Akrilik ile çalışmakEveeet, geldik projemizin kasa yapım aşamasına. Daha önce de belirttiğim gibi bu projeyi yapmaktaki esas amacım yeni birşeyler denemek öğrenmek. Yoksa ince suntadan bir kasa da yapabilirdim. Ama ben bu sefer plastik malzeme ile çalışmak istedim. Elimde zaten geçen kabin projelerinden kalma akrilik levha vardı. Bu 3mm kalınlığında şeffaf akrilik levha ile kabinlerin kontrol panel yüzeylerini yapmak ve ekranın önünü korumak için kullanıyordum.
Diğer projelerimde hep tek parça akrilik kullanmıştım. Bu projede tasarladığım kasa nın tek parçada çıkacak tarafı pek yok. Gerçi rahmetli Steve Jobs amcamız yaşasaydı o çözerdi olayı...

Neyse, yine herzamanki gibi araştırma zamanı gelmişti. Elimde bolca ufak kesik artık akrilik parçalar vardı henüz atmadığım. Bunları nasıl birbirine sağlam bir şekilde yapıştıracağımı aramaya koyuldum. Bir sitede
Aseton kullanılabileceği anlatılıyordu. Eee, aseton var evde, hemen deniyeyim dedim. Aldım elime iki parça, arasına hafif aseton sıktım ve bekledim. 5 dakika 10 dakika. eee hiçbir şey olmuyor? Gerçi çoook hafif bir yapışma hissi oluştu. Neyse, parçaları diklemesine değil de tam paralel birbirne tutturdum ve arasına aseton sıktım ve öylece bıraktım. Hakikaten 30 dakika kadar sonra parçaların birbirine tutunduğunu gördüm. Yalan değilmiş. Ama biraz asılınca parçalar çat diye ayrıldı yine. Sonra okuduğuma göre eğer bu şekilde 1 hafta tutarsam o zaman etkili olurmuş. Yok yaaa! Oldu canım, her parçayı 1 haftada böyle yapıştırana kadar yıllar geçer.
Aseton'u eledik. İkinci opsiyon epoksi yapıştırıcı. O da çok kafama yatmadı. Bir defa pahalı, ayrıca kullanması bence zor (yok bilmem kaç dakikada kuruyanı seç yok önce epoksiyi sür sonra aktivatör sık v.s.). Ayrıca ben aslında akrilik parçaları birbirne yapıştırmak değil birbirine "kaynak" yapmak istiyorum. Çözüm?
Kloroform'muş. Hani filimlerde kötü adam arkadan yavaşça yaklaşıp kadının ağzını kloroformlu bezle kapatır, kadın da saniyesinde bayılır ya, ta kendisi

. Bu arada filimler yine fos çıktı, valla günlerce kloroform ile çalıştım, hem de kapalı ortamda bi halt olmuyor. gerçi biraz başım dönmedi değil

. bir de tabii beze döküp öyle solumadım

.
Şimdi tabii kloroform'u köşedeki bakkaldan alamıyoruz aseton gibi. Nereden bulurum diye araştırırken kendimi akvaryum forumlarında buldum. Meğer akvaryum meraklıları plexiglas (akrilik) ve kloroform ile kendilerine akvaryum yaparlarmış. Biz giderken onlar dönüyormuş anlayacağınız. Neyse uzun lafın kısası, kloroformu
www.malzemeci.net sitesinde buldum (pleksi yapıştırıcı diye geçiyor), üye oldum sipariş ettim 1-2 gün sonra kapıma kadar getirdiler. Süper!
İki tip pleksi yapıştırıcısı vardı. Birisi "ince" diğeri "kalın" diye geçiyor. İnce denilen bildiğiniz sıvı şeklinde kloroform. Kalın denilen yine klorofrom gibi kokuyor ancak daha kıvamlı, UHU kıvamında... Ben her ikisinden de aldım zaten ucuzdu.
Kloroform'um gelince hemen denemeler başladım. Ucu iğne gibi olan bir tüpe ihtiyacınız var.

iki parça plexyglass'ın birleşme noktasına bir iki damla damlatıyorsunuz. İnternette detaylı videoları var.

Kloroform hemen parçaların arasına nüfuz ediyor. 1 dakika içinde bırakabilecek hale geliyor. 4-5 dakikada taş gibi oluyor.

Esasen kloroform akriliği yapıştırmak yerine eritiyormuş yani kaynak yapıyor bir anlamda. Tam istediğim gibi. Zamanla (2-3 gün 1 hafta) eklem yerleri tamamen taşlaşarak gerçek sertliğine ulaşıyormuş. Bu süre içinde gayet rahat çalışılıyor gerçi...
Neyse yapıştırma işini çözdük. Bir iki de bükme ve boyama denemesi yaptım. Sonuçta tasarımımda kıvrımlar vardı ve kasa doğal olarak şeffaf kalmayacaktı (bir süre şeffaf kaldı aslında. Hiç boyamasam mı diye düşünmedim değil

)

Bükmek için ısı tabancası kullanıyoruz malum. Geçen projelerimde denemiştim. Boya olarak da "Akrilik bazlı" sprey astar ve boya tavsiye ediliyordu. Test parçalarımın üzerinde denemelerimi yaptım.
Artık bu öğrendkilermi gerçeğine uygulayabilirim...