir TV var ve Commodore 64'ümü ona bağlayıp kullanmamdaki tek engel PAL blending olmaması. Yani gerçek donanımla kullanabilmek açısından senin projen tek alternatif ki ben böyle bir şey olsa keşke diye hep istemişimdir. Doğrudan PAL blending yapmasan da scanline da bir yere kadar etki yaratacaktır. Ama eğer blending olayını da çözebilirsen bir biçimde kusursuz bir proje olur benim açımdan.

Örnek source codelar.

https://svn.code.sf.net/p/vice-emu/code/trunk/vice/src/video/

Asıl olayın döndüğü yerlere örnekler (incelenecek flag: VIDEO_FILTER_CRT);

https://svn.code.sf.net/p/vice-emu/code/trunk/vice/src/video/video-render-crt.c
https://svn.code.sf.net/p/vice-emu/code/trunk/vice/src/video/video-render-pal.c
https://svn.code.sf.net/p/vice-emu/code/trunk/vice/src/video/render1x1pal.c
Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #32 : Mart 10, 2014, 15:03:19 ÖS »

@LW3D: Chameleon'da var PAL blending, açılıp kapanabiliyor diye hatırlıyorum hatta.

@Joker: Doğru hatırlıyorum di mi?
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #33 : Mart 10, 2014, 15:23:03 ÖS »

@LW3D: Chameleon'da var PAL blending, açılıp kapanabiliyor diye hatırlıyorum hatta.

@Joker: Doğru hatırlıyorum di mi?

doğru hatırlıyorsun kardeşim.
CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #34 : Mart 10, 2014, 15:34:34 ÖS »

şimdi bazılarınızın "e bunu zaten emulasyon ayarlarında yapabiliyoruz ki, ne gerek var" dediğinizi duyar gibiyim...

Böyle bir zamazingo arcade forumlarında neden popüler, sebepleri şu şekilde sıralanabilir;

1) Herkes (özellikle MAME) ayarlarını değiştirmeyi bilmiyor/uğraşmak istemiyor
2) PC/ekran kartı yeterince güçlü değilse "soft" efektler PC/ekran kartını az da olsa yorabiliyor ve "frame skip" sorunu yaşanabiliyor
3) Sadece PC değil, VGA çıkışına sahip herhangi bir cihazda kullanılabilmesi (örn. xxx-in-1 türü arcade cihazların, supergun'ların ve ArcadeVGA=>VGA çeviricilerin VGA çıkışlarına bağlanarak)

Sanırım bu son seçenek genelde bu tür aparatların neden talep gördüğüne en iyi örnek.

Bu arada devre şeması RetroVGA sitesinde yok (var aslında ama parça parça, çözmesi zor) ben biraz "reverse engineering" yaparak çıkarttım.

Emülasyonla scanline yapılsa da birincisi her mame versiyonuyla uyumlu değil ikincisi de asla zamanında arcade ekranlarda gördüğümüz görüntüyü yakalayamıyor. Mesela sen bana scartcade göndermeden önce kabindeki 21" compaq monitör tüplü olmasına rağmen gerçekçi görüntü yakalamam zordu ama gözüm alıştığı için yine de eskisi gibi final fight oynayabildiğimi düşünüp kendimi avutuyordum 

Ne zaman senin devreyi bağlayıp tv tüpünün de pot ayarlarını yaptım, o zaman hayranlıkla gözlerimin dolduğunu hatırlıyorum. Bu arada en pis iş de tüpün içindeki elektriği deşarj etmek, her seferinde aşağıdan yussuf diye bir ses geliyordu  Kahkaha

Bir garip COMMODORE fanatiği...
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #35 : Mart 10, 2014, 17:05:28 ÖS »

Sevgili Yavuzg ; Galaktica 80 ler versiyonu mp4 formatında videolarım var. Onları bilgisayardan seyrederken kalite de düşük olduğü için keyifle seyredemiyordum.
Hem eski günlerdeki gibi tv ekranı keyfi versin diye hemde kalitesiz görüntüyü tolere etsin diye VB de biraz amatörce ama işimi görecek şekilde bir scanline pencere kodladım. Bu pencereyi player in önüne koyarak seyretmiştim bölümleri.

Eğer elimde CRTSIM olsaydı, mis gibi seyredecektim Galaktica 'yı.

Yani farklı farklı amaçlarda kullanabiliriz CRTSIM' i

Üretime geçince beni de listeye alabilir misiniz ?

Ayrıca küçük bir soru daha sorayım.  Ekran kartımda sadece DVI çıkış var.

DVI-VGA çeviriye CRTSIM takarsak sorun olmaz değil mi ?

şimdi bazılarınızın "e bunu zaten emulasyon ayarlarında yapabiliyoruz ki, ne gerek var" dediğinizi duyar gibiyim...

Böyle bir zamazingo arcade forumlarında neden popüler, sebepleri şu şekilde sıralanabilir;

1) Herkes (özellikle MAME) ayarlarını değiştirmeyi bilmiyor/uğraşmak istemiyor
2) PC/ekran kartı yeterince güçlü değilse "soft" efektler PC/ekran kartını az da olsa yorabiliyor ve "frame skip" sorunu yaşanabiliyor
3) Sadece PC değil, VGA çıkışına sahip herhangi bir cihazda kullanılabilmesi (örn. xxx-in-1 türü arcade cihazların, supergun'ların ve ArcadeVGA=>VGA çeviricilerin VGA çıkışlarına bağlanarak)

Sanırım bu son seçenek genelde bu tür aparatların neden talep gördüğüne en iyi örnek.

Bu arada devre şeması RetroVGA sitesinde yok (var aslında ama parça parça, çözmesi zor) ben biraz "reverse engineering" yaparak çıkarttım.

Devre şeması da bu;

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #36 : Mart 10, 2014, 17:50:21 ÖS »

Ayrıca küçük bir soru daha sorayım.  Ekran kartımda sadece DVI çıkış var.

DVI-VGA çeviriye CRTSIM takarsak sorun olmaz değil mi ?

DVI-VGA çeviriciniz elinizdeki monitörle normalde çalışıyorsa bunda da çalışır.

Daha önce SCARTCADE'de yaşadığım sorun devrenin kendisini beslemek için gereken 5V'u VGA pin9'dan çalıyordum. Bazı ekran kartlarının 5V çıkış vermediğini veya bazı VGA kablolarda bu pin'in zaten boşta olduğunu görmüştük.

Bu tasarımda sanırım bu sorunu aştık zira 5V'u ya pin9'dan ya da V-Sync sinyalinden "güvenli bir şekilde" çalıyoruz. Kahkaha (Sol taraftaki diyotlar).

Bu yüzden, uzun lafın kısası, DVI çeviricinin içinde pin9 kablolanmamış olsa bile mutlaka V-Sync kablolanmıştır...

Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #37 : Mart 10, 2014, 17:52:46 ÖS »

Bu tasarımda sanırım bu sorunu aştık zira 5V'u ya pin9'dan ya da V-Sync sinyalinden "güvenli bir şekilde" çalıyoruz. Kahkaha (Sol taraftaki diyotlar).

Evet bu çok şık bir hareket olmuş. Kahkaha

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #38 : Mart 10, 2014, 17:53:30 ÖS »

Benim de 3.0 versiyonu için istediğim bir özellik var şimdi kafanızı şişirmeyeyim.

kafa şişirmek/dağıtmak için burada değilmiyiz hepimiz? topluca kafamızı bu tür konularda şişirelim ki gündelik hayattan bir nebze kurtulalım bitlerin pixellerin sayesinde

nedir? merak ettim şimdi

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #39 : Mart 10, 2014, 17:55:56 ÖS »

Evet bu çok şık bir hareket olmuş. Kahkaha

bruno amca'dan gördük biz de SCARTCADE'in tasarımına da ekleyeceğim... Aslında akıllıca, V-Sync zaten çoğu zaman 5V. sadece bir alt satıra geçerken çok kısa bir süre 0'a iniyor. Bu kısa kesinti de anladığım kadarıyla devreyi pek etkilemiyor...

Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #40 : Mart 10, 2014, 18:18:01 ÖS »

Bu yüzden, uzun lafın kısası, DVI çeviricinin içinde pin9 kablolanmamış olsa bile mutlaka V-Sync kablolanmıştır...
Bilgilendirme için teşekkürler

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #41 : Mart 10, 2014, 18:20:42 ÖS »

Son zamanlarda Pixcen diye bir resim programı kullanmaya başladım. Bu programda pixel aspect ratio diye bir özellik var. Modern ekranlarda pixeller 1:1 oranında iken PAL ekranlarda 0.93:1, NTSC ekranlarda 0.75:1 gibi bir oran söz konusu. Pixel aspect ratio ayarı bu oranı düzeltiyor.

Basit bir devreyle yapılabileceğini zannetmiyorum. Bu yüzden 3.0 dedim. Kahkaha

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #42 : Mart 15, 2014, 22:44:55 ÖS »

Evet, prototip üzerinde çalışmalarımı tamamladım... seri üretime az kaldı!

Prototip için kullanacağım kutu üzerinde deliklerin açılması işi ile ilgilendim bugün.

Yavaş yavaş ortaya derli toplu bir şeyler çıkmaya başladı...

Bir iki de deneme yaptım masaüstü MAME sistemimde, kutularken bir yerlerini koparttımmı diye kontrol etmek amacıyla, sonra kendimi kaptırmışım bir iki el de oyun oynayayım dedim

Donkey Kong:

Öncesi:

Sonrası:

1942:

Öncesi:

Sonrası:

Ve biraz da yakın çekim sprite görüntüleri...

Valla ben kabin projelerimde CRT TV bulana kadar bunu kullanmayı ciddi ciddi düşünmeye başladım
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:47:46 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #43 : Mart 15, 2014, 23:04:06 ÖS »

Görüntüler çok güzel.

Gender Changer kullanarak kablo olmadan SCARTCADE ile tek parça gibi kullanabilir miyiz? Kutu yerleşiminde konnektörlerin yeri müsait mi?

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #44 : Mart 15, 2014, 23:08:32 ÖS »

Görüntüler çok güzel.

Gender Changer kullanarak kablo olmadan SCARTCADE ile tek parça gibi kullanabilir miyiz? Kutu yerleşiminde konnektörlerin yeri müsait mi?

müsait

şu küçük erkek-erkek VGA zamazingolarından kullanılabilir sanırım. ya da standart ucuz bir VGA kablo da kullanabilirsin. Nasılsa artık 5V sorunumuz yok

Sayfa: 1 2 [3] 4 5 ... 24   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: