Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [PROJE] NES2JAMMA (NES to JAMMA)  (Okunma Sayısı 49635 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #45 : Ocak 11, 2017, 02:04:34 ÖÖ »

Kabini yeniden çalıştırınca bu sefer de korktuğum başıma geldi...

Fotodan pek anlaşılmıyor. Yatay olan gölge fotoğraf makinamın (telefonun dandik kamerası) ekran yatay taramasına senkronize olamamasından kaynaklanan doğal görüntü (gerçek hayatta görmüyoruz yani). Sorun o değil.

Sorun diagonal yani çapraz gölge\parazit. Fotoda soldan sağa aşağıya doğru açılı gölgeler. Bunlar gözle görülüyor ve hareket ediyor.

Bir switching regületör güç kaynağu datasheetindeki örnek devre şeması ile yaparsanız bu tür parazit sorunları ortaya çıkar tabii ki datasheet'de de bu konuya değinmişler. Switch mode regületör entegreleri belli frekanslarda üretilen kare dalgalar ile voltaj artırımı/azaltımı işlemini yaparlar temel prensip olarak. LM2577'de bu frekans 52Khz.

Osiloskop ile ürettiği 12V çıkışa bakınca tam da 52Khz'Lik bir parazit görüyorum ki bu bir çok devrede kabul edilebilir ancak benim video amfisi bu paraziti pek sevmedi. Çare olarak internette forumlarda okuduğum bir şeyi uyguladım ki bu zaten bir güç kaynağı tasarımında yapılması gereken bir önlem. Voltaj çıkışına filtre "bobini" koymak.

Malzeme raflarımı kontrol ederken bazı arcade kartları tamirinde kullandığım değerini bile bilmediğim minik direnç tipi bir bobin buldum. Normalde bu filtre bobinlerinin değeri küçük olur (5uH-10uH) ancak hiç yoktan iyidir dedim ve eldeki bobini (ki sanırım 50uH civarındaydı değeri) kullandım.

Şükür sonuç gayet başarılı oldu. Parazit yok oldu. Kahkaha

Bu şekilde güncellediğim devre şeması ektedir.

Kabinin düzeltilmij devre ile bir kaç videosunu da çekip youtube'a attım. Çok başarılı videolar değil ancak fikir vermesi açısından bakabilirsiniz.

Bu video expansion audio mod'undan sonraki video;

<a href="http://www.youtube.com/v/EasAGgMBXS4&rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/EasAGgMBXS4&rel=0</a>

Bu da en son voltaj regületörü ile güncellenmiş devrenin son hali;

<a href="http://www.youtube.com/v/p5nowORViL4&rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/p5nowORViL4&rel=0</a>

Şimdi ne yapmak lazım??? Kabinin başına çöküp biraz NES oynamalı değil mi?

Maalesef oyun oynamak yerine bu projeyi dokümante etmek için yazmaya başlamalı dedim ve yazması bile sanırım 4-5 saat sürdü mü? (10 da falan başladım sanırım yazmaya)...

Yazı bitti ama bende de oyun oynayacak hal kalmadı. Neyse yarın artık diyelim

Hepinize iyi geceler

* NES-TO-JAMMA_V11.png (125.83 KB, 3148x2178 - Görüntüleme: 1318 kez.)
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 12:18:03 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

AmigaMan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #46 : Ocak 11, 2017, 02:08:39 ÖÖ »

İyi geceler enerjinize hayranım üstadım

Amiga ölmedi, efsane uyuyor
cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #47 : Ocak 11, 2017, 19:34:12 ÖS »

Süreç de sonuç da heyecan verici olmuş, tebrikler Ama anlamaya bile aklımın zar zor yettiği bir başlık altında iki kere adımın geçmesi de hoşuma gitmedi değil Kahkaha
Sonuç böyle bile gayet hoşken bence fransız yerine gerçek RGB modlu bir cihazla alacağın sonuç seni çok daha memnun edecek Zira az da olsa "composite artifact" denen kompozit sinyalin doğası gereği oluşan renk kaynaşmaları seziliyor.

bugün konuyu 10 kere falan açıp her defasında ancak bi kaç satır okuyabildim bizim oğlanın müdahelelerinden. Tekrar tebrikler.

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
WildLord
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #48 : Ocak 11, 2017, 21:32:26 ÖS »

Tebrikler üstad yeni bir projeni daha macera tadında aktardın biz de keyifle okuduk, ellerine sağlık.
« Son Düzenleme: Ocak 12, 2017, 22:07:41 ÖS Gönderen: WildLord » Logged
varol
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #49 : Ocak 11, 2017, 21:43:02 ÖS »

Benim de çok hoşuma gitmekle beraber insanların karta sahip olma isteme sebebini kafamda tam somutlaştıramadım. (okurken elbette of bende de olsa dedim tabi)

Ama bu kadar insanın Hardware purist şeklinde arcade kabinde nes oynamak istemesi garip gibi, neden garip zira birazcık uzlaşmacı bir tavırla yaklaşıp bütün bu kabinde nes oynamayı isteyenler kafa kafaya koysa raspi'den 15 khz sinyal almayı başarıp kabin üzerinde nes (ve diğer bütün kardeşlerini) kolaylıkla oynayabilirler/oynayabiliriz.
egemenk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #50 : Ocak 11, 2017, 21:57:09 ÖS »

Çok güzel bir proje olmuş; her zamanki gibi zevkle okudum, teşekkürler
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #51 : Ocak 11, 2017, 23:00:26 ÖS »

Çin işi, japon işi, değil.
Çin işi, Fransız işi, olmuş üstad.

Teşekkürler. Eline sağlık..

perpetual_007
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #52 : Ocak 11, 2017, 23:06:47 ÖS »

Takip etmesi çooook zevkli. Ellerine sağlık.
AmigaMan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #53 : Ocak 11, 2017, 23:46:37 ÖS »

Benim de çok hoşuma gitmekle beraber insanların karta sahip olma isteme sebebini kafamda tam somutlaştıramadım. (okurken elbette of bende de olsa dedim tabi)

Ama bu kadar insanın Hardware purist şeklinde arcade kabinde nes oynamak istemesi garip gibi, neden garip zira birazcık uzlaşmacı bir tavırla yaklaşıp bütün bu kabinde nes oynamayı isteyenler kafa kafaya koysa raspi'den 15 khz sinyal almayı başarıp kabin üzerinde nes (ve diğer bütün kardeşlerini) kolaylıkla oynayabilirler/oynayabiliriz.
bu iş tamamen zevk meselesi dediğiniz gibi düşünseydi yavuzg uğraşmaz idi alırdı raspi çakardı emuyu

Amiga ölmedi, efsane uyuyor
varol
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #54 : Ocak 12, 2017, 07:26:20 ÖÖ »

Hayır doğrusu, güzeli emu'dur demiyorum, ben de cihazlar boş iş emu oyna gitsin diyen birisi olsaydım bu kadar cihazı yığmazdım eve. Yavuzg niye yapıyor bunu çaksın emuyu geçsin diyecek kadar saçmaladım herhalde.

Bu ben de istiyorum diyen insanların hepsi arcade kabinde nes oynamak kadar spesifik bişeyi özgün donanım ile mi yapmak istiyor cidden? Gerçekten bu kadar spesifik bir konuda istekli ise "bize de yapsan güzel olur" demek yerine dediğim gibi en basitinden en zoruna başka çözüm yolu aramaz mıydı? Onu diyorum. Biz nasıl yaparız bunu başka türlü diye sormaz mıydı evvela.

Yalnızca bunu garip buldum. Emu iyidir boşuna hardware uğraşıyorsunuz gibi bir açıklama kesinlikle yok. Söylediklerimin alayında da yanılıyor olabilirim tabi
« Son Düzenleme: Ocak 12, 2017, 08:43:46 ÖÖ Gönderen: varol » Logged
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #55 : Ocak 12, 2017, 08:18:11 ÖÖ »

üstad eline sağlık güzel çalışma olmuş
üzerinde biraz değişiklik ile PC2JAMMA da olur bu
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #56 : Ocak 12, 2017, 09:34:54 ÖÖ »

@varol : Şöyle bakmak lazım. Konuya ihtiyaç düzleminde yaklaşan bir kişi bu çözümü tercih etmeyecektir. Ancak daha duygusal/yüksek sadakat arayışıyla yaklaşanların özellikle çok hoşuna gidecek bir çözüm.

Muhtemelen Yavuzg yarın öbür gün o kartuş slot'unu kabinin bir yerinden dışarı açık bir şekilde bırakır. Kartuşunu getir oyna tadında süper bir sistem olur.

Kaç kişi ilgilenir / alır, uğraşmaya değer mi kısmı ayrı tartışma konusu. Yapan kişiye zaten hiç sorma lüksümüz yok zira "canım istedi yaptım" der hiç birimiz de bir şey diyemeyiz. (Sen buradan yaklaşmamıştın ancak yine de belirteyim dedim)

Hani bize retro olsun, orjinal olsun, ilgimizi çeken bir konuyla alakalı olsun alırız gibi geliyor. 

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #57 : Ocak 12, 2017, 10:49:10 ÖÖ »

Vay arkadaş ne muhabbet dönmüş ben yokken Kahkaha

@varol, anladım ben seni

üstad eline sağlık güzel çalışma olmuş
üzerinde biraz değişiklik ile PC2JAMMA da olur bu

@evreno, aynen öyle. CD4021'li encoder kısmını silip microcontroller tabanlı bir USB encoder çaktınmı işlem tamam aslında

.. az da olsa "composite artifact" denen kompozit sinyalin doğası gereği oluşan renk kaynaşmaları seziliyor.

@cengiz, evet haklısın. Bazı oyunlarda daha fazla (sanırım renk seçimiyle alakalı) bazılarında ise hemen hiç yok. NESRGB mod'um bitmek üzere (akşama deneyeceğim bakalım) esases bu projeyi NESRGB + NTSC konsol şeklinde planladım, Fransız NES'i sadece zaman kazandırması için kullandım. Yine de performansından gayet memnun kaldım. Ve hatta belki normal NES'in modülatör kısmının yerine geçebilecek bir RGB modül projesi bile düşünebilirim ilerde

Okuyan, yorum yazan arkadaşlar, hepinize çok teşekkürler. Gönül ister ki bu karttan bi 5-10 tane üretip gerçekten evinde hem arcade donanımı hem de NES'i (Fransız veya RGB mod'lu) olan arkadaşlar da  kurulumu "tak-çalıştır" kadar kolay olan bu donanımdan faydalansın.

Ancak daha önce de belirttiğim gibi, PCB üretimi konusunda sıkıntım var. Gerizekalı aliexpress satıcısının gönderdiği dry film 60 gün oldu hala elime geçmedi. Gördüğünüz üzere konvansiyonel yöntemlerle de çift katmanlı PCB üretimi çok hammaliyeli, o yüzden uğraşmayı gözüm yemiyor.

Diğer yandan, maliyet açısından bakarsak da öyle 20-30 TL seviyesinde bir proje de olmayacaktır; PCB büyük, malzeme çok, soketler, NES uzatma kabloları v.s. gibi lojistik sıkıntılı unsurlar da var.

Dolayısıyla benim bu kartı adetli olarak üretebilmem şu an pek mümkün görünmüyor. Ancak kartın üretimi konusunda ilgili/motivasyonlu arkadaşlar olursa da "vay sen benim projemi nasıl üretirsin de satarsın" demem kesinlikle

Heroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #58 : Ocak 12, 2017, 11:27:46 ÖÖ »

Zamaninda aldigim Commodore ve amigayi ne hikmetse evde monitöru dururken kabindede ayni oyunları oynamayi cok istiyordum, ve bunu fronted&mame uzerinden  basardim ve cok guzel oldu dusunsenize river raid'ikabinde oynuyosun  Kahkaha Kahkaha bu iste ole sanki
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #59 : Ocak 12, 2017, 13:37:19 ÖS »

@Heroman : Yalnız biz river raid'i ilk hep kabinde oynadık

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: