Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

  Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)SEGA ST-V Arcade kartını ev konsolu haline getirmek
Sayfa: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 18   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: SEGA ST-V Arcade kartını ev konsolu haline getirmek  (Okunma Sayısı 272116 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 5.894



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #120 : Eylül 06, 2013, 03:36:15 ÖÖ »

Artık kasanın alt panelini üst paneli ile birleştirebilirim. Bunun için uygun olduğunu düşündüm vidalar bunlar. Uçları sivri ve akrilikte vida yolu açabilecek keskin sık dişli.



Tabii önce vidalama yapacağım delikleri delmem lazım. Bu iş için şarjlı tornavida ve ahşap delme uçları ideal.



Vida başlarını sıfırlamak için kabin projelerimde de kullandığım ucu kullanıyorum. Bu uç vida deliğinin ağzını vidanın kafasını gömecek bir koni oluşturmamı sağlıyor.



Tüm delikleri deldikten sonra vidaları yerlerine vidalıyorum. Evet, kasamız kabaca ortaya çıktı artık.



Hatta ele gelecek şekilde de sağlam. Ağırlığı da makul.

« Son Düzenleme: Eylül 06, 2013, 03:39:13 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 5.894



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #121 : Eylül 06, 2013, 03:46:41 ÖÖ »

Kasanın ortaya çıkmasının verdiği mutlulukla hemen ST-V ve diğer aksamları kasanın içine öylesine kabaca tıkıştırıyorum.



Akrilik ile elektroniğin buluştuğu ilk an Kahkaha



Fikir vermesi açısından bu yaptığım deneme güzel görüntü veriyor. Görüntüye yakışmayan tek şey @Selim7 nin hayatın tokadını yemiş paralanmış Tecmo World Cup 98 kartuşu. Ona da bi güzellik düşüneceğiz bakalım projenin sonunda...

Arkası yarın...
Logged

Levent
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 527


4'294'967'296


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #122 : Eylül 06, 2013, 08:25:02 ÖÖ »

Orada oleydiim, açeydim gollerimi, ben de yapayim diyeydiiim
Logged

█ Commodore 64C + MPS1230 █ Commodore 128D █ 2x Naked Amiga500 █ Apple eMac-700 █ WinXp PC █ Win11 PC █
LW3D
Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 11.417


Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #123 : Eylül 06, 2013, 12:28:34 ÖS »

Selim'in yerinde olmak istemezdim
Logged

Atacan
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 1.241


Msx


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #124 : Eylül 06, 2013, 22:12:48 ÖS »


Okurken yoruldum.

Bu kadar enerjiyi nereden buluyorsunuz Pes doğrusu! Cihaz bittikten sonra yanına kendi resminizide koyun lütfen YavuzG kimmiş bir görelim bakalım... Saygılar,sevgiler,Hürmetler... Şapkamızı elimize aldık geziyoruz....
Logged

Saygılar....


'80 Doğumlu İzmir'li
Selim7
Üye
****
Mesaj Sayısı: 264



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #125 : Eylül 06, 2013, 22:54:39 ÖS »

Şu altta ki güzelim fotoğrafı levha yapıp odama asasım geldi yav.  Gerçi fotoğraflar da ki şeffaf halide fena sayılmaz. İçini gösteren kontrol aletleri de vardı, biliyorsunuz. : ) Bunların moda olduğu bir dönem felan mı vardı? Yaşım itibari ile tam bilemiyorum. Ney

Abi kalıplar felan, yardımcı elemanlar, artık sana çırak lâzım ya hu!.. Şu, minik destek akriliklerini kalıp içerisinde terbiye edişin çok güzel. : )

Şu ST-V'yi artık sağlam bir muhafaza içerisinde gördüm ya, gam yemem artık. Doğrusu, boya konusuna yaklaştıkça beni bir heyecan basıyor. Kabinde ki gibi gıcır gıcır hali için sabırsızlanıyorum. 


   





Logged

Selim7
Üye
****
Mesaj Sayısı: 264



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #126 : Eylül 06, 2013, 23:30:38 ÖS »

Selim'in yerinde olmak istemezdim


: )

Logged

yavuzg
Genel Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 5.894



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #127 : Eylül 07, 2013, 02:14:20 ÖÖ »


Okurken yoruldum.

Bu kadar enerjiyi nereden buluyorsunuz Pes doğrusu! Cihaz bittikten sonra yanına kendi resminizide koyun lütfen YavuzG kimmiş bir görelim bakalım... Saygılar,sevgiler,Hürmetler... Şapkamızı elimize aldık geziyoruz....

@Atacan, benim de yaparken yorulduğum anlar oldu ama unutmayın burada arda arda yazıyorum sanki non-stop yapmışım gibi gözükebilir ama 2 aydan fazla bir süreye yayılmış bir çalışma bu tabii ki.
Logged

yavuzg
Genel Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 5.894



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #128 : Eylül 07, 2013, 02:23:57 ÖÖ »

Eveeet, kasamız ortaya çıktı. En fazla kafa yorduğum kısımları bi şekilde hallettik. Şimdi önemli bir detaya geldi sıra, ön ve arka panellerin montajına.

Onları sona bıraktım çünkü elektronik aksamın dışarı çıkan soketleri bu panellere açacağım deliklerden dışarı çıkacak. Ayrıca kasanın sağ ve sol panellerini ısıyla yamulttuğum için ortada kalacak olan boşluğun 3D tasarımda hesapladığım gibi olmayacağı açıkar. Çünkü ısı ile deforme olan akrilik az da olsa uzamıştır diyorum. Aslında boşluğu ölçtüğümde hesaplarımdan 1-2 mm daha kısa kaldığını görüyorum ki bu tahminlerimi doğruluyor.

Bunun olacağını bildiğimden ön ve arka panllerin kesim ve montajını sona bırakmıştım. Şimdi eldeki bilgilerle (kısalan panel ve yapılmış devrenin soket yerlerinin ölçüleri) revize ettiğim bir ön ve arka panel çizimini kağıda bastırıyorum.



Sonra maket bıçağı ile delik yerlerini ve kendisini keserek çıkartıyorum.



Sonra bu kağıdı soketlerin çıktığı akrilik panellerin geleceğe yere elle denemeler yaparak ölçüleri kontrol ediyorum. Bu işi galiba 4-5 defa yaptım tam soket deliklerini tutturabilmek için. En son tatminkar bir ölçü olduğuna kanaat getirdiğim şablonu artık panel olarak kestiğim akrilik levhaların üzerine koyarak delikleri açmaya başlıyorum.



Tüm delikler açılmış paneli yerine koyarak yapıştırmadan önce son kontrolleri yapıyorum.



Bazı ufak pürüzleri zımpara ile düzeltiyorum. Evet akrilik de zımparaya geliyor ancak çıkarttığı toz çok kaşıntı yapıyor 



Son kontroller ve sanırım artık paneli yapıştırabilirim.

« Son Düzenleme: Eylül 07, 2013, 02:27:10 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 5.894



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #129 : Eylül 07, 2013, 02:39:49 ÖÖ »

Akriliği kloroform ile kaynak yapmayı öğrendim ancak yine de içimde bu yapıyı sadece bu kaynak yerlerinin tutmasına dair bir güvensizlik var. özellikle bu paneller devamlı oynanacak yerler. Yani kablo ve joystick takılacak, çıkartılacak. Çok sağlam olması konsolun ömrü açısından önemli.

Arka paneli alt panele yapıştıracağım yüzey sadece 3mm kalınlığında. Bu bence sağlamlık açısından yeterli değil. Bu yüzden bu paneli alt panele daha sağlam yapıştırmak için L şeklinde küçük akrilik parçalar yapmaya karar veriyorum.





Bunların boyu/ölçüsü önemli değil o yüzden minyatür mengenemde ısı tabancası ile kolayca büküyorum. Tek önemli olan 90 derece olmaları. Onu da ısınıp yumuşayan akriliği 90 derecelik marangoz cetvelim ile bükerek kolayca sağlıyorum.

Artık arka paneli yapıştırmak için tüm malzemeler hazır. Paneli önce alt panelin yan yüzeyine klorofrm sürerek sonra da L'leri kullanarak alt panelle birleştiriyorum.



Bu iş için hem ince hem kalın kloroform kullandım.



Son olarak kasanın üst kapağını da yerine yerleştirerek TAM 90 dereceye oturttuğumdan emin olmak için yeni yapışan paneli selobantla yerine sabitleyip kurumaya bırakıyorum.

Logged

yavuzg
Genel Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 5.894



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #130 : Eylül 07, 2013, 03:00:46 ÖÖ »

Sıra geldi ön panele. Buna ekstra özen göstermem lazım çünkü burası konsolun doğal olarak en göz önünde olan kısmı...

Bu yüzden DB15 soketlerin temel ölçülerini kağıt şablonla alıp açtıktan sonra devreyi yerine bantlıyorum.



Sonra diğer delikleri "yerinde" açıyorum. Şablon da kullansam, ölçü de alsam yine de deliği 1mm kaydırsam bana batar...



Bu ön panel devresini kasaya sabitlemek için arka panel devresinde kullanacağım kart yükselticileri kullanamıyorum maalesef. Sebebi JAMMA soketinin tam bu devrenin altında kalacak olması. Tasarımı 2-3 dantim daha uzatarak daha rahat bir çalışma alanı elde edebilirdim ancak o zaman konsol kare olmazdı (konsolu kare yapmazsam kimse beni dövmeyecek ama öyle istedim işte bir defa).

Peki bu sorunu nasıl çözeceğim. Yine akrilikten L yapıyorum. Ama bu L'ler biraz farklı, üstlerinde devreyi de vidalayacağım kısımları var.



Şu şekilde daha net gözüküyor.



Şimdi hem soketler yerine oturdu hem de bu destek parçaları TAM olarak olması gereken yerlerinde vidalandı. Böylelikle hizalama veya esneme gibi problemler yaşamadım...



Ön panel de artık montaja hazır hale geldi.



Evet sonunda bir iki detay dışında kasa büyük ölçüde  tamamlandı.







Logged

yavuzg
Genel Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 5.894



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #131 : Eylül 07, 2013, 03:17:55 ÖÖ »

Küçük detaylar 

Arka taraftaki devreleri kasanın alt yüzeyine sabitlemek için piyasada "distans", "devre yükseltici", "kart yğkseltici" olarak bulunan pirinç parçaları kullanıyorum. Şimdi hem devrelerin soketleri de tam yerinden dışarı çıktıkları için hem de kasa da şu an şeffaf olduğu için bu distansların vidalanacağı yerleri tespit etmek kolay.



Vidalandıktan sonraki durum



Şimdi JAMMA kablosunun sonlarına soketleri takıyorum ve JAMMA'da bulunmayan bağlantıların kablolarını ve soketlerini hazırlıyorum. Buna "kick harness" deniyor. Yani JAMMA standardında olmayan ekstra butonlar ve stereo ses için gereken kablolar.



Bunlar da tamamlandı



Evet kasa tamamlandı mı?



Maalesef daha bir kaç küçük detay var 
Logged

yavuzg
Genel Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 5.894



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #132 : Eylül 07, 2013, 03:22:00 ÖÖ »

Devrelerin montajını kolay yapabilmek için PCB'leri hep soketli tasarlamıştım. Zaten böyle yapmasaymışım herhalde montaj bir kabusa dönüşürmüş. Ayrıca soketler olayı daha havalı gösteriyor

Ön panelin kablolar soketlerine takıldıktan sonraki son durumu



Bu da arka panel



Bu da kasanın kapağı kapatıldıktan sonraki durumu...



Bitti mi?


Logged

yavuzg
Genel Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 5.894



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #133 : Eylül 07, 2013, 03:32:18 ÖÖ »

Tabii ki bitmedi. ST-V boardu da kart yükselticiler ile kasaya sabitlemek gerek. Konsol ele alındığında "TAŞ" gibi sapasağlam olmalı. Sallandımı içinde içinde tıkırtı olmamalı...

Bunun için distansları önce ST-V boarda vidalıyorum. Sonra kasanın şeffaf olmasından da faydalanarak vida deliklerinin yerlerini tespit edebiliyorum.



Board ve JAMMA soketi TAM olarak 3D tasarımdaki yerlerinde mi diye kontrol ediyorum.



Yine klasik olarak ahşap matkap ucu ile vida deliklerini açıp ...



Diğer uçla vida kafalarını gizlemek için delikleri genişletiyorum



Bu şekilde board'u tutan tüm distansları sabitliyorum.


Logged

yavuzg
Genel Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 5.894



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #134 : Eylül 07, 2013, 03:51:20 ÖÖ »

Detay detay veee yine detay

Şimdi normalde bu arcade boardların soğutulması için üretim aşamaşında pek bir şey düşünülmemiş. Bunun mantıklı bir kaç sebebi var;

Birincisi bu boardlar muhtemel soğutulan bir kabinde kullanılmak için yapılmışlar. Bu tarz küçük bir kasada ev konsolu haline dönüşeceği düşünülmemiş. İkincisi kullandıkları teknoloji doğal olarak günümüzün Ghz hızında çalışan işlemcileri gibi çok da aşırı ısınmaya sebep olmuyor.

Ben özellikle voltaj çevirici devresinin kasanın içinde olmasından dolayı hem bu devreye hem de ST-V'nin işlemcilerine yakın bir yere çok küçük bir fan koymayı uygun gördüm. Bu küçük fan hem yeterince sessiz çalışacak hem de içerideki ısısyı dışarı atacak.

Önce kasanın üst kapğağında tam bu fanın önüne gelen deliğe (bu deliği akriliği bükmeden önce açtığımı farketmişsinizdir) şık bir menfez yapmak için kabin projelerimden kalan ızgara şeklindeki aluminyumu kullanmaya kara veriyorum.

Dremel ve kesici disk ile teli uygun boyutta kesiyorum.





Sonra bu teli kasadaki deliğin arkasına sıcak tutkal ile sabitliyorum.



Fan diğer tüm bileşenler gibi kasanın alt yüzeyine sabitlenecek. Bunun için de yine aktilikten bir yuva yapıyorum.



Sonra bu yuvayı yine klorofrm ile kasaya yapıştırıyorum. Fanı soketine takıyorum ve denemek için çalıştırıyorum.



Ve kapağı kapatınca...



Fena durmadı...

Logged

Sayfa: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 18   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: