Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriProjeLambalı Amfi Yapıyorum
Sayfa: 1 2 [3] 4 5 ... 8   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Lambalı Amfi Yapıyorum  (Okunma Sayısı 68605 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
KNG
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #30 : Kasım 28, 2017, 11:36:45 ÖÖ »

Çok hızlı ve güzel ilerlemişsin, umarım istediğin ses kalitesini yakalarsın. Lambalı radyolara ilgin var mı? Bende sağlam durumda bir Telefunken var, çalıştırmayalı yıllar oldu. Senin bu çalışmanı görünce ona el atasım geldi.

Bu arada, o Çin malı trafolar tadını kaçırmaz umarım. Tüm ses frekansı bölgesinde Hammondlar kadar performans verir mi acaba? Tabi denemek lazım. Kolay gelsin.
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #31 : Kasım 28, 2017, 11:41:03 ÖÖ »

Valla canlı sesini dinlemek isterdim. @Delimawi abi sende elektro gitar ve analog gitar pedalı var mı?

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
Agony
Uzman

Amiga gibi yar, Commodore gibi de yadigar olmaz.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #32 : Kasım 28, 2017, 11:53:14 ÖÖ »

Aynı işi ben yapmaya kalksam muhtemelen böyle görünürüm 

Ben forumdaki bir çok projede kendimi böyle hissediyorum. Hele teknik detayları görünce, beynim akıyor Kahkaha

Bu arada lambalı amfi deyince şöyle bir şey sandım başta. Kahkaha Dedim ne alaka, sonra araştırınca anladım mevzuyu. Süper üstad, kolay gelsin.

eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #33 : Kasım 28, 2017, 12:40:35 ÖS »

Çok hızlı ve güzel ilerlemişsin, umarım istediğin ses kalitesini yakalarsın. Lambalı radyolara ilgin var mı? Bende sağlam durumda bir Telefunken var, çalıştırmayalı yıllar oldu. Senin bu çalışmanı görünce ona el atasım geldi.

Bu arada, o Çin malı trafolar tadını kaçırmaz umarım. Tüm ses frekansı bölgesinde Hammondlar kadar performans verir mi acaba? Tabi denemek lazım. Kolay gelsin.

Teşekkür ederim. Radyolara ilgim vardı ama hiç el atmadım. Bence boş vakitlerinde giriş derim. Zevkli bir uğraş.

Trafolarla ilgili olarak ben de çok ümitli değilim. Eğer proje biterse bir ihtimal hammondlara yatırım yapmayı düşünebilirim. Ya da bir dahaki sefere daha high end bir çalışma yaparsam o zaman düşünürüm. Bu ilk tecrübe oluyor şu anda. Birçok şeyi yeni öğreniyorum.

Valla canlı sesini dinlemek isterdim. @Delimawi abi sende elektro gitar ve analog gitar pedalı var mı?

Yok malesef Eşref. Sadece klavyelerim var. Gitar vb hiç ilgilenmedim.

Bu arada lambalı amfi deyince şöyle bir şey sandım başta. Kahkaha Dedim ne alaka, sonra araştırınca anladım mevzuyu. Süper üstad, kolay gelsin.

Agony, deminden beri resime bakıyorum, beynim doğrudan lambayı ekarte etmiş. Şimdi farkettim espiriyi... Kahkaha

Doberman ♦ megaOne ♦ HDMI-64 ♦ HDMI-520 ♦ NewSchool
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #34 : Kasım 28, 2017, 16:16:00 ÖS »

Bende espiri sonradan anladım Kahkaha Alemsin Agony. Klavyenin kendi sesi zaten çok temiz abi. Lambalı anfiler de çok tecrübem yok ama gitardaki gücü baya ortaya çıkartıyor bence. Eski anfilerin sesini çok özlüyorum. Şimdi dijital olduğundan beri bir ön yargım var anfilere.

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #35 : Kasım 28, 2017, 20:25:02 ÖS »

delimawi üstad. Bu lambaların, Tesla cozurtulu olanlarından yok mu ?

Baya bi şekil olur öyle olursa Kahkaha

Neyse, benim kullanacağım tube bu değil. Zira bu doğrudan karşıdan bakıldığında anlamlı. Ben yandan bakıldığında bar şeklinde çalışan aşağıdaki modelden iki adet kullanarak, retro bir vu-metre havası yakalamak istiyorum.

eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #36 : Kasım 28, 2017, 21:23:09 ÖS »

delimawi üstad. Bu lambaların, Tesla cozurtulu olanlarından yok mu ?
Baya bi şekil olur öyle olursa Kahkaha

cdemir, aslında güzel olurdu ama böyle bir amfinin içinde, hatta pre-amfi katının hemen yanında yüksek voltaj deşarjı ses kalitesi açısından hiç de iyi bir fikir değil...

eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #37 : Kasım 28, 2017, 21:32:23 ÖS »

Bugün akşamüzeri şaseyi biraz daha ortaya çıkardım. Esasen buna şase demek ne kadar doğru, emin değilim. Zira ahşaptan. En iyisi kabin diyelim.

Neyse, taslak çizimler zaten mevcuttu, 4 parça 18mm ahşap parça kestim CNC'de.

Vida kullanmadan sadece ahşap tutkalı ve mengene ile sıkıştırarak çerçeveyi oluşturdum. Daha önce kestiğim üst tablayı ahşap çerçeve üzerine yerleştirdim, ama nedense gri renk tabla gözüme hiç hoş görünmedi.

Üst tablayı siyah renk malzemeden yeniden kestim. Sonra parçaları kaba taslak dizdim. Normalde lambaların arkasında kalan üç adet trafo için ayrı bir kapak yaparak gizleyecektim. Ama trafoların da aynı lambalar gibi görünür olması bir an gözüme hoş geldi.

Hemen üç trafoyu da mat siyah sprey boya ile kaba taslak boyadım. Elimizde Hammond trafolar olmasa da, mat siyah boyayı yiyince, bir nebze de olsa sınıf atladılar. Kabin olabilecek en iyi tasarıma sahip olmasa da benim hoşuma gitti.

Ahşap kısım daha bol bol zımparalayarak köşeleri iyice yumuşatacağım. Sonra ceviz rengi ahşap koruyucu ve son olarak çok parlak cila atmayı düşünüyorum.
« Son Düzenleme: Kasım 28, 2017, 21:35:01 ÖS Gönderen: delimawi » Logged

Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #38 : Kasım 28, 2017, 21:59:00 ÖS »

İş bilmeyenin önerisi de benim öneri gibi oluyormuş demek ki Kahkaha

cdemir, aslında güzel olurdu ama böyle bir amfinin içinde, hatta pre-amfi katının hemen yanında yüksek voltaj deşarjı ses kalitesi açısından hiç de iyi bir fikir değil...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #39 : Kasım 28, 2017, 22:24:06 ÖS »

Bu konuyu atlamadım ama ancak şimdi okuyabildim (şu deli saçması MVS tamirine gömülmüştüm).

Çok güzel gidiyor @delimawi.

Ben müzik dinlemeyi severim ama hayatımda hiç büyük bir yer kaplamamıştır müzik dinleme ekipmanları. Yani öğrenciyken bile bir müzik seti plak vs merakım olmadı. Şu an bile evde bir müzik sistemi yok.

Dolayısıyla eve tek bir amfi alacak/yapacak olsam senin bu proje referans olur bana zira çok şık gözüküyor

Takipteyim...

kolay gelsin

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #40 : Kasım 28, 2017, 22:26:42 ÖS »

Ahşap kısmı ne renk olacak bu arada? Direk vernik mi?

Bir de parlak metal plakadan niye vaz geçtin hemen? ilk paylaştığın örnek resimde güzel duruyordu. Bu siyah da çok güzel ama ne bileyim, metal versiyonunu da görseydik bi

Not: Yazmışsın ahşapın nasıl olacağını, resmin altında kalmış şimdi gördüm Bak bence ceviz + parlak metal daha güzel gider gibime geliyor, benden söylemesi
« Son Düzenleme: Kasım 28, 2017, 22:33:54 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #41 : Kasım 28, 2017, 22:40:57 ÖS »

Ahşap kısmı ne renk olacak bu arada? Direk vernik mi?

Bir de parlak metal plakadan niye vaz geçtin hemen? ilk paylaştığın örnek resimde güzel duruyordu. Bu siyah da çok güzel ama ne bileyim, metal versiyonunu da görseydik bi

Ahşap konusunda çok tecrübeli değilim. Hatta bir iki sene önce şöyle bir diyalog geçti bir arkadaşımla aramda.

Ben: Abi bana ceviz ağacından 18mm levha lazım.
Arkadaşım: Ne yapacaksın?
B: Evdeki tüm mobilyalar ceviz, bir ek yapacağım, çok farklı görünsün istemiyorum.
A: Hahaha. Olm tüm ağaçlar ağaç rengidir. Ceviz rengi için boyanır yada koruyucu atılır.
B: Hadi ya... Kahkaha

Bu projede de her ne kadar deseni çok güzel olmasa da, varolan ağaç desenini kaybetmek istemiyorum. Gül ağacı falan olsa güzel olurdu. Neyse bu sebeple boya atma gibi bir niyetim yok. Şimdi tabla siyah olduğu için çok koyu olmayan bir koruyucu atacağım. Aklımdan geçen ton aşağıdaki gibi:

Ama tavsiyelere açığım. Sonrasında çok parlak bir cila yapmaya çalışacağım. Acaba bu rengi verdikten sonra, cila katları arasında su zımparası ile iyice parlatabilir miyim? Aklımdan bunlar geçiyor.

Metal rengi plakaya gelince, trafolar siyah, altı ahşap, ortası da gri, ne bilim biraz karaktersiz göründü gözüme. Bir foto atarım.

Bu arada normalde lambaların içindeki flaman, çok zayıf bir sıcak turuncu ışık veriyor. Ama görünmesi neredeyse imkansız. Zira güncel lambalarda flaman katod arkasında iyice gizlenmiş oluyor. Bu sebeple gene güncel ürünlerin tamamında lambaların arkasına veya altına gizlenmiş şekilde turuncu led ile bir aydınlatma yapılıyor. Ben de bu şekilde, PCB'lerde lambalar altına 3mm delikler yerleştirdim. Buralara turuncu/kırmızı ledler koyarak, gece karanlıkta hafif bir ışık vermesini sağlamayı düşünüyorum. Bu şekilde düşününce tüm zemin siyah olunca daha etkili olur gibi geldi.

Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #42 : Kasım 28, 2017, 22:46:53 ÖS »

kırmızı ton ağaç üzeri altın rengi şerit. altın rengi siyah üzerine de iyi gider

Use the brute force, Luke
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #43 : Kasım 28, 2017, 22:53:04 ÖS »

Bende espiri sonradan anladım Kahkaha Alemsin Agony. Klavyenin kendi sesi zaten çok temiz abi. Lambalı anfiler de çok tecrübem yok ama gitardaki gücü baya ortaya çıkartıyor bence. Eski anfilerin sesini çok özlüyorum. Şimdi dijital olduğundan beri bir ön yargım var anfilere.
dijital gitar anfisi olmuyor eşref abi, istediği kadar efekti bilmemne simülasyonu olsun, donuk donuk ses, niye öyle hiç anlamıyorum, transistörlü bile ondan daha iyi

agony: espriye ben de çok güldüm bu arada

Use the brute force, Luke
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #44 : Kasım 28, 2017, 23:10:14 ÖS »

Ben yıllar önce bir hi-fi dükkanında lambalı amfiden birşeyler dinledim. (Bu arada gitar değil normal bu yaptığım tarz amfiden bahsediyorum.) Duyduğum ses inanılmaz hoşuma gitmişti. Sonra amfinin fiyatını duyunca kös kös eve dönmüştüm. Kahkaha 20.000 dolar civarı birşeylerden bahsediyordu. Neyse, esasen o dükkanda muhtemelen ne dinlesem hoşuma giderdi, olayı sadece amfiye indirgemek doğru değil. Hoparlör, kaynak ve hatta o an dinlediğim müzik bile etkili olmuştur.

Sonra araştırdım, bir kısım lambalı amfici, bir kısım da tersi. Bilimsel olarak düşünüldüğünde, lambanın tüm frekans cevabı, distorsiyonu vb dijital olarak taklit edilebilir aslında. Ama genede böyle bir ayrım var.

Buna rağmen, diyelim ki lambalı sistem daha sıcak bir ses veriyor, gitarda distorsiyonu tercih ediliyor vb, evde müzik reprodiksiyonu yapılırken bunların hiç bir anlamı ve gereği yok. Yani müziği yapan adam lambalı kullanıp kayıt edebilir, ancak evde dinlerken kaynak ne ise onu en doğru şekilde üretmek daha önemli. Zaten hi-fi kavramının temelinde de bu var.

Kısacası bilimsel olarak aslında müzik dinlemek için bu tarz bir amfi yapmak tamamen gereksiz ve anlamsız. Kahkaha Ama 2017 yılında C64 için kod yazmak, kartuş tasarlamak, oturup internete girmeyi, gündelik işleri geos üzerinden yapmaya çalışmak da tamamen anlamsız ve gereksiz. İşte bu sebeple ben müzik dinlemek için lambalı amfi yapıyorum.

Ayrıca cidden araştırdığımda şöyle bir teknik açıklama ile karşılaştım. Kulağım o kadar hassas değil bu açıklamanın, müzik dinlerken veya yaparken neye karşılık geldiğini ayırt edemiyorum ama şöyle deniliyor.

Lambalı sistemlerde, eğer lamba üst sınırına doğru zorlanacak olursa beklendiği üzere distorsiyon ortaya çıkmaya başlıyor. Ancak, lambalı sistemlerde çift sayılı harmoniklerdeki distorsiyon daha belirgin oluyormuş ve bu kulağa hoş geliyormuş. Solid state sistemlerde ise, distorsiyon tek ve çift tüm harmoniklerde ortaya çıkıyormuş ve bu kulağa rahatsız edici geliyormuş.

Teknik açıklama bu.

Sayfa: 1 2 [3] 4 5 ... 8   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: